Ухвала
від 22.09.2020 по справі 490/4883/20
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

Справа № 490/4883/20

1 - кс/490/3104/2020

У Х В А Л А

22 вересня 2020 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заступника начальника ВРКП СУ ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_4 погоджене із прокурором відділу Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

В С Т А Н О В И В:

14.08.2020р. до Центрального районного суду м. Миколаєва надійшло клопотання заступника начальника ВРКП СУ ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_4 погоджене із прокурором відділу Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, що містяться в реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), із можливістю їх вилучення, та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , в рамках досудового розслідування кримінального провадження № 42020150000000050 від 24.07.2020р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

В судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити. Також слідчий зазначив, що отримання вказаної інформації має суттєве значення для кримінального провадження і отримати її іншим шляхом неможливо.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Так, в судовому засідання було встановлено, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020150000000050 від 24.07.2020р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території Миколаївської області діє група невстановлених осіб, які організували транспортування вантажним автомобільним транспортом до морських зернових терміналів м. Миколаєва та Миколаївської області в зоні діяльності ІНФОРМАЦІЯ_3 партій не облікованої сільгосппродукції в значних обсягах від імені підконтрольних СПД зареєстрованих на підставних осіб, їх накопичення з метою подальшого експорту та переоформлення на підприємства реального сектору економіки з подальшим експортом.

Крім того, невстановленою групою осіб вчиняються протиправні дії направлені на надання послуг з митного оформлення експорту не облікованої та придбаної за готівкові кошти сільгосппродукції, що завезена на території зернових терміналів, на адресу підконтрольних компаній - нерезидентів, зареєстрованих в офшорних зонах та країнах з пільговим оподаткуванням. Постачання не облікованих та придбаних за готівкові кошти партій сільгосппродукції на адресу підприємств реального сектору економіки (експортерів) відбувається також з незаконним формуванням сум податкового кредиту з ПДВ цим підприємствам шляхом документального відображення у податковому обліку безтоварних операцій з реалізації товарів від імені підконтрольних СПД, оскільки має місце перекручення/зміна номенклатури товарів в ланцюгах формування сум ПДВ (використання зустрічних транзитів).

Так, до протиправної діяльності пов`язаної з документальним оформленням безтоварних операцій причетні: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ). Крім того, до протиправної діяльності також залучено інші СПД - суб`єкти ЗЕД, які перебувають на податковому обліку як в ІНФОРМАЦІЯ_8 так і в інших територіальних ГУ ДПС різних областей.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перебуває на податковому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_9 , податкова адреса: АДРЕСА_2 , одноосібний засновник та директор - ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_10 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ). Підприємство звітує про відсутність здійснення фінансово-господарської діяльності. Придбання сільськогосподарської продукції в Єдиному реєстрі податкових накладних не відображено. На підприємстві відсутні виробничі потужності, штат працівників, складські та офісні приміщення, основні фонди. За податковою адресою підприємство відсутнє, що підтверджено в ході допиту власника приміщень за вказаною адресою ОСОБА_7 (директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 »).

В свою чергу, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в 2020 році оформлено митні декларації №UA508150/2020/003959 та ЖМ508150/2020/003961 на експорт товарів (ячмінь), загальною вагою нетто - 7 200 тонн, фактурною вартістю 29,87 млн. грн. Одержувач компанія-нерезидент - « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (Палестина).

Таким чином, невстановлені особи протягом 2019-2020 рр., діючи на території Миколаївської області, використовуючи реквізити та реєстраційні документи, а також банківські рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та інших підконтрольних СПД здійснюють документальне оформлення безтоварних операцій з постачання сільгосппродукції підприємствам-експортерам, внаслідок чого останні ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до документів, що містяться в реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (дата державної реєстрації 06.07.2016). Відповідно до ч. З ст. 30 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» тимчасовий доступ до документів з реєстраційної справи здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду в порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України. Таким чином, іншим способом отримати доступ до вищевказаних документів не представляється можливим.

Отримання згаданих документів необхідно для: встановлення осіб, причетних до здійснення повноважень засновника (власника) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період з 06.07.2016 по дату винесення ухвали, конкретних дат здійснення ними таких повноважень; встановлення осіб, призначених на посаду директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період з 06.07.2016 по дату винесення ухвали, конкретних дат їх призначення та звільнення; встановлення суб`єкта злочину та призначення судово-економічної/почеркознавчої експертизи.

Підставами вважати, що зазначені документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , є матеріали кримінального провадження, зокрема, відомості з АІС «Податковий блок» з відображенням дати державної реєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та найменуванням органу державної реєстрації.

Враховуючи викладене, вищевказані документи можуть бути використані як докази вчинення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Таким чином, слідчим під час судового розгляду клопотання, крім обставин встановлених ч.5 ст.163 КПК України, було доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також доведено наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення вказаних речей і документів існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, а таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі вищевикладеного, дослідивши надані матеріали досудового розслідування та клопотання слідчого, вислухавши його доводи та пояснення, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню на підставі ч. 5 ст. 163 КПК України, оскільки вивчення вказаних документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин, які є предметом зазначеного вище досудового розслідування.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 163 - 166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Надати дозвіл заступнику начальника ВРКП СУ ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_4 , а також слідчим слідчої групи: старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ТУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ТУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_9 , старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ТУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_10 , слідчому з ОВС ВРКП СУ ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_11 , слідчому з ОВС ВОДР СУ ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_12 на тимчасовий доступ до оригіналів документів, що містяться в реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), із можливістю їх вилучення, та які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 22.10.2020р., оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЦентральний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу92152579
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —490/4883/20

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 08.12.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні