Ухвала
від 28.09.2020 по справі 915/1157/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

28 вересня 2020 року Справа № 915/1157/20

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Олейняш Е. М., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації, вул. Адміральська, 22, к. 512, м. Миколаїв, 54001 (код ЄДРПОУ 38694316)

за позовом Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації, вул. 10 Слобідська, 2, м. Миколаїв, 54003 (код ЄДРПОУ 14373101)

до відповідача Громадської організації «Всеукраїнський рух «Сила права» , вул. Банкова, 2, м. Київ, 01024 (код ЄДРПОУ 39848128)

про стягнення заборгованості в сумі 89 413, 88 грн. та зобов`язання повернути нерухоме майно

без повідомлення (виклику) учасників

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Миколаївської області звернулись Департамент економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації та Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації до відповідача Громадської організації «Всеукраїнський рух «Сила права» з позовною заявою, в якій просять суд:

1. Зобов`язати Громадську організацію «Всеукраїнський рух «Сила права» повернути Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації нерухоме майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, а саме: нежитлові приміщення другого поверху чотириповерхової будівлі, загальною площею 65,70 кв. м, що розташовані за адресою: м. Миколаїв, вул. 10 Слобідська, 2 та перебувають на балансі Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації шляхом підписання Акту приймання-передачі зазначеного нерухомого майна.

2. Стягнути з Громадської організації «Всеукраїнський рух «Сила права» на користь Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації 24 900, 84 грн. заборгованості по Договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, від 18.04.2017 № 19, з яких:

- 2 537, 49 грн. - заборгованість по компенсації витрат податку на землю;

- 22 363, 35 грн. - заборгованість з компенсації вартості комунальних послуг.

3. Стягнути з Громадської організації «Всеукраїнський рух «Сила права» на користь обласного бюджету 64 513, 04 грн. по Договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, від 18.04.2017 № і 9 з яких:

- 13 173, 93 грн. - заборгованість по орендній платі;

- 317, 90 грн. - втрати від інфляції;

- 303, 61 грн. - три відсотка річних;

- 1 838, 21 грн. - пені;

- 48 879, 39 грн. - неустойка за несвоєчасне повернення нерухомого майна.

4. Стягнути з Громадської організації «Всеукраїнський рух «Сила права» на користь обласного бюджету судові витрати по сплаті судового збору у сумі 4 204, 00 грн.

Підставою позову позивачем зазначено обставини щодо неналежного виконання відповідачем умов договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області від 18.04.2017 року № 19, а саме: зобов`язань по сплаті орендної плати та оплаті компенсації втрат податку на землю, внаслідок чого позивачами заявлено заборгованість у спірній сумі та на заборгованість по орендній платі нараховано інфляційні, 3 % річних та пеню. Крім того, позивач зазначає, що відповідачем порушено умови договору в частині зобов`язання щодо повернення нерухомого майна у зв`язку з припиненням договору оренди, внаслідок чого позивачем заявлено вимогу про зобов`язання повернути майно та стягнення неустойки.

Позовні вимоги обґрунтовані положеннями ст. 526, 530, 549, 610, 625, 762, 782, 785 ЦК України, ст. 232 ГК України та умовами договору.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 11.09.2020 року позовну заяву Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації та Управління з питань цивільного захисту Миколаївської обласної державної адміністрації (вх. № 11083/20 від 08.09.2020 року) до відповідача Громадської організації «Всеукраїнський рух «Сила права» про стягнення заборгованості в сумі 89 413, 88 грн. та зобов`язання повернути нерухоме майно залишено без руху.

Встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали.

Встановлено позивачу наступний спосіб усунення недоліків:

- позивачам подати суду інформацію щодо наявності у позивачів (в кого саме) або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- позивачам подати суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачі понесли і які очікують понести в зв`язку із розглядом справи;

- позивачам подати суду докази сплати судового збору у встановленому законом порядку.

25.09.2020 року до господарського суду від Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської обласної державної адміністрації надійшла заява (вх. № 12069/20) про усунення недоліків на виконання ухвали господарського суду Миколаївської області від 11.09.2020 року по справі № 915/1157/20.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Судом встановлено, що позивачем усунуто недоліки позовної заяви в строк, встановлений судом.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 та 4 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (ч. 3 ст. 12 ГПК України).

Враховуючи обсяг та характер доказів у справі, характер спірних правовідносин, необхідність встановлення обставин у справі, вчинення процесуальних дій, розгляд даної справи слід проводити в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст. 12, 164, 176, 233-235, 247, 177, 181, 182, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання по справі на 27.10.2020 року о 14:30.

Повідомити учасників справи про призначення підготовчого засідання по справі.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Миколаївської області за адресою: вул. Адміральська, 22, м. Миколаїв, 54001 (поверх 9).

4. Встановити відповідачу строк у 15 днів з дня вручення даної ухвали для подання суду відзиву на позовну заяву і всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відзив на позов має відповідати вимогам ст. 165 ГПК України.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 ГПК України).

5. Встановити позивачам строк у 5 днів з дня отримання від відповідача відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив в порядку ст. 166 ГПК України та всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення позивача, якщо такі докази не надані відповідачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

Відповідь на відзив має відповідати вимогам ст. 166 ГПК України.

6. Встановити відповідачу строк у 5 днів з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечень на відповідь на відзив в порядку ст. 167 ГПК України та всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Заперечення мають відповідати вимогам ст. 167 ГПК України.

Подання заяв по суті справи є правом учасників справи (ч. 4 ст. 161 ГПК України).

7. Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронний цифровий підпис" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

8. Звернути увагу учасників справи на наступне:

- судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін (ч. 1 ст. 13 ГПК України);

- кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 13 ГПК України);

- учасники справи мають права та обов`язки, передбачені ст. 42, 46 ГПК;

- заяви, клопотання і заперечення щодо процесуальних питань подаються в порядку, встановленому ГПК України (ч. 3 ст. 169 ГПК України); якщо такий порядок приписами ГПК України не встановлений, то заяви, клопотання і заперечення щодо процесуальних питань слід подавати до суду в письмовій формі в підготовчому провадженні (ч. 3 ст. 169 ГПК України);

- повноваження представників учасників справи, а також документи, що підтверджують повноваження представників, врегульовані приписами ст. 16, 56-61 ГПК України;

- порядок подання доказів, а також наслідки несвоєчасного подання доказів врегульовані ст. 80 ГПК України;

- копії письмових доказів, які подаються до суду, оформлюються відповідно до вимог ст. 91 ГПК України та п. 5.27 Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації "Вимоги до оформлення документів" (ДСТУ 4163-2003), який затверджено наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55.

9. Попередити учасників справи про те, що відповідно до ст. 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

1) невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин;

4) невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк;

5) порушення заборон, встановлених частиною десятою статті 188 цього Кодексу.

На веб-сторінці господарського суду Миколаївської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016/ учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст. 235, 255 ГПК України).

Ухвалу підписано 28.09.2020 року.

Суддя Е.М. Олейняш

Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено30.09.2020

Судовий реєстр по справі —915/1157/20

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 10.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Рішення від 20.07.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 17.06.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні