Рішення
від 01.10.2020 по справі 340/4104/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї НИ

01 жовтня 2020 року 18:40 м. Кропивницький Справа № 340/4104/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

розглянувши у письмовому провадженні питання про ухвалення додаткового рішення в адміністративній справі

позивач: Кіровоградська територіальна організація Політичної партії "Європейська Солідарність" (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 3/5, кв. 24, код ЄДРПОУ 39697790)

відповідач: Добровеличківська селищна територіальна виборча комісія Новоукраїнського району Кіровоградської області (27000, Кіровоградська область, Добровеличківський район, смт. Добровеличківка, вул. Незалежності, 112, код ЄДРПОУ 43780197)

про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Кіровоградська територіальна організація Політичної партії "Європейська Солідарність" 29.09.2020 року звернулася до суду з позовом до Добровеличківської селищної територіальної виборчої комісії Новоукраїнського району Кіровоградської області (надалі - Добровеличківська СТВК) про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 30.09.2020 року у справі №340/4104/20 адміністративний позов Кіровоградської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" задоволено частково. Визнано протиправною та скасовано постанову Добровеличківської СТВК №6 від 25.09.2020 року "Про відмову в отриманні документів для реєстрації кандидатів у депутати Добровеличківської селищної ради включених до Єдиного та територіальних виборчих списків списків Кіровоградської обласної організації політичної партії "Європейська Солідарність". Зобов`язано Добровеличківську СТВК не пізніше 2 днів від дня набрання цим рішенням законної сили розглянути документи, подані уповноваженим представником Кіровоградської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" для реєстрації кандидатів у депутати Добровеличківської селищної ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Кіровоградської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність", та прийняти рішення, з урахуванням висновків суду. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Між тим, вказаним судовим рішенням не вирішено питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, як це передбачено частиною 9 статті 273 КАС України.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 252 КАС України суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. (частина 3 статті 252 КАС України).

У судове засідання, призначене на 01.10.2020 року для вирішення питання про судові витрати за ініціативою суду, сторони, які були належним чином повідомлені про його дату, час та місце, не прибули. Їхнє неприбуття відповідно до частини 3 статті 268 КАС України не перешкоджає розгляду справи.

Частиною 9 статті 205 КАС України передбачено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Розглянувши у письмовому провадженні питання про ухвалення додаткового судового рішення, суд дійшов до таких висновків.

Відповідно до частини 9 статті 273 КАС України суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Згідно з частинами 1, 3 статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

При частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Судом установлено, що при поданні позову Кіровоградська територіальна організація Політичної партії "Європейська Солідарність" судовий збір не сплатила.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (частина 2 статті 132 КАС України).

Відповідно до частини 1 статті 3 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється зокрема за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 1 пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано юридичною особою, встановлюється ставка судового збору - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" установлено, що прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2020 року становить 2102 грн.

Згідно з частиною 1 статті 9 Закону України "Про судовий збір" судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Тож за правилами розподілу судових витрат, передбаченими статтею 139 КАС України, зважаючи на задоволення позову, судовий збір, який справляється за подання до суду позовної заяви, слід стягнути в дохід Державного бюджету України з відповідача - суб`єкта владних повноважень.

Керуючись статтями 139, 272, 273, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Стягнути з Добровеличківської селищної територіальної виборчої комісії Новоукраїнського району Кіровоградської області в дохід Державного бюджету України судовий збір у розмірі 2102 гривні.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі його апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Додаткове рішення суду може бути оскаржене до Третього апеляційного адміністративного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Кіровоградський окружний адміністративний суд, у 2-денний строк, установлений статтею 278 КАС України.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91908589
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —340/4104/20

Рішення від 01.10.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Рішення від 30.09.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні