Рішення
від 23.09.2020 по справі 615/650/20
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/650/20

Провадження № 2/615/223/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2020 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

при секретареві Неділько І.О.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в заочному порядку за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

15.06.2020 року до Валківського районного суду Харківської області надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна.

В позові зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_2 народився син ОСОБА_3 . Батько ОСОБА_3 записаний в свідоцтві про народження зі слів матері. ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_2 . Як зауважила ОСОБА_1 , з 2019 року син її сестри, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає разом з нею та її сім`єю. Сестра залишила свого сина проживати в ОСОБА_1 та поїхала в невідомому напрямку. Участі в житті сина вона не приймає. З 18.10.2017 року ОСОБА_3 почав відвідувати Ков`язьку НВК, хлопчик майже не розмовляв та не йшов на контакт з однолітками, був замкнений. Мати не приділяла належної уваги у вихованні дитини. Хлопчик приходив до закладу в брудному одязі, без поважних причин часто не відвідував садочок. З садочка ОСОБА_3 частіше забирала його тітка ОСОБА_1. ОСОБА_3 проживає разом з позивачем ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . В останньої існують всі умови для задовільного проживання в будинку, мається пічне опалення, санвузол, колодязь. Для дитини створені всі умови для розвитку та навчання. Є особисте ліжко, предмети гігієни, всі необхідні речі, іграшки, книжки, стіл для занять. Як вказала ОСОБА_1 , після позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , малолітній ОСОБА_3 , проживатиме разом з нею та вона має бажання стати опікуном.Для повноцінного утримання дитини, у неї є всі умови. Вона - здорова, працює молодшою операційною медичною сестрою операційного блоку в КНП МКЛ№31 ХМР з 01.04.2019 року по сьогоднішній день. До кримінальної відповідальності не притягувалась, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Позивач вимагає позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , по відношенню до її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Крім того, позивач вимагає призначити її опікуном малолітньої дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач в судовому засіданні позов підтримала та пояснила, що звернутись до суду з даним позовом її спонукало те, що відповідач хоч і є її рідною сестрою, але байдуже ставиться до власної дитини. ОСОБА_2 , як пояснила позивач, взагалі не займається дитиною - ані її забезпеченням, ані вихованням. Таке ставлення до дитини виникло внаслідок зловживання нею алкогольними напоями. Отже, почуття відповідальності за долю дитини, як стверджує позивач, змусило її взяти батьківські обов`язки по відношенню до племінника на себе в повному обсязі.

Представник третьої особи - Орган опіки та піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області в судове засідання не з`явився, хоча був повідомлений належним чином.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, будучи належним чином повідомленою про час та місце розгляду справи, що підтверджується оголошеннями на офіційному веб-порталі Судова влада України , про причини своєї неявки суду не повідомила, відзив не надала, тому суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, та зі згоди позивача, що відповідає положенням ст. ст. 280-282 ЦПК України.

Суд, вислухавши позивача, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 21.12.2013 року Ков`язькою селищною радою Валківського району Харківської області, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_5 та ОСОБА_2 . (а.с.10)

Зі змісту інформації наданої Органом опіки та піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області відомості про батька дитини - ОСОБА_5 зазначені на підставі ст. 135 СК України.

Згідно з ч. 1 ст. 135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Зі змісту висновку органу опіки та піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області №01-52/1592 від 14.07.2020 року випливає, що в 2017 році за рішенням комісії з питань захисту прав дитини Валківської райдержадміністрації від 15.02.2017 року, малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , був взятий на облік служби у справах дітей Валківської РДА, як дитина, що опинилась у складних життєвих обствинах. При обстеженні житлово-побутових умов сім`ї ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 , було встановлено, що стан приміщення незадовільний, електроенергія відсутня, опалюється дровами. Мати не приділяла належної уваги дитині, не займалась його утриманням, хлопчик майже не розмовляв. Мати часто була в нетверезому стані. Більше року з родиною працювали спеціалісти служби у справах дітей. Згодом вдалось мінімізувати складні життєві обставини. 08.06.2018 року дитина була знята з обліку.

Крім того, звищезазначеного висновку органу опіки та піклування Валківської районної державної адміністрації вбачається, що орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно характеристики Ков`язької селищної ради Валківського району Харківської області від 12.03.2020 року №02-20/226, за час проживання на території селищної ради ОСОБА_2 зарекомендувала себе з негативної сторони, вела антисуспільний спосіб життя, зловживала спиртними напоями, перебувала на обліку служби у справах дітей Валківської РДА як неблагонадійна родина та мати, яка не виконує свої батьківські обов`язки. ОСОБА_2 не приймає участі у вихованні сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якого залишила і не проживає з дитиною більше року. Дитина на даний час перебуває на повному утриманні своєї тітки ОСОБА_1 . Мати ОСОБА_3 ніякої участі в житті і вихованні дитини не приймає.(а.с.11)

Відповідно до довідки про склад сім`ї №174, виданої Виконавчим комітетом Ков`язької селищної ради Валківського району Харківської області від 14.05.2020 року, ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та до складу сім`ї останньої входять: син - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , донька - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , племінник - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати - ОСОБА_8 - ІНФОРМАЦІЯ_6 .(а.с.13)

Згідно характеристики на вихованця середньо-старшої групи дошкільного підрозділу Ков`язького НВК ОСОБА_3 складеної 21.02.2020 року, 18.10.2017 року останній прийшовши у вказаний заклад майже не розмовляв та не йшов на контакт з однолітками, був замкнутий. Мати та батько не приділяли належної уваги у вихованні дитини. З садочку ОСОБА_3 частіше забирала його бабуся та тітка ОСОБА_1 . Дитина деякий час не відвідувала дитячий заклад, оскільки мати не сплачувала кошти за харчування. 18.11.2019 року ОСОБА_3 знову почав відвідувати дитячий садок, до якого його приводять бабуся або тітка. Дитина регулярно ходить до логопеда, виглядає доглянутою, почала розмовляти невеликими реченнями.

Відповідно до характеристики виданої Комунальним некомерційним підприємством Міська клінічна лікарня №31 Харківської міської ради на ім`я ОСОБА_1 , з 01.04.2019 року остання працює на вказаному підприємстві молодшою операційною медичною сестрою операційного блоку. За період роботи ОСОБА_1 зарекомендувала себе фахівцем, який відповідає професійним вимогам і є добросовісним працівником.(а.с.18)

Як вбачається з Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00025474856 від 05.02.2020 року, 26.02.2005 року позивач зареєструвала шлюб з ОСОБА_9 , внаслідок чого змінила прізвище ОСОБА_1 на ОСОБА_1 .(а.с.24)

Крім того, вищевказаний витяг містить відомості про те, що шлюб укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_9 було розірвано рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.09.2010 року у справі №2-914.(а.с.24)

Зі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого державним нотаріусом державної нотаріальної контори Кобзарь Н.Я. від 30.03.1993 року випливає, що позивач володіє житловим будинком, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .(а.с.21)

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов від 12.03.2020 року, складеного комісією у складі - секретаря Ков`язької селищної ради Титаренко Н.А., спеціаліста 2-ї категорії селищної ради Оберемок Л.М., депутата Ков`язької селищної ради Коденка М.М.,проведено обстеження умов проживання ОСОБА_1 та її малолітнього племінника ОСОБА_3 , за адресою: АДРЕСА_1 . Останній мешкає разом із ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 . Для ОСОБА_3 створені всі умови для розвитку та навчання, а саме є особисте ліжко, предмети гігієни, всі необхідні речі, іграшки, стіл для занять. ОСОБА_3 перебуває на повному утриманні своєї рідної тітки ОСОБА_1 та більше року постійно проживає разом з її сім`єю.(а.с.20)

З висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини Комунального некомерційного підприємства Валківська центральна районна лікарня витікає, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , досліджений 04.02.2020 року. Дані медичного обстеження показали, що дитина в цілому здорова, однак при обстеженні у лікаря-офтальмолога поставлено діагноз: гіперметропія сл. ст. правого ока. (а.с.15)

Крім того, судом встановлено, що ОСОБА_1 є здоровою, до кримінальної відповідальності не притягувалась, не знятої чи непогашеної судимості не має, в розшуку не перебуває, про що свідчить висновок про стан здоров`я від 31.01.2020 року та довідка видана Департаментом інформатизації МВС України серії ААА №0834858.(а.с.14,17)

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_8 пояснила, що вона мешкає разом з донькою ОСОБА_1 , її дітьми та онуком ОСОБА_3 . Також, як зазначила свідок, вона має доньку ОСОБА_2 , яку останній раз бачила в грудні 2019 року. Свідок вказала, що ОСОБА_2 зловживає алкогольними напоями та не добре виконує свої батьківські обов`язки по відношенню до сина ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно з ч. 2 ст. 10 ЦПК України, суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року (Конвенцію ратифіковано Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91), держави-учасниці зобов`язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

За таких обставин, позовні вимоги про позбавлення його батьківських прав є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч. 3 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Як вбачається з ч. 4 ст. 167 СК України, якщо дитина не може бути передана другому з батьків, переважне право перед іншими особами на передання їм дитини мають, за їхньою заявою, баба та дід, повнолітні брати та сестри, інші родичі дитини, мачуха, вітчим.

При вирішенні питання про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном малолітньої дитини, судом взято до уваги сукупність даних, а саме: висновок Служби у справах дітей Валківської районної державної адміністрації Харківської області про доцільність призначення опікуном ОСОБА_1 малолітньому ОСОБА_3 , позитивні характеристики позивача, як за місцем роботи, так і за місцем мешкання, доходи її сім`ї, наявність житла та гарних побутових умов для проживання дитини.

Суд, дослідивши вищезазначені докази, прийшов до висновку, що така сукупність фактичних даних свідчить про те, що ОСОБА_2 свідомо нехтує батьківськими обов`язками та ухиляється від їх виконання, щодо свого малолітнього сина ОСОБА_3 , а тому подальша реалізація її прав як матері може негативно відобразитись, як на здоров`ї дитини, так само і на моральному та духовному розвитку.

Отже, єдиним дієвим способом захисту прав та інтересів дитини з боку держави є захід пов`язаний з позбавленням відповідача батьківських прав, та призначення опікуном позивача, яка фактично в повній мірі вже виконує такі обов`язки.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 268, 280-284 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , третя особа: Орган опіки та піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області, код ЄДРПОУ: 24280323, що знаходиться за адресою: пл. Центральна, 2, м. Валки, Харківської області, про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Призначити ОСОБА_1 опікуном малолітньої дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 840 грн 80 коп.

Повний текст рішення складений 29.09.2020 року.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду, протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя О.В. Товстолужський

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91857149
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/650/20

Рішення від 23.09.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 23.09.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні