Ухвала
від 30.09.2020 по справі 204/1768/20
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/1768/20

Провадження №2/204/942/20

УХВАЛА

30 вересня 2020 року Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючий-суддя Книш А.В.,

секретар судового засідання Калалб Т.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ДНІПРОПЕТРОВСЬКЕ СПЕЦІАЛЬНЕ КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНЕ БЮРО ЕЛЕВАТОРМЛИНМАШ , ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БЕСТ КОНТРАКТ , треті особи ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ІНТЕРПРОМПЛАСТ , РЕГІОНАЛЬНЕ ВІДДІЛЕННЯ ФОНДУ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ ПО ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ, ЗАПОРІЗЬКІЙ ТА КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТЯХ про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду знаходиться зазначена цивільна справа.

До початку судового засідання від представника відповідача ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БЕСТ КОНТРАКТ - адвоката Чміль Ю.В. через канцелярію суду надійшло клопотання про закриття провадження у справі, в якому вона просила закрити провадження у справі у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. В обґрунтування клопотання зазначено, що даний спір виник щодо виконання договору купівлі-продажу об`єкту державної власності - єдиного майнового комплексу державного підприємства в порядку приватизації. Частиною 1 статті 30 Закону України Про приватизацію державного і комунального майна встановлено, що спори щодо приватизації державного або комунального майна вирішуються господарським судом у порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України. Також п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України визначено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах щодо приватизації майна, крім спорів про приватизацію державного житлового фонду. Враховуючи, що даний спір не підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства, дана справа підлягає закриттю в порядку п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

У судове засідання представник позивача ОСОБА_2 не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, проти клопотання відповідача про закриття провадження у справі заперечує та просить відмовити.

Представник відповідача ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БЕСТ КОНТРАКТ - адвокат Чміль Ю.В. у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, клопотання про закриття провадження у справі просила задовольнити.

Представник РЕГІОНАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ ФОНДУ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ ПО ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ, ЗАПОРІЗЬКІЙ ТА КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТЯХ Сивоконь А.І. у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позицію щодо належності зазначеної справи до господарської юрисдикції підтримала.

Представник відповідача ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ДНІПРОПЕТРОВСЬКЕ СПЕЦІАЛЬНЕ КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНЕ БЮРО ЕЛЕВАТОРМЛИНМАШ у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без присутності представника.

Представник третьої особи ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ІНТЕРПРОМПЛАСТ належним чином та завчасно сповіщений про дату, час і місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Вирішуючи клопотання судом враховується наступне.

Частиною 1 ст. 19 ЦПК України передбачено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно частини першої статті 30 Закону України Про приватизацію державного і комунального майна спори щодо приватизації державного або комунального майна, крім спорів, які виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції адміністративних судів, вирішуються господарським судом у порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, крім випадків, коли сторони погодили передачу таких спорів на вирішення міжнародному комерційному арбітражу відповідно до частини дванадцятої статті 26 цього Закону.

Аналогічні положення про розгляд господарськими судами справ у спорах щодо приватизації майна містить і пункт 2 частини першої статті 20 ГПК України.

За змістом пункту 22 статті 1 Закону України Про приватизацію державного або комунального майна приватизацією є платне відчуження майна, що перебуває у державній або комунальній власності, на користь фізичних та юридичних осіб.

Спори щодо приватизації державного (або комунального) майна виникають у зв`язку з його відчуженням, зміною чи припиненням правомочностей держави на таке майно та виникненням відповідного обсягу прав у суб`єктів права приватної власності. За загальним правилом спори щодо приватизації державного майна належать до господарської юрисдикції незалежно від суб`єктного складу сторін спору щодо відчуження майна - як юридичних так і фізичних осіб.

Предметом позовних вимог в даній справі є стягнення заборгованості за договором №3105/1 про надання поворотної фінансової допомоги від 31 травня 2013 року, укладеного між ТОВ ІНТЕРПРОМПЛАСТ та ДП ЕЛЕВАТОРМЛИНМАШ , право на отримання якої виникло у позивача за договором відступлення права вимоги.

З огляду на викладене, клопотання задоволенню не підлягає, оскільки спір між сторонами не стосується приватизації майна.

Та обставина, що п.5.3.1. Договору купівлі-продажу єдиного майнового комплексу державного підприємства Дніпропетровське спеціалізоване конструкторсько-технологічне бюро Елеватормлинмаш передбачено, що покупець ТОВ БЕСТ КОНТРАКТ зобов`язаний погасити наявну заборгованість підприємства також не свідчить про наявність спору щодо приватизації майна.

Керуючись ст.ст.255, 260, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БЕСТ КОНТРАКТ - адвоката Чміль Ю.В. про закриття провадження у справі - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено12.10.2020
Номер документу92099281
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —204/1768/20

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 17.03.2021

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Постанова від 17.02.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 11.12.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Рішення від 06.11.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Рішення від 06.11.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 30.09.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні