Ухвала
від 05.10.2020 по справі 120/5210/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження у адміністративній справі

м. Вінниця

05 жовтня 2020 р. Справа № 120/5210/20-а

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Слободонюк Михайло Васильович, перевіривши матеріали позовної заяви Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області (місцезнаходження: вул. Р.Скалецького, буд. 17, м. Вінниця, 21018) до Вінницького міського суду Вінницької області (вул. Грушевського, буд. 17, м. Вінниця, 21050) про визнання незаконним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

28.09.2020 року через засоби поштового зв`язку до суду надійшла позовна заява Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області до Вінницького міського суду Вінницької області про визнання протиправним та скасування наказу.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовані протиправністю винесеного Вінницьким міським судом Вінницької області наказу від 20.07.2020 року № 69-к "Про встановлення щомісячної доплати за вислугу років судді ОСОБА_1 ".

Так, за результатами автоматизованого розподілу справи між суддями Вінницького окружного адміністративного суду від 28.09.2020 року, головуючим суддею для розгляду даної справи визначено суддю Дончика В.В.

Проте, ухвалою суду від 29.09.2020 року задоволено заяву про самовідвід судді Дончика В.В., а справу передано для повторного розподілу в порядку, встановленому статтею 31 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.09.2020 року визначений головуючий суддя Слободонюк М.В.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами, вважаю, що вона підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, підсудна Вінницькому окружному адміністративному суду, відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 КАС України, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність. До матеріалів позовної заяви долучені належні докази сплати судового збору.

Відтак, позовну заяву належить прийняти до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі.

Визначаючись щодо того, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа, суд враховує положення ч. 2 ст. 257 КАС України, згідно з якими за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі (ч. 1 ст. 260 КАС України).

Відповідно до ч. 3 ст. 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на викладене та беручи до уваги те, що згідно ч. 2 ст. 12 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення, а також враховуючи, що дана справа не відноситься до переліку тих справ, які згідно ч. 4 ст. 12 КАС України мають розглядатися виключно за правилами загального позовного провадження, суд доходить висновку про можливість розгляду та вирішення даної адміністративної справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Суд також звертає увагу, що позивачем у позовній заяві в якості третьої особи зазначено ОСОБА_1 . Натомість, сам факт зазначення позивачем ОСОБА_1 у статусі третьої особи не надає такій особі відповідного процесуального статусу, оскільки згідно вимог ст. 49 КАС України, питання про залучення третьої особи вирішується ухвалою суду. Тому, суд розцінює вказівку позивача на третю особу, як фактичне клопотання про її залучення.

Так, при вирішенні даного питання суд зазначає, що відповідно до частини другої статті 49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

В силу приписів ч. 5 ст. 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Враховуючи те, що оскаржуваний наказ Вінницького міського суду Вінницької області № 69-к від 20.07.2020 року, про скасування якого заявлено даний позов, безпосередньо стосується прав та інтересів ОСОБА_1 , як судді Вінницького міського суду Вінницької області, якій встановлено таким наказом щомісячну доплату за вислугу років у розмірі 20 відсотків посадового окладу, суд доходить висновку про необхідність залучення до участі у справі ОСОБА_1 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Окрім того, суд в порядку статтей 77, 80 КАС України вважає за необхідним зобов`язати позивача надати суду докази, які є необхідними для розгляду даної справи, а саме: докази, які підтверджують складення ОСОБА_1 присяги судді 28.07.2020 року, докази зарахування ОСОБА_1 до штату суддів Вінницького міського суду. Також на позивача необхідно покласти обов`язок виконання положень ч. 11 ст. 171 КАС України щодо направлення залученої судом третій особі копії позовної заяви з додатками та надання відповідних доказів такого направлення суду до початку розгляду справи по суті.

Керуючись ст.ст. 5, 49, 77, 80, 171, 248, 256, 257, 260, 262, 294 КАС України, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області до Вінницького міського суду Вінницької області про визнання незаконним та скасування наказу.

2. Розгляд справи здійснюватиметься суддею одноособово за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні згідно ст. 262 КАС України).

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

4. Зобов`язати позивача у відповідності до ч. 11 ст. 171 КАС України надати суду до початку розгляду справи по суті докази направлення третій особі - ОСОБА_1 копії позовної заяви з додатками. Копія позовної заяви з додатками має бути направлена третій особі не пізніше двох днів з дня вручення позивачу копії ухвали про відкриття провадження у справі.

5. Встановити відповідачу 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву з дотриманням вимог, передбачених ст. 162 КАС України.

6. Встановити позивачу 3-денний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання відповіді на відзив в порядку, визначеному ст. 163 КАС України.

7. Встановити відповідачу 3-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення в порядку, визначеному ст. 164 КАС України.

8. Запропонувати третій особі у 15-ти денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати пояснення з приводу заявлених позовних вимог в порядку, передбаченому ст. 165 КАС України.

9. Витребувати у позивача та зобов`язати його у 15-ти денний строк з дня отримання копії даної ухвали надати суду докази, які підтверджують складення ОСОБА_1 присяги судді 28.07.2020 року та докази зарахування ОСОБА_1 до штату суддів Вінницького міського суду Вінницької області.

10. Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: "http://court.gov.ua/fair/".

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Слободонюк Михайло Васильович

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91977423
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —120/5210/20-а

Ухвала від 01.02.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Рішення від 03.12.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні