Ухвала
від 06.10.2020 по справі 619/4109/19
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/4109/19

провадження №2-во/619/23/20

Ухвала

06 жовтня 2020 року

м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області, суддя Нечипоренко І.М.,

позивач: ОСОБА_1 ,

відповідачі:

-Акціонерне товариство Райффайзен Банк Аваль ,

-Акціонерне товариство ОКСІ БАНК ,

- ТОВ ФК ДОВІРА ТА ГАРАНТІЯ ,

треті особи:

-приватний нотаріус Дергачівського районного нотаріального округу

Харківської області Коробець Олена Миколаївна,

- приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Мурська Наталія Василівна.

Питання, що вирішується ухвалою.

20 серпня 2020 року Дергачівським районним судом Харківської області ухвалено рішення за позовною заявою ОСОБА_1 до АТ Райффайзен Банк Аваль , АТ ОКСІ БАНК , ТОВ ФК ДОВІРА ТА ГАРАНТІЯ , треті особи: приватний нотаріус Дергачівського районного нотаріального округу Харківської області Коробець Олена Миколаївна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Мурська Наталія Василівна, про визнання договорів неукладеними.

ОСОБА_1 25.09.2020 звернувся до суду з заявою, у якій просить виправити описку шляхом внесення пропущеної заперечної частки не перед словами укладено договір у мотивувальній частині рішення, у двох перших абзацах розділу рішення фактичні обставини, встановлені судом, норми права, які застосовував суд, мотиви суду .

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Відповідно до ухвали суду від 28.09.2020 по заяві ОСОБА_1 призначено судове засідання без повідомлення учасників справи.

Перевіривши заяву та матеріали справи суд дійшов висновку про відмову у її задоволенні, виходячи з такого.

Описками є помилки, зумовлені неправильним написанням слів, але не всіх, а лише тих, які мають істотний характер і можуть ускладнювати його розуміння чи виконання судового рішення. Під загальним поняттям описка розуміється неправильне написання слів. Що ж стосується цивільного провадження, то законодавець надав право суду за власною ініціативою або за заявою учасника справи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні. При цьому такі описки мають бути такими, що призводять до неправильного сприйняття або розуміння судового рішення. Вирішуючи питання про виправлення описок, допущених у судовому рішенні, суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номера і дати документа, прізвища особи тощо) або які мають технічний характер.

Пленум Верховного Суду України у п.19 своєї постанови №14 від 18.12.2009 Про судове рішення у цивільній справі роз`яснив судам, що вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності. Проте якщо неправильне визначення стягнутої суми було наслідком, наприклад, застосування закону, який не підлягав застосуванню, то підстав для виправлення арифметичних помилок немає. Питання про внесення виправлень може бути вирішено судом, що ухвалив рішення, як із власної ініціативи, так і за заявою осіб, які беруть участь у справі, і незалежно від того, чи виконано рішення, але в межах установленого законом строку, протягом якого воно може бути пред`явлено до примусового виконання. Внесення виправлень у судове рішення, яке не підлягає примусовому виконанню, строком не обмежено. Після внесення виправлень чи арифметичних помилок текст рішення змінювати не можна, проте у виконавчому листі наводяться формулювання резолютивної частини рішення в тій редакції, яку воно отримало у зв`язку з постановленням відповідної ухвали.

Суд не вбачає підстав для виправлення описки шляхом внесення пропущеної заперечної частки не перед словами укладено договір у мотивувальній частині рішення у двох перших абзацах розділу рішення фактичні обставини, встановлені судом, норми права, які застосовував суд, мотиви суду , оскільки це не являється опискою, яка впливає на можливість реалізації судового рішення чи його правосудність, не має істотного характеру і може ускладнювати його розуміння чи виконання.

У зв`язку з чим суд не вбачає підстав для задоволення заяви та випавлення описок.

Ухвали суду, які оформлюються окремим процесуальним документом, постановляються в нарачій кімнаті. Ухвали суду, постановлені окремим процесуальним документом, підписуються суддею і приєднуються до справи.

Керуючись ст. 269 ЦПК України, суд,

постановив:

Відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1 про виправлення описки у рішенні Дергачівського районного суду Харківської області від 20 серпня 2020 року по справі № 619/4109/19 за позовною заявою ОСОБА_1 до Акціонерного товариства Райффайзен Банк Аваль , Акціонерного товариства ОКСІ БАНК , ТОВ ФК ДОВІРА ТА ГАРАНТІЯ , треті особи: приватний нотаріус Дергачівського районного нотаріального округу Харківської області Коробець Олена Миколаївна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Мурська Наталія Василівна про визнання договорів неукладеними.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області відповідно до пп.15.5 п.15 Перехідних положень ЦПК України.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Відповідно до п. 3 Прикінцевих положень ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І. М. Нечипоренко

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено07.10.2020

Судовий реєстр по справі —619/4109/19

Ухвала від 06.10.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Рішення від 20.08.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 21.10.2019

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні