Рішення
від 22.10.2020 по справі 615/549/20
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/549/20

Провадження № 2/615/205/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 жовтня 2020 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Логвінова А.О.,

за участю секретаря судового засідання - Партоли О.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу

за позовом Акціонерного товариства Укргазвидобування

до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , яка діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_3 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки і піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області

про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, зняття з реєстраційного обліку,

за участю учасників справи:

представника позивача - ОСОБА_4 ,

представника третьої особи - Головач В.М.,

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство Укргазвидобування звернулось до Валківського районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , яка діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , в якому просить визнати відповідачів такими, що втратили право користування, проживання у житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , а також зняти останніх з реєстраційного обліку.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що позивач є власником житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 . У вказаному будинку з 23.08.2009 року, на підставі ордеру на жиле приміщення, зареєстровані: ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , однак з 01.01.2019 року вказані особи у житловому будинку фактично не проживають, місце проживання їх невідоме, що в свою чергу створює позивачу перешкоди у розпорядженні своєю власністю.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 07.07.2020 року відкрито провадження у справі та розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 11.08.2020 року позов Акціонерного товариства Укргазвидобування в частині позовних вимог до ОСОБА_5 залишено без розгляду.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 11.08.2020 року закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник позивача ОСОБА_4 у судовому засіданні позов підтримав та не заперечував щодо заочного розгляду справи.

Відповідачі, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явились. Про причини неявки суд не повідомили, відзив на позов до суду не подали.

Представник третьої особи ОСОБА_6 у судовому засіданні при вирішенні справи поклалась на розсуд суду. Письмових пояснень третьої особи щодо позову до суду не подала.

Згідно із ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У відповідності до приписів ст. 280 ЦПК України суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи та надані докази в їх сукупності, вислухавши пояснення представника позивача та третьої особи, показання свідків, суд дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення позову з огляду на наступне.

З матеріалів справи судом встановлено, що Акціонерне товариство Укргазвидобування , на підставі свідоцтва про права власності на нерухоме майно від 19.06.2013 року, виданого Виконавчим комітетом Старомерчицької сільської ради Валківського району Харківської області, є власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , що також підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 219849774 від 11.08.2020 року (а.с. 11, 78).

21.09.2009 року ОСОБА_7 видано ордер на жиле приміщення - житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , на сім`ю із шести осіб: ОСОБА_7 , ОСОБА_2 , ОСОБА_8 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 (а.с. 5).

Відповідно до листів Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №№ 02-19/486, 02-19/487, 02-19/485 від 04.06.2020 року, ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 25-26, 28).

23.08.2019 року комісією, у складі заступника селищного голови Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області Лещенка О.В., секретаря виконкому селищної ради Массьорової В.В., спеціаліста І категорії селищної ради Аніпатової О.М., спеціаліста І категорії селищної ради Цибулько М.В., складено акт про те, що 23.08.2019 року було проведено опитування сусідів по факту проживання зареєстрованих осіб за адресою: АДРЕСА_1 . Комісією встановлено, що у домоволодінні за адресою: АДРЕСА_1 , з 01.01.2019 року по теперішній час ніхто із зареєстрованих осіб не проживає (а.с. 6).

23.12.2019 року комісією, у складі заступника селищного голови Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області Лещенка О.В., секретаря виконкому селищної ради Массьорової В.В., спеціаліста І категорії селищної ради Аніпатової О.М., спеціаліста І категорії селищної ради Цибулько М.В., складено акт про те, що 23.12.2019 року було проведено опитування сусідів по факту проживання зареєстрованих осіб за адресою: АДРЕСА_1 . Комісією встановлено, що у домоволодінні за адресою: АДРЕСА_1 , з 01.01.2019 року по теперішній час ніхто із зареєстрованих осіб не проживає (а.с. 7).

Згідно довідки Валківського відділу поліції ГУНП в Харківській області від 14.08.2020 року № 6192/119-73/01/20-2020, до Валківського відділу поліції ГУНП в Харківській області ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з письмовими зверненнями (заявами) за фактом перешкоджання у користуванні та проживанні в будинку, що належить АТ Укргазвидобування не звертались (а.с. 77).

Відповідно до Акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 від 28.08.2020 року, складеного комісією у складі: головного спеціаліста сектору служби у справах дітей Валківської районної державної адміністрації Ольховської С.С., фахівця із соціальної роботи Валківської районної державної адміністрації Остапенко М.С., за адресою: АДРЕСА_1 , візуально в будинку давно ніхто не проживає та відсутні ознаки перебування сім`ї за вказаною адресою (а.с. 114).

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Допитана у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_9 надала показання, що вона зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідачі по справі в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , не мешкають більше п`яти років. Також свідок зазначила, що вона не бачила щоб позивачем чинились перешкоди відповідачам у користуванні вказаним будинком.

Допитаний у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_10 надав показання, що він зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Відповідачі по справі в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , не мешкають більше п`яти років. Також свідок зазначив, що він не бачив щоб позивачем чинились перешкоди відповідачам у користуванні вказаним будинком.

Згідно зі статтею 41Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності є непорушним.

За змістом статті 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 ст. 321 ЦК України встановлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Крім того, за нормами міжнародного права, зокрема ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном, ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як у громадських інтересах і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майна.

Статтею 47 Конституції України визначено, що кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Згідно зі статтею 9 ЖК Української РСР ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом.

Відповідно до статті 71 ЖК Української РСР при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом. Жиле приміщення зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членами його сім`ї понад шість місяців у випадках: тимчасового виїзду з постійного місця проживання за умовами і характером роботи або у зв`язку з навчанням (учні, студенти, стажисти, аспіранти тощо), у тому числі за кордоном, - протягом усього часу виконання цієї роботи або навчання. У випадках, передбачених пунктами 1-7 цієї статті, право користування жилим приміщенням зберігається за відсутнім протягом шести місяців з дня закінчення строку, зазначеного у відповідному пункті.

Згідно зі статтею 72 ЖК Української РСР визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Пунктом 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12 квітня 1985 року Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України передбачено, що у справах про визнання наймача або члена його сім`ї таким, що втратив право користування жилим приміщенням (ст.71 ЖК ), необхідно з`ясовувати причини відсутності відповідача понад встановлені строки. В разі їх поважності (перебування у відрядженні, у осіб, які потребують догляду, внаслідок неправомірної поведінки інших членів сім`ї тощо) суд може продовжити пропущений строк.

Судовим розглядом встановлено, що відповідачі вселились до житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який належить на праві державної власності Акціонерному товариству Укргазвидобування , на підставі ордеру на жиле приміщення, однак не проживають у спірному жилому приміщенні понад шість місяців до моменту звернення до суду із позовом, з огляду на що позов Акціонерного товариства Укргазвидобування в частині визнання відповідачів такими, що втратили право користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 , є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Що стосується позовної вимоги про зняття відповідачів з реєстраційного обліку за адресою: АДРЕСА_1 , суд зазначає наступне.

Статтею 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні встановлено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі: заяви особи або її законного представника; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; свідоцтва про смерть; паспорта або паспортного документа, що надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку; інших документів, які свідчать про припинення: підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства; підстав для проживання або перебування особи у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту; підстав на право користування житловим приміщенням.

Виходячи із змісту зазначеної норми закону, рішення суду про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням, відповідно є підставою дня зняття особи з реєстраційного обліку за вказаною адресою.

За таких обставин, позовні вимоги Акціонерного товариства Укргазвидобування в частині зняття відповідачів з реєстраційного обліку задоволенню не підлягають.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до ст. 141 ЦПК України .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 76, 141, 258-259, 263-265, 268, 273, 280-284, 289, 351-352, 354-355 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов Акціонерного товариства Укргазвидобування до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , яка діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки і піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, зняття з реєстраційного обліку - задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , такими, що втратили право користування житловим будинком за адресою: АДРЕСА_1 .

У задоволенні іншої частини позову - відмовити.

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Акціонерного товариства Укргазвидобування витрати по сплаті судового збору у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн 00 коп.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення або з інших поважних причин, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач та третя особа мають право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Валківський районний суд Харківської області, протягом тридцяти днів, з дня складання повного судового рішення.

Позивач - Акціонерного товариства Укргазвидобування , місцезнаходження: м. Київ, вул. Кудрявська, 26/28; код ЄДРПОУ: 30019775.

Відповідач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Орган опіки і піклування Валківської районної державної адміністрації Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, м. Валки, вул. Центральна, 2.; код ЄДРПОУ: 24280323.

Повне рішення суду складено 29.10.2020 року.

Суддя А.О. Логвінов

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92525276
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/549/20

Рішення від 22.10.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Логвінов А. О.

Рішення від 22.10.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Логвінов А. О.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Логвінов А. О.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Логвінов А. О.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Логвінов А. О.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Логвінов А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні