Ухвала
від 25.09.2020 по справі 308/2404/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2404/20

1-кс/308/3934/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 вересня 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання дізнавача сектору дізнання Ужгородського районного відділення поліції Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

встановив:

У поданому дізнавачем сектору дізнання Ужгородського районного відділення поліції Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_3 клопотанні значиться, що 29.01.2020 до чергової частини Ужгородського РВП Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області надійшла заява від голови правління ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 про те, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 затвердили детальний план с. Оріховиця в якому містяться недостовірні відомості.

В ході вивчення стану дотримання вимог земельного законодавства щодо законності розпорядження землями запасу ІНФОРМАЦІЯ_2 встановлено, що рішенням сесії ІНФОРМАЦІЯ_2 від 22 грудня 2017 року №599 затверджено генеральний план села Оріховиця Ужгородського району Закарпатської області частково суміщений з детальним планом. Окрім цього, рішенням ІНФОРМАЦІЯ_2 від 12 квітня 2019 року №1050 було затверджено детальний план території АДРЕСА_1 ,ур.«Буяча лука»,ур.«Міреш»,ур.«Черьовина»,ур.«Балоглаз»,ур.«Теметів»,ур.«Мухониви» в якому зазначено, що кар`єр гірських порід є недіючим та в якому відсутні межі санітарно-захисної зони та межі вибухонебезпечної зони кар`єру.

22 грудня 2017 року рішенням ІНФОРМАЦІЯ_2 №599 затверджено генеральний план с. Оріховиця Ужгородського району Закарпатської області частково суміщений з детальним планом території.

Відповідно до 5.1.4. ДБН Б.1.1-14:2012 на схемі планувальних обмежень зображають існуючі та прогнозовані, зокрема, ділянки та санітарно-захисні зони.

Відповідно до п. 6.12 розділу IV Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, затвердженими Наказом ІНФОРМАЦІЯ_3 від 12.06.2013 №355 під час підривних робіт на відкритій місцевості мінімально допустимі безпечні відстані для людей визначені додатком 9 до цих правил. Відповідно до Додатку 9 Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, мінімальні безпечні відстані для людей при проведенні підривних робіт методом свердловинних зарядів становить 200 метрів.

Так, в ході досудового розслідування стало відомо, що ІНФОРМАЦІЯ_4 на реалізацію виготовлених та затверджених містобудівних документацій, що можливо містять недостовірні дані щодо визначення існуючих обмежень санітарно-захисної зони кар`єру гірських порід у тому числі за рахунок залягання корисних копалин загальнодержавного значення в межах гірничого відводу ІНФОРМАЦІЯ_5 , що наразі підтверджується додатками до висновку експерта №453/05-20 від 22.07.2020 було виділено земельні ділянки, які передано у приватну власність.

У відповідь на запит слідчого про витребування копій документів, голова ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 відмовив у наданні витребуваних документів посилаючись на ст. 159 КПК України.

Клопотання обґрунтовано наявністю достатніх підстав вважати, що зазначені в клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому у органу досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, які знаходяться в розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_2 з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме:

- генерального плану забудови с. Оріховиця (графічної та текстової частини) з усіма наявними додатками;

Вищеперераховані оригінали документів, перебувають у віданні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що за адресою АДРЕСА_2 . Інформація, яка міститься в генеральному плані забудови с. Оріховиця, частково суміщеного з детальним планом території, затвердженого 22 грудня 2017 року рішенням ІНФОРМАЦІЯ_2 №599 має вагоме значення для прийняття законного та неупередженого рішення в даному кримінальному провадженні, а відомості, отримані внаслідок вивчення документації можуть бути використані для доказування або спростування вини не встановлених на даний час досудовим розслідуванням осіб.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений. Через канцелярію суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності. Клопотання підтримує, просить задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_6 на розгляд клопотання не з`явився, будучи належним чином повідомленим слідчим про час та місце розгляду клопотання, однак його неявка відповідно до вимог ч. 4 ст. 163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

На підставі ч. 1 ст. 107 Кримінального процесуального кодексу України, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів не здійснювалася.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Витягом з ЄРДР стверджується, що Ужгородським РВП Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020070170000139, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 358 КК України.

Згідно з короткого викладу обставин як підстави для внесення відомостей в ЄРДР встановлено, що таке розпочато за заявою голови правління ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 про те, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 затвердили детальний план с. Оріховиця, в якому містяться недостовірні відомості.

Згідно з ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Положеннями ч.1 ст.160 КПК України визначено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Таким чином, в разі звернення уповноваженої особи, що здійснює кримінальне провадження, з клопотанням до слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, в порядку ст.160 КПК України, норми діючого кримінального процесуального законодавства, прямо встановлюють обов`язок цієї особи звертатися з відповідним клопотанням, яке повинно містити конкретні відомості.

Відповідно до ч. 2 ст.160 КПК України, у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно з ч.5 ст.132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 5, 7 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так, з прохальної частини клопотання встановлено, що слідчий просить надати тимчасовий доступ, зокрема до оригіналів генерального плану забудови с. Оноківці (графічної та текстової частини) з усіма наявними додатками, які перебувають в розпорядженні зазначеної установи з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів.

При цьому слідчий посилається на те, що інформація отримана внаслідок тимчасового доступу до таких документів, має важливе значення для встановлення всіх обставин у розглядуваному кримінальному провадженні .

З огляду на вказане слідчий суддя враховує, що слідчим наведені достатні правові підстави для застосування вказаного виду заходу забезпечення кримінального провадження, оскільки інформація, яка міститься в вищезазначених документах має суттєве значення для встановлення всіх обставин у розглядуваному кримінальному провадженні, а іншим способом довести вказане не є можливим.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 93 КПК України сторона кримінального провадження здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб, речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 4 ст. 132 КПК України для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Так, на виконання вимог ч. 2 ст. 93 КПК України слідчим додано до клопотання копію запиту за Вих. №490/106/25/2-2020 від 03.03.2020, адресованого голові ІНФОРМАЦІЯ_2 з проханням надати завірені копії певних документів, який був залишений без відповідного реагування.

Відповідно до положень ст. 165 КПК України, особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Тож враховуючи, що для органу досудового розслідування здобуті відомості можуть мати значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, клопотання слідчого підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159-164, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Надати дізнавачу СД Ужгородського районного відділення поліції Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають в розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю зняття копій таких й подальшим належним завіренням копій, а саме:

- генерального плану забудови с. Оноківці (графічної та текстової частини) з усіма наявними додатками.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу91860800
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —308/2404/20

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні