Рішення
від 05.10.2020 по справі 420/7028/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/7028/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(додаткове)

05 жовтня 2020 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Токмілова Л.М., розглянувши заяву представника позивача щодо стягнення судових витрат на правову допомогу у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Альфа трейд логістик до Одеської митниці Держмитслужби про визнання протиправними, скасування рішень та карток відмови

ВСТАНОВИВ:

24.09.2020 року рішенням суду адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю Альфа трейд логістик до Одеської митниці Держмитслужби про визнання протиправними, скасування рішень та карток відмови - задоволено. Визнано протиправним та скасувано рішення про коригування митної вартості товарів № UА500030/2020/000020/2 від 17.06.2020 року. Визнано протиправним та скасувано рішення про коригування митної вартості товарів № UА500030/2020/000021/2 від 18.06.2020 року. Визнано протиправною та скасувано картку відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення № UА500030/2020/00125 від 17.06.2020 року. Визнано протиправною та скасувано картку відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення № UА500030/2020/00127 від 18.06.2020 року. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Одеської митниці Держмитслужби (адреса: вул. Івана та Юрія Лип, 21А, м.Одеса, 65078, код ЄДРПОУ 43333459) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Альфа трейд логістик (місцезнаходження: 65033, м. Одеса, вул. В.Стуса, код ЄДРПОУ 43554650) суму сплаченого судового збору в розмірі 7851,36 грн. (сім тисяч вісімсот п`ятдесят одну гривню тридцять шість копійок).

29.09.2020 за вх. № 39721/20 від представника позивача надійшло клопотання, в якому останній просить стягнути з бюджетних асигнувань Одеської митниці Держмитслужби (код ЄДРПОУ - 43333459) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЬФА ТРЕИД ЛОГІСТИК , понесені витрати на професійну правничу допомогу у справі №420/7028/20 в розмірі 10000,00 (десять тисяч) грн. на розрахунковий рахунок Позивача (р/р НОМЕР_1 в АТ УКРСИББАНК , МФО35Ю05).

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно з ч. 2 ст. 16 КАС України представництво в суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначено Законом України Про адвокатуру та адвокатську діяльність від 5 липня 2012 року № 5076-VI (далі Закон № 5076-VI).

Так, відповідно до ст. 1 цього Закону:

договір про надання правової допомоги домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (п. 4);

інші види правової допомоги види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (п. 6);

представництво вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні (п. 9).

Згідно з положеннями ст. 19 Закону № 5076-VI видами адвокатської діяльності є, зокрема, надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами. Адвокат може здійснювати інші види адвокатської діяльності, не заборонені законом.

Частинами 2 та 3 ст. 134 КАС України передбачено, що за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно із ст. 30 Закону № 5076-VI гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до ч. 4 ст. 134 КАС України для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно з ч. 5 ст. 134 КАС України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини п`ятої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами (ч. 6 ст. 134 КАС України).

Водночас в силу вимог ч. 7 ст. 134 КАС України обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Крім того, згідно з ч. 1 ст. 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Відповідно до ч. 7, 9 ст. 139 КАС України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує, зокрема, чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес.

Системний аналіз вказаних законодавчих положень дозволяє суду дійти висновку, що стороні, яка не є суб`єктом владних повноважень та на користь якої ухвалене рішення, за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень підлягають компенсації документально підтверджені судові витрати, до складу яких входять, у тому числі, витрати пов`язані з оплатою правової допомоги. Склад та розміри витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі: сторона, яка бажає компенсувати судові витрати повинна довести та підтвердити розмір заявлених судових витрат, а інша сторона має право подати заперечення щодо не співмірності розміру таких витрат. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги та інші документи, що свідчать про витрати сторони, пов`язані із наданням правової допомоги.

При цьому покладення обов`язку довести неспівмірність витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами, на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, не можуть нівелювати положень статті 139 КАС України щодо обставин, які враховує суд при вирішенні питання про розподіл судових, зокрема обґрунтованості та пропорційності розміру таких витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

З матеріалів адміністративної справи вбачається, що 25.06.2020 року між позивачем -ТОВ Альфа трейд логістик та адвокатським об`єднанням укладено Договір про надання правової допомоги № 15/ОД.

Предметом договору, зокрема, є надання правової допомоги в обсязі та на умовах, передбачених цим Договором.

Пунктом 3.1 вказаного договору визначено, що правову допомогу, що надається виконавцем, замовник оплачує в гривнях, шляхом переказу суми винагороди (гонорару) виконавцю, в розмірі та на умовах визначених взаємною домовленістю Сторін або в укладеній додатковій угоді до цього Договору.

25.06.2020 року між ТОВ Альфа трейд логістик та адвокатським об`єднанням Митні адвокати укладено додаткову угоду №1 до Договору про надання правової допомоги № 15/ОД, відповідно до якої за надання адвокатом правничої допомоги відповідно до умов Договору, замовник зобов`язаний виплатити виконавцю, винагороду (гонорар) не пізніше 5-ти банківських днів з моменту отримання замовником рахунку у розмірі 10000,00 (десять тисяч) грн., що складається:

інтерв`ювання замовника, надання юридичної консультації та підготовка правової позиції щодо оскарження Рішень про коригування митної вартості товарів №ИА500030/2020/000020/2 від 17.06.2020 року та №UА500030/2020/000021/2 від 18.06.2020 року, Карток відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні, випуску чи пропуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення №UА500030/2020/00125 від 17.06.2020 року та №UА500030/2020/00127 від 18.06.2020 року; збір матеріалів, вивчення та аналіз документів митного оформлення, документів замовника з питань придбання товару - 1500 грн.;

вивчення судової практики в аналогічних справах, підготовка та подання до Одеського окружного адміністративного суду позовної заяви - 6500,00 грн.;

підготовка та подання заяви про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, підготовка інших процесуальних документів - 2000,00 грн.

Відповідно до акту наданих послуг від 24.09.2020 року адвокатським об`єднанням Митні адвокати надано ТОВ Альфа трейд логістик наступні послуги:

інтерв`ювання замовника, надання юридичної консультації та підготовка правової позиції щодо оскарження Рішень про коригування митної вартості товарів №ИА500030/2020/000020/2 від 17.06.2020 року та №UА500030/2020/000021/2 від 18.06.2020 року, Карток відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні, випуску чи пропуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення №UА500030/2020/00125 від 17.06.2020 року та №UА500030/2020/00127 від 18.06.2020 року; збір матеріалів, вивчення та аналіз документів митного оформлення, документів замовника з питань придбання товару (2 год. + 2 год.) - 1500 грн.;

вивчення судової практики в аналогічних справах, підготовка та подання до Одеського окружного адміністративного суду позовної заяви (6 год.) - 6500,00 грн.;

підготовка та подання клопотання про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, підготовка інших процесуальних документів (2 год.) - 2000,00 грн.

Вартість послуг складає 10000 грн.

В підтвердження оплати наданих послуг надано платіжне доручення №45 від 09.07.2020 року відповідно до якого позивачем перераховано на рахунок адвокатського об`єднання Митні адвокати кошти в розмірі 10000 грн.

В силу положень ст. 17 Закону України Про виконання рішень і застосування практики Європейського Суду з прав людини суди при розгляді справ застосовують Конвенцію та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Так, у рішенні ЄСПЛ від 23 січня 2014 року у справі East/West Alliance Limited проти України , заява № 19336/04, зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір обґрунтованим. Угода, за якою клієнт адвоката погоджується сплатити в якості гонорару певний відсоток від суми, яку присудить позивачу суд у разі якщо така сума буде присуджена та внаслідок якої виникають зобов`язання виключно між адвокатом та його клієнтом, не може бути обов`язковою для Суду, який повинен оцінити рівень судових та інших витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також чи була їх сума обґрунтованою (п. 268, 269).

Крім того, згідно з рішенням ЄСПЛ у справі Лавентс проти Латвії відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Отже, при визначенні суми відшкодування витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, необхідно виходити з реальності цих витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, з огляду на конкретні обставини справи.

Аналізуючи документи, надані представником позивача на підтвердження витрат на правничу (правову) допомогу, суд враховує незначну складність справи (оскільки дана категорія справ дуже поширена), помірний обсяг виконаних адвокатом робіт відповідно до їх переліку, розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) враховуючи також інші критерії оцінки співмірності витрат на оплату послуг адвоката, встановлені ч.5 ст. 134 КАС України суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача про стягнення витрат на правничу допомогу у розмірі 10000 грн частково з урахуванням наведених обставин, суд вважає справедливим розміром правової допомоги, яка підлягає стягненню з відповідача на користь позивачів за підготовку до участі в справі в розмірі 2000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 134, 139 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву представника позивача щодо стягнення витрат на правову допомогу у справі за позовом у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Альфа трейд логістик до Одеської митниці Держмитслужби про визнання протиправними, скасування рішень та карток відмови - задовольнити частково.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Одеської митниці Держмитслужби (адреса: вул. Івана та Юрія Лип, 21А, м.Одеса, 65078, код ЄДРПОУ 43333459) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Альфа трейд логістик (місцезнаходження: 65033, м. Одеса, вул. В.Стуса, код ЄДРПОУ 43554650) суму витрат на правову допомогу в розмірі 2000,00 грн. (дві тисячі гривень).

У задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена лише з підстав порушення правил підсудності (п. 5 ч. 1 ст. 294 КАС України) в порядку та строки встановлені ст. ст. 293-295 КАС України. В іншій частині ухвала окремо від рішення суду не належить до оскарження.

Суддя Л.М. Токмілова

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено07.10.2020
Номер документу92010970
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними, скасування рішень та карток відмови

Судовий реєстр по справі —420/7028/20

Ухвала від 02.02.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 01.02.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 14.02.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Постанова від 24.12.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 28.09.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 28.09.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М.М.

Постанова від 15.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 14.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні