Ухвала
від 12.10.2020 по справі 143/1190/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/1190/20

УХВАЛА

Іменем України

12.10.2020 року м. Погребище

Суддя Погребищенського районного суду Вінницької області Сич С.М., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( с.Дзюньків, Погребищенський район, Вінницька область ) про визнання права власності на цілий житловий будинок в порядку набувальної давності ,-

Встановив:

08 жовтня 2020 року до Погребищенського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на цілий житловий будинок в порядку набувальної давності.

В позовній заяві ОСОБА_1 просить визнати за ним право власності в порядку набувальної давності на житловий будинок з господарськими будівлями, що розташований по АДРЕСА_1 , загальною площею 60,7 кв.м.

Ознайомившись із позовною заявою та доданими матеріалами, вважаю, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

При перевірці наявності підстав щодо залишення позовної заяви без руху суддею перевіряються відповідність форми, змісту та порядку подання заяви вимогам, встановленим статтями 175 - 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст.175 ЦПК України позовна заява, зокрема, повинна містити ціну позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Так, відповідно до п. 5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

В позовній заяві зазначена ціна позову - 33784 грн. 00 коп. Проте, повивачем не надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували точну ціну позову, тобто дійсну (ринкову) вартість житлового будинку, господарських будівель та споруд, які розташовані в с. Довгалівка, Погребищенського району, Вінницької області.

Так, згідно із роз`ясненнями, викладеними у п. п. 11, 16 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно або його витребування визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру. При цьому суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом цивільного процесуального законодавства такий обов`язок покладається на позивача. Ціна позову визначається як в іноземній валюті, так і в національній валюті України відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову, і саме з такої ціни позову (в національній валюті), визначається розмір судового збору, що підлягає сплаті.

Як зазначено у п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 20 від 22 грудня 1995 року Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності під дійсною вартістю розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

Проте, позивачем додано до матеріалів позовної заяви технічний паспорт, згідно із яким вартість (ціна) спірного майна в сумі 33784 грн. 00 коп.визначена станом на 28.11.2003 року.

Відтак, наведена у вказаному технічному паспорті вартість майна, що є предметом спору, не може розцінюватися як його дійсна (ринкова) вартість.

За таких обставин позивачу необхідно надати належні та допустимі докази ринкової вартості спірного об`єкта нерухомості на момент пред`явлення позову.

Разом із цим, згідно із ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст.1 Закону України Про судовий збір судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Позивач ОСОБА_1 не надав доказів сплати судового збору за пред`явлення позовної вимоги майнового характеру, а тому йому необхідно сплатити судовий збір відповідно до правильно визначеної ціни позову та надати суду докази сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі.

Судовий збір потрібно сплатити на рахунок :отримувач коштів УК у Погребищ.р-ні/Погреб.р-н/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37926680, банк отримувача Казначейство України (ЕАП) , код банку отримувача (МФО) 899998 , рахунок отримувача UA728999980313141206000002469 , код класифікації доходів бюджету 22030101,призначення платежу Погребищенський районний суд Вінницької області.

Відповідно до частин 1, 2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 176 цього Кодексу , протягом пяти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху, в якій зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Означені недоліки позовної заяви перешкоджають відкриттю провадження у справі.

Таким чином, з огляду на вищезазначене, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків заяви.

Керуючись ст. ст. 175,176 ,185, 260 ЦПК України , -

Ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( с.Дзюньків, Погребищенський район, Вінницька область ) про визнання права власності на цілий житловий будинок в порядку набувальної давності , - залишити без руху.

Встановити строк для усунення позивачем недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити позивачеві, що в разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною та повернута.

Копію ухвали надіслати позивачеві та представнику позивача.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено13.10.2020
Номер документу92147603
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/1190/20

Рішення від 16.06.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Рішення від 16.06.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 01.03.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні