Рішення
від 09.09.2008 по справі 2-408/2008
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-408/2008р.

ЗАОЧНЕ     РІШЕННЯ

 ІМ'ЯМ      УКРАЇНИ

09 вересня 2008 року     Місцевий Корюківський районний суд Чернігівської області

у складі:

головуючого - судді Чурупченка М. І.,

при секретарі -Макуха О.О.,

з участю прокурора - Батюк І.В.,  розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.   Корюківці у приміщенні суду цивільну справу за позовом органу опіки і піклування Сосницької райдержадміністрації в інтересах  неповнолітньої  дитини  ОСОБА_1  до   ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,  -

встановив:

14 липня 2008 року орган опіки і піклування Сосницької райдержадміністрації звернувся до суду з цим позовом,  обґрунтовуючи свої вимоги тим,  що відповідач,  який має одну неповнолітню дитину віком 14 років,  безвідповідально ставиться до виконання своїх батьківських обов'язків,  вихованням дитини не займається,  за місцем проживання характеризується негативно,  зловживає спиртними напоями,  має судимість за несплату аліментів,  життям дитини не цікавиться,  ніякої грошової та матеріальної допомоги не надає,  надав заяву до служби у справах дітей Сосницької райдержадміністрації про відмову у вихованні і утриманні своєї дитини,  дитина фактично виховується та перебуває на повному утриманні у своєї бабусі ОСОБА_3 та дідуся ОСОБА_4,  тому орган опіки і піклування просить позбавити відповідача батьківських прав відносно його неповнолітнього сина.

У судовому засіданні прокурор позов підтримав у повному обсязі і просить його задовольнити.

У судове засідання представники позивача,  органу опіки та піклування Сосницької селищної ради,  служби у справах дітей Сосницької райдержадміністрації не з'явились,  надали заяви про слухання справи без їхньої участі,  позовні вимоги підтримують і просять їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився з невідомих суду причин,  хоча про день та час розгляду справи був належним чином повідомлений,  про що свідчить розписка про вручення судової повістки.

Враховуючи позовні вимоги позивачки та беручи до уваги можливість розглянути справу без участі відповідача,  суд приходить до висновку про можливість заочно розглянути справу без його участі відповідно  ст. 224 ЦПК України за наявних в справі матеріалів.

Вислухавши думку прокурора,  враховуючи вимоги позивача та приймаючи до уваги заяви учасників процесу,  дослідивши матеріали справи,  суд приходить до висновку,  що позов підлягає задоволенню,  виходячи із наступного.

Як встановлено судом,  відповідач є батьком неповнолітньої дитини,  сина ОСОБА_1,  ІНФОРМАЦІЯ_1,  але він вихованням своєї неповнолітньої дитини не займається,  зловживає спиртними напоями,  за місцем проживання характеризується негативно,  має судимість за несплату аліментів,  життям дитини не цікавиться,  ніякої грошової чи матеріальної допомоги не надає,  відмовився від виховання та утримання дитини,  про що надав заяву до служби дітей Сосницької райдержадміністрації,  дитина фактично перебуває на утриманні та вихованні у своїх бабусі ОСОБА_3 та дідуся ОСОБА_4 Також відповідно рішення виконкому Сосницької селищної ради №201 від 03.07.2008 року ОСОБА_3 (бабусу неповнолітнього) призначено опікуном над неповнолітнім внуком ОСОБА_1.  Матір неповнолітнього позбавлена батьківських прав відповідно рішення Н-Сіверського суду від 02.06.2008 року.

Відповідно до чинного сімейного законодавства мати,  батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав,  якщо вона,  він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування,  жорстоко поводяться з дитиною,  є хронічними алкоголіками,  а також в інших випадках. Мати,  батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. Особа,  позбавлена батьківських прав,  не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Якщо дитина не може бути передана іншим близьким родичам,  вона передається на опікування органові опіки та піклування.

За таких обставин,  з урахуванням вищевикладеного,  суд приходиться до висновку,  що позов є законним,  обгрунтованим,  підтверджений відповідними доказами і підлягає повному задоволенню,  тому відповідача слід позбавити батьківських прав відносно його неповнолітнього сина,  а неповнолітнього залишити з його бабусею ОСОБА_3

Відповідачу слід роз'яснити,  що заочне рішення може бути переглянуте судом,  що його ухвалив за його письмовою заявою,  яку може подати протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Відповідач не має пільг по сплаті державного мита на користь держави,  тому з нього слід стягнути на користь держави державне мито та витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу,  пов'язаного з розглядом даної цивільної справи.

Керуючись  ст.  ст.  150,  164-167,  180, 182-183,  191 Сімейного кодексу України,   ст.  ст.  81,  88, 208-209, 212-215,  218, 224-228 ЦПК України,  суд -

вирішив:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2,  ІНФОРМАЦІЯ_2,  батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини - сина,  ОСОБА_1,  ІНФОРМАЦІЯ_3.

Неповнолітнього ОСОБА_1,  ІНФОРМАЦІЯ_3,  залишити разом з опікуном,  під опікою якої находиться - ОСОБА_3,  ІНФОРМАЦІЯ_4.

Стягнути з ОСОБА_2 - 8 (вісім) гривень 50 копійок державного мита на користь держави.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу,  пов'язаного з розглядом даної цивільної справи у розмірі - 7 (сім) гривень 50 копійок.

Роз'яснити ОСОБА_2,  що заочне рішення може бути переглянуто судом,  що його ухвалив за його письмовою заявою,  яка може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

На рішення суду протягом 10 днів з часу його проголошення може бути подана заява про його апеляційне оскарження,  а протягом 20 днів після цього - апеляційна скарга.

СудКорюківський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення09.09.2008
Оприлюднено15.05.2010
Номер документу9186636
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-408/2008

Ухвала від 03.10.2014

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 10.07.2012

Цивільне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Куриленко О. С.

Рішення від 14.01.2008

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С.С.

Рішення від 09.09.2008

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М.І.

Рішення від 18.11.2008

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Мельник І.І.

Ухвала від 11.02.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Калашник В.П.

Ухвала від 22.08.2008

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Круль І.В.

Рішення від 15.02.2008

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Піскунова Н.А.

Рішення від 09.10.2008

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

Прібилов В.М.

Рішення від 13.08.2008

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні