Ухвала
від 10.10.2020 по справі 320/9557/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про відмову в забезпеченні позову

10 жовтня 2020 року м.Київ 320/9557/20

Суддя Київського окружного адміністративного суду Головенко О.Д., розглянувши в в порядку письмового провадження клопотання про забезпечення позову в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Гатненської сільської територіальної виборчої комісії Фастівського району Київської області про визання протиправною та скасування постанови, зобов"язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 з позовом до Гатненської сільської територіальної виборчої комісії Фастівського району Київської області та просить суд:

визнати протиправною та скасувати постанову Гатненської сільської територіальної виборчої комісії Фастівського району Київської області № 44 від 06.10.2020 Про скасування реєстрації кандидата на посаду Гатненського сільського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі з виборів Гатненського сільського голови на чергових та перших місцевих виборах 25.10.2020 ОСОБА_1 ;

зобов`язати Гатненську сільську територіальну виборчу комісію Фастівського району Київської області включити ОСОБА_1 до виборчого бюлетеню з місцевих виборів Гатненського сільського голови Фастівського району Київської області, що відбудуться 25.10.2020.

Також, позивачем подано до суду заяву про забезпечення позову, в якій заявник просить суд забезпечити позов шляхом встановлення заборони Гатненській сільській територіальній виборчій комісії Фастівського району Київської області замовляти виготовлення (друк) виборчих бюлетенів з виборів Гатненського сільського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі на чергових та перших місцевих виборах 25.10.2020 до постановления остаточного судового рішення у відповідній справі.

В обґрунтування вказаної заяви позивач зазначив, що наразі формуються виборчі бюлетені і у відповідача є можливість їх замовити ще до прийняття судом остаточного рішення у відповідній справі, в такому разі, у випадку поновлення ОСОБА_1 як кандидата на посаду Гатненського сільського голови на чергових та перших місцевих виборах 25.10.2020, внесення прізвища і даних позивача до тексту виборчого бюлетеня без замовлення нового тиражу виборчого бюлетеня буде не можливо.

На думку позивача є ризик того, що в разі постановления остаточного судового рішення відносно поновлення кандидата на посаду Гатненського сільського голови на чергових та перших місцевих виборах 25.10.2020 ОСОБА_1 останній не зможе бути обраним оскільки його прізвище буде відсутнє в виборчому бюлетені, що зумовить не можливість виконання судового рішення та порушить виборчі права позивача.

Розглянувши заяву про забезпечення позову, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 154 КАС України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

З урахуванням викладеного, розгляд заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову здійснюється без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 150 КАС України суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо:

невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду;

очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

При цьому, ч. 2 ст. 150 КАС України передбачений вичерпний перелік підстав для вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, а суд повинен, виходячи з конкретних доказів, встановити, чи існує хоча б одна з названих підстав, і оцінити, чи не може застосування заходів забезпечення позову завдати більшої шкоди, ніж та, якій можна запобігти.

Суд звертає увагу, що відповідно до положень ч. 1 ст. 151 КАС України позов може бути забезпечено: зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти інші дії, що стосуються предмета спору; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за якими стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Тобто, процесуальним законом чітко визначені способи забезпечення адміністративного позову.

Разом з тим, ч. 4 ст. 151 КАС України визначено, що заходи забезпечення позову, які застосовує суд, не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів.

Отже, законодавець імперативно визначив що заходи забезпечення позову не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів.

Таким чино, враховуючи, що станом на день розгляду даної заяви виборчий процес триває, забезпечення позову у такий споіб суперечить нормі ст. 151 ККАС України, яка є імперативною.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заяви про забезпечення позову.

Керуючись ст. 150-157, 243, 248 КАС України, суд,-

у х в а л и в:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовити.

Копію ухвали видати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженнні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Головенко О.Д.

Дата ухвалення рішення10.10.2020
Оприлюднено12.10.2020
Номер документу92119005
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/9557/20

Постанова від 13.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Рішення від 11.10.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

Ухвала від 10.10.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

Ухвала від 10.10.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні