Ухвала
від 01.10.2020 по справі 600/1634/20-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

01 жовтня 2020 р. м. Чернівці Справа № 600/1634/20-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Боднарюка О.В. розглянувши у порядку письмового провадження клопотання про витребування доказів у справі за адміністративним позовом Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об`єднання "Свобода" до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецької області, Чернівецької обласної організації політичної партії "Рідне місто", ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про визнання рішення протиправним та його скасування,-

В С Т А Н О В И В:

Чернівецька обласна організація Всеукраїнського об`єднання "Свобода" (далі - позивач), звернулась в суд з позовом до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецької області, Чернівецької обласної організації Політичної партії "Рідне місто", ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецької області про реєстрацію кандидатів у депутати до Чернівецької обласної організації Політичної партії "Рідне місто" на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Поряд з позовними вимогами позивач звернувся в суд з клопотання про витребування доказів, в якому зазначив, що з метою встановлення об`єктивних обставин справи необхідно витребувати у Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецької області, наступні докази: повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто , відповідно до ст. 218 ВК України; рішення зборів (конференції) про висування кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради Чернівецькою обласною організацією Політичної партії Рідне місто ; єдиний та територіальний виборчі списки кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто ; заяви про згоду балотуватися кандидатами у депутати до Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто ОСОБА_1 та ОСОБА_3 ; рішення ТВК про реєстрацію кандидатами у депутати до Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто .

Дослідивши матеріали справи, суд робить наступні висновки по суті заявленого клопотання.

Статтею 72 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до частин 1, 4 статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною 3 статті 77 КАС України визначено, що докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 80 КАС України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Перелік вимог до клопотання про витребування доказів законодавець визначив у нормах частини 2 статті 80 КАС України. Зокрема, у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Частинами 8-9 статті 80 КАС України також визначено, що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Аналіз наведених норм, з урахуванням наведених позивачем обставин, дають підстави вважати, що клопотання про витребування доказів є обґрунтованим, та таким, що відповідає наведеним вище вимогам, а відтак суд приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити повністю та витребувати у Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецької області докази, які визначив у своєму клопотанні позивач.

На підставі наведеного та керуючись статтями 72, 77, 80, 241, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

1. Клопотання представника Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об`єднання "Свобода", про витребування доказів задовольнити повністю.

2. Витребувати у Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецької області, наступні докази (належним чином засвідченні копії):

- повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради, Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто відповідно до ст. 218 Виборчого Кодексу України;

- рішення зборів (конференції) про висування кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради Чернівецькою обласною організацією Політичної партії Рідне місто ;

- єдиний та територіальний виборчі списки кандидатів у депутати до Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто ;

- заяви про згоду балотуватися кандидатами у депутати до Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто ОСОБА_1 та ОСОБА_3 ;

- рішення ТВК про реєстрацію кандидатами у депутати до Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної організації Політичної партії Рідне місто .

3. Витребуванні докази подати безпосередньо до канцелярії Чернівецького окружного адміністративного суду за адресою м.Чернівці вулиця Садова, 1-і - в строк до 17:00 години 01 жовтня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.В. Боднарюк

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91913863
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —600/1634/20-а

Постанова від 05.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 04.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 04.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 04.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Рішення від 02.10.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні