Ухвала
від 24.09.2020 по справі 554/3486/20
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 554/3486/20 Номер провадження 11-сс/814/800/20Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2020 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду у складі:

головуючого судді: ОСОБА_2 ,

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши в письмовому провадженні в м. Полтава апеляційні скарги власників майна ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 19 серпня 2020 року про часткове задоволення клопотання прокурора про арешт майна , -

в с т а н о в и л а :

Зміст оскарженогосудового рішенняі встановленіслідчим суддеюсуду першоїінстанції обставини

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 19 серпня 2020 року клопотання прокурора задоволено частково ;

Накладено арешт на майно , яке було вилучено 12 серпня 2020 року під час проведення обшуку в автомобілі марки «BMW» модель «X5» чорного кольору , д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 , та яким користується ОСОБА_5 , із забороною відчуження , розпорядження та користування , а саме на :

- мобільний телефон марки «SAMSUNG» чорного кольору imeil: НОМЕР_2 . Imei 2: НОМЕР_3 з встановленою сім-карткою мобільного оператора ПрАТ «Київстар» № НОМЕР_4 ;

- мобільний телефон марки «FLY» чорного кольору, imeil: НОМЕР_5 , imei 2: НОМЕР_6 з встановленою сім-карткою мобільного оператора ТОВ «Лайфсел» з серійним номером: НОМЕР_7 ;

- блокнот на спіралі з палітуркою сірого кольору, в якому містяться чорнові записи:

- розписку ОСОБА_7 , що діє від імені ОСОБА_8 , про прийняття 5300 доларів США від ОСОБА_6 , від 10 червня 2020 року на 1 арк.;

- розписку від ОСОБА_9 , що діє від імені ОСОБА_8 про прийняття від ОСОБА_6 454 доларів США за договором та 150 доларів США за продовження дії договору;

- копію анкети-заяви до Договору про надання банківських послуг «monobank|Universal Bank» на ім`я ОСОБА_5 ;

- додаткову угоду до договору позики №06/09/19-1 від 06.09.2019 на 1 арк.;

- копію паспорта на ім`я гр. ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та копія картки платника податків загалом на 3 арк.;

- копію паспорта та ІПН на ім`я гр. ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 загалом на 2 арк.;

- копію паспорта та ІПН на ім`я гр. ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , загалом на 2 арк.;

- копію паспорта та ІПН на ім`я гр. ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на 1 арк.;

- копію паспорта на ім`я гр. ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 загалом на 2 арк.,

У задоволення вимог клопотання про накладення арешту на печатку товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНОУКРТОРГ» ідентифікаційний код юридичної особи:

43262692, автомобіль марки «BMW» модель «Х5» чорного кольору, номер шассі: НОМЕР_8 , 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_9 , ключі до автомобіля з брелком - відмовлено.

Вимоги апеляційної скарги і узагальнені доводи особи , яка її подала

Власник майна ОСОБА_5 у принесеній апеляції просить ухвалу слідчого судді скасувати в частині накладення арешту на мобільний телефон марки «SAMSUNG» чорного кольору imeil: НОМЕР_2 іmei 2: НОМЕР_3 з встановленою сім-карткою мобільного оператора ПрАТ «Київстар» № НОМЕР_4 , посилаючись на те , що вказаний об`єкт не має жодного відношення до доказування наявності складу злочину , передбаченого ст. 191 КК України та вилучення особистого телефону надає значні незручності та позбавляє можливості здійснювати телефонні дзвінки.

Власник майна ОСОБА_6 у принесеній апеляції просить ухвалу слідчого судді скасувати в частині накладення арешту на розписки , посилаючись на те , що вони мають значення тільки для неї так як підтверджують виконання нею цивільно правових обов`язків та не мають жодного відношення до доказування наявності складу злочину , передбаченого ст. 191 КК України

Позиції інших учасників судового провадження

В судове засідання учасники судового провадження не з`явилися , попередньо надавши заяви про розгляд справи без їхньої участі. Власники майна та адвокат просили задовольнити апеляційні скарги. Прокурор просив відмовити у задоволенні апеляційних скарг та ухвалу слідчого судді залишити без змін. З огляду на викладене колегія суддів ухвалює рішення в порядку письмового провадження на підставі ст. 406 КПК України.

Мотиви суду

Заслухавши суддю доповідача , вивчивши матеріали за клопотанням , обговоривши доводи апеляційної скарги , колегія суддів приходить до таких висновків.

Відповідно до статті 370 КПК України судове рішення повинно бути законним , обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення , ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження , передбачених цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення , ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин , які підтверджені доказами , дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до статті 94 цього Кодексу. Вмотивованим є рішення , в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Колегія суддів вважає , що слідчий суддя зазначених приписів кримінального процесуального закону дотримався в повному обсязі.

Відповідно до частини першої статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове , до скасування у встановленому цим Кодексом порядку , позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження , розпорядження та/або користування майном , щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати , що воно є доказом злочину , підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного , обвинуваченого , засудженого , третіх осіб , конфіскації у юридичної особи , для забезпечення цивільного позову , стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди , можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування , пошкодження , псування , зникнення , втрати , знищення , використання , перетворення , пересування , передачі , відчуження.

Згідно положень частини другої цієї статті арешт майна допускається з метою забезпечення: 1. збереження речових доказів; 2.спеціальної конфіскації ; 3. конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи ; 4. відшкодування шкоди , завданої внаслідок кримінального правопорушення ( цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Розглядаючи клопотання про арешт майна , в порядку статей 170-173 КПК України , для прийняття законного та обґрунтованого рішення , слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини , які передбачають підстави для такого арешту або відмови у задоволенні клопотання.

Як встановлено слідчим суддею, у провадженні СУ ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020170000000069 , відомості про яке внесені до ЄРДР 12 березня 2020 року за ч. 5 ст. 191 КК України за фактом привласнення майна ТОВ «Агротайм» в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження було проведено обшук в автомобілі марки «BMW» модель «X5» чорного кольору , д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 , та яким користується ОСОБА_5 в ході якого вилучено речі , з клопотанням на арешт яких і звернувся прокурор.

Постановою слідчого від 12.08.2020 вилучені під час обшуку автомобіля речі і документи визнані речовими доказами .

Із змісту клопотання вбачається , що підставою для накладення арешту на вилучені під час обшуку речі в транспортному засобі, слідчий визначив , що вони є речовим доказом у кримінальному провадженні і відповідають критеріям передбаченим ст.98 КПК України.

Слідчий суддя , розглядаючи клопотання , у повній мірі оцінив вказану у клопотанні підставу щодо накладення арешту на речі і документи , з`ясував можливість використання вказаного майна як доказу у кримінальному провадженні , а також усі інші обставини , які передбачають підстави для арешту або відмови у задоволенні клопотання та прийняв обґрунтоване рішення про часткове задоволення клопотання та накладення арешту на частину вилучених речей , а саме: мобільні телефони та документи і копії документів.

Колегія суддів , аналізуючи висновок слідчого судді , що викладений в ухвалі , вважає , що підстави для накладення арешту , які зазначені у клопотанні та які враховані слідчим суддею щодо тих речей , які були виявлені під час санкціонованого обшуку , у повній мірі узгоджуються із приписами КПК та предметом доказування у зазначеному кримінальному провадженні, оскільки відповідають критеріям , передбаченим ст. 98 КПК України у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 КК України.

Доводи апеляцій власників майна , колегія суддів вважає непереконливими.

Співставляючи речі , на які накладено арешт з предметом доказування у кримінальному провадженні за ч.5 ст. 191 КК України за фактом за фактом привласнення майна ТОВ «Агротайм» в особливо великих розмірах , колегія суддів погоджується з необхідністю накладення на них арешт .

При цьому , слідчий суддя частково задовольнив клопотання прокурора та не наклав арешт на ряд вилучених під час обшуку речей , що вказує на детальний аналіз усіх вилучених під час обшуку речей на предмет їх причетності до обставин кримінального правопорушення.

Також , колегія суддів не погоджується з доводами апеляцій , що вилучені речі не мають жодного відношення до доведення обставин кримінального правопорушення , передбаченого ч.5 ст. 191 КК України

В цьому контексті колегія суддів наголошує на такому.

Стадія досудового розслідування полягає у діяльності слідчого, прокурора щодо збирання, перевірки й оцінки доказів, на підставі яких встановлюються обставини, що мають значення в справі, викривається і притягується як обвинувачений особа, що скоїла злочин, застосовуються заходи з забезпечення кримінального провадження.

Однією із цілей арешту документів та телефонів є саме їх дослідження з метою встановлення наявності чи відсутності обставин вчинення кримінального правопорушення. І необхідність виконання завдань кримінального провадження у повній мірі виправдовують арешт вилучених під час обшуку речей та документів.

Крім того , прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_15 до суду апеляційної інстанції надано копію постанови про призначення судової- комп`ютерно-технічної експертизи мобільних телефонів , що вказує на обґрунтованість арешту.

Таким чином колегія суддів приходить до висновку , що інтереси власника майна не превалюють над суспільними інтересами та інтересами досудового слідства і не спростовують висновків слідчого судді про необхідність накладення арешту на майно.

Істотних порушень вимог КПК України , які б давали підстави для скасування ухвали слідчого судді , не вбачається.

З урахуванням викладеного , колегія суддів вважає , що рішення слідчого судді прийнято у відповідності до вимог закону , слідчий суддя при розгляді клопотання з`ясував всі обставини , з якими закон пов`язує можливість накладення арешту на майно , а тому ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін , а апеляційну скаргу без задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.420,422 КПК України, колегія суддів,-

у х в а л и л а:

Апеляційні скарги власників майна ОСОБА_5 та ОСОБА_6 залишити без задоволення , а ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 19 серпня 2020 року про часткове задоволення клопотання прокурора про арешт майна у кримінальному провадженні № 12020170000000069 - без змін;

Ухвала є остаточною й касаційному оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_2 ОСОБА_4 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення24.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91900604
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —554/3486/20

Ухвала від 23.06.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 01.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні