Ухвала
від 28.10.2020 по справі 923/965/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі в порядку загального позовного провадження

28 жовтня 2020 року Справа № 923/965/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. , дослідивши матеріали справи

за позовом: Керівника Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області інтересах держави в особі:

позивача-1: Херсонської обласної державної адміністрації, м. Херсон, код ЄДРПОУ 00022645;

позивача-2: Новогригорівської сільської ради Генічеського району Херсонської області, с.Новогригорівка, Генічеський район, Херсонська область, код ЄДРПОУ 04400529,

позивача-3: Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області, м. Генічеськ, Херсонська область, код ЄДРПОУ 04060045,

до: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Тритон", с. Новогригорівка, Генічеський район, Херсонська область, код ЄДРПОУ 31683884

про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки водного фонду.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд -

в с т а н о в и в :

28 вересня 2020 року Керівник Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області звернувся до Господарського суду Херсонської області з позовом в інтересах держави в особі позивачів: Херсонської обласної державної адміністрації, Новогригорівської сільської ради Генічеського району Херсонської області, Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області, з вимогами до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Тритон", в якій просить:

- розірвати укладений 10.05.2002 між Генічеською районною державною адміністрацією (код ЄДРПОУ 04060045) і Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "ТРИТОН" (код ЄДРПОУ 2464908652) договір оренди земельних ділянок водного фонду загальною площею 136,05 га, розташованих на землях Новогригорівської сільської ради Генічеського району Херсонської області, із змінами, внесеними договорами від 29.08.2005 та 21.09.2010 .

- зобов`язати Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю ТРИТОН (код ЄДРПОУ 2464908652) повернути Херсонській обласній державній адміністрації (код ЄДРПОУ 00022645) земельну ділянку площею 121,65 га., вартістю 1335583,00 грн., яка розташована на території Новогригорівської сільської ради Генічеського району Херсонської області;

- зобов`язати Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю ТРИТОН (код ЄДРПОУ 2464908652) повернути Новогригорівській сільській раді (код ЄДРПОУ 04400529) земельну ділянку площею 14,4 га., вартістю 158096,00 грн.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27 квітня 2020 року визначено суддю по справі - Нікітенко С.В.

Ухвалою від 02 жовтня 2020 року суд залишив без руху позовну заяву Керівника Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області та надав прокурору час для усунення виявлених недоліків.

20 жовтня 2020 року до суду від Керівника Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, в якій прокурором надано докази підтвердження усунення недоліків позовної заяви.

У зв`язку з тимчасовою непрацездатністю судді у період з 19.10.2020 по 23.10.2020, судом не вирішено питання щодо відкрити провадження у справі.

Оскільки станом на 28.10.2020 обставини, які перешкоджали вирішенню питання щодо відкрити провадження у справі відпали, а тому суд вважає за необхідне вирішити дане питання.

За приписами ч.4 ст. 53 ГПК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 174 цього Кодексу.

Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 174 цього Кодексу (частина четверта статті 53 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 23 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Частиною третьої наведеної вище норми встановлено, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті.

Відповідно до частини четвертої статті 23 Закону України "Про прокуратуру" наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб`єктом владних повноважень. Виключно з метою встановлення наявності підстав для представництва інтересів держави в суді у випадку, якщо захист законних інтересів держави не здійснює або неналежним чином здійснює суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, прокурор має право отримувати інформацію, яка на законних підставах належить цьому суб`єкту, витребовувати та отримувати від нього матеріали та їх копії.

Як вбачається з позовної заяви, Керівником Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області зазначено бездіяльність органу, уповноваженого на виконання функцій у спірних правовідносинах, що виражається у не здійсненні належним чином контролю за додержанням земельного законодавства на відповідній території та отримання плати за використання земель територіальної громади, місцевим бюджетом недоотримано значну суму коштів, що в свою чергу не сприяє досягненню проголошеної мети - запобіганню фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні. За таких обставини, за твердженням прокурора, для здійснення прокурором представницьких функцій, в даному випадку, є нагальна потреба в захисті економічних інтересів держави, обумовлених безоплатним використанням земельної ділянки, а також захисту встановленого державою порядку, щодо платного використання землі.

За приписами частини 1 статті 12 ГК України господарське судочинство здійснюється у порядку наказного та позовного провадження, яке (тобто позовне) може бути загальним або спрощеним.

Відповідно до ч.ч. 3-5 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження, суд враховує вимоги, визначені ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, а саме: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи предмет позову у даній справі, обсяг та характер доказів у справі, з метою забезпечення дотримання прав та законних інтересів всіх учасників судового процесу, суд дійшов висновку, що справа № 923/965/20 підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

Судом встановлено, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, відсутні.

Керуючись ст.ст. 12, 165, 166, 167, 176, 177, 234, 235, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Прийняти позовну заяву Керівника Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі позивачів: Херсонської обласної державної адміністрації, Новогригорівської сільської ради Генічеського району Херсонської області, Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області з вимогами до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Тритон про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки водного фонду (вх. №2040/20 від 28.09.2020) до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи № 923/965/20 здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі на 26 листопада 2020 року об 11:00 год., за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 207

4. Запропонувати Херсонській обласній державній адміністрації, Новогригорівській сільській раді Генічеського району Херсонської області та Генічеській районній державній адміністрації Херсонської області надати пояснення щодо заявленого прокурором позову - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

5. Запропонувати відповідачу надіслати (надати) до суду: відзив на позовну заяву (одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів, а відповідні докази представити суду), належним чином завірені копії реєстраційних документів - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

6. Запропонувати прокурору та позивачам надіслати (надати) до суду супровідним листом: відповідь на відзив відповідача (у разі отримання відзиву) - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву.

7. Копії письмових доказів, які подаються до суду, оформити відповідно до вимог ст. 91 ГПК України та п. 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації", затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003 року.

8. Повідомити учасників справи про можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції, можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

9. Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 28.10.2020.

Суддя С.В. Нікітенко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення28.10.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92471318
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/965/20

Ухвала від 22.03.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 23.09.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Рішення від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 24.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 02.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні