Ухвала
від 30.11.2020 по справі 171/1362/20
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/1362/20

2-во/171/57/20

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" листопада 2020 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Хоруженко Н.В.,

за участю секретаря Харченко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Апостолівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про виправлення помилки та роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року за заявою ОСОБА_1 ,-

встановив:

18.11.2020 року до суду надійшла заява Апостолівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про виправлення помилки та роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року за заявою ОСОБА_1 в частині встановити факт неправильності актового запису про шлюб заявниці, оскільки у вирішальній частині рішення не вказано, що необхідно змінити у шлюбі. Також зазначили, що в рішенні суду не вірно вказано орган яким складено актовий запис про шлюб - Новокадацький районний у місті Дніпрі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) замість вірного - Новокодацький районний у місті Дніпрі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) . Також, при поновлені актового запису про народження заявниці, необхідно вказати стать дитини, однак у вирішальній частині рішення про стать дитини не вказано.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про день, місце та час розгляду заяви повідомлені належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення заяви про виправлення помилки та роз`яснення рішення з огляду на викладене.

Рішенням Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року заяву ОСОБА_1 задоволено частково, а саме: встановлено факт неправильності актового запису № 1264 від 11.09.1958 року про шлюб ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , складеного Новокадацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в частині запису дати народження нареченої, де вказано, що наречена народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у той час як вірним є - ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановлено факт реєстрації народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в селі Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області, батьком якої є - ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_6 . Встановлено факт неправильності актового запису № 6 від 26.07.1936 року про народження ОСОБА_1 , складеного Петро-Павлівською сільською радою, в частині написання імені дитини. В іншій частині заяви - відмовлено.

Згідно зі ст. 269 ЦПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою осіб, які беруть участь у справі виправити допущені у судовому рішенні описки.

Як вбачається з матеріалів справи, в рішенні Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року не вірно вказано орган, яким складено актовий запис про шлюб №1264 від 11.09.1958 року, а саме: зазначено Новокадацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції , тоді як вірним є Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) , тому враховуючи вказані обставини, суд вважає, що допущену помилку слід усунути.

Крім того, відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 271 Цивільного процесуального кодексу України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Як роз`яснено в п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судове рішення у цивільній справі від 18 грудня 2009 року № 14, відповідно до статті 221 ЦПК роз`яснення рішення суду, а не ухвали, можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

В силу зазначеної норми процесуального права роз`яснення судового рішення зумовлено його нечіткістю, якщо воно є неясним та незрозумілим для осіб, щодо яких воно постановлене, так і тих, що будуть здійснювати його виконання.

Суть роз`яснення полягає в тому, що суд не повинен давати відповіді на нові та невирішені ним вимоги, він лише має роз`яснити положення постановленого ним рішення, які нечітко ним сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Згідно із п. 2.13 Наказу Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п. 2.16.7, на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану, крім випадків, встановлених у пункті 2.28 цього розділу.

Враховуючи те, що в судовому засіданні встановлено факт неправильності актового запису про шлюб та встановлено факт реєстрації народження ОСОБА_1 , суд вважає, що заява начальника Апостолівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро)про роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року підлягає задоволенню, оскільки рішення суду ще не виконане, тому судове рішення в частині:

- встановлення факту неправильності актового запису, слід розуміти таким чином, що встановити факт неправильності актового запису № 1264 від 11.09.1958 року про шлюб ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , складеного Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в частині запису дати народження нареченої, де вказано, що наречена народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у той час як вірним є - ІНФОРМАЦІЯ_2 та внести відповідні зміни;

- встановлення факту реєстрації народження, слід розуміти таким чином, що встановити факт реєстрації народження дитини жіночої статі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в селі Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області, батьком якої є - ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_6 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 260, 269,271 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

постановив:

Заяву Апостолівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про виправлення помилки та роз`яснення рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року за заявою ОСОБА_1 - задовольнити.

По справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ реєстрації актів цивільного стану Апостолівського районного управління юстиції, про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження та укладення шлюбу, про встановлення факту реєстрації народження, поновлення актового запису про народження - виправити описку.

Вважати вірним, в рішенні Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року, орган, яким складено актовий запис про шлюб №1264 від 11.09.1958 року - Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) .

Роз`яснити рішення Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 15.09.2020 року, а саме, що необхідно встановити:

- факт неправильності актового запису № 1264 від 11.09.1958 року про шлюб ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , складеного Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в частині запису дати народження нареченої, де вказано, що наречена народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у той час як вірним є - ІНФОРМАЦІЯ_2 та внести відповідні зміни;

- факт реєстрації народження дитини жіночої статі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в селі Тарасо-Григорівка Апостолівського району Дніпропетровської області, батьком якої є - ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_6 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом пятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н. В. Хоруженко

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93245345
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/1362/20

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні