Ухвала
від 01.10.2020 по справі 620/4230/20
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

01 жовтня 2020 року Чернігів Справа № 620/4230/20

Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Заяць О.В., розглянувши матеріали позовної заяви суб`єкта виборчого процесу Чернігівської обласної партійної організації політичної партії Рідний Дім (вул. Козацька, буд. 40, кв.25, м. Чернігів, 14000) до Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області (вул. Київська, буд. 281А, м. Прилуки, 17500) про визнання протиправною та скасування постанови,

У С Т А Н О В И В:

Суб`єкт виборчого процесу Чернігівська обласна партійна організація політичної партії Рідний Дім звернувся до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить визнати протиправною та скасувати постанову Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області від 25 вересня 2020 року № 7 Про реєстрацію кандидатів у депутати Прилуцької міської ради Прилуцького району Чернігівської області, включених до єдиного та територіальних виборчих списків в частині реєстрації кандидатів у депутати Прилуцької міської ради Прилуцького району Чернігівської області висунутих Чернігівською обласною організацією політичної партії Рідне місто згідно з додатком до Постанови від 25 вересня 2020 року № 1/8.

Розглянувши матеріали позовної заяви суд вважає, що позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність із додержанням вимог статтей 160, 161, 171, 273 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 273 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Суд вирішує адміністративні справи, визначені статтею 273 КАС України, у строк, встановлений частиною одинадцятою цієї статті.

З наведених підстав суд вважає за можливе прийняти дану позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Позивачем заявлено клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, а саме: Чернігівську обласну організацію політичної партії Рідне місто (вул. Бєлова, буд. 29-А, кв. 82, м. Чернігів, 14000) та політичну партію Рідне місто (вул. Вишгородська, 14, м. Київ, 04074), оскільки рішення у даній справі вплине на їх на права, свободи, інтереси.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи, що судове рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто та політичної партії Рідне місто , суд дійшов висновку про необхідність залучення в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, а саме: Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто (вул. Бєлова, буд. 29-А, кв. 82, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 37225474) та політичної партії Рідне місто (вул. Вишгородська, 14, м. Київ, 04074, код ЄДРПОУ 36681860).

Позивачем подано заяву про виклик свідка - ОСОБА_1 , щодо обставин проведення конференції Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто з приводу висування кандидатів у депутати 22 вересня 2020 року в смт Седні, вул. Шевченка, 28, парк пам`яті садово-паркового мистецтва Лизогубський парк .

Відповідно до статті 92 КАС України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи.

У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити.

Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання у справі.

В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Також позивачем заявлено клопотання про витребування доказів, а саме витребувати у відповідача оригінали наступних документів:

повідомлення про проведення конференції по висуванню кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради від Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто , поданих Чернігівською обласною організацією політичної партії Рідне місто в Прилуцьку міську територіальну виборчу комісію Прилуцького району Чернігівської області (всі повідомлення за період з 15.09.2020 до 24.09.2020 включно);

журнал вхідної кореспонденції Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області;

документи подані Чернігівською обласною організацією політичної партії Рідне місто для реєстрації кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради від Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто, в тому числі рішення конференції Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто від 22 вересня 2020 року.

В обґрунтування вказаного клопотання позивач зазначає, що вищезазначені документи є важливими для встановлення обставин законності проведення конференції Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто по висуванню кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради, обставин реєстрації кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради від Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто .

Крім того, позивач просить витребувати у сектора дізнання Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області належним чином засвідчені копії матеріалів кримінального провадження № 12020275010001307 з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 358 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Частиною 3 статті 80 КАС України встановлено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Згідно ч.6, 7, 8 ст.80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне для всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи витребувати від відповідача оригінали наступних документів:

повідомлення про проведення конференції по висуванню кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради від Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто , поданих Чернігівською обласною організацією політичної партії Рідне місто в Прилуцьку міську територіальну виборчу комісію Прилуцького району Чернігівської області (всі повідомлення за період з 15.09.2020 до 24.09.2020 включно);

журнал вхідної кореспонденції Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області;

документи подані Чернігівською обласною організацією політичної партії Рідне місто для реєстрації кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради від Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто, в тому числі рішення конференції Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто від 22 вересня 2020 року.

Також витребувати у сектора дізнання Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області належним чином засвідчені копії матеріалів кримінального провадження № 12020275010001307 з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 358 КК України.

На підставі викладеного, керуючись статтями 12, 160, 161, 171, 248, 257, 273 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

1. Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом суб`єкта виборчого процесу Чернігівської обласної партійної організації політичної партії Рідний Дім (вул. Козацька, буд. 40, кв.25, м. Чернігів, 14000) до Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області (вул. Київська, буд. 281А, м. Прилуки, 17500) про визнання протиправною та скасування постанови.

2. Залучити до участі у справі № 620/4230/20 за позовом суб`єкта виборчого процесу Чернігівської обласної партійної організації політичної партії Рідний Дім (вул. Козацька, буд. 40, кв.25, м. Чернігів, 14000) до Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області (вул. Київська, буд. 281А, м. Прилуки, 17500) про визнання протиправною та скасування постанови в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

Чернігівську обласну організацію політичної партії Рідне місто (вул. Бєлова, буд. 29-А, кв. 82, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 37225474) та політичну партію Рідне місто (вул. Вишгородська, 14, м. Київ, 04074, код ЄДРПОУ 36681860).

3. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження з урахуванням вимог ст.273 КАС України.

4. Призначити підготовче засідання на 02 жовтня 2020 року на 10:00 год. яке буде проводитись у приміщенні Чернігівського окружного адміністративного суду за адресою: вул. Київська, 23, м. Чернігів, 14000, із повним фіксуванням судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

5. Повідомити учасників справи, що розгляд справи по суті буде здійснено у цей же день після закінчення підготовчого провадження, на підставі статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України, у зв`язку з особливостями розгляду категорій термінових адміністративних справ.

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 15:00 год 01.10.2020. Копію відзиву та доданих до нього документів надати іншим учасникам справи.

Встановити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Чернігівській обласній організації політичної партії Рідне місто та політичній партії Рідне місто строк для подання пояснень щодо позову до 15:00 год 01.10.2020. Копію пояснень надати іншим учасникам справи.

7. Повідомити відповідача, що згідно з вимогами ч. 4 ст. 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

8. Витребувати від Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області оригінали наступних документів:

повідомлення про проведення конференції по висуванню кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради від Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто , поданих Чернігівською обласною організацією політичної партії Рідне місто в Прилуцьку міську територіальну виборчу комісію Прилуцького району Чернігівської області (всі повідомлення за період з 15.09.2020 до 24.09.2020 включно);

журнал вхідної кореспонденції Прилуцької міської територіальної виборчої комісії Прилуцького району Чернігівської області;

документи подані Чернігівською обласною організацією політичної партії Рідне місто для реєстрації кандидатів у депутати до Прилуцької міської ради від Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто, в тому числі рішення конференції Чернігівської обласної організації політичної партії Рідне місто від 22 вересня 2020 року.

Витребувати від сектора дізнання Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області належним чином засвідчені копії матеріалів кримінального провадження № 12020275010001307 з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 358 КК України.

Витребувані судом документи необхідно надати суду до 15:00 год 01.10.2020.

9. Викликати у підготовче засідання на 02 жовтня 2020 року на 10:00 год. яке буде проводитись у приміщенні Чернігівського окружного адміністративного суду за адресою: вул. Київська, 23, м. Чернігів, 14000, ОСОБА_1 (місце роботи - член Чернігівської міської територіальної виборчої комісії Чернігівського району Чернігівської області) у якості свідка.

Попередити свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

10. Невідкладно повідомити відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про відкриття провадження у справі.

11. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо розгляду даної справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://adm.cn.court.gov.ua/sud2570/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.В. Заяць

Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91913902
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —620/4230/20

Постанова від 07.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Рішення від 02.10.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні