Ухвала
від 07.09.2020 по справі 760/12460/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 2/760/1341/20

Справа №760/12460/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2020 року Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Кушнір С.І.

за участю секретаря Каліш С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача про призначення судової почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Васьківська Вікторія Станіславівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Волкова Світлана Михайлівна про визнання заповіту недійсним, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 25.04.2019 р. звернулася до суду із зазначеним позовом до відповідача ОСОБА_2 , в якому просить:

визнати недійсним заповіт, складений ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 , посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Васьківською Вікторією Станіславівною 07 листопада 2007 р. за реєстровим №5674.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, 25.04.2019 р. зазначену цивільну справу передано в провадження судді Солом`янського районного суду м. Києва Кушнір С.І.

Ухвалою суду від 14.05.2019 р., відкрито загальне позовне провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Васьківська Вікторія Станіславівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Волкова Світлана Михайлівна про визнання заповіту недійсним, та призначено підготовче судове засідання.

15.07.2019 р. до суду від представника відповідача ОСОБА_2 надійшов відзив на позовну заяву.

12.06.2020 р. представником позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні подано заяву про зміну підстав позову; представником відповідача ОСОБА_2 надано відзив на позовну заяву з врахуванням заяви про зміну підстав позову.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 заявив клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи з метою встановлення справжності підпису ОСОБА_3 в оспорюваному заповіті, посвідченому приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Васьківською Вікторією Станіславівною 07 листопада 2007 р. за реєстровим №5674 ,оскільки підпис померлого батька позивача ОСОБА_3 на доданій відповідачем фотокопії заповіту, візуально відрізняється та не є схожим зі справжнім підписом покійного ОСОБА_3 .

Представник відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні частково заперечувала проти клопотання про призначення у справі почеркознавчої експертизи з підстав, викладених у письмових запереченнях, наданих до суду. Вказала на те, що позовні вимоги є безпідставними та необґрунтованими. При цьому, стороною позивача, заявляючи клопотання про призначення у справі почеркознавчої експертизи, не надано відповідних матеріалів для її проведення, а саме не надано жодного вільного зразка підпису спадкодавця, що призведе до затягування строків розгляду справи.

Треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Васьківська Вікторія Станіславівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Волкова Світлана Михайлівна в судове засідання не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. В матеріалах справи міститься клопотання приватного нотаріуса КМНО Васьківської В.С. про проведення розгляду справи за її відсутності.

Суд, вислухавши клопотання представника позивача, думку представника відповідача щодо заявленого клопотання, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Порядок призначення судової експертизи у науково-дослідних судово-експертних установах міністерства юстиції України, обов`язки, права та відповідальність судового експерта, організація та оформлення їх результатів визначається Законом України Про судову експертизу , Цивільним процесуальним кодексом України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України Про судову експертизу , судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

Згідно ч. 1 ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Так, предметом розгляду даної справи є визнання недійсним заповіту, складеного ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 , посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Васьківською Вікторією Станіславівною 07 листопада 2007 р. за реєстровим №5674.

Відповідно до Закону України Про судову експертизу , основним завданням судово-почеркознавча експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (буквених та цифрових) і підпису.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Статтею ст. 76 ЦПК Українивизначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлються такими засобами, як серед іншого, висновками експертів.

Згідно з п. 4 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Відповідно до вимог чинного законодавства, розгляд справи має бути справедливим, неупередженим та своєчасним, а метою вирішення цивільних справ є ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Вивчивши надані сторонами документи й з`ясувавши обставини справи, враховуючи предмет спору сторін та підстави заявленого позову, суд вважає, що для об`єктивного та правильного вирішення спору потрібні висновки фахівця з питань, що відносяться до предмету доказування.

Крім того, як визначено положеннями ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

З огляду на наведене, враховуючи предмет спору, а саме визнання заповіту недійсним, надані сторонами докази та заперечення, суд приходить до висновку, що для всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин справи, для правильного вирішення спору по суті та винесення законного і обґрунтованого рішення необхідним є призначення судової почеркознавчої експертизи, оскільки для встановлення належності підпису ОСОБА_3 в оспорюваному заповіті, посвідченому приватним нотаріусом КМНО Васьківською В.С. 07.11.2007 р. за реєстровим №5674, необхідні спеціальні знання, а тому суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання представника позивача та призначення по справі судової почеркознавчої експертизи.

При призначені експертизи, суд бере за основу перелік питань, які поставлені представником позивача перед експертом у письмову клопотанні, яке залучено до матеріалів справи, враховуючи той факт, що з боку сторони відповідача не було заявлено клопотань про інші питання, які мають бути поставлені експерту при проведені даного виду експертизи.

Відповідно до частини третьої статі 103 Цивільного процесуального кодексу України при призначенні експертизи судом експерт або експерта установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експерту установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Заявляючи клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи, представник позивача просить проведення експертизи доручити Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. Засл. Проф.. М.С. Бокаріуса (61177, м. Харків, вул. Золочівська, 8а).

При цьому, згідно ст. 7 Закону України Про судову експертизу судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом. До державних спеціалізованих установ належать: науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України; науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України; експертні служби Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України. Виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Так, п. 1.2.1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.98 № 53/5 до криміналістичної експертизи належать: почеркознавча; лінгвістична експертиза мовлення; технічна експертиза документів; експертиза зброї та слідів і обставин її використання; трасологічна (крім досліджень слідів пошкодження одягу, пов`язаних з одночасним спричиненням тілесних ушкоджень, які проводяться в бюро судово-медичної експертизи); фототехнічна, портретна; експертиза голограм; відео-, звукозапису; вибухотехнічна; техногенних вибухів; матеріалів, речовин та виробів (лакофарбових матеріалів і покрить; полімерних матеріалів; волокнистих матеріалів; нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів; скла, кераміки; наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів; спиртовмісних сумішей; ґрунтів; металів і сплавів та виробів з них; наявності шкідливих речовин (пестицидів) у навколишньому середовищі; речовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин; харчових продуктів; сильнодіючих і отруйних речовин); біологічна.

Дана судова почеркознавча експертиза, яку просить призначити у справі представник позивача - належить до криміналістичних, проведення яких здійснюється виключно державними спеціалізованими установами.

При цьому, згідно п.1.6 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998№ 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012№ 1950/5), експертизи та дослідження проводяться експертними установами за зонами регіонального обслуговування згідно з Переліком регіональних зон обслуговування науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, наведеним у додатку 1 до цієї Інструкції. За наявності обставин, що зумовлюють неможливість або недоцільність проведення експертизи в експертній установі за зоною регіонального обслуговування, орган (особа), який (яка) призначає експертизу (залучає експерта), зазначивши відповідні мотиви, доручає її виконання експертам іншої експертної установи.

Додатком 1 до Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень (пункт1.6) (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.04.2017 № 1420/5) визначено ПЕРЕЛІК регіональних зон обслуговування науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, відповідно до якого Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. Засл. Проф.. М.С. Бокаріуса обслуговує Сумську, Полтавську, Харківську області та м. Севастополь.

Враховуючи зазначене, суд не вбачає наявності обставин, що зумовлюють неможливість або недоцільність проведення експертизи в експертній установі за зоною регіонального обслуговування.

Таким чином, в задоволенні клопотання в частині доручення проведення почеркознавчої експертизи Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. Засл. Проф.. М.С. Бокаріуса (61177, м. Харків, вул. Золочівська, 8а), необхідно відмовити та доручити її проведення державній спеціалізованій установі - експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Крім того, враховуючи обставини справи, для забезпечення належного проведення почеркознавчої експертизи, суд вважає за необхідне також зобов`язати відповідача ОСОБА_2 надати експертам оригінал заповіту, посвідченого приватним нотаріусом КМНО Васьківською В.С. від 07.11.2007 р. за реєстровим №5674; а також зобов`язати ПрАТ УКРГАЗ-ЕНЕРГО надати експертам оригінали заяв, написаних власноручно ОСОБА_3 в період 2007-2008 р.р., який працював начальником Департаменту по роботі з енергогенеруючими підприємствами.

Також, суд звертає увагу на те, що згідно з пунктом 45 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року №10 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи під час судового розгляду має нести сторона, яка заявила клопотання про проведення судової експертизи, а якщо таке клопотання заявлено двома сторонами, то витрати несуть обидві сторони порівну.

Керуючись ст.ст. 77, 81, 103, 104 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Писаренко Андрія Миколайовича про призначення судової почеркознавчої експертизи - задовольнити частково.

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Васьківська Вікторія Станіславівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Волкова Світлана Михайлівна про визнання заповіту недійсним, судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України / адреса: м. Київ, вул. Смоленська, 6/.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за відмову без поважних причин від дачі висновку та за дачу завідомо неправдивого висновку за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експерта поставити питання:

- Чи виконаний підпис від імені ОСОБА_3 в заповіті, посвідченому приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Васьківською Вікторією Станіславівною від 07.11.2007 року за реєстровим номером 5674? (а.с.8).

Оплату вартості проведення судової почеркознавчої експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

На час проведення експертизи в розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №760/12460/19 (провадження №2/760/1341/20).

Для проведення почеркознавчої експертизи зобов`язати відповідача ОСОБА_2 надати експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України оригінал заповіту, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Васьківською Вікторією Станіславівною від 07.11.2007 року за реєстровим номером 5674.

Зобов`язати Приватне акціонерне товариство УКРГАЗ-ЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 34003224, адреса: 01004, м. Київ, вул. Червоноармійська/Басейна, 1-3/2, літера А , приміщення С1, 6-й поверх) надати експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України для проведення почеркознавчої експертизи оригінали заяв, написаних власноручно ОСОБА_3 в період 2007-2008 р.р., який працював начальником Департаменту по роботі з енергогенеруючими підприємствами.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Кушнір С.І.

Дата ухвалення рішення07.09.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92054623
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —760/12460/19

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Постанова від 12.09.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 30.07.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні