Рішення
від 08.09.2020 по справі 905/1003/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

08.09.2020 Справа № 905/1003/20

Господарський суд Донецької області у складі судді Бокової Ю.В. , при секретарі судового засідання (помічнику судді) Фроловій Т.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю « EUTIT-UA» (50008, Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, Саксаганський район, вулиця Мелешкіна, будинок 43Д; код ЄДРПОУ: 31158639)

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Миронівська теплова електроцентраль» (84791, Донецька область, Бахмутський район, селище міського типу Миронівський, вулиця Миру, будинок 43; код ЄДРПОУ: 42360523)

про стягнення заборгованості в сумі 2 758 042,80 грн

за участю представників сторін:

від позивача : не з`явився

від відповідача : не з`явився

С У Т Ь С П О Р У

Товариство з обмеженою відповідальністю « EUTIT-UA» звернулося до Господарського суду Донецької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Миронівська теплова електроцентраль» про стягнення заборгованості в сумі 2 758 042,80 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем грошових зобов`язань за договором підряду (ремонт на території замовника) №229-МиТЭЦ-ДЦ від 18.06.2019, внаслідок чого виникла заборгованість в сумі 2 758 042,80 грн.

Представник позивача під час розгляду даної справи наполягав на задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Представник відповідача в жодне судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Оскільки відповідач своїм правом на подання відзиву по справі не скористався, в інший спосіб своєї позиції не довів, суд на підставі ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України вирішує справу за наявними матеріалами.

Стаття 42 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони. При цьому, норми вказаної статті зобов`язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Як зазначено в ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

При цьому, відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши обставини спору, доводи учасників судового процесу суд, -

В С Т А Н О В И В

18.06.2019 між товариством з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Миронівська теплова електроцентраль» (далі - замовник) та товариством з обмеженою відповідальністю « EUTIT-UA» (далі - підрядник) було укладено договір підряду (ремонт на території замовника) №229-МиТЭЦ -ДЦ (далі-договір), відповідно до п. 1.1. якого в порядку та на умовах, передбачених цим договором, підрядник бере на себе зобов`язання на свій ризик, своїми силами та засобами, використовуючи свої матеріали й обладнання, за завданням замовника відповідно до умов цього договору, виконати роботи з ремонту заміна золошлакопровода № 1 (далі - роботи) (код Робіт згідно з державним класифікатором продукції та послуг: 42.21) обладнання, його вузлів і комплектування (далі - обладнання), зазначених у специфікаціях, які підписані обома сторонами і є невіддільною частиною цього договору (далі - додатки).

Згідно п. 1.3. договору безпосередній перелік, обсяг і вартість робіт погоджуються сторонами в додатках, які є невіддільними частинами договору.

Відповідно до п. 1.4. договору замовник зобов`язується прийняти та своєчасно оплатити виконані підрядником роботи.

Місце проведення робіт: 84791, Донецька обл., Бахмутський р-н, смт. Миронівський, вул. Миру, 43 (п. 1.5. договору).

Згідно п. 2.1.1. договору підрядник зобов`язується виконати роботи, вказані в п. 1.1. цього договору, якісно, відповідно до вимог цього договору, чинних норм і стандартів, а також технічного завдання замовника, яке за потреби видається замовником на підставі дефектації обладнання. Під час видавання замовником технічного завдання воно погоджується з підрядником. Технічне завдання оформляється у вигляді додатка до цього договору або до відповідної специфікації до договору.

Підрядник зобов`язується виконати роботи протягом 90 (дев`яноста) календарних днів із моменту передання обладнання в ремонт і підписання відповідного акту приймання-передачі обладнання в ремонт, якщо інший термін не вказаний сторонами в додатках до цього договору (п. 2.1.2. договору).

Відповідно до п. 2.1.10 договору підрядник зобов`язаний здати замовнику виконані роботи з оформленням акту приймання-передачі виконаних робіт та наданням акту випробування обладнання відповідно до розробленої Програми випробувань.

Підрядник зобов`язаний надати замовнику рахунок на оплату виконаних робіт (п. 2.1.13 договору).

Згідно п. 2.2.2 договору підрядник зобов`язується своєчасно оплатити роботи відповідно до умов цього договору.

Відповідно до п. 2.2.4. договору замовник зобов`язується прийняти від підрядника виконані роботи за актом приймання-передачі виконаних робіт.

Згідно п. 3.1. договору загальна сума договору визначається загальною сумою всіх додатків, які є невіддільною частиною цього договору. У будь-якому разі, загальна орієнтовна сума договору не повинна перевищувати суму, еквівалентну 2 760 014,40 грн. (два мільйон сімсот шістдесят тисяч чотирнадцять гривень 40 коп.) з ПДВ на дату укладання договору. Сума договору може бути збільшена шляхом підписання сторонами відповідної додаткової угоди після отримання письмового дозволу уповноваженого на те органу управління замовника.

Вартість виконаних підрядником робіт формується на підставі калькуляції (кошторису) та погоджується сторонами в додатках, які є невіддільними частинами цього договору (п. 3.2. договору).

Відповідно до п. 3.4. договору розрахунки за цим договором здійснюються замовником шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок підрядника протягом 5 (п`яти) робочих днів з 60 календарного дня з дати підписання сторонами акту приймання-передачі виконаних робіт.

Якщо останній день терміну для оплати, встановлений цим договором, припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення такого строку є перший за ним робочий день.

Датою оплати вважається дата списання грошових коштів із поточного рахунку замовника.

Згідно п. 4.3. договору сторони здійснюють приймання-передачу виконаних робіт з оформленням акту приймання-передачі виконаних робіт. Підрядник не пізніше ніж за 2 (два) робочі дні з моменту виконання робіт за відповідним додатком зобов`язаний підписати й передати замовнику два примірники акту приймання-передачі виконаних робіт.

Відповідно до п. 8.1. договору він може бути скріплений печатками сторін, набуває чинності з дня його підписання уповноваженими представниками сторін і діє до 31.12.2019, а в частині виконання зобов`язань - до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за цим договором, що виникли під час дії договору.

Вищезазначений договір підписаний представниками сторін без зауважень, підписи скріплені печатками підприємств.

Згідно із специфікацією № 1 (додаток №1 до договору) сторонами було погоджено перелік та вартість робіт у розмірі 2 760 014,40 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору позивачем було виконано, а відповідачем прийнято роботи щодо виконаних будівельних робіт щодо заміни золошлакопроводу № 1 на території ТОВ ДТЕК Миронівська ТЕЦ , що підтверджується актом приймання виконаних будівельних робіт № 01 за вересень 2019 на суму 1 341 042,00 грн. та актом приймання виконаних будівельних робіт № 02 за вересень 2019 на суму 1 417 000,80 грн., а також довідкою про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за вересень 2019 від 30.09.2019 на суму 2 758 042,80 грн., підписаними представниками сторін без зауважень.

Також на виконання п. 2.1.13 договору позивачем було виставлено відповідачу рахунок на оплату № EU130 від 30.09.2019 на суму 2 758 042,80 грн.

Як зазначає позивач, відповідачем у визначений п. 3.4. договору строк не було здійснено оплату виконаних будівельних робіт.

Наведене стало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду для захисту своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

Оцінюючи правомірність заявлених позовних вимог суд зазначає наступне.

Враховуючи статус сторін та характер правовідносин між ними, останні (правовідносини) регулюються насамперед відповідними положеннями Господарського і Цивільного кодексів України та умовами укладеного між ними договору підряду (ремонт на території замовника) №229- МиТЭЦ -ДЦ від 18.06.2019.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України та ст.173 Господарського кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст.ст. 11, 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають зокрема з договорів. Аналогічні положення встановлені і в ст.ст. 173-175 Господарського кодексу України.

Укладений між сторонами правочин за своєю правовою природою є договором підряду, а відповідно до частини 1 статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Частиною першою та третьою статті 843 Цивільного кодексу України передбачено, що у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Відповідно до 846 Цивільного кодексу України строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду. Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов`язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов`язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

Згідно з пунктами 98, 99 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 N 668, оплата за виконані роботи проводиться у порядку, визначеному договором підряду. Договором підряду може бути передбачено, що оплата виконаних робіт проводиться після прийняття замовником закінчених робіт (об`єкта будівництва) або поетапно проміжними платежами в міру виконання робіт. У договорі підряду сторони можуть передбачати надання замовником авансу з визначенням порядку його використання. Розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість. Документи про виконані роботи та їх вартість складаються і підписуються підрядником та передаються замовнику. Замовник перевіряє ці документи і в разі відсутності зауважень підписує їх. Після підписання документів замовник зобов`язаний оплатити виконані роботи.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов закону, інших правових актів, договору, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

При цьому, приписи ч.7 ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 525 Цивільного кодексу України встановлюють загальне правило щодо заборони односторонньої відмови від зобов`язання або односторонньої зміни його умов, що кореспондується із вимогами ст. 629 Цивільного кодексу України відносно обов`язковості договору для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 202 Господарського кодексу України та ст.599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняються виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За змістом п. 3.4. договору розрахунки за цим договором здійснюються замовником щляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок підрядника протягом 5 (п`яти) робочих днів з 60 календарного дня з дати підписання сторонами акту приймання-передачі виконаних робіт.

З огляду на викладене, відповідач остаточно повинен був розрахуватись за актами приймання виконаних будівельних робіт № 01 та № 02 за серпень 2019 до 06.12.2019 включно.

Сплату заборгованості в сумі 2 758 042,80 грн. боржником не здійснено, доказів перерахування коштів на користь позивача суду не надано, документів, які б підтверджували безпідставність нарахування заборгованості, контррозрахунку заборгованості, а також матеріалів, які б спростовували твердження позивача, суду також не надано.

Таким чином, відповідач свої зобов`язання за договором підряду (ремонт на території замовника) №229- МиТЭЦ-ДЦ від 18.06.2019 щодо оплати виконаних робіт в обумовлені договором строки не виконав, а отже прострочив виконання зобов`язання у розумінні ст.ст.610, 612 Цивільного кодексу України. Доказів зворотного суду не надано.

За таких обставин суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Згідно ч.1-4 ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судовий збір на підставі ст.ст. 123, 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 42, 46, 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю « EUTIT-UA» до товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Миронівська теплова електроцентраль» про стягнення заборгованості в сумі 2 758 042,80 грн. - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Миронівська теплова електроцентраль» (84791, Донецька область, Бахмутський район, селище міського типу Миронівський, вулиця Миру, будинок 43; код ЄДРПОУ: 42360523) на користь товариства з обмеженою відповідальністю « EUTIT-UA» (50008, Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, Саксаганський район, вулиця Мелешкіна, будинок 43Д; код ЄДРПОУ: 31158639) заборгованість в сумі 2 758 042,80 грн., судовий збір в сумі 41 370,64 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно із ст.241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст.256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

У судовому засіданні 08.09.2020 проголошено та підписано вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 24.09.2020 з огляду на перебування судді Бокової Ю.В. на лікарняному до 23.09.2020 включно.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Ю.В. Бокова

Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91805152
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 2 758 042,80 грн

Судовий реєстр по справі —905/1003/20

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Рішення від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Рішення від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 28.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні