Рішення
від 20.10.2020 по справі 340/1314/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2020 року м. Кропивницький Справа №340/1314/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого - судді Момонт Г.М., розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження (письмове провадження) в м. Кропивницькому адміністративну справу

за позовом : Першого заступника керівника Знам`янської місцевої прокуратури Кіровоградської області

до відповідача-1 : Сектору освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області,

відповідача-2 : Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області

про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Перший заступник керівника Знам`янської місцевої прокуратури Кіровоградської області звернувся з позовом до Сектору освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області, Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області про:

- визнання протиправною бездіяльності КЗ Павлівське НВО Світловодської районної ради Кіровоградської області та Сектора освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області щодо не вчинення дій з приводу завершення оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлею та спорудами КЗ Павлівське НВО та його відокремлених підрозділів - Вільнянська загальноосвітня школа КЗ Павлівське НВО та Великоскельовським НВК КЗ Павлівське НВО в частині проведення державної реєстрації;

- зобов`язання КЗ Павлівське НВО Світловодської районної ради Кіровоградської області та Сектор освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під КЗ Павлівське НВО , які розташовані на території: села Павлівка Світловодського району Кіровоградської області, загальною площею 2,7488 га в частині проведення державної реєстрації, на території села Вільне Світловодського району Кіровоградської області, загальною площею 0,2290 га в частині проведення державної реєстрації, на території села Велика Скельова Світловодського району Кіровоградської області, загальною площею 2,4000 га в частині проведення державної реєстрації.

В обґрунтування правових підстав звернення до суду прокурор зазначив, що правовідносини, пов`язані з використанням земельної ділянки під навчальним закладом освіти, становлять суспільний інтерес, а незаконність такого використання, такому суспільному інтересу не відповідає. Відсутність правовстановлюючих документів на земельні ділянки під навчальним закладом та його відокремленими підрозділами створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеною земельною ділянкою, ризики для нормального функціонування закладу та навчального процесу, що може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей. Позов мотивовано тим, що використання земельних ділянок комунальної власності здійснюється із порушенням вимог чинного законодавства: шляхом користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів та без державної реєстрації права постійного користування.

Відповідачем-1 відзив на позовну заяву не подано.

Відповідачем-2 на електронну адресу суду 20.10.2020 р. подано відзив на позовну заяву, який не скріплено електронним підписом та не містить підпису посадової особи відповідача-2 на паперовому носії (а.с.124-129). Тобто відповідачем-2 подано відзив з порушенням вимог ч.10 ст.44 КАС України.

Оскільки поданий до суду відзив належним чином не підписаний посадовою особою відповідача-2, то суд не розцінює його як заяву по суті справи у розумінні ч.2 ст.159 КАС України.

Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 29.04.2020 р. позовну заяву першого заступника керівника Знам`янської місцевої прокуратури Кіровоградської області до Сектору освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області, Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії - залишено без руху (а.с.74).

Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 19.05.2020 р. відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомлення сторін (а.с.80-81).

10.06.2020 р., 06.07.2020 р. та 22.09.2020 р. розгляд справи відкладено за клопотаннями відповідача-2 (а.с.91-93, 94, 103-105, 107, 114-117, 118).

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 20.10.2020 р. закрито провадження у справі в частині позовних вимог про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії в частині позовних вимог про визнання протиправною бездіяльності КЗ Павлівське НВО Світловодської районної ради Кіровоградської області та Сектора освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області щодо не вчинення дій з приводу завершення оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлею та спорудами КЗ Павлівське НВО в частині проведення державної реєстрації та зобов`язання КЗ Павлівське НВО Світловодської районної ради Кіровоградської області та Сектор освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під КЗ Павлівське НВО , які розташовані на території: села Павлівка Світловодського району Кіровоградської області в частині проведення державної реєстрації (а.с.166).

Представником позивача подано клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження (а.с.164).

Представник відповідача-1 у судове засідання 20.10.2020 р. не з`явився, поштове відправлення надіслане на адресу Сектору освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області повернулося до суду з відміткою адресат відсутній за вказаною адресою (а.с.122).

Відповідно до ч.8 ст.126 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Представник відповідача у судове засідання 20.10.2020 р. не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.123).

З огляду на неявку в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч.4 ст.229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, а розгляд справи згідно з ч.9 ст.205 КАС України проведено в порядку письмового провадження.

Дослідивши подані позивачем та відповідачем-2 документи і матеріали, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

Знам`янська місцева прокуратура звернулася до Відділу освіти Світловодської районної державної адміністрації із запитом №12.32-70-389вих-20 від 21.01.2020 р. щодо надання інформації про навчальні заклади щодо яких не оформлені правоустановчі документи із зазначенням вжитих заходів та причин неоформлення (а.с.22).

Листом від 28.01.2020 р. №01-23/89/1 Світловодською районною державною адміністрацією Кіровоградської області повідомлено Знам`янську місцеву прокуратуру, що документи на право постійного користування землею відсутні, зокрема у КЗ Павлівське НВО , В.Скелівському НВК КЗ Павлівське НВО , Вільнянській ЗШ І ст. КЗ Павлівське НВО , а також зазначено, що неодноразово зверталися про виділення коштів для оформлення документів на землю (а.с.23).

Знам`янська місцева прокуратура звернулася до голови Світловодської районної ради із запитом №12.32-70-1032вих-20 від 11.02.2020 р. щодо надання інформації чи звертався сектор освіти Світловодської РДА з листами щодо виділення коштів для оформлення документів на землю, зокрема у КЗ Павлівське НВО . В.Скелівському НВК КЗ Павлівське НВО , Вільнянській ЗШ І ст. КЗ Павлівське НВО та які заходи вжиті (а.с.24).

Листом від 18.02.2020 р. №01-19-34/1 головою Світловодської районної ради повідомлено Знам`янську місцеву прокуратуру, що сектор освіти Світловодської районної державної адміністрації не звертався з листами до районної ради з приводу виділення коштів для оформлення документів на землю у навчально-виховних закладах району (а.с.25).

Також Знам`янська місцева прокуратура звернулася до голови Світловодської районної ради із запитом №12.32-70-1015вих-20 від 11.02.2020 р. щодо надання інформації чи звертався сектор освіти Світловодської РДА з листами щодо виділення коштів для оформлення документів на землю, зокрема у КЗ Павлівське НВО . В.Скелівському НВК КЗ Павлівське НВО , Вільнянській ЗШ І ст. КЗ Павлівське НВО та які заходи вжиті (а.с.26).

Листом від 18.02.2020 р. №01-35/2412 головою Світловодської районної державної адміністрації повідомлено Знам`янську місцеву прокуратуру, що сектор освіти Світловодської районної державної адміністрації протягом 2018 - 2019 років з листами щодо виділення коштів для оформлення документів на землю, зокрема у КЗ Павлівське НВО , В.Скелівському НВК КЗ Павлівське НВО , Вільнянській ЗШ І ст. КЗ Павлівське НВО не звертався (а.с.27).

Окрім того, Знам`янська місцева прокуратура звернулася до Відділу у Світловодському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області із запитом №12.32-70-1905вих-20 від 18.03.2020 р щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розташовані КЗ Павлівське НВО , с. Павлівка, пров. Шкільний, 9а, В.Скелівський НВК КЗ Павлівське НВО , с. Велика Скельова, вул. Першотравнева, 5, Вільнянська ЗШ І ст. КЗ Павлівське НВО , с. Вільне, вул. Свердлівська, 108а (а.с.28).

Листом №40/121-20 від 20.03.2020 р. Відділ у Світловодському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області повідомив Знам`янську місцеву прокуратуру, що КЗ Павлівське НВО , с. Пвілівка, пров. Шкільний, 9а надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земельної ділянки орієнтовною площею 3,0 га рішення №156 від 17.08.2018 р.; В.Скельовському НВК КЗ Павлівське НВО , с. Велика Скельова, вул. Першотравнева, 5 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою орієнтовною площею 1,9236 га рішення №178 від 25.07.2009 р.; Вільнінській ЗШ І ст. КЗ Павлівське НВО , с. Вільне, вул. Свердлівська, 108а надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою орієнтовною площею 0,2290 га рішення №193 від 03.09.2009 р. (а.с.29).

Знам`янська місцева прокуратура звернулася до Павлівської сільської ради із запитом №12.32-70-2011вих20 від 23.03.2020 р. щодо надання інформації, якою земельною ділянкою користуються КЗ Павлівське НВО , Вільнянська загальноосвітня школа КЗ Павлівське НВО , її розмір та землі якого призначення використовуються (а.с.30).

Листом №02-35/45 від 24.03.2020 р. Павлівський сільський голова повідомив Знам`янську місцеву прокуратуру, що КЗ Павлівське НВО с. Павлівка, провулок Шкільний, 9а користується земельною ділянкою площею 2,7488 га, в тому числі 2,7488 га - забудовані землі громадського призначення, категорія земель - землі житлової та громадської забудови; Вільнянська загальноосвітня школа КЗ Павлівське НВО с. Вільне, вул. Свердлівська, 108 а користується земельною ділянкою площею 0,2290 га, у тому числі 0,2290 га - забудовані землі громадського призначення, категорія земель - землі житлової та громадської забудови. Також повідомлено, що рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок в постійне користування приймалися по Павлівській ЗОШ (а.с.31).

Так, рішенням двадцять шостої сесії п`ятого скликання Павлівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області від 03.09.2009 р. №192 Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки в постійне користування для розміщення та обслуговування Павлівської ЗОШ затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для розміщення та обслуговування Павлівської ЗОШ І - ІІІ ступенів за адресою с. Павлівка Кіровоградської області Світловодського району (а.с.32).

Окрім того, рішенням двадцять шостої сесії п`ятого скликання Павлівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області від 03.09.2009 р. №193 Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки в постійне користування для розміщення та обслуговування Свердлівської ЗОШ затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для розміщення та обслуговування Свердлівської ЗОШ І ступеня за адресою с. Свердлівка Кіровоградської області Світловодського району (а.с.33).

У листі №02-35/51 від 07.04.2020 р. Павлівський сільський голова повідомив Знам`янську місцеву прокуратуру, що КЗ Павлівське НВО та Вільнянська загальноосвітня школа КЗ Павлівське НВО користуються земельними ділянками без правовстановлюючих документів на землю (а.с.34).

Крім того, Знам`янська місцева прокуратура звернулася до Великоскельовської сільської ради із запитом №12.32-70-2016вих20 від 23.03.2020 р. щодо надання інформації, якою земельною ділянкою користуються Великоскельовський НВК КЗ Павлівське НВО , її розмір та землі якого призначення використовуються (а.с.35).

Листом №88 від 24.03.2020 р. Великоскелывський сільський голова повідомив Знам`янську місцеву прокуратуру, що Великоскельовським НВК КЗ Павлівське НВО , с. Велика Скельова по вул. 1 Травня, 55 А, використовується земельна ділянка розміром 2,4000 га громадського призначення (а.с.36).

11.06.2020 р. директор КЗ Павлівське НВО звернулася до сесії Павлівської сільської ради про надання дозволу на розробку Технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель, а саме земельної ділянки комунального закладу Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області, для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти площею 0,2290 га кадастровий номер не визначено, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, Світловодський район, с. Вільне, вул. Свердлівська, 108 (а.с.155).

Також 11.06.2020 р. директор КЗ Павлівське НВО звернулася до сесії Великоскельовської сільської ради про надання дозволу на розробку Технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель, а саме земельної ділянки комунального закладу Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області, для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти площею 1,9236 га кадастровий номер не визначено, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, Світловодський район, с. Велика Скельова, вул. Першотравнева, 5 (а.с.157).

Рішенням сорок першої сесії шостого скликання Великоскельовської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області від 26.06.2020 р. №232 Про надання дозволу на розробку Технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель, а саме земельної ділянки Комунального закладу Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради, Кіровоградської області надано дозвіл на розроблення Технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки комунальної власності: кадастровий номер не визначено, земельна ділянка розташована на території Великоскельовської сільської ради (а.с.163).

Суд враховує, що Комунальний заклад Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області , з огляду на п.1.7 Статуту Комунального закладу Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області , затвердженого рішенням сесії Світловодської районної ради від 18.05.2017 р. №230 (далі за текстом - Статут) (а.с.37-63), за своїм правовим статусом є комунальним некомерційним та неприбутковим об`єднанням (а.с.38).

Згідно з абз.2 п.1.9 Статуту КЗ Павлівське НВО є правонаступником прав та обов`язків Свердлівської загальноосвітньої школи І ступеня Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області в результаті реорганізації та приєднання як структурного підрозділу (а.с.39).

Пунктом 1.10 Статуту визначено, що юридична особа - комунальний заклад Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області (місцезнаходження юридичної особи: 27519, Кіровоградська область, Світловодський район, село Павлівка, пров. Шкільний, 9А) у наступному складі: Опорний заклад - комунальний заклад Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області (місцезнаходження: 27519, Кіровоградська область, Світловодський район, село Павлівка, пров. Шкільний, 9А); відокремлені підрозділи КЗ Павлівське НВО : Вільнінська загальноосвітня школа І ступеня комунального закладу Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області (місцезнаходження: 27519, Кіровоградська область, Світловодський район, село Вільне, вулиця Свердлівська, 108-А); Великоскелівський навчально-виховний комплекс Загальноосвітня школа І - ІІ ступенів - дошкільний заклад комунального закладу Павлівське навчально-виховне об`єднання Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Світловодської районної ради Кіровоградської області (місцезнаходження: 27541, Кіровоградська область, Світловодський район, село Велика Скельова, вулиця Першотравнева, 5) (а.с.39).

З огляду на ч.ч.1, 2 ст.80 Закону України Про освіту від 05.09.2017 р. №2145-VIII до майна закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належать: нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло тощо; майнові права, включаючи майнові права інтелектуальної власності на об`єкти права інтелектуальної власності, зокрема інформаційні системи, об`єкти авторського права та/або суміжних прав; інші активи, передбачені законодавством.

Майно закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належить їм на правах, визначених законодавством.

Порядок, умови та форми набуття закладами освіти прав на землю визначаються Земельним кодексом України.

Частиною 1 статті 92 Земельного кодексу України визначено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Відповідно до п. ґ ч.2 ст.92 Земельного кодексу України Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають: заклади освіти незалежно від форми власності.

Статтею 125 Земельного кодексу України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно зі ст.126 Земельного кодексу України право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Відповідно до п.2 ч.1 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01.07.2004 р. №1952-VII (далі за текстом - Закон №1952) загальними засадами державної реєстрації прав є: обов`язковість державної реєстрації прав у Державному реєстрі прав.

З огляду на абз.7 п.2 ч.1 ст.4 Закону №1952 державній реєстрації прав підлягають: речові права на нерухоме майно, похідні від права власності: право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки.

Отже, обов`язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність правовстановлюючих документів, оформлених відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п.1.6 Статуту органом управління КЗ Павлівське НВО є відповідний орган управління освітою Світловодської районної державної адміністрації, як структурний підрозділ Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області (а.с.38).

З огляду на п.3 р.І Положення про сектор освіти Світловодської районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Світловодської районної державної адміністрації від 17.01.2020 р. №14-р (далі за текстом - Положення) (а.с.64-69), сектор є структурним підрозділом Світловодської районної державної адміністрації, підпорядковується голові та керівнику апарату Світловодської районної державної адміністрації, підзвітний і підконтрольний управлінню освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації (а.с.64).

Згідно з п.п.1 р.ІІ Положення, головним завданням сектору є забезпечення реалізації державної політики у галузі освіти на території Світловодського району (а.с.64).

Так, відповідно до п.п.9 п.2 р.ІІ Положення, основними завданнями сектору є : управління навчальними закладами та установами, що перебувають у безпосередньому підпорядкуванні (а.с.64).

Водночас, пунктом 1.24 Статуту визначено, що КЗ Павлівське НВО має право: бути розпорядником рухомого і нерухомого майна згідно з законодавством України та цим Статутом (а.с.41).

Відповідно до п.п.4.6.16, 4.6.30 п.4.6 р.IV Статуту директор КЗ Павлівське НВО : розпоряджається коштами та управляє майном КЗ Павлівське НВО в порядку, визначеному законодавством України та цим Статутом; розпоряджається в установленому порядку майном КЗ і коштами (а.с.49-51).

З огляду на пункти 5.1, 5.2 розділу V Статуту матеріально-технічну базу КЗ Павлівське НВО становлять виробничі (учбові) і невиробничі фонди (будівлі, споруди, земля, комунікації, обладнання, транспортні засоби), а також інші матеріальні цінності, вартість яких відображається у балансі КЗ Павлівське НВО (а.с.57).

Майно, закріплене за КЗ Павлівське НВО , перебуває у спільній власності територіальних громад сіл району, закріплюються за ним на правах оперативного управління та не може бути вилученим у нього, якщо інше не передбачено законодавством, КЗ володіє, користується й розпоряджається майном, закріпленим за ним Засновником або уповноваженим ним органом, з урахуванням обмежень визначених законодавством України та цим Статутом.

Навчальний фонд, майно, обладнання усі структурних підрозділів знаходиться на балансі КЗ Павлівське НВО (а.с.57-58).

Пунктом 5.3 розділу V Статуту передбачено, що КЗ Павлівське НВО , відповідно до чинного законодавства, користується землею, іншими природними ресурсами і несе відповідальність за дотримання вимог та норм з їх охорони (а.с.58).

Таким чином, управління майном КЗ Павлівське НВО , у тому числі і вчинення дій щодо належного оформлення правовстановлюючих документів відноситься до компетенції Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області.

Судом встановлено, що на час розгляду справи, оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами відокремлених підрозділів КЗ Павлівське НВО - Вільнянська загальноосвітня школа КЗ Павлівське НВО та Великоскельовським НВК КЗ Павлівське НВО не завершено в частині проведення державної реєстрації, а тому Комунальним закладом Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області допущено бездіяльність.

Натомість, позивачем не доведено факт вчинення бездіяльності Сектором освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області щодо завершення оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами відокремлених підрозділів КЗ Павлівське НВО - Вільнянська загальноосвітня школа КЗ Павлівське НВО та Великоскельовським НВК КЗ Павлівське НВО в частині проведення державної реєстрації, в контексті його повноважень.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню в частині, що спрямована до Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області, а саме: визнання протиправною бездіяльності Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області щодо не вчинення дій із завершення оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами відокремлених підрозділів Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області - Вільнянська загальноосвітня школа І ступеня Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області та Великоскельовський навчально-вихований комплекс Загальноосвітня школа І - ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області, в частині проведення державної реєстрації; зобов`язання КЗ Павлівське НВО Світловодської районної ради Кіровоградської області вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки на території села Вільне Світловодського району Кіровоградської області, в частині проведення державної реєстрації та на території села Велика Скельова Світловодського району Кіровоградської області, в частині проведення державної реєстрації.

Позовні вимоги, спрямовані до Сектору освіти Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області, задоволенню не підлягають.

Згідно з ч.2 ст.139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

У даній справі прокурор є суб`єктом владних повноважень та виконує функції з представництва інтересів держави у суді відповідно до ч.3 ст.23 Закону України Про прокуратуру від 14.10.2014 р. №1697-VII та ч.3 ст.53 КАС України, а тому враховуючи, що витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз не понесено, суд дійшов висновку, що відсутні витрати, які б підлягали стягненню з відповідача в порядку розподілу судових витрат.

Керуючись ст.ст.132, 142, 139, 242-246, 255, 293, 295-297 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити частково.

2. Визнати протиправною бездіяльність Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області щодо не вчинення дій із завершення оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами відокремлених підрозділів Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області - Вільнянська загальноосвітня школа І ступеня Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області та Великоскельовський навчально-вихований комплекс Загальноосвітня школа І - ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області, в частині проведення державної реєстрації.

3. Зобов`язати Комунальний заклад Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 33331779, с. Павлівка, Світловодський район, Кіровоградська область, пров. Шкільний, 9 а) вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під будівлями та спорудами відокремленого підрозділу Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області - Вільнянської загальноосвітньої школи І ступеня Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області, в частині проведення державної реєстрації.

4. Зобов`язати Комунальний заклад Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 33331779, с. Павлівка, Світловодський район, Кіровоградська область, пров. Шкільний, 9 а) вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під будівлями та спорудами відокремленого підрозділу Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області - Великоскельовського навчально-вихованого комплексу Загальноосвітня школа І - ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Комунального закладу Павлівського навчально-виховного об`єднання Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Світловодської районної ради Кіровоградської області, в частині проведення державної реєстрації.

5. У задоволенні інших позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення.

Дата складання повного рішення суду - 20 жовтня 2020 року.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.М. Момонт

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92443800
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —340/1314/20

Рішення від 20.10.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 20.10.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 19.05.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 29.04.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні