Ухвала
від 20.10.2020 по справі 757/15086/20-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/15086/20-ц

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 жовтня 2020 року Печерський районний суд міста Києва

у складі: головуючого судді - Писанця В.А.,

при секретарі судових засідань - Єряшевій А.О.,

за участю: представника позивача - Хашко О.М.,

представника відповідача - Братківського К.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду у місті Києві клопотання представника відповідача про направлення за підсудністю цивільної справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Свіфт Гарант до ОСОБА_1 , про захист честі, гідності та ділової репутації, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ТОВ Свіфт Гарант звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 , в якому просить визнати недостовірною та такою, що порушує ділову репутацію інформацію стосовно нього, що опублікована на сайті: ІНФОРМАЦІЯ_1 а саме за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_2 наступного змісту В ходатойстве ГБР говориться, что ООО ФК Контрактовый дом , Свифт Гарант , как участники платежных организаций Финансовый мир , City 24 , FLASHPAY , PAYPONG , системы денежных переводов Welsend и других отміли деньги через банк Фамильный и Укргазбанк в особо крупных размерах , а також зобов`язати відповідача протягом семи днів від дати набрання рішенням суду законної сили спростувати поширену ним інформацію, шляхом розміщення на вказаному сайті.

Звертаючись до суду із позовом на підставі ч. 9 ст. 28 ЦПК України позивачем обрано підсудність за Печерським районним судом міста Києва, оскільки, останнім відомим місцем постійного заняття (роботи) відповідача ОСОБА_1 є АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді від 05 червня 2020 року відкрито провадження, а розгляд справи призначено здійснювати в порядку зального провадження з проведенням підготовчого засідання, яке призначено на 20 жовтня 2020 року о 10:45 год., сторонам роз`яснено підстави, час та черговість подання заяв по суті справи.

До суду від представника відповідача надійшла заява про передачу справи за підсудністю до Подільського районного суду міста Києва, обґрунтовуючи яку адвокат Братківський К.С. зазначив, що відповідач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що територіально не відноситься до Печерського району міста Києва, а тому просив справу направити за підсудністю.

Вислухавши представника відповідача, який в підготовчому засіданні заяву підтримав та просив задовольнити, а також представника позивача, яка проти задоволення клопотання заперечувала, вказуючи на те, що справу має розглядати Печерський районний суд міста Києва, перевіривши доводи заяви, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність передачі справи до Подільського районного суду міста Києва за підсудністю виходячи з наступного.

Позивачем обрано підсудність за Печерським районним судом міста Києва на підставі ч. 9 ст. 28 ЦПК України з огляду на те, що останнім відомим місцем постійного заняття (роботи) відповідача ОСОБА_1 є АДРЕСА_1 .

Позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом, що передбачає ч. 1 ст. 27 ЦПК України.

У відповідності до ч. 9 ст. 28 ЦПК України позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Наряду із цим, в ході проведення підготовчого засідання судом встановлено, що відповідно до листа Подільської районної у місті Києві державної адміністрації від 03 вересня 2020 року за № 106-6567 - ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що не відноситься до територіальної юрисдикції Печерського району міста Києва, а відноситься до територіальної підсудності Подільського районного суду міста Києва.

Частиною 9 ст. 187 ЦПК України передбачено, що якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, Закону України Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини , інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки, за його допомогою визначається належний суд , тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

За таких обставин, судом встановлено, що відкриття провадження відбулося з порушенням правил підсудності, оскільки ОСОБА_1 зареєстрований в місті АДРЕСА_2 .

Таким чином, враховуючи, що розгляд справи по суті не розпочато, суд вважає за необхідне передати вказану позовну заяву для розгляду за належною підсудністю за зареєстрованим місцем проживання відповідача.

У відповідності до положень ч.ч. 1, 2 ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

З огляду на вищевикладене, справа не підсудна Печерському районному суду міста Києва, а тому суд направляє її для розгляду за підсудністю за місцем реєстрації відповідача.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 32 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Свіфт Гарант до ОСОБА_1 , про захист честі, гідності та ділової репутаціїпередати за підсудністю до Подільського районного суду міста Києва (04071, м. Київ, вул. Хорива, 21).

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд міста Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Суддя В. А. Писанець

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92298604
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації

Судовий реєстр по справі —757/15086/20-ц

Рішення від 07.09.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

Рішення від 07.09.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

Ухвала від 21.04.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 05.06.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні