Рішення
від 23.10.2020 по справі 375/488/20
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

гСправа № 375/488/20 Провадження № 2/358/491/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2020 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Тітова М.Б.

за участю:

секретаря судового засідання Зеленько О.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Шарківської сільської ради Рокитнянського району Київської області та Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Шарки про визнання права на земельну частку (пай), -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 , звернувшись до суду з даним позовом, просить суд визнати за ним право на земельну частку (пай) у землях колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області на території Шарківської сільської ради Рокитнянського району Київської області в середньому розмірі частки (паю) по даному господарству 4,07 умовних кадастрових гектарів, посилаючись на те, що він працював в колгоспі ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області та був членом даного колгоспу з 15 червня 1986 року.

12 травня 1995 року КСП ім. Ілліча було видано державний акт на право колективної власності на землю. На час видачі державного акту на право колективної власності на землю КСП ім. Ілліча він був членом даного КСП, оскільки інформації про звільнення з членів колгоспу станом на 1994-1996 роки в документах архівного фонду колгоспу ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області на виявлено, що підтверджується повідомленням архівного відділу Рокитнянської районної державної адміністрації Київської області. В даному випадку його помилково не включили до списків членів КСП, які мали право на земельну частку (пай) та не видали відповідний сертифікат.

Посилаючись на Указ Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року, позивач просить задовольнити його вимоги та визнати за ним право на земельну частку (пай) у колишньому КСП ім. Ілліча с. Шарки, Рокитнянського району, Київської області.

Представник позивача ОСОБА_2 подав до суду заяву, в якій просить справу розглянути без його участі та без участі позивача, а також зазначив, що позов підтримує в повному обсязі.

Відповідач Шарківська сільська рада Рокитнянського району Київської області свого представника в судове засідання не направила, але надіслано заяву, в якій відповідач просить розглядати справу без їх представника, а також зазначено, що позов визнається в повному обсязі.

Відповідач Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Шарки свого представника в судове засідання не направило, але надіслано заяву, в якій відповідач просить суд розглядати справу без їх представника, а також зазначено, що згідно чинного законодавства землями запасу та резервного фонду розпоряджається сільська рада

Суд, дослідивши письмові докази надані позивачем, вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

В судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_1 працював в колгоспі ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області та був членом даного колгоспу з 15 червня 1986 року, що підтверджується архівним витягом Архівного відділу Рокитнянської районної державної адміністрації Київської області від 26.12.2019 із протоколу №4 правління колгоспу ім. Ілліча, с. Шарки, Рокитнянського району, Київської області від 15.06.1986 року про рекомендацію загальним зборам колгоспу прийняти в члени колгоспу ім. Ілліча ОСОБА_1 , архівним витягом з протоколу №3 загальних зборів колгоспу ім. Ілліча с. Шарки, Рокитнянського району, Київської області від 10.02.1987 про прийняття в члени колгоспу ОСОБА_1 , а також копією трудової книжки виданої на його ім`я. В трудовій книжці позивача є запис про звільнення з роботи водія з 15.05.1994 року.

Згідно повідомлення архівного відділу Рокитнянської районної державної адміністрації Київської області від 26.12.2019, інформації про звільнення з членів колгоспу ОСОБА_1 станом на 1994-1996 роки в документах архівного фонду колгоспу ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області не виявлено.

Згідно інформації Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 17.01.2020 Державний акт на право колективної власності на землю КСП ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області був виданий 15 травня 1995 року.

Відповідно до ст. 22 Земельного кодексу України в редакції від 13 березня 1992 року, який діяв на час розпаювання земель колективної власності, право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникало після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі на місцевості і одержання документа, що посвідчує це право.

Указом Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року визначено коло осіб, які мають право на земельний пай, а саме право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства відповідно до списку, що додається до Державного акту на право колективної власності на землю .

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

Згідно роз`яснень викладених в п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

Оскільки ОСОБА_1 на час одержання колективним сільськогосподарським підприємством ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області державного акта на право колективної власності на землю станом на 15 травня 1995 року був членом даного КСП, то він мав право на земельний пай і на його ім`я помилково не видали сертифікат на право на земельну частку (пай) при розпаюванні землі.

Загальновідомим є факт, що колишні члени КСП ім. Ілліча с. Шарки, Рокитнянського району, Київської області вже отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) та в послідуючому державні акти на земельну частку (пай).

Із інформації Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 21.01.2020 вбачається, що розмір земельної частки (паю) на одну особу КСП ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області складає 4,07 в умовних кадастрових гектарах.

Відповідно до ч. 3 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) відповідно до ч. 1 ст. 2 вищевказаного Закону є документом, що посвідчує право на земельну частку (пай).

Згідно ст. 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) сільські, селищні, міські ради в межах їх повноважень щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості): розглядають заяви власників земельних часток (паїв) щодо виділення їм в натурі (на місцевості) земельних ділянок; приймають рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості). уточняють списки осіб, які мають право на земельну частку (пай); уточняють місце розташування, межі і площі сільськогосподарських угідь, які підлягають розподілу між власниками земельних часток (паїв); сприяють в укладанні договорів на виконання землевпорядними організаціями робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), якщо такі роботи виконуються за рахунок осіб, які мають право на земельну частку (пай), або за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, що орендують земельні частки (паї), проектів технічної допомоги тощо.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав ( п. а ч. 3 ст. 152 ЗК України).

Оскільки право позивача на земельну частку (пай) в землях колективної власності колишнього КСП ім. Ілліча с. Шарки, Рокитнянського району, Київської області було порушено, суд виходячи з принципу земельного законодавства щодо забезпечення рівності права власності на землю громадян, що визначено п. б) ч. 1 ст. 5 ЗК України, вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача шляхом визнання за ним права на земельну частку (пай) в землях колективної власності колишнього КСП ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області, що буде підставою для виділення йому в натурі (на місцевості) земельної ділянки, як власнику земельної частки (паю).

З урахуванням вищевикладеного та керуючись ст.ст. 4, 5, 10, 11, 142 ч.1, 200, 206, 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 5, 152 ч. 3 п. а) ЗК України, ст.ст. 2, 5 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 року, ст.ст. 22, 23 Земельного кодексу України в редакції від 13 березня 1992 року, ст.ст. 1, 2, 3, 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) в землях колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ілліча с. Шарки Рокитнянського району Київської області в умовних кадастрових гектарах 4,07 га за рахунок вільних земель на території Шарківської сільської ради Богуславського району Київської області.

Рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) є документом, що посвідчує право на земельну частку (пай).

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п/п 15.5) п/п 15 п. 1 Розділу XIII Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а саме через Богуславський районний суд Київської області.

Головуючий: суддя М. Б. Тітов

Дата ухвалення рішення23.10.2020
Оприлюднено27.10.2020
Номер документу92413899
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —375/488/20

Ухвала від 31.12.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 31.12.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Рішення від 23.10.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 17.04.2020

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Литвин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні