Ухвала
від 02.10.2020 по справі 260/3193/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

02 жовтня 2020 рокум. Ужгород№ 260/3193/20

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі: головуючого - судді Рейті С.І., суддів Ващиліна Р.О., Микуляк П.П., розглянувши клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області про визнання протиправною та скасування постанови Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області від 26.09.2020 року № 23 "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість".

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що Хустською міською територіальною виборчою комісією Хустського району Закарпатської області прийнято постанову від 26.09.2020 року № 23 "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість". Як зазначає позивач, зважаючи на відсутність відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про реєстрацію місцевої організації партії, як юридичної особи: Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", головою якої є ОСОБА_2 , на момент звернення до Хустської ТВК з документами на реєстрацію кандидатів у депутати відповідна організація не мала статусу організації партії зареєстрованої в установленому законом порядку, а отже не може вважатися суб`єктом виборчого процесу, який відповідно до ч.3 ст. 216 Виборчого кодексу України, може висувати кандидатів в депутати на місцевих виборах.

Крім того, вказує на те, що всупереч п.5 ч.1 ст. 222, абз. 4, ч.2 ст. 225 Виборчого кодексу України, грошова застава для реєстрації кандидатів у депутати у єдиному багатомандатному виборчому окрузі та територіальних виборчих округах на чергових виборах депутатів Хустської міської ради Хустського району Закарпатської області 25.10.2020 року, висунутих Закарпатською обласною регіональною парторганізацією політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" внесена не Закарпатською обласною регіональною парторганізацією політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", а безпосередньо Політичною партією "Громадянсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" (код ЄДРПОУ 39688832). Враховуючи викладене, внесення грошової застави іншим, ніж визначено Кодексом, суб`єктом свідчить про порушення вимог статті 225 Кодексу, а отже, про відсутність документа про внесення грошової застави відповідно до ст. 225 Кодексу.

Одночасно із позовною заявою позивачем подані клопотання про витребування доказів, а саме:

- про витребування від Національного агенства з питань запобігання корупції інформації про отримання повідомлення від АТ "Комінвестбанк" про відкриття Закарпатській обласній регіональній парторганізації Політичної партії "Громадянсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" банківського рахунку НОМЕР_1 ;

- про витребування в АТ "Комінвестбанк" (головний офіс АТ "Комінвестбанк" м. Ужгород, вул. Гойди, 10) інформацію про власника банківського рахунку НОМЕР_1 , його розпорядника та дату відкриття такого рахунку; копії документів, що надавалися для відкриття банківського рахунку НОМЕР_1 , передбачених постановою Правління Національного банку України № 36 від 04.02.1998 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 18.02.1998 року за № 119/2559 "Про затвердження змін та доповнень до Інструкції № 3 "Про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті"; виписку по банківському рахунку НОМЕР_1 за період з 05.09.2020 року по 30.09.2020 року; копію повідомлення АТ "Комінвестбанк" до Національного агентства з питань запобігання корупції про відкриття банківського рахунку НОМЕР_1 ;

- про витребування в Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області копій документів поданих Закарпатською обласною регіональною парторганізацією Політичної партії "Громадянсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", а саме: копію постанови Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області від 26.09.2020 року № 23 "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість"; заяви про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради від 251.09.2020 року; Рішення Конференції місцевої організації політичної партії про висування кандидатів у депутати поданих Закарпатською обласною регіональною парторганізацією політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість"; єдиний виборчий список кандидатів у депутати поданих Закарпатською обласною регіональною парторганізацією політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість"; територіальні виборчі списки кандидатів у депутати поданих Закарпатською обласною регіональною парторганізацією політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість"; заяви Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" про усунення недоліків від 26.09.2020 року; платіжне доручення № 635 від 21.09.2020 року та платіжне доручення № 1 від 25.09.2020 року (окрім копій оригінали); протокол засідання Хустської ТВК від 25.09.2020 року.

Ухвалою суду від 02.10.2020 року відкрито провадження у адміністративній справі та справу призначено до розгляду.

Одночасно, вказаною ухвалою залучено до участі у розгляді справи у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Закарпатську обласну регіональну парторганізацію політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість".

Крім того, зазначеною ухвалою витребувано у Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області належним чином засвідчені копії: постанови Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області від 26 вересня 2020 року за № 23 "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість"; протоколу засідання Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області на якому було ухвалено постанову № 23 від 26 вересня 2020 року "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", а також всіх документів, що стосуються реєстрації кандидатів у депутати від Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", які були підставою для прийняття вказаної постанови, а також, у третьої особи - Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" належним чином завірені копії установчих документів.

Розглянувши подані позивачем клопотання про витребування доказів, дослідивши необхідні для їх розгляду матеріали адміністративної справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч. 1 та 2 ст. 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

В силу приписів ч.2 ст.74 КАС України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За правилами ч. 1 ст. 76 КАС України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч. 2 ст. 76 КАС України питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Стаття 77 КАС України регламентує обов`язок доказування в адміністративному судочинстві. Так, згідно з приписами чч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. У відповідності до норм ч. 2 ст. 79 КАС України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Згідно з ч. 1 ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу.

Частиною 2 ст. 80 КАС України визначено, що у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати ; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Суд зазначає, що предметом спору в межах цієї адміністративної справи є постанова Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області від 26.09.2020 року № 23 "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадянсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість".

Як слідує зі змісту позовної заяви, вказаною постановою зареєстровано кандидатів у депутати Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадянсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", включених до єдиного та територіального виборчих округів Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року згідно з додатками № 1, № 2.

Відповідно до преамбули постанови 26.09.2020 року до Хустської ТВК подано заяву та інші, визначені ч.1 ст. 222 Виборчого кодексу України, документи для реєстрації кандидатів у депутати від Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадянсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" у єдиному багатомандатному виборчому окрузі та територіальних виборчих округах на чергових виборах депутатів Хустської міської ради Хустського району Закарпатської області 25 жовтня 2020 року. Розглянувши вищезгадані документи, Хустська ТВК встановила їх відповідність вимогам Виборчого кодексу України, у зв`язку з чим прийняла рішення про їх реєстрацію та видачу посвідчень кандидатів.

Як зазначено вище, за ініціативою суду у відповідача витребувано: постанову Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області від 26 вересня 2020 року за № 23 "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість"; протокол засідання Хустської міської територіальної виборчої комісії Хустського району Закарпатської області на якому було ухвалено постанову № 23 від 26 вересня 2020 року "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хустської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", а також всіх документів, що стосуються реєстрації кандидатів у депутати від Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість", які були підставою для прийняття вказаної постанови, а також, у третьої особи - Закарпатської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" належним чином завірені копії установчих документів.

Відтак, вказані докази входять до предмету доказування в межах даного спору, а відтак будуть надані в ході розгляду та вирішення справи по суті.

Враховуючи предмет доказування по даній справі, процесуальні строки розгляду даної категорії справ, швидкоплинність виборчого процесу, суд не вбачає підстав для задоволення поданих клопотань, а тому у витребуванні доказів, про які просить позивач, слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 73, 80, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотань ОСОБА_1 про витребування доказів про витребування доказів - відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Судді С.І. Рейті Р.О. Ващилін П.П. Микуляк

Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено05.10.2020
Номер документу91950812
СудочинствоАдміністративне
Сутьвитребування доказів

Судовий реєстр по справі —260/3193/20

Постанова від 07.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Рішення від 03.10.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 02.10.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 02.10.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні