Постанова
від 02.10.2020 по справі 760/16530/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/16530/20

3-7447/20

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2020 року суддя Солом`янського районного суду м. Києва Калініченко О.Б., розглянувши матеріали, які надійшли від Київської митниці Держмитслужби, про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , керівника ТОВ ІНВЕСТ ОПТ ГРУП (код ЄДРПОУ 43034572), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , за ознаками порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, -

В С Т А Н О В И В:

29.07.2020 року до Солом`янського районного суду м. Києва надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за порушення митних правил.

Так, митний орган вважає, що дії ОСОБА_1 мають ознаки порушення митних правил, передбачені ч. 1 ст. 483 МК України, а саме дії, які призвели до переміщення товарів загальною вартістю - 1 191 711,87 грн. через митний кордон України з Польщі з приховуванням від митного контролю, шляхом подання митному органу, як підстави для переміщення товарів, документів, одержаних незаконним шляхом або таких, що можливо містять ознаки підробки.

У зв`язку з чим 11.06.2020 року відносно ОСОБА_1 було складено протокол про порушення митних правил № 1084/10000/20.

У судовому засідання представник особи, що притягується до адміністративної відповідальності, Шлапак С.С. надав заперечення та просив витребувати оригінали документів, які були додані до протоколу, а також здійснити переклад листів компанії VITATEX TRADING Kft., які викладені іноземною мовою без належного перекладу, що позбавляє можливості зрозуміти їх зміст та пересвідчитись в їх ідентичності, для чого направити матеріали для проведення додаткової перевірки.

Представник Київської митниці Держмитслужби послався на розсуд суду.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши отримані матеріали, суд приходить до наступного.

Положеннями п. 1 ч. 1 ст. 527 МК України передбачено, що у справі про порушення митних правил митний орган або суд (суддя), що розглядає справу, виносить, зокрема, постанову про проведення додаткової перевірки.

Частиною 2 цієї статті визначено, що у постанові про проведення додаткової перевірки зазначаються конкретні суб`єкти, завдання та строки перевірки. Ці дії не повинні порушувати права громадянина, шкодити господарській діяльності юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 486 МК України завданнями провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог закону, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень митних правил, та запобігання таким правопорушенням.

Згідно положень ст. 491 цього Кодексу підставами для порушення справи про порушення митних правил є:

1) безпосереднє виявлення посадовими особами митного органу порушення митних правил;

2) офіційні письмові повідомлення про вчинення особою порушення митних правил, отримані від правоохоронних органів, а також органів, що проводять заходи офіційного контролю;

3) офіційні письмові повідомлення про вчинення порушення митних правил, отримані від митних та правоохоронних органів іноземних держав, а також від міжнародних організацій.

Статтею 495 МК України визначено, що доказами у справі про порушення митних правил є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку встановлюються наявність або відсутність порушення митних правил, винність особи у його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Так, до протолоку про порушення митних правил митним органом додані документи, частина з яких викладена іноземною мовою, без належним чином завіреного перекладу на українську мову, що позбавляє можливості належним чином перевірити зміст цих документів та надати їм відповідну оцінку.

Згідно з правилами, викладеними ч. 1 ст. 492 МК України, провадження у справі про порушення митних правил здійснюється державною мовою.

Крім того, в матеріалах справи відсутні відомості про те, що ОСОБА_1 на день переміщення товару (18.11.2019 року), а також на день митного оформлення товару та подання електронної митної декларації типу перебував на посаді керівника ТОВ ІНВЕСТ ОПТ ГРУП (код ЄДРПОУ 43034572).

З урахуванням викладеного, суд на даний час позбавлений можливості прийняти законне та обґрунтоване рішення по справі.

Таким чином, суд вважає за необхідне направити матеріали справи про порушення митних правил до Київської митниці Держмитслужби для додаткової перевірки з приводу з`ясування обставин поставки товару та перевірки усіх наданих для цього документів, пов`язаних зі здійсненням цієї поставки, а також для здійснення належного перекладу уповноваженою особою документів, викладених іноземною мовою.

Керуючись ст.ст. 452, 486, 491, 527 МК України, ст.ст. 283, 294 КУпАП, -

П О С Т А Н О В И В:

Матеріали адміністративної справи про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ознаками порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, направити до Київської митниці Держмитслужби для проведення додаткової перевірки.

Встановити строк для проведення додаткової перевірки один місяць з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через районний суд, шляхом подання скарги протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено05.10.2020
Номер документу91963655
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —760/16530/20

Постанова від 23.09.2022

Адмінправопорушення

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О. Б.

Постанова від 05.07.2021

Адмінправопорушення

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Постанова від 12.02.2021

Адмінправопорушення

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О. Б.

Постанова від 02.10.2020

Адмінправопорушення

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні