Ухвала
від 15.10.2020 по справі 340/881/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про стягнення штрафу

15 жовтня 2020 року м. Кропивницький справа № 340/881/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Жука Р.В., розглянувши питання про наявність підстав для застосування заходів процесуального примусу в адміністративній справі:

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Агроукррезерв" (вул. Преображенська, 3 "а", офіс 17, м. Кропивницький, Кіровоградська область, 25006, код ЄДРПОУ - 43201734 ) доГоловного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області (вул.В.Перспективна, 55, м. Кропивницький, 25006, код ЄДРПОУ - 43142606 ) провизнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроукррезерв" звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом в якому просить визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення - рішення від 11.03.2020 року №00000130506 та №00000120506.

Ухвалою суду від 24.03.2020 року відкрито провадження, а справу призначено до розгляду у порядку загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні.

Відповідно до ухвали суду від 26.05.2020 року подальший судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Ухвалою суду від 19.06.2020 року Головне управління ДПС у Львівській області ( 79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35 ) зобов`язано протягом п`яти днів з дня отримання ухвали надати суду роздруківки форми 1 ДФ (Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку) за 2018 - 2019 роки по ТОВ «СГ«САМОЦВІТ АГРО» (код ЄДРПОУ - 34513561).

Ухвалу про витребування доказів отримано уповноваженою особою ГУ ДПС у Львівській області 10.08.2020 року.

Станом на 28.09.2020 року витребувану інформацію від ГУ ДПС у Львівській області суду не надано.

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 28 вересня 2020 року Судом повторно зобов`язано ГУ ДПС у Львівській області до 02.10.2020 року надати суду роздруківки форми 1 ДФ (Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку) за 2018 - 2019 роки по ТОВ «СГ«САМОЦВІТ АГРО» (код ЄДРПОУ - 34513561).

Персональну відповідальність за виконання вимог резолютивної частини ухвали покласти на керівника Головного управління ДПС у Львівській області та попереджено про застосування заходів процесуального примусу шляхом постановлення ухвали про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу, у разі невиконання рішення суду.

Ухвала суду направлена засобами електронного зв`язку на офіційний електронний адрес Головного управління ДПС у Львівській області та отримана 28.09.2020 року.

Однак, станом на 15 жовтня 2020 року судом встановлено, що витребувані докази до суду не надано, вимоги ухвали суду Головного управління ДПС у Львівській області не виконані, що в свою чергу свідчить про неповагу до суду.

При цьому, суд звертає увагу на те, що в матеріалах справи відсутні належні докази, які б вказували на повідомлення суд про існування будь-яких об`єктивних обставин, що перешкоджають йому виконати вимоги суду в частині надання витребуваних судом документів.

При вирішенні питання щодо наявності підстав для застосування до керівника Головного управління ДПС у Львівській області у даному провадженні заходів процесуального примусу, суд виходить з наступного.

Ненадання на вимогу суду документів, відсутність яких перешкоджає розгляду справи по суті і прийняттю законного рішення на підставі повно і об`єктивно з`ясованих обставин у справі на підставі зібраних у справі доказів, а також відсутність письмових пояснень з приводу неможливості виконання таких вимог свідчить про невиконання Головним управлінням ДПС у Львівській області без поважних причин вимог судового рішення від 19.06.2020 року та 28.09.2020 року та про бездіяльність керівника Головного управління ДПС у Львівській області, на якого зазначеними ухвалами суду покладено обов`язок по забезпеченню надання доказів.

У відповідності до пункту 9 частини 3 статті 129 Конституції України, однією із основних засад судочинства є обов`язковість рішень суду.

За неповагу до суду і судді, згідно частини 5 наведеної норми Основного Закону України, винні особи притягаються до юридичної відповідальності.

Внаслідок грубого нехтування відповідачем вимог суду, викладених в ухвалах, а також невиконання своїх процесуальних обов`язків суд змушений був вийти за межі строків розгляду справи, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України.

Головне управління ДПС у Львівській області в особі її керівника внаслідок неподання витребуваних судом документів для подальшого розгляду справи та прийняття законного і обґрунтованого рішення протягом розумного строку виявила неповагу до суду та спричиняє необґрунтоване затягування судового процесу та неможливість вирішення адміністративної справи у строки, встановлені частиною першою статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України.

Водночас, зазначені дії відповідача є порушенням не тільки положень КАС України, так і п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якого кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку.

Письмовими доказами, згідно із визначенням, закріпленим в ч.1 ст.94 КАС України, є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом (ч.2 ст.94 КАС України).

Частиною 8 статті 80 КАС України встановлено, що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Заходи процесуального примусу, їх види і порядок застосування визначаються главою 9 КАС України.

Згідно ч.1 ст.144 КАС України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Створення протиправних перешкод у здійсненні судочинства може полягати і в злісному ухиленні від обов`язку по наданню витребуваних судом доказів, що суттєвими для розгляду справи по суті.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 149 КАС України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

З огляду на наведені обставини, суд вважає необхідним за зневагу до суду, що виразилась у невиконанні вимог ухвал суду та з урахуванням вимог процесуального законодавства постановити ухвалу про стягнення з керівника Головного управління ДПС у Львівській області ОСОБА_1 штрафу на підставі п.3 ч.1 ст. 149 КАС України в розмірі трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2102,00 грн*2= 4204,00 грн).

Керуючись ст.ст.3, 77, 80, 94, 144, 149, 242, 243, 248, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Застосувати до керівника Головного управління ДПС у Львівській області Комендата Ігоря Юлійовича (ідентифікаційний номер - невідомий, службова адреса: 79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35) заходи процесуального примусу у вигляді стягнення штрафу у розмірі 2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб - 4204,00 (чотири тисячі двісті чотири) грн. в дохід Державного бюджету України.

Встановити новий строк подання суду належних доказів роздруківки форми 1 ДФ (Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку) за 2018 - 2019 роки по ТОВ «СГ«САМОЦВІТ АГРО» (код ЄДРПОУ - 34513561) - до 20 жовтня 2020 року.

Ухвала про стягнення штрафу, згідно ч.5 ст. 149 КАС України є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Стягувачем у виконавчому провадженні, відкритому на підставі даної ухвали є Державна судова адміністрація (код ЄДРПОУ - 26255795, адреса: 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5), Боржником - керівник Головного управління ДПС у Львівській області Комендат Ігор Юлійович (ідентифікаційний номер - невідомий, службова адреса: 79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35) .

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Копію ухвали, після набрання нею законної сили направити для виконання до Державної судової адміністрації України.

Згідно частин 4, 6 статті 149 Кодексу адміністративного судочинства України ухвалу про стягнення штрафу може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду вищої інстанції. Оскарження такої ухвали не перешкоджає розгляду справи. Постанова суду апеляційної інстанції за результатами перегляду ухвали про накладення штрафу є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, щодо якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Суддя

Кіровоградського окружного

адміністративного суду Р.В. Жук

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92245592
СудочинствоАдміністративне
Сутьнаявність підстав для застосування заходів процесуального примусу в адміністративній справі: за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Агроукррезерв" (вул. Преображенська, 3 "а", офіс 17, м. Кропивницький, Кіровоградська область, 25006, код ЄДРПОУ - 43201734 ) доГоловного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області (вул.В.Перспективна, 55, м. Кропивницький, 25006, код ЄДРПОУ - 43142606 ) провизнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень

Судовий реєстр по справі —340/881/20

Ухвала від 22.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 24.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 20.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 09.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Постанова від 19.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Постанова від 19.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 28.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні