Рішення
від 21.09.2020 по справі 348/134/20
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №348/134/20

21 вересня 2020 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківскої області

в складі головуючого-судді: Міськевич О.Я.

з участю секретаря судового засідання: Скоблей О.В.

представника позивача: Госедла О.Д.

представників відповідача: Монастирецького В.Д., Квасняка М.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін у відкритому судовому засіданні в приміщенні Надвірнянського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу,-

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог та заперечень проти позову:

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради про поновленя на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Свої вимоги позивач обґрунтовувала тим, що із 08.07.2010 вона працювала молодшою медичною сестрою дитячої лікарні центральної районної лікарні Надвірнянського району. 31.05.2019 її звільнено із займаної посади за п. 5 ст. 3 КЗпП України у зв`язку з переведенням до комунального некомерційного підприємства Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради .

03.06.2019 вона прийнята на посаду молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету комунального некомерційного підприємства Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради .

Наказом КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради від 09.12.2019 "Про звільнення з роботи" вона з 17.12.2019 звільнена із займаної посади за п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв`язку із скороченням чисельності штату працівників. Таке звільнення вважає незаконним, оскільки вона має переважне право на залишення на роботі,наказ Про внесення змін до штатного розпису у зв`язку зі скороченням штату чисельності працівників виданий 12.09.2019 № 18, згідно якого з 17.12.2019 скорочується чисельність працівників підприємство в тому числі в переліку зазначена посада молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету, яку вона займала не погоджений з виборним профспілковим органом підприємства, також її звільнення з роботи не погоджено виборним профспілковим органом КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради , як це визначено ч. 1 ст. 43 та ч. 3 ст. 252 КЗпП України. Крім того підприємство не повідомило її у визначеному ст. 49-2 КЗпП порядку про звільнення у зв`язку із скороченням штату і чисельності працівників. Трудову книжку в день її звільнення не видано, а тільки 19.12.2019, також в цей день із нею було проведено розрахунок.

06.02.2020р.від представника відповідача - директора КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради Монастирецького В.Д. поступив відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що відповідач не погоджується з доводами позивача, викладеними у позовній заяві, вважає позовні вимоги незаконними та необґрунтованими, виходячи з наступного.

Так, щодо визнання незаконним та скасування наказу № 49 від 09.12.2019 про звільнення з роботи ОСОБА_1 з посади молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету консультативно-діагностичного відділу КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради та поновлення її на роботі молодшою медичною сестрою фізіотерапевтичного кабінету консультативно-діагностичного відділу КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради зазначає, що відповідно до ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

При цьому жодним нормативно-правовим актом не встановлено обов`язку для уповноваженого власником органу погодження наказу про внесення змін до штатного розпису у зв`язку зі скороченням штату і чисельності працівників з виборним профспілковим органом підприємства.

Частина 2 ст. 49-4 КЗпП передбачає обов`язок уповноваженого власником органу не пізніше трьох місяців з часу прийняття рішення про скорочення чисельності або штату працівників проводити консультації з професійними спілками про заходи щодо запобіганню звільненню чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом`якшення несприятливих наслідків будь-якого звільнення. 12.09.2019 року голові первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_2 було вручено повідомлення про скорочення чисельності та штату працівників № 2 від 12.09.2019.

10.10.2019 року голові первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_2 було вручено подання про розірвання трудових відносин з працівниками за № 70 від 10.10.2019. У встановлений ч. 5 ст. 43 строк виборний орган первинної профспілкової організації не повідомив КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради про прийняте рішення у письмовій формі. У разі пропуску цього строку вважається, що виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) дав згоду на розірвання трудового договору.

Щодо посилань позивача на те, що КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради не повідомило її у визначеному ст. 49-2 КЗпП порядку про звільнення у зв`язку із скороченням штату і чисельності працівників зазначає, що 10.10.2019 ОСОБА_1 було ознайомлено з повідомленням про заплановане вивільнення № 22. ОСОБА_1 текст повідомлення прочитала, після чого повідомила, що зі звільненням не згідна, тому підпис на повідомленні ставити не буде. За даним фактом було складено акт. 16.12.2019 від ОСОБА_1 на адресу КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради надійшла заява, в якій вона підтверджує факт попередження її про заплановане вивільнення 10.10.2019.

Щодо посилань позивача на те, що КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради в день звільнення не видало їй трудову книжку та наказ про звільнення з роботи зазначає, що в день звільнення 17.12.2019 ОСОБА_1 відмовилась отримати трудову книжку та ознайомитися з наказом про звільнення з роботи № 49-к від 09.12.2019 і отримати його копію. За даним фактом складено акт. Пізніше цього ж дня 17.12.2019 ОСОБА_1 ознайомилася з наказом про звільнення з роботи і отримала трудову книжку, що засвідчено її підписом на наказі № 49-к від 09.12.2019 і в журналі реєстрації виданих трудових книжок. Отримати копію наказу про звільнення ОСОБА_1 відмовилася.

Щодо посилань позивача про те, що при її звільненні відповідачем не враховано вимоги ст. 42 КЗпП України щодо переважного права залишення на роботі зазначає, що кваліфікація ОСОБА_3 є більш високою, ніж кваліфікація ОСОБА_1 , оскільки ОСОБА_3 має більший досвід роботи молодшою медичною сестрою фізіотерапевтичного кабінету Дитячої лікарні. ОСОБА_3 працює на посаді молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету Дитячої лікарні з 01.08.1981, а ОСОБА_1 - з 08.07.2010.

Комісією з визначення осіб, які мають переважне право на залишення на роботі або щодо яких встановлено обмеження на звільнення визначено, що рівень продуктивності праці молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету клініко-діагностичного відділу ОСОБА_3 є вищим, ніж рівень продуктивності праці ОСОБА_1 .

На підставі наведеного відповідач не погоджується з твердженнями позивача, які вона наводить в обґрунтування позовних вимог, вважають позовні вимоги безпідставними та не доведеними жодними належними та обґрунтованими доказами.

Також зазначає, що позивачем при подачі позову пропущено строк звернення до районного суду за вирішенням трудового спору.

Так, трудова книжка Позивачу була видана 17.12.2020. В ухвалі Надвірнянського районного суду від 22.01.2020 у справі № 348/134/120 вказано, що позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу 21.01.2020. Таким чином 20.01.2020 строк звернення до районного суду за вирішенням даного трудового спору сплив, а позивач не порушила перед судом клопотання про його поновлення.

18.05.2020 від представника позивача-адвоката Госедла О.Д. поступила відповідь на відзив, згідно якого доводи представника відповідача у відзиві неприйнятними та необґрунтованими. Зазначають, що подання від 10.10.2019 за вих. № 70 стосувалось надання згоди на розірвання трудового договору з працівниками на підставі наказу від 13.08.2019 № 12, проте це зовсім інший наказ, ніж той, на підставі якого було розірвано трудовий договір з ОСОБА_1 , так як трудовий договір з ОСОБА_1 було розірвано на підставі наказу від 12.09.2019 № 18, тому вважають що погодження про розірвання трудового договору з ОСОБА_1 первинною профспілковою організацією не відбулося, оскільки подання про розірвання трудових відносин на підставі наказу від 12.09.2019 № 18 профспілковій організації не подавалось.

Стверджують, що ОСОБА_1 не було ознайомлено з повідомленням про заплановане вивільнення, оскільки жодного повідомлення інспектором з кадрів ОСОБА_4 їй не надавалось, а відповідач додав до відзиву повідомлення, яке було складено після того, як ОСОБА_1 заявила про оскарження свого звільнення. розмова про скорочення працівників була на загальних зборах 10.10.2019, однак це стосувалось всіх працівників, поіменно не було названо працівників, яких буде звільнено з 17.12.2019.

Крім того зазначають, що відповідачем не надано акт про безпосереднє ознайомлення ОСОБА_1 з повідомленням про звільнення, а тільки акт про відмову ОСОБА_1 ознайомитися з наказом про звільнення за скороченням , який не містить дати складання та будь-яких реєстраційних номерів і тому є всі підстави вважати, що акт складений після звільнення з роботи ОСОБА_1 .

Також відповідач посилається на другий акт про відмову ОСОБА_1 ознайомитися з наказом про звільнення за скороченням, в якому зазначено, що 17.12.2019 ОСОБА_1 ознайомлено про звільнення. Однак на його запит цього акту не було надано, не зважаючи на те, що він просив надати акт про відмову від підпису про звільнення.

Також на його думку відповідачем взагалі не приймалось рішення про скорочення чи звільнення ОСОБА_1 з посади молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради .

Так в розумінні ч. 2 ст. 49 КзПП аідповідач зобов`язаний був видати наказ про поіменне звільнення працівників підприємства з тих чи інших посад, після чого повідомити цих працівників про звільнення і зокрема ОСОБА_1 .

Однак такий наказ відповідач не видав. Наказ № 18 від 12.09.2019 Про внесення змін до штатного розпису у зв`язку зі скороченням штату і чисельності працівників не дає підстав звільняти ОСОБА_1 , оскільки в цьому наказі зазначені тільки посади, які необхідно скоротити, а поіменного переліку працівників, які підлягають скороченню та звільненню не зазначено.

Наказ про звільнення ОСОБА_1 виданий 09.12.2019 за № 49-к, про який вона дізналася 18.12.2019, а ознайомилась з цим наказом 19.12.2019, коли отримувала трудову книжку.

Також на його запит відповідач надав копію статуту КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради , розділ 7 якого визначає порядок управління підприємством.

В першому абзаці розділу 7 цього статуту визначено, що управління підприємством здійснює Надвірнянська районна рада (Засновник), уповноваженим органом управління є Надвірнянська районна державна адміністрація. Відповідно до п. 7.3.7 статуту засновник (Власник) приймає рішення про реорганізацію та ліквідацію підприємства. Відповідно до п. 7.4.4 статуту Надвірнянська районна державна адміністрація, як уповноважений орган управління, затверджує штатний розпис підприємства.

При цьому Надвірнянською районною радою рішення про скорочення штату і чисельності працівників, а також про запровадження нових форм організації праці підприємства не приймалось. З отриманих копій штатних розписів, які відповідач надав на його запит вбачається, що шатні розписи Надвірнянською РДА не затверджувались, як це визначено статутом підприємства. В порушення вимог статуту підприємства штатні розписи затвердив директор дитячої лікарні ОСОБА_5 .

Також у відзиві відповідач зазначає, що ОСОБА_1 пропустила строк на звернення до суду про вирішення трудового спору, оскільки звернулась до суду 21.01.2020, а строк звернення до суду сплив 20.01.2020.

Однак дане твердження не відповідає дійсності.

Так, позов про вирішення трудового спору ОСОБА_1 подала 18.01.2020, що підтверджується роздруківкою з сайту АТ Укрпошта , з якого вбачається, що відправлення прийняте 18.01.2020 і отримано судом 21.01.2020. Крім того дана обставина підтверджується квитанцією АТ Укрпошта від 18.01.2020.

Також відповідач у відзиві на позовну заяву вказує, що трудова книжка ОСОБА_1 видана 17.12.2019, і на підтвердження надає копію журналу реєстрації трудових книжок.

В журналі видачі трудових книжок за № 92 міститься реєстрація трудової книжки ОСОБА_1 . В колонці № 12 міститься запис про дату і підставу видачі трудової книжки. Там зазначено: 17.12.2019 п.1 ст. 40 КЗпП України. В колонці 13 міститься підпис.

Однак, дата, яка зазначена в колонці - 17.12.2019 не підтверджує факт отримання трудової книжки ОСОБА_1 саме 17.12.2019, оскільки дата проставлена працівником підприємства.

Окрім того твердження про те, що ОСОБА_1 отримала трудову книжку 17.12.2019 заперечує і спростовує сам відповідач, оскільки у відповіді на адвокатський запит від 03.01.2020 зазначає, що трудову книжку ОСОБА_1 отримала на руки 19.12.2019.

Також зазначає, що заробітна плата після звільнення була перерахована ОСОБА_1 на картковий рахунок 18.12.2019, тобто не в день звільнення, як це передбачено законодавством України.

20.05.2020 від представника відповідача - юрисконсульта КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради Квасняка М.В. поступило заперечення щодо відповіді на відзив, в якому зазначено, що на позовну заяву відповідачем подано відзив, який позивач отримав 08.02.2020, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Крім того позивач 11.02.2020. подав до суду заяву, в якій стверджує, що отримав відзив на позовну заяву 10.02.2020. Ухвалою про відкриття провадження та призначення розгляду справи по суті від 22.01.2020 у даній справі позивачу встановлено п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив. 15.05.2020 відповідачем отримано відповідь на відзив, в якому позивач просить суд задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 в повному обсязі. Отже позивач пропустив процесуальний строк, який встановлений ухвалою суду для подання відповіді на відзив.

Також зазначає, що аргументи і міркування, наведені позивачем у відповіді на відзив не спростовують твердження відповідача та факти стосовно суті позовних вимог щодо поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, а тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Так виборний орган первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради пропустив вказаний в ч. 5 ст. 43 КЗпП строк, а тому вважається, що він дав згоду на розірвання трудового договору.

Крім того за змістом ч. 2 ст. 43 КЗпП письмове подання власника про розірвання трудового договору повинно містити вказівку на розірвання трудового договору і вказівку на працівника, з яким розривається трудовий договір. Жодних інших вимог до подання про розірвання трудового договору законодавство не встановлює, а тому подання від 10.10.2019 № 70 відповідає вимогам законодавства.

Повідомлення про скорочення чисельності та штату працівників голові первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради було вручено 12.09.2019. В адвокатському запиті від 02.01.2020 № 02 адвокат не вимагав подання йому копії повідомлення про скорочення чисельності та штату працівників.

Також законодавство України а також Інструкція з діловодства підприємства не встановлюють вимог щодо оформлення акту про відмову ознайомитися з наказом про звільнення, а тому він складається в довільній формі.

В адвокатських запитах відсутня вимога надати акт про відмову ОСОБА_1 ознайомитися з наказом про звільнення.

Наказ про звільнення ОСОБА_1 було видано 09.12.2019. Дізналася вона про нього 17.12.2020, коли отримала трудову книжку.

Також відповідно до ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу України та п. 4.8. статуту КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради підприємство самостійно встановлює чисельність і затверджує штатний розпис. Відповідно до п. 7.5.10 статуту директор підприємства приймає рішення про прийняття на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства.

Також своїм підписом в журналі видачі трудових книжок ОСОБА_1 підтвердила факт отримання трудової книжки 17.12.2019, оскільки не оскаржила дату, проставлену працівником. Згідно з ч. 1 ст. 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу. Власник або уповноважений ним орган не несуть обов`язку видавати трудові книжки на руки працівникам і не зобов`язані контролювати отримання трудової книжки працівниками. Підпис ОСОБА_1 в журналі видачі трудових книжок підтверджує факт видачі трудової книжки, а не її отримання. В адвокатському запиті адвокат просить повідомити його, коли видана на руки трудова книжка ОСОБА_1 . У відповіді на адвокатський запит вказано, що трудову книжку ОСОБА_1 отримала на руки 19.12.2019, тобто після її видачі.

Платіжне доручення на виплату банком заробітної плати ОСОБА_1 було надано підприємством 17.12.2019, тобто в день звільнення.

Крім того у своїй відповіді на відзив позивач не заперечує проти аргументів на користь того, що ОСОБА_1 не має переважного права на залишення на роботі при вивільненні працівників.

Стислий виклад позицій сторін:

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги позивача підтримав повністю з підстав, зазначених в позовній заяві та відповіді на відзив, просив суд постановити рішення, яким визнати незаконним та скасувати наказ № 49-к від 09.12.2019 про звільнення роботи ОСОБА_1 з посади молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету консультативно-діагностичного відділу КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ; поновити ОСОБА_1 на роботі молодшою медичною сестрою фізіотерапевтичного кабінету консультативно-діагностичного відділу КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ; стягнути з КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради на користь ОСОБА_1 заробітну плату за час вимушеного-прогулу в сумі 3650 грн. Також просив стягнути з відповідача на користь позивача понесені нею судові витрати.

Представники відповідача в судовому засіданні позовні вимоги позивача не визнали з підстав, заначених у відзиві на позов та запереченні на відповідь на відзив . Просили відмовити позивачу ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 22.01.2020 по даній справі відкрито спрощене позовне провадження з викликом сторін та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Фактичні обставини, встановлені судом:

Судом встановлено, що позивача ОСОБА_1 08.07.2010 прийнято на посаду молодшої медичної сестри дитячої лікарні центральної районної лікарні Надвірнянського району.

31.05.2019 її звільнено із займаної посади за п. 5 ст. З КЗпП України у зв`язку з переведенням до КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради .

03.06.2019 ОСОБА_1 прийнято на посаду молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради .

Вказані обставини підтверджуються копією трудової книжки серії НОМЕР_1 від 01.05.2020 з відповідними записами (а.с. 3-4).

Наказом Комунального некомерційного підприємства Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради від 12.09.2019 № 18 Про внесення зміни до штатного розпису у зв`язку із скороченням штату і чисельності працівників на підставі Наказу Міністерства охорони здоров`я України № 1881 від 19.10.2018 Про затвердження об`єму надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня та змін до Порядку регіоналізації перинатальної допомоги і в зв`язку з погіршенням фінансового стану підприємства через зменшення чисельності наявного населення Надвірнянського району і обсягу медичної субвенції , внесено зміни в організацію праці підприємства з 17.12.2019 та скорочено чисельну кількість працівників, в тому числі посаду Молодша медична сестра фізіотерапевтичного кабінету - 1 працівник (а.с. 8).

12.09.2019 за № 2 директором КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_5 складено подання голові первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_2 про скорочення чисельності і штату працівників, згідно якого адміністрація повідомляє профспілковий орган, що на підставі наказу № 17 від 12.09.2019 заплановано скоротити чисельність та штат працівників КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради . За необхідності консультацій стосовно заходів щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом`якшення несприятливих наслідків звільнень адміністрація пропонує профспілковому органу визначити дати проведення таких консультацій і провести їх протягом 10 днів. Дане повідомлення ОСОБА_2 отримано 12.09.2019, про що свідчить її особистий підпис на повідомленні (а.с. 32).

З метою виконання вище зазначеного наказу КНП Дитяча лікарня Надвірнянського район Надвірнянської районної ради видано наказ № 21 від 08.10.2019 Про попередження про запланове звільнення у зв`язку з скороченням чисельності та штату , згідно якого створено комісію з визначення осіб, які мають переважне право на залишення на роботі або щодо яких встановлено обмеження на звільнення, та згідно п. 3.1 та 3.2 наказано інспектору з кадрів підготувати письмові повідомлення про наступне вивільнення та вручити працівникам, які підлягають звільненню, повідомлення про наступне вивільнення (а.с. 42).

На виконання даного наказу 08.10.2019 за вих. № 89 директором КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради Монастирецьким В.Д. направлено ОСОБА_1 повідомлення № 22 про заплановане вивільнення, згідно якого у зв`язку із скороченням чисельності та штату працівників КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_1 попереджено про наступне звільнення з посади молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України, яке відбудеться 17.12.2019, із виплатою вихідної допомоги у розмірі середнього місячного заробітку. В графі Повідомлення про заплановане вивільнення отримала підпис ОСОБА_1 відсутній (а.с. 33).

Як вбачається з копії протоколу № 8 засідання комісії з визначення осіб, які мають переважне право на залишення на роботі або щодо яких встановлено обмеження на звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП в КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради від 09.10.2019, на порядку денному засідання розглянуто питання про визначення переважного прав на залишення на роботі та наявності серед молодших медичних сестер фізіотерапевтичного кабінету, посади яких скорочуються осіб, щодо яких встановлено обмеження. На засіданні комісії встановлено, що на посадах молодших медичних сестер фізіотерапевтичного кабінету працюють ОСОБА_1 та ОСОБА_3 . Проаналізувавши дані працівників комісією визначено, що рівень кваліфікації і продуктивності праці ОСОБА_3 є вищим, ніж рівень продуктивності праці ОСОБА_1 , оскільки: 1) Кваліфікація ОСОБА_3 є вищою ніж кваліфікація ОСОБА_1 , ОСОБА_3 має більший досвід роботи, оскільки працює на посаді молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету Дитячої лікарні з 01.08.1981, а ОСОБА_1 - з 08.07.2010; 2) ОСОБА_3 працювала у фізіотерапевтичному кабінеті стаціонару, де обсяг виконуваної роботи був більшим, ніж обсяг роботи у фізіотерапевтичному кабінеті поліклініки, в якому працювала ОСОБА_1 ; 3) ОСОБА_6 в 2017 році двічі скористалася відпусткою без збереження заробітної плати з 10.03.2017 по 13.03.2017, і з 24.07.2017 по 01.08.2017, а ОСОБА_3 жодного разу. Також У ОСОБА_3 виробіток на одну відпрацьовану людино-годину є вищим, ніж у ОСОБА_1 . Крім того затрати часу на одиницю площі у ОСОБА_1 є вищими, ніж у ОСОБА_3 , що свідчить про те, що продуктивність праці ОСОБА_1 є нижчою. На підставі наведених фактів комісія вирішила запропонувати директору підприємства кандидатуру ОСОБА_1 на вивільнення (а.с. 40-41).

10.10.2019 за № 70 директором КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_5 складено подання голові первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_2 про розірвання трудових договорів з працівниками, згідно якого у зв`язку зі скороченням штату та чисельності працівників на підставі наказу від 13.08.2019 № 12, адміністрація просить профспілковий орган надати згоду на розірвання трудового договору з працівниками, серед яких зазначена ОСОБА_1 - молодша медична сестра фізіотерапевтивного кабінету.

З даним поданням ОСОБА_2 ознайомилась 10.10.2019, про що свідчить її особистий підпис на поданні (а.с. 30-31).

З копії акту про відмову ОСОБА_1 ознайомитись з наказом про звільнення за скороченням вбачається, що інспектором з кадрів ОСОБА_4 10.10.2019 в присутності юрисконсульта ОСОБА_7 , секретаря ОСОБА_8 запропоновано молодшій медичній сестрі фізіотерапевтичного кабінету ОСОБА_6 ознайомитись з наказом № 18 від 12.09.2019 про звільнення у зв`язку із скороченням штату і чисельності працівників, засвідчити факт ознайомлення на повідомленні особистим підписом, на що ОСОБА_1 відповіла відмовою. Текст наказу ОСОБА_1 зачитала, після чого вона сказала, що із звільненням не згідна, тому підпис на наказі ставити не буде. Даний акт підписано інспектором з кадрів Крисан Т.В., юрисконсультом Квасняком М.В., та секретарем Вінтоняк Н.М. (а.с. 35).

Наказом КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради від 09.12.2019 № 49-к Про звільнення з роботи звільнено ОСОБА_1 із займаної посади молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету консультативно-діагностичного відділу з 17.12.2019 на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв`язку із скороченням чисельності штату працівників. Підстава: згідно наказу від 12.09.2019 № 18 Про внесення зміни до штатного розпису у зв`язку із скороченням посад (а.с. 6, 38-39).

Згідно копії акту про відмову ОСОБА_1 ознайомитись з наказом про звільнення за скороченням вбачається, що інспектором з кадрів ОСОБА_4 17.12.2019 в присутності юрисконсульта ОСОБА_7 , головної медсестри ОСОБА_9 запропоновано молодшій медичній сестрі фізіотерапевтичного кабінету консультативно-діагностичного відділу ознайомитись з наказом № 49-к від 09.12.2019 про звільнення з роботи, засвідчити факт ознайомлення на наказі особистим підписом, отримати копію наказу та трудову книжку, на що ОСОБА_1 відповіла відмовою.

Текст наказу ОСОБА_1 зачитаний уголос, після чого вона сказала, що із звільненням не згідна, тому підпис на наказі ставити не буде, копію наказу і трудову книжку відмовилась отримати. Даний акт підписано інспектором з кадрів Крисан Т.В., юрисконсультом ОСОБА_7 , та головною медсестрою ОСОБА_9 (а.с. 34).

Згідно копії журналу реєстрації трудових книжок КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради , в графі Дата і підстава видачі працівнику трудової книжки призвільненні , навпроти прізвища ОСОБА_1 зазначено - 17.12.2019, п. 1 ст. 40, КЗпП України, та в графі Розписка працівника в отриманні трудової книжки проставлено особистий підпис (а.с. 36-37).

Згідно копії платіжного доручення № 864 від 17.12.2019 вбачається, що КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради перераховано кошти на виплату розрахункових за грудень 2019 року (а.с. 89).

Мотиви з яких виходить суд та застовані норми права :

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, показання свідка, дослідивши письмові докази, представлені сторонами на виконання вимог ст.ст. 76, 81 ЦПК України і які сторони вважають достатніми для обґрунтування і заперечення позовних вимог та з`ясувавши фактичні обставини справи, дійшов наступних висновків.

Відповідно до частини першої статті 21 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Згідно з частиною четвертою статті 36 КЗпП України припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (пункт 1 частини першої статті 40).

У пункті 1 частини першої статті 40 КЗпП України зазначено, що трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку, зокрема, змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Судом встановлено, що у Комунальному некомерційному підприємстві Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради на підставі наказу Міністерства охорони здоров`я України № 1881 від 19.10.2018 Про затвердження об`єму надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня та змін до Порядку регіоналізації перинатальної допомоги, і у зв`язку з погіршенням фінансового стану підприємства через зменшення чисельності населення Надвірнянського району і обсягу медичної субвенції мало місце скорочення працівників лікарні.

Наказом КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради від 12.09.2019 № 18 Про внесення зміни до штатного розпису у зв`язку із скороченням штату і чисельності працівників внесено зміни в організацію праці підприємства, та з 17.12.2019 скорочено чисельну кількість працівників. Скороченню підлягало: 26 посад працівників: зокрема лікар - 1 штатна одиниця, середній медичний персонал - 0,5 штатних одиниць, молодший медичний персонал - 11,75 штатних одиниць, інші -7,5 штатних одиниць, в тому числі посаду Молодша медична сестра фізіотерапевтичного кабінету - 1 працівник (а.с. 8).

Згідно частини другої статті 49-4 КЗпП України ліквідація, реорганізація підприємств, зміна форм власності або часткове зупинення виробництва, що тягнуть за собою скорочення чисельності або штату працівників, погіршення умов праці, можуть здійснюватися тільки після завчасного надання професійним спілкам інформації з цього питання, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про строки проведення звільнення. Власник або уповноважений ним орган не пізніше трьох місяців з часу прийняття рішення проводить консультації з професійними спілками про заходи щодо запобігання звільненню чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом`якшення несприятливих наслідків будь-якого звільнення.

12.09.2019 на виконання вимог ч. 2 ст. 49-4 КЗпП України директором КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_5 на ім`я голови первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_2 повідомлено про заплановане скорочення чисельності та штату працівників, а 10.10.2019 за № 70 директором КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_5 складено подання голові первинної профспілкової організації КНП Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради ОСОБА_2 про розірвання трудових договорів з працівниками, та адміністрація просить профспілковий орган надати згоду на розірвання трудового договору з працівниками, серед яких зазначена ОСОБА_1 .

З даним повідомленням та поданням ОСОБА_2 ознайомилась відповідно 12.09.2019 та 10.10.2019, про що свідчить її особистий підпис на повідомлені та поданні (а.с. 30-31, 32).

Крім того в судовому засіданні допитана в якості свідка голова профспілки ОСОБА_10 , яка підтвердила вказані обставини.

Посилання сторони позивача про відсутність погодження наказу з виборним профспілковим органом підприємства, так як в поданні зазначено посилання на інший наказ суд вважає голослівними та спростованими вище наведеними доказами, в тому числі показаннями ОСОБА_11 . На думку суду допущена механічна описка.

Згідно зі статтею 49-2 КЗпП України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

10 жовтня 2019 року ОСОБА_1 була персонально повідомлена про скорочення займаної нею посади молодшої медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету та наступне звільнення з роботи, однак відмовилась ознайомлюватись з повідомленням про скорочення в зв`язку з чим було складено Акт про відмову від 10.10.2019 (а. с.35).

При цьому суд вважає, що заперечення позивача про те, що її не було персонально повідомлено про скорочення є безпідставними, спростовується письмовими доказами зокрема актом про відмову від 10.10.2019, та є вільним трактуванням стороною позивача на свою користь письмових доказів.

Відповідно до частини першої статті 42 КЗпП України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

За змістом статті 42 КЗпП України при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі може надаватися іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.

Отже, при вивільненні працівників, у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці в першу чергу підлягає оцінці кваліфікація та продуктивність праці працівників, що підлягають скороченню. І лише за умови рівноцінності кваліфікації та продуктивності праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені у частині другій статті 42 КЗпП України.

За змістом статті 42 КЗпП України коло працівників , серед яких визначаються особи, які мають переважне право на залишення на роботі, та які не мають такого права, стосується всіх працівників, які займають таку ж посаду.

При визначенні працівників з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці, використовуються ознаки, які в сукупності характеризують виробничу діяльність працівників: наявність певної освіти, стаж і досвід роботи, ставлення до роботи, якість виконуваної роботи тощо.

Доказами більш високої продуктивності праці можуть бути: виконання значно більшого обсягу робіт порівняно з іншими працівниками, які займають аналогічну посаду чи виконують таку ж роботу, накази про преміювання за високі показники у роботі тощо.

При вирішенні питання про звільнення працівника роботодавець зобов`язаний перевірити наявність у працівників, посади яких скорочуються, більш високої чи більш низької кваліфікації і продуктивності праці.

Продуктивність праці і кваліфікація працівника повинні оцінюватися окремо, але в кінцевому підсумку роботодавець повинен визначити працівників, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці за сукупністю цих двох показників. При відсутності різниці у кваліфікації і продуктивності праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені в частині другій статті 42 КЗпП України.

Для виявлення працівників, які мають це право, роботодавець повинен зробити порівняльний аналіз продуктивності праці і кваліфікації тих працівників, які залишилися на роботі, і тих, які підлягають звільненню.

Наведене узгоджуються із правовими позиціями Верховного Суду, зробленими у постановах від 06 лютого 2019 року у справі № 676/3124/16-у (провадження № 61-16439св18), від 06 листопада 2019 року у справі 753/1297/18 (провадження № 61-3430св19), від 05 лютого 2020 року у справі № 182/686/16-ц (провадження № 61-32628св18).

Доводи сторони позивача про те, що позивач має переважне права на залишення на роботі в зв`язку з більшою кваліфікацією і продуктивністю праці, більшим терміном праці на підприємстві, а також те, що вона є особою в сім`ї якої немає інших працівників із самостійний заробітком є необґрунтованими, оскільки за результатами проведеної відповідачем оцінки кваліфікації та продуктивності праці усіх працівників, які займали таку ж посаду, яка підлягала скороченню, кваліфікація та продуктивність праці позивача виявилася більш низькою ніж у інших працівників ( а.с.40).

За таких обставин, передбачене законом переважне право позивача на залишення на роботі не може бути застосовано, оскільки приписи частини другої статті 42 КЗпП України передбачають, що тільки при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі може надаватися працівникам за певних обставин, які перелічені у вказаній нормі права, проте у цій справі встановлено, що кваліфікація та продуктивність праці працівників на посадах молодших медичних сестер не були рівними.

У зв`язку з відсутністю в організації інших вакантних посад та іншої роботи, яка могла бути запропонована працівнику ОСОБА_1 , її було звільнено за скороченням штату працівників згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП України. (а.с. 30-31).

Доводи позивача про те, що трудова книжка позивачем отримана 19.12.2019 та з наказом про звільнення позивач не ознайомлена спростовуються актом про відмову від ознайомлення та отримання наказу про звільнення з роботи № 49-к від 09.12.2019 та випискою з журналі реєстрації виданих трудових книжок з відміткою 17.12.2019, а також копією платіжного доручення про виплати 17.12.2019.

Про строк звернення до суду з позовом про поновлення на роботі суд зазначає, що за змістом ч. 1 ст. 233 КЗпП працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Позивачу ОСОБА_1 17.12.2019 було зачитано в голос копію наказу про звільнення, однак відмовилась від отримання копії наказу, в зв`язку з чим було складено акт про відмову ознайомитись з наказом від 17.12.2019 (а.с. 34). Таким чином строк звернення до суду з позовом про поновлення на роботі закінчився 20.01.2020.

При цьому позивачем ОСОБА_1 18.01.2020 поштовим зв`язком направлено на адресу суду позовну заяву з додатками, яка отримана судом 21.01.2020, що підтверджується, поштовим конвертом, квитанцією та витягом з сайту Укрпошта про пересилання поштових відправлень (а.с. 9, 83, 84). Таким чином позивачем подано позов в межах строку, встановленого законом, тому строк звернення до суду нею не пропущено.

Висновки суду:

Таким чином судом встановлено, що у відповідача дійсно мали місце зміни в організації виробництва і праці, а саме скорочення штату, відповідачем у встановлений строк повідомлено ОСОБА_1 про зміни в організації виробництва і праці та про майбутнє звільнення, вакантні посади, які відповідали її освітньому рівню та кваліфікації в організації були відсутні, тому суд дійшов висновку про те, що звільнення позивача на підставі пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП України проведено законно, оскільки відбулось із дотриманням вимог статей 40, 49-2 КЗпП України.

З урахуванням вище зазначених вимог закону суд, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами, з дотриманням вимог статей 89, 263-264 ЦПК України повно та всебічно з`ясував обставини справи, та дійшов висновку про відмову в задоволенні позову, оскільки порядок звільнення позивача відповідач не порушував, процедура скорочення повністю відповідала порядку та строкам, визначеним чинним трудовим законодавством.

На підставі ст.ст. 21, 36, 40, 42, 49-2, 49-4, 233 КЗпП України, керуючись ст.ст. 4, 19, 76, 81, 89, 141, 247, 258, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради про поновленя на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду через Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Комунальне некомерційне підприємство Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради , код ЄДРПОУ 42906383, адреса місця знаходження: м. Надвірна, вул. Руднєва 24, Івано-Франківської області.

Суддя Міськевич О.Я.

Повний текст рішення

складено 30.09.2020

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91918017
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —348/134/20

Постанова від 17.12.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Постанова від 17.12.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні