Рішення
від 13.10.2020 по справі 953/7318/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/7318/20

н/п 2/953/1997/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2020 року Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Попрас В.О.,

при секретарях - Мельник С.М., Томіної І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом КП Жилкомсервіс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач КП Жилкомсервіс звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача заборгованість за послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території за період з 01.03.2007 по 30.04.2020 у розмірі 39 036,88 грн. та сплачений судовий збір. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 . Відповідач не в повному обсязі сплачував за послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, що призвело до утворення заборгованості. За надані послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території за період з 01.03.2007 по 30.04.2020 за відповідачем утворилась заборгованість у розмірі 39 063,88 грн. Добровільно борг, що утворився, відповідач не сплачує, тому позивач звернувся до суду з позовом.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив їх задовольнити. Представник відповідача проти задоволення позовних вимог заперечував, посилаючись на те, що житловий будинок за адресою: АДРЕСА_3 не є багатоквартирним будинком, а є приватною власністю ОСОБА_1 . На підставі державного акту про право власності на землю відповідач ОСОБА_1 є також власником земельної ділянки, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 . Житловий будинок АДРЕСА_3 не перебуває на балансі КП Жилкомсервіс . КП Жилкомсервіс не надає будинку АДРЕСА_3 ніяких послуг, а відповідач ОСОБА_1 ніякими послугами КП Жилкомсервіс не користується, оскільки самостійно утримує свій житловий будинок. Відповідач ОСОБА_1 неодноразово звертався до КП Жилкомсервіс з листом, в якому зазначав, що будинок за адресою: АДРЕСА_3 не є багатоквартирним, а є його приватною власністю, однак відповіді не отримав.

Суд, вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Судом установлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартир АДРЕСА_4 на підставі договору дарування від 31.01.2003.

Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом, що встановлено ст. 322 Цивільного кодексу України.

Також в будинку АДРЕСА_5 , власником якої є ОСОБА_2 .

Статтею 382 Цивільного кодексу України встановлено, що всі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Згідно з ч. 2 ст. 10 Закону України Про приватизації державного житлового фонду власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов`язані брати участь у загальних витратах, пов`язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

Заперечуючи проти позову, представник відповідача зазначав, що житловий будинок АДРЕСА_3 не перебуває на балансі КП Жилкомсервіс та є приватною власністю відповідача.

Проте, доказів, підтверджуючих факт того, що житловий будинок АДРЕСА_3 є власністю відповідача та не перебуває на балансі КП Жилкомсервіс , суду не надано.

Згідно Договору Про передачу майна в господарське відання №1288 від 28.02.2007, з додатковою угодою від 15.02.2019, укладених між Управлінням комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради і КП Жилкомсервіс , в господарське відання КП Жилкомсервіс передано одноповерховий житловий будинок загальною площею 298,10 кв.м. по АДРЕСА_3 з нумераціює квартир АДРЕСА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідачу про це відомо, тому 10.08.2020 він звертався до Начальника управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради із заявою, в якій просив вилучити будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з балансу КП Жилкомсервіс та з комунальної власності територіальної громади м. Харкова.

Таким чином, будинок АДРЕСА_3 знаходиться в комунальній власності територіальної громади м. Харкова та перебуває у господарському віданні КП Жилкомсервіс .

На підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 20 грудня 2006 року № 1186 Про визначення виконавців послуг в житловому фонді міста Харкова КП Жилкомсервіс є виконавцем житлово-комунальних послуг у житловому фонді комунальної власності територіальної громади м. Харкова з управління будинком, спорудою та групою будинків та забезпечує надання населенню житлово-комунальних послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 22.02.2007 № 188 Про внесення змін до Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 20.12.2006 № 1186 Про визначення виконавців житлово-комунальних послуг в житловому фонді м. Харкова , у господарське відання КП Жилкомсервіс передано житловий фонд комунальної власності територіальної громади м. Харкова, отже КП Жилкомсервіс набуло статусу управителя та балансоутримувача житлового фонду.

Відповідно до ч.2 ст. 633 ЦК України між КП Жилкомсервіс , як управителем житлових будинків комунальної власності територіальної громади м. Харкова, та відповідачем, як споживачем послуг з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, укладений публічний договір про надання житлово-комунальних послуг, шляхом його опублікування в офіційному виданні Харківської міської ради - спецвипуску газети Слобода від 28.11.2006 р. № 95/1 зі змінами, внесеними в 2007 і 2009 роках.

Згідно з п. 22 Публічного договору, договір укладається строком на 3 роки і вважається продовженим на той строк, якщо за місяць до закінчення дії його терміну однієї зі сторін не буде письмово заявлено про розірвання договору чи необхідності його перегляду.

Відповідно до п. 3 розділу VI Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про житлово-комунальні послуги від 09.11.2017, який введено в дію з 01.05.2019, договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, укладені до введення в дію норм цього Закону, що регулюють надання послуг з управління багатоквартирним будинком, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами (у тому числі вивезення побутових відходів за наявності), до дати набрання чинності договорами про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладені за правилами, визначеними цим Законом. У разі якщо згідно з такими договорами передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

Таким чином, є чинним публічний договір між співвласниками будинку за адресою: АДРЕСА_3 та КП Жилкомсервіс про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Тобто, між позивачем КП Жилкомсервіс та відповідачем ОСОБА_1 фактично склалися правовідносини з приводу надання послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової територій за адресою: АДРЕСА_8 .

Згідно з ч.2 ст. 32 Закону України Про житлово-комунальні послуги розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Вартість послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій встановлюється відповідним рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що знаходяться у комунальній власності територіальної громади м. Харкова.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 4 Закону України Про житлово-комунальні послуги до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення цін/тарифів на комунальні послуги відповідно до закону.

Надання послуг здійснюється КП Жилкомсервіс згідно з переліком, затвердженим рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради № 893 від 20.12.2011, з наступними змінами 27.01.2012 №39 Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 20.12.2011 №893 Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що знаходяться у комунальній власності територіальної громади м. Харкова , рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 10.05.2017 № 283 та від 11.05.2018 № 318 Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що знаходяться у комунальній власності територіальної громади м. Харкова .

Як вбачається з листа КП Жилкомсервіс за адресою: АДРЕСА_8 надаються наступні послуги: прибирання прибудинкової території, технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем холодного водопостачання,технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем водовідведення,обслуговування димових та вентиляційних каналів, технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, освітлення місць загального користування.

Згідно наданого позивачем КП Жилкомсервіс розрахунку у зв`язку з неналежною сплатою відповідачем послуг за адресою: АДРЕСА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 утворилась заборгованість за період з 01.03.2007 по 30.04.2020 у розмірі 39 036,88 грн.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання цього обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст.162 ЖК України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

У відповідності зі ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, електричну і теплову енергію, інші послуги) стягується, крім квартирної плати, по затвердженим у встановленому порядку тарифам.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний своєчасно оплачувати житлово-комунальні послуги.

Статтею 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду.

Відповідно до положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів та показаннями свідків.

Обов`язок доказування і подання доказів покладається на сторони (ст.81 ЦПК України).

Представником відповідача не надано доказів, що позивачем не надаються відповідачу послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, а також доказів які спростують наявну заборгованість.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинно виконуватись належним чином згідно з умовами договору та вимогами ЦК України, інших актів цивільного законодавства. Недотримання таких вимог призводить до порушення зобов`язань.

Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання, що встановлено ст.625 ЦК України.

У відзиві на позовну заяву відповідач, посилаючись на позовну давність, зазначає, що позивач просить стягнути борг без урахування строку позовної давності.

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки, що передбачено ст.257 ЦК України.

Відповідно до ст. 267 ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі є підставою для відмови у позові.

Згідно ст. 264 ЦК України перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії про визнання нею свого боргу або іншого обов`язку, позовна давність переривається у разі пред`явлення позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом є лише частина вимоги, право на яку має позивач.

Згідно розрахунку КП Жилкомсервіс заборгованість відповідача за надані послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території за період з 01.05.2017 по 30.04.2020 складає 15361,64 грн.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що позовні вимоги КП Жилкомсервіс підлягають задоволенню частково, слід стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за надані послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території за період з 01.05.2017 по 30.04.2020 у розмірі 15361,64 грн.

У відповідності зі ст.141 ЦПК України з відповідача на користь КП Жилкомсервіс слід стягнути понесені позивачем судові витрати.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 263 - 265 ЦПК України, ст. ст. 257, 264, 267, 319, 322, 382, 509, 525, 526, 625 ЦК України, Законом України Про житлово-комунальні послуги , суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги КП Жилкомсервіс - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_8 на користь КП Жилкомсервіс , яке знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Конторська, 35, код ЄДРПОУ 34467793, суму заборгованості з утримання будинку, споруд та прибудинкової території за період з 01.05.2017 р. по 30.04.2020 р. у розмірі 15361 грн. 64 коп. /п`ятнадцять тисяч триста шістдесят одну грн.77 коп./

Стягнути з ОСОБА_1 на користь КП Жилкомсервіс сплачений судовий збір у розмірі 2102 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У випадку проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення строк для апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлений 16.10.2020 р.

СУДДЯ

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92232531
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —953/7318/20

Постанова від 12.02.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Попрас В. О.

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Попрас В. О.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Попрас В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні