Ухвала
від 26.10.2020 по справі 426/6633/20
СВАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 426/6633/20

УХВАЛА

26 жовтня 2020 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області

у складі: головуючого - судді Бабічевої Л.П.,

за участі секретаря судового засідання Діброви А.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Сватове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства Любава про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача Селянського фермерського господарства Любава про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки .

Ухвалою Сватівського районного суду Луганської області від 31 липня 2020 року було відкрито загальне позовне провадження по справі та витребувано у державного реєстратора Сватівської міської ради Луганської області Ляшової Наталії Михайлівни копію договору оренди землі б/н від 28.09.2004 року, укладеного и між ОСОБА_2 та СФГ Любава та копії документів, наявні у реєстраційній справі щодо реєстрації оренди земельної ділянки кадастровий номер 4424081500:03:005:0032.

Позивач у підготовче судове засідання не з`явився, у позовній заяві зазначив про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача - адвокат Гашинський М.А. у підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про проведення підготовчого судового засідання без участі представника відповідача.

Третя особа - державний реєстратор Сватівської міської ради Луганської області Ляшова Н.М. у підготовче судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

В ході підготовчого судового засідання було з`ясовано, що спір не врегульовано у порядку, визначеному нормами ЦПК України, а також судом було виконано вимоги ч.2 ст.197, ч.5 ст. 200 ЦПК України.

Положеннями ст. 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є : 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

У підготовчому судовому засіданні у відповідності до ст. 189 ЦПК України виконано завдання підготовчого провадження.

З урахуванням вказаного, суд доходить висновку про необхідність закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Крім того, представником відповідача - адвокатом Гашинським М.А. у клопотанні від 26.10.2020 року про проведення підготовчого засідання без його участі, зазначено, що позивачем залучена неналежна третя особа.

Згідно п.4 ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб.

Згідно ч.1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права та обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч.3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У даному випадку предметом позову є вимога позивача до відповідача про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки.

Позивач оскаржує рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 51777664 від 25.03.2020, яке прийняте державним реєстратором Сватівської міської ради Ляшовю Наталією Михайлівною, щодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки.

Державний реєстратор Сватівської міської ради Ляшова Н.М. являється посадовою особою, яка уповноважена здійснювати державну реєстрацію прав.

Фактично позивач помилково зазначив у якості третьої особи Сватівську міську раду в особі державного реєстратора Ляшової Н.М.

Враховуючи викладене, предмет та підстави позову, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі державного реєстратора Сватівської міської ради Ляшову Наталію Михайлівну у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, та вилучити із учасників справи Сватівську міську раду.

Згідно ч.1 ст. 192 ЦПК України у строк встановлений судом в ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні ( якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Відповідно до ч. 1 ст.181 ЦПК України третя особа має право викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Враховуючи викладене суд вважає за необхідне надати третій особі строк для подання письмових пояснень щодо позову.

Оскільки державний реєстратор Ляшова Н.М. була повідомлена про день, час та місце підготовчого судового засідання, приймала участь у підготовчому судовому засіданні, тому суд не вбачає підстав для відкладення чи оголошення перерви у підготовчому судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 53, 181 ч.1, 189 , 196-198 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ :

Закрити підготовче провадження по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства Любава про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 11 листопада 2020 року на 11-45 годину.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства Любава про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - державного реєстратора Сватівської міської ради Ляшову Наталію Михайлівну.

Вилучити із учасників справи за позовом ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства Любава про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Сватівську міську раду.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - державному реєстратору Сватівської міської ради Ляшовій Наталії Михайлівні десятиденний строк для подання письмових пояснень щодо позову з дня вручення копії даної ухвали.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 178 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення.

Суддя Л.П. Бабічева

Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92453404
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —426/6633/20

Постанова від 08.04.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Постанова від 08.04.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 30.03.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Бабічева Л. П.

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Бабічева Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні