Рішення
від 30.10.2020 по справі 911/1949/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" жовтня 2020 р. м. Київ Справа № 911/1949/20

м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 16/108

Господарський суд Київської області

без виклику (повідомлення) сторін

Господарський суд Київської області, одноособово, у складі судді Саванчук С.О., розглянув матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Галсофт-сервіс"

79037, м. Львів, вул. Земельна, буд. 23, код ЄДРПОУ 20830755

до Дочірнього підприємства "Рітейл Центр"

08205, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Лісова, буд. 6-Г, код ЄДРПОУ 38734018

про стягнення заборгованості

Обставини справи:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява (вх. № 1960/20 від 09.07.2020) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Галсофт-сервіс" до Дочірнього підприємства "Рітейл Центр" про стягнення заборгованості.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 15.07.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 911/1949/20 у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частин 4, 5 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку із розглядом справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, судом підписано повне рішення без його проголошення, датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх у сукупності, суд -

встановив:

1. 01.04.2014 між Товариством з обмеженою відповідальністю ГАЛСОФТ-СЕРВІС (далі - позивач, постачальник, продавець) та Дочірнім підприємством РІТЕЙЛ ЦЕНТР (далі - відповідач, покупець) укладено Договір № РЦ024905.

Відповідно до пункту 1.1 Договору постачальник зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим Договором, та відповідно до замовлення покупця, поставити товар, а покупець зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, прийняти товар і оплатити його вартість за цінами зазначеними в накладній, та які не можуть перевищувати цін, узгоджених у специфікації. Поставка товару постачальником здійснюється з метою його оптово/роздрібної реалізації покупцем через Мережу магазинів Фуршет .

Згідно з пунктом 3.1 Договору, товар поставляється постачальником відповідно до замовлення покупця по асортименту, кількості, цінам, у строк, зазначеним у замовленні.

Відповідно до пункту 3.6 Договору постачальник при поставці відповідної партії товару передає покупцю наступну супровідну документацію: накладні, в яких повинно бути чітко зазначено кількість відвантаженого товару, ціна за одиницю товару без ПДВ, вартість без ПДВ, сума ПДВ, загальна вартість з ПДВ.

Пунктом 7.1 Договору визначено, що покупець оплачує товар, що поставляється, за цінами, погодженими сторонами у специфікації та підтвердженими у накладних.

Відповідно до пункту 7.9 Договору оплата за товар здійснюється в українській національній валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок постачальника після його реалізації кожні 35 днів. При цьому, сторони домовились про те, що покупець здійснює оплату поставленого товару тільки у випадку, якщо сума за розрахунковий період буде складати не менше, ніж 500,00 грн. з кожного магазину.

Згідно з пунктом 1 Додаткової угоди від 16.07.2017 до Договору поставки № РЦ024905 від 01.04.2014 пункт 10.1 Договору поставки змінено і викладено в наступній редакції: Договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та скріплення їх печатками і діє до 31 грудня 2019 року включно. Термін дії цього Договору автоматично продовжується на кожний наступний календарний місяць у випадку, коли жодна із сторін не повідомить іншу про відмову від подальшої участі в цьому Договорі, але не пізніше, ніж за 7 календарних днів до дня закінчення терміну дії цього Договору.

2. 01.04.2014 між Товариством з обмеженою відповідальністю ГАЛСОФТ-СЕРВІС (ЄДРПОУ: 20830755) та Дочірнім підприємством РІТЕЙЛ ІСТ (ЄДРПОУ: 38903507) укладено Договір № РІ024907.

Відповідно до пункту 1.1 Договору постачальник зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, та відповідно до замовлення покупця, поставити товар, а покупець зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, прийняти товар і оплатити його вартість за цінами зазначеними в накладній, та які не можуть перевищувати цін, узгоджених у специфікації. Поставка товару постачальником здійснюється з метою його оптово/роздрібної реалізації покупцем через Мережу магазинів Фуршет .

Згідно з пунктом 3.1 Договору товар поставляється постачальником відповідно до замовлення покупця по асортименту, кількості, цінам, у строк, зазначеним у замовленні.

Відповідно до пункту 3.6. Договору постачальник при поставці відповідної партії товару передає покупцю наступну супровідну документацію: накладні, в яких повинно бути чітко зазначено кількість відвантаженого товару, ціна за одиницю товару без ПДВ, вартість без ПДВ, сума ПДВ, загальна вартість з ПДВ.

Пунктом 7.1. Договору визначено, що покупець оплачує товар, що поставляється, за цінами, погодженими сторонами у специфікації та підтвердженими у накладних.

Відповідно до пункту 7.9 Договору оплата за товар здійснюється в українській національній валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок постачальника після його реалізації кожні 35 днів. При цьому, сторони домовились про те, що покупець здійснює оплату поставленого товару тільки у випадку, якщо сума за розрахунковий період буде складати не менше, ніж 500,00 грн. з кожного магазину.

3. За Договором від 01.08.2019 про заміну сторони за Договором № РЦ024905 узгоджено таке.

1. Відповідно до статей 510-520 Цивільного кодексу України сторони дійшли згоди замінити Сторону (Дочірнє підприємство Рітейл Іст ) в договорі РІ024907 від 01 квітня 2014 року (надалі - Основний договір ), укладеного між Стороною 1 (ТзОВ ГАЛСОФТ-СЕРВІС , позивач) і Стороною 2 (Дочірнє підприємство Рітейл Іст ).

2. За цим Договором Сторона 2, що є Покупцем за Основним договором, передає, а Сторона 3 (Дочірнє підприємство РІТЕЙЛ ЦЕНТР , відповідач) приймає на себе всі права та обов`язки Сторони 2, передбачені Основним договором та стає Покупцем за Основним договором.

2.1. За цим Договором Сторона 2 передає, а Сторона 3 приймає всі права як кредитора по зобов`язанням Сторони 2, передбаченим Основним Договором.

2.2. За цим Договором Сторона 2 переводить на Сторону 3 усі свої обов`язки як боржника перед Стороною 1, передбачені Основним договором.

4. 01.04.2014 між Товариством з обмеженою відповідальністю ГАЛСОФТ-СЕРВІС (ЄДРПОУ: 20830755) та Дочірнім підприємством РІТЕЙЛ ВЕСТ (ЄДРПОУ: 38733983) укладено Договір № РВ024908.

Відповідно до пункту 1.1 Договору постачальник зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, та відповідно до замовлення покупця, поставити товар, а покупець зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, прийняти товар і оплатити його вартість за цінами, зазначеними в накладній, та які не можуть перевищувати цін, узгоджених у специфікації. Поставка товару постачальником здійснюється з метою його оптово/роздрібної реалізації покупцем через Мережу магазинів Фуршет .

Відповідно до пункту 3.1. Договору товар поставляється постачальником відповідно до замовлення покупця по асортименту, кількості, цінам, у строк, зазначеним у замовленні.

Згідно з пунктом 3.6. Договору постачальник при поставці відповідної партії товару передає покупцю наступну супровідну документацію: накладні, в яких повинно бути чітко зазначено кількість відвантаженого товару, ціна за одиницю товару без ПДВ, вартість без ПДВ, сума ПДВ, загальна вартість з ПДВ.

Відповідно до пункту 7.1. Договору покупець оплачує товар, що поставляється, за цінами, погодженими сторонами у специфікації та підтвердженими у накладних.

Пунктом 7.9 Договору визначено, що оплата за товар здійснюється в українській національній валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок постачальника після його реалізації кожні 35 днів. При цьому, сторони домовились про те, що покупець здійснює оплату поставленого товару тільки у випадку, якщо сума за розрахунковий період буде складати не менше, ніж 500,00 грн. з кожного магазину.

5. Відповідно до умов Договору про переведення боргу (без номера) від 31.05.2020 за цим Договором регулюються відносини, пов`язані із заміною зобов`язаної сторони Первісного боржника у зобов`язанні, що виникає із Договору поставки № РВ024908 від 01.04.2014, укладеного між Первісним боржником (Дочірнє підприємство РІТЕЙЛ ВЕСТ ) та Кредитором (ТзОВ ГАЛСОФТ-СЕРВІС , позивач), (надалі - Основний договір ).

Первісний боржник переводить на Нового боржника (Дочірнє підприємство РІТЕЙЛ ЦЕНТР , відповідач) борг (грошове зобов`язання) Первісного боржника перед Кредитором, що виникла у Первісного боржника перед Кредитором за Основним договором.

Внаслідок переведення боргу за цим Договором, Новий боржник займає місце Первісного боржника в зобов`язаннях, що виникли з Основного договору стосовно усіх прав і обов`язків Первісного боржника, які існують та не реалізовані на момент укладення цього Договору чи можуть виникнути в майбутньому. При цьому, внаслідок переведення боргу за цим Договором, Новий боржник набуває майнові права, що були набуті Первісним боржником за Основним договором. З моменту набрання чинності цим Договором, всі відносини сторін Основного договору в подальшому реалізуються Новим боржником та Кредитором самостійно як сторонами Основного договору.

З моменту набрання чинності цим Договором, зобов`язання Первісного боржника за Основним договором перед Кредитором, в частині обов`язку сплати ціни відступлення набутих прав вимоги, вважаються припиненими, а зобов`язаною за Основним договором особою перед Кредитором, стає Новий боржник.

Сторони дійшли згоди, що станом на день підписання цього Договору, Первісний боржник і Кредитор мають взаємні грошові зобов`язання, які виникли в результаті виконання умов Основного Договору та інших договорів, укладених між ними, а саме: Первісний боржник має перед Кредитором непогашене грошове зобов`язання у сумі 69803,72 грн. за отриманий від Кредитора Товар на підставі Основного договору. Отже, загальна сума заборгованості, яку Первісний боржник переводить на Нового боржника борг (грошове зобов`язання) Первісного боржника перед Кредитором складає 69803,72 грн. що, з урахуванням умов цього Договору, складає остаточну суму заборгованості Первісного боржника за Основним договором перед Кредитором.

Короткий зміст позовних вимог

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем грошових зобов`язань за договорами № РЦ024905 від 01.04.2014, № РІ024907 від 01.04.2014, № РВ024908 від 01.04.2014 з оплати вартості товару, що поставлений.

Аргументи Товариства з обмеженою відповідальністю "Галсофт-сервіс"

На виконання умов договору № РЦ024905 від 01.04.2014 постачальником поставлено, а покупцем прийнято товар, що підтверджується долученими до матеріалів справи видатковими накладними: № 311 від 27.02.2017 на суму: 4840,82 грн., № 512 від 27.03.2017 на суму: 1027,82 грн., № 1962 від 08.11.2017 на суму: 3225,07 грн., № 1963 від 08.11.2017 на суму: 3607,90 грн., № 2215 від 19.12.2017 на суму: 3440,33 грн., № 147 від 24.01.2018 на суму: 4073,29 грн., № 249 від 15.02.2018 на суму: 6971,04 грн., № 252 від 15.02.2018 на суму: 3236,90 грн., № 265 від 19.02.2018 на суму: 3718,96 грн., № 268 від 19.02.2018 на суму: 3718,96 грн., № 271 від 19.02.2018 на суму: 2417,40 грн., № 272 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 273 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 277 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 278 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 279 від 19.02.2018 на суму: 2924,06 грн., № 280 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 288 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 290 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 298 від 19.02.2018 на суму: 4800,26 грн., № 293 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 302 від 20.02.2018 на суму: 4800,26 грн., № 478 від 23.03.2018 на суму: 9225,28 грн., № 573 від 16.04.2018 на суму: 2937,28 грн., № 1037 від 11.06.2018 на суму: 2504,14 грн., № 1072 від 15.06.2018 на суму: 2454,26 грн., № 2208 від 17.12.2018 на суму: 940,13 грн., № 2209 від 17.12.2018 на суму: 1291,73 грн., № 2210 від 17.12.2018 на суму: 2329,97 грн., № 2211 від 17.12.2018 на суму: 1289,54 грн., № 2214 від 17.12.2018 на суму: 362,88 грн., № 2215 від 17.12.2018 на суму: 2331,07 грн., № 2216 від 17.12.2018 на суму: 445,20 грн., № 2219 від 17.12.2018 на суму: 2174,09 грн., № 2229 від 17.12.2018 на суму: 2721,26 грн., № 2231 від 17.12.2018 на суму: 362,88 грн., № 2232 від 17.12.2018 на суму: 2371,85 грн., № 2233 від 17.12.2018 на суму: 2149,15 грн., № 2315 від 26.12.2018 на суму: 1770,19 грн., № 2316 від 26.12.2018 на суму: 362,88 грн., № 2319 від 26.12.2018 на суму: 1601,98 грн., № 1 від 03.01.2019 на суму: 1601,98 грн., № 139 від 28.01.2019 на суму: 769,97 грн., № 140 від 28.01.2019 на суму: 613,51 грн., № 254 від 18.02.2019 на суму: 362,88 грн., № 256 від 18.02.2019 на суму: 246,62 грн., № 264 від 19.02.2019 на суму:431,59 грн., № 303 від 25.02.2019 на суму: 362,88 грн., № 304 від 25.02.2019 на суму: 481,46 грн., № 306 від 25.02.2019 на суму: 431,59 грн., № 334 від 04.03.2019 на суму: 1482,26 грн., № 335 від 04.03.2019 на суму: 246,62 грн., № 337 від 04.03.2019 на суму: 362,88 грн., № 430 від 25.03.2019 на суму: 445,20 грн., № 432 від 25.03.2019 на суму: 362,88 грн., № 444 від 27.03.2019 на суму: 769,97 грн., № 456 від 01.04.2019 на суму: 362,88 грн., № 457 від 01.04.2019 на суму: 1132,85 грн., № 518 від 08.04.2019 на суму: 926,66 грн., № 520 від 08.04.2019 на суму: 794,47 грн., № 561 від 15.04.2019 на суму: 378,67 грн., № 706 від 26.04.2019 на суму: 876,79 грн., № 708 від 26.04.2019 на суму: 1289,54 грн., № 709 від 26.04.2019 на загальну суму: 246,62 грн., № 761 від 06.05.2019 на суму: 246,62 грн., № 764 від 06.05.2019 на суму: 362,88 грн., № 934 від 03.06.2019 на суму: 976,39 грн., № 935 від 03.06.2019 на суму: 1083,12 грн., № 936 від 03.06.2019 на суму: 362,88 грн., № 937 від 03.06.2019 на суму: 794,47 грн., № 939 від 03.06.2019 на суму: 794,47 грн., № 940 від 03.06.2019 на суму: 481,46 грн., № 941 від 03.06.2019 на суму: 1215,17 грн., № 942 від 03.06.2019 на суму: 823,87 грн., № 971 від 10.06.2019 на суму: 431,59 грн., № 972 від 10.06.2019 на суму: 793,80 грн., № 973 від 10.06.2019 на суму: 362,88 грн., №1014 від 14.06.2019 на суму: 445,20 грн., № 1017 від 14.06.2019 на суму: 1927,46 грн., № 1018 від 14.06.2019 на суму: 923,76 грн., № 1022 від 14.06.2019 на суму: 1289,54 грн., № 1020 від 14.06.2019 на суму: 1482,26 грн., № 1021 від 14.06.2019 на суму: 481,46 грн., № 1023 від 14.06.2019 на суму: 1156,68 грн., № 1024 від 14.06.2019 на суму: 860,14 грн., № 1082 від 21.06.2019 на суму: 637,92 грн., № 1083 від 21.06.2019 на суму: 246,62 грн., № 1084 від 21.06.2019 на суму: 445,20 грн., № 1086 від 21.06.2019 на суму: 494,93 грн., № 1161 від 01.07.2019 на суму: 362,88 грн., № 1163 від 01.07.2019 на суму: 494,93 грн., № 1164 від 01.07.2019 на суму: 246,62 грн., № 1197 від 08.07.2019 на суму: 1721,14 грн., № 1201 від 08.07.2019 на суму: 1405,22 грн., № 1231 від 15.07.2019 на суму: 431,59 грн., № 1234 від 15.07.2019 на суму: 481,46 грн., № 1238 від 15.07.2019 на суму: 246,62 грн., № 1240 від 15.07.2019 на суму: 1041,10 грн., № 1263 від 22.07.2019 на суму: 445,20 грн., № 1264 від 22.07.2019 на суму: 445,20 грн., № 1333 від 29.07.2019 на суму: 362,88 грн., № 1335 від 29.07.2019 на суму: 481,46 грн., № 1361 від 05.08.2019 на суму: 362,88 грн., № 1362 від 05.08.2019 на суму: 1564,58 грн., № 1363 від 05.08.2019 на суму: 246,62 грн.,№ 1399 від 12.08.2019 на суму: 794,47 грн., №1401 від 12.08.2019 на суму: 445,20 грн., № 1468 від 19.08.2019 на суму: 431,59 грн., № 1469 від 19.08.2019 на суму: 976,39 грн., № 1470 від 19.08.2019 на суму: 793,80 грн., № 1473 від 19.08.2019 на суму: 362,88 грн., № 1543 від 27.08.2019 на суму: 362,88 грн., № 1547 від 27.08.2019 на суму: 362,88 грн., № 1553 від 27.08.2019 на суму: 844,34 грн., № 1554 від 27.08.2019 на суму: 1482,26 грн., № 1578 від 02.09.2019 на суму: 1239,10 грн., № 1579 від 02.09.2019 на суму: 637,92 грн., № 1580 від 02.09.2019 на суму: 769,97 грн., № 1583 від 02.09.2019 на суму: 362,88 грн., № 1584 від 02.09.2019 на суму: 362, 88 грн., № 1650 від 16.09.2019 на суму: 431,59 грн., № 1651 від 16.09.2019 на суму: 844,34 грн., № 1653 від 16.09.2019 на суму: 637,92 грн., № 1723 від 23.09.2019 на суму: 481,46 грн., № 1724 від 23.09.2019 на суму: 362,88 грн., № 1727 від 23.09.2019 на суму: 793,80 грн., № 1746 від 30.09.2019 на суму: 1482,26 грн., № 1748 від 30.09.2019 на суму: 431,59 грн., № 1811 від 11.10.2019 на суму: 793,80 грн., № 1812 від 11.10.2019 на суму: 362,88 грн., № 1814 від 11.10.2019 на суму: 637,92 грн., № 1871 від 21.10.2019 на суму: 1482,26 грн., № 1874 від 21.10.2019 на суму: 362,88 грн., № 1908 від 28.10.2019 на суму: 445,20 грн., № 1910 від 28.10.2019 на суму: 362, 88 грн., № 1911 від 28.10.2019 на суму: 637,92 грн., № 1939 від 04.11.2019 на суму: 445,20 грн., № 2000 від 11.11.2019 на суму: 362,88 грн., № 2002 від 11.11.2019 на суму: 844,34 грн., № 2005 від 11.11.2019 на суму: 481,46 грн., № 2007 від 11.11.2019 на суму: 362,88 грн., № 2069 від 18.11.2019 на суму: 1170,38 грн., № 2070 від 18.11.2019 на суму: 2867,02 грн., № 2071 від 18.11.2019 на суму: 362,88 грн., № 2072 від 18.11.2019 на суму: 362,88 грн., № 2073 від 18.11.2019 на суму: 637,92 грн., № 2074 від 18.11.2019 на суму: 445,20 грн., № 2075 від 18.11.2019 на суму: 1289,54 грн., № 2098 від 25.11.2019 на суму: 431,59 грн., № 2125 від 02.12.2019 на суму: 481,46 грн., № 2097 від 25.11.2019 на суму: 890,40 грн., № 2124 від 02.12.2019 на суму: 445,20 грн., № 2126 від 02.12.2019 на суму: 445,20 грн., № 2151 від 09.12.2019 на суму: 890,40 грн., № 2292 від 23.12.2019 на суму: 1482,26 грн., № 2293 від 23.12.2019 на суму: 1482,26 грн., № 2315 від 27.12.2019 на суму: 431,59 грн., № 4 від 03.01.2020 на суму: 637,92 грн., № 5 від 03.01.2020 на суму: 1275,26 грн., № 144 від 27.01.2020 на суму: 362,88 грн., № 361 від 16.03.2020 на суму: 362, 88 грн., № 344 від 10.03.2020 на суму: 844,34 грн., № 384 від 23.03.2020 на суму: 637,92 грн., № 449 від 06.04.2020 на суму: 793,80 грн., № 451 від 06.04.2020 на суму: 793,80 грн., № 452 від 06.04.2020 на суму: 976,39 грн., № 466 від 13.04.2020 на суму: 2553,86 грн., № 547 від 08.05.2020 на суму: 844,34 грн., № 641 від 25.05.2020 на суму: 362,88 грн., № 277 від 02.03.2020 на суму: 362,88 грн., № 278 від 02.03.2020 на суму: 794,47 грн., № 341 від 10.03.2020 на суму: 1379,47 грн., № 340 від 10.03.2020 на суму: 637,92 грн., № 1725 від 20.09.2019 на суму: 1721,14 грн., № 1747 від 30.09.2019 на суму: 923,76 грн., № 2123 від 02.12.2019 на суму: 431,59 грн., № 2152 від 09.12.2019 на суму: 1355,35 грн., № 2219 від 16.12.2019 на суму: 362,88 грн., № 2316 від 27.12.2019 на суму: 362,88 грн., № 2003 від 11.11.2019 на суму: 976,39 грн., № 2007 від 11.11.2019 на суму: 362,88 грн., № 1239 від 15.07.2019 на суму: 431,59 грн., № 33 від 04.01.2019 на суму: 132,05 грн., № 35 від 04.01.2019 на суму: 362,88 грн., № 220 від 17.02.2020 на суму: 431,59 грн., № 580 від 18.05.2020 на суму: 2737,73 грн., № 579 від 18.05.2020 на суму: 1482,26 грн., № 582 від 18.05.2020 на суму: 637,92 грн., № 218 від 17.02.2020 на суму: 362,88 грн., № 219 від 17.02.2020 на суму: 1721,14 грн., № 204 від 10.02.2020 на суму: 481,46 грн., № 165 від 03.02.2020 на суму: 1405,22 грн., № 93 від 20.01.2020 на суму: 1239,10 грн., № 92 від 20.01.2020 на суму: 613,51 грн. № 1165 від 01.07.2019 на суму: 637,92 грн.

На виконання умов договору № РІ024907 від 01.04.2014 постачальником поставлено, а покупцем прийнято товар, що підтверджується долученими до матеріалів справи видатковими накладними: № 257 від 15.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 259 від 15.02.2018 на суму: 3341,06 грн., № 286 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 640 від 23.04.2018 на суму: 2569,85 грн., № 2212 від 17.12.2018 на суму: 1614,31 грн., № 2223 від 17.12.2018 на суму: 1770,19 грн., № 2225 від 17.12.2018 на суму: 2276,06 грн., № 252 від 18.02.2019 на суму: 1482,26 грн., № 560 від 15.04.2019 на суму: 844,34 грн., № 763 від 06.07.2019 на суму: 1482,26 грн., № 1085 від 21.06.2019 на суму: 844,34 грн., № 1202 від 08.07.2019 на суму: 1482,26 грн., № 1236 від 15.07.2019 на суму: 844,34 грн.

На виконання умов договору № РВ024908 від 01.04.2014 постачальником поставлено, а покупцем прийнято товар, що підтверджується долученими до матеріалів справи видатковими накладними: № 256 від 15.02.2018 на суму: 2896,61 грн., № 267 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 289 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 292 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 294 від 19.02.2018 на суму: 2997,00 грн., № 2222 від 17.12.2018 на суму: 2721,26 грн., № 2230 від 17.12.2018 на суму: 1368, 96 грн., № 2314 від 26.12.2018 на суму: 1810,39 грн., № 4 від 03.01.2019 на суму: 560,88 грн., № 5 від 03.01.2019 на суму: 1810,39 грн., № 58 від 14.01.2019 на суму: 362,88 грн., № 219 від 11.02.2019 на суму: 1482,26 грн., № 307 від 25.02.2019 на суму: 1016,59 грн., № 559 від 15.04.2019 на суму: 808,08 грн., № 938 від 03.06.2019 на суму: 1379,47 грн., № 943 від 03.06.2019 на суму: 691,82 грн., № 1015 від 14.06.2019 на суму: 560,88 грн., № 1016 від 14.06.2019 на суму: 923,76 грн., № 1162 від 01.07.2019 на суму: 1927,46 грн., № 1198 від 08.07.2019 на суму: 1016,59 грн., № 1235 від 15.07.2019 на суму: 246,62 грн., № 1262 від 22.07.2019 на суму: 1000,80 грн., № 1360 від 05.08.2019 на суму: 560,88 грн., № 1472 від 19.08.2019 на суму: 1000,80 грн., № 1548 від 27.08.2019 на суму: 246,62 грн., № 1549 від 27.08.2019 на суму: 1000,80 грн., № 1613 від 09.09.2019 на суму: 445,20 грн., № 1726 від 23.09.2019 на суму: 560,88 грн., № 1787 від 07.10.2019 на суму: 246,62 грн., № 1877 від 21.10.2019 на суму: 246,62 грн., № 1909 від 28.10.2019 на суму: 1379,47 грн., № 2006 від 11.11.2019 на суму: 560,88 грн., № 2149 від 09.12.2019 на суму: 445,20 грн., № 2291 від 23.12.2019 на суму: 246,62 грн., № 2317 від 27.12.2019 на суму: 1927,46 грн., № 1 від 03.01.2020 на суму: 560,88 грн., № 2 від 03.01.2020 на суму: 1379,47 грн., № 343 від 10.03.2020 на суму: 1006,08 грн.

18.05.2020 між ДП Рітейл Центр та ТОВ Галсофт-Сервіс підписано акт перевірки розрахунків за період з 01.04.2020 по 30.04.2020, згідно з яким розмір заборгованості відповідача перед позивачем станом на 30.04.2020 становить 312398,24 грн.

Крім того, 31.05.2020 підписано договір про переведення боргу, згідно з яким цим договором регулюються відносини, пов`язані із заміною зобов`язаної сторони Первісного боржника у зобов`язанні, що виникає із договору поставки № РВ024908 від 01.04.2014, укладеного між Первісним боржником (Дочірнє підприємство РІТЕЙЛ ВЕСТ ) та Кредитором (ТзОВ ГАЛСОФТ-СЕРВІС , позивач), (надалі - Основний договір ).

Згідно з пунктом 8 Договору загальна сума заборгованості, яку Первісний боржник переводить на Нового боржника борг (грошове зобов`язання) Первісного боржника перед Кредитором складає 69803,72 грн., що, з урахуванням умов цього Договору, складає остаточну суму заборгованості Первісного боржника за Основним договором перед Кредитором.

Проте, відповідач, у визначені вищевказаними договорами строки, за поставлений товар не розрахувався, внаслідок чого виникла заборгованість у розмірі 388267,09 грн.

Аргументи Дочірнього підприємства Рітейл Центр

Відповідач відзиву на позовну заяву, доказів сплати або контр - розрахунку суми заборгованості суду не надав, належне повідомлення судом відповідача про розгляд справи відносно нього підтверджується наявними матеріалами справи про направлення йому ухвали суду на адресу, що встановлена з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 08205, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Лісова, буд. 6-Г, яка отримана уповноваженим представником відповідача за довіреністю - 24.07.2020.

За приписом пункту 10 частини 2 статті 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до статті 10 вказаного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, винесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

З огляду на вказані положення чинного законодавства та долучених до матеріалів справи документів, а саме: витягу з сайту ПАТ Укрпошта про повідомлення відповідача, суд дійшов висновку про належне повідомлення відповідача про розгляд справи щодо нього у господарському суді та його процесуальні права на надання суду заперечень на позов і доказів.

Норми права, що підлягають застосуванню

Згідно з частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 712 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (частина 2 статті 712 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з статтею 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (стаття 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 520 Цивільного кодексу України боржник у зобов`язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Згідно з статтею 521 Цивільного кодексу України форма правочину щодо заміни боржника у зобов`язанні визначається відповідно до положень статті 513 цього Кодексу.

Статтею 204 Цивільного кодексу України визначено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Фактичні обставини, встановлені судом, докази, що прийняті та відхилені судом, мотиви прийняття або відхилення кожного доказу та аргументу, викладеного сторонами у матеріалах справи та висновки суду за результатами розгляду справи

1. На виконання умов Договору РЦ 024905 постачальником поставлено, а покупцем прийнято товар, всього на суму 108373,45 грн., що підтверджується видатковими накладними: № 2208 від 17.12.2018 на суму 940,13 грн., № 2209 від 17.12.2018 на суму 1291,73 грн., № 2210 від 17.12.2018 на суму 2329,97 грн., № 2211 від 17.12.2018 на суму 1289,54 грн., № 2214 від 17.12.2018 на суму 362,88 грн., № 2215 від 17.12.2018 на суму 2331,07 грн., № 2216 від 17.12.2018 на суму 445,20 грн., № 2219 від 17.12.2018 на суму 2174,09 грн., № 2229 від 17.12.2018 на суму 2721,26 грн., № 2231 від 17.12.2018 на суму 362,88 грн., № 2232 від 17.12.2018 на суму 2371,85 грн., № 2233 від 17.12.2018 на суму 2149,15 грн., № 2315 від 26.12.2018 на суму 1770,19 грн., № 2316 від 26.12.2018 на суму 362,88 грн., № 2319 від 26.12.2018 на суму 1601,98 грн., № 1 від 03.01.2019 на суму 1601,98 грн., № 139 від 28.01.2019 на суму 769,97 грн., № 140 від 28.01.2029 на суму 613,51 грн., № 254 від 18.02.2019 на суму 362,88 грн., № 256 від 18.02.2019 на суму 246,62 грн., № 264 від 19.02.2019 на суму 431,59 грн., № 303 від 25.02.2019 на суму 362,88 грн., № 304 від 25.02.2019 на суму 481,46 грн., № 306 від 25.02.2019 на суму 431,59 грн., № 334 від 04.03.2019 на суму 1482,26 грн., № 335 від 04.03.2019 на суму 246,62 грн., № 337 від 04.03.2019 на суму 362,88 грн., № 430 від 25.03.2019 на суму 445,20 грн., № 432 від 25.03.2019 на суму 362,88 грн., № 444 від 27.03.2019 на суму 769,97 грн., № 456 від 01.04.2019 на суму 362,88 грн., № 457 від 01.04.2019 на суму 1132,85 грн., № 518 від 08.04.2019 на суму 926,66 грн., № 520 від 08.04.2019 на суму 794,47 грн., № 561 від 15.04.2019 на суму 378,67 грн., № 706 від 26.04.2019 на суму 876,79 грн., № 708 від 26.04.2019 на суму 1289,54 грн., № 709 від 26.04.2019 на суму 246,62 грн., № 761 від 06.05.2019 на суму 246,62 грн., № 764 від 06.05.2019 на суму 362,88 грн., № 934 від 03.06.2019 на суму 976,39 грн., № 935 від 03.06.2019 на суму 1083,12 грн., № 936 від 03.06.2019 на суму 362,88 грн., № 937 від 03.06.2019 на суму 794,47 грн., № 939 від 03.06.2019 на суму 794,47 грн., № 940 від 03.06.2019 на суму 481,46 грн., № 941 від 03.06.2019 від 1215,17 грн., № 942 від 03.06.2019 на суму 823,87 грн., № 971 від 10.06.2019 на суму 431,59 грн., № 972 від 10.06.2019 на суму 793,80 грн., № 973 від 10.06.2019 на суму 362,88 грн., № 1014 від 14.06.2019 на суму 445,20 грн., № 1017 на суму 14.06.2019 на суму 1927,46 грн., № 1018 від 14.06.2019 на суму 923,76 грн., № 1022 від 14.06.2019 на суму 1289,54 грн., № 1020 від 14.06.2019 на суму 1482,26 грн., № 1021 від 14.06.2019 на суму 481,46 грн., № 1023 від 14.06.2019 на суму 1156,68 грн., № 1024 від 14.06.2019 на суму 860,14 грн., № 1082 від 21.06.2019 на суму 637,92 грн., № 1083 від 21.06.2019 на суму 246,62 грн., № 1084 від 21.06.2019 на суму 445,20 грн., № 1086 від 21.06.2019 на суму 494,93 грн., № 1161 від 01.07.2019 на суму 362,88 грн., № 1163 від 01.07.2019 на суму 494,93 грн., № 1164 від 01.07.2019 на суму 246,62 грн., № 1197 від 08.07.2019 на суму 1721,14 грн., № 1201 від 08.07.2019 на суму 1405,22 грн., № 1231 від 15.07.2019 на суму 431,59 грн., № 1234 від 15.07.2019 на суму 481,46 грн., № 1238 від 15.07.2019 на суму 246,62 грн., № 1240 від 15.07.2019 на суму 1041,10 грн., № 1399 від 12.08.2019 на суму 794,47 грн., № 1401 від 12.08.2019 на суму 445,20 грн., № 1468 від 19.08.2019 на суму 431,59 грн., № 1469 від 19.08.2019 на суму 976,39 грн., № 1470 від 19.08.2019 на суму 793,80 грн., № 1473 від 19.08.2019 на суму 362,88 грн., № 1543 від 27.08.2019 на суму 362,88 грн., № 1547 від 27.08.2019 на суму 362,88 грн., № 1553 від 27.08.2019 на суму 844,34 грн., № 1554 від 27.08.2019 на суму 1482,26 грн., № 1579 від 02.09.2019 на суму 637,92 грн., № 1580 від 02.09.2019 на суму 769,97 грн., № 1583 від 02.09.2019 на суму 362,88 грн., № 1650 від 16.09.2019 на суму 431,59 грн., № 1651 від 16.09.2019 на суму 844,34 грн., № 1653 від 16.09.2019 на суму 637,92 грн., № 1723 від 23.09.2019 на суму 481,46 грн., № 1724 від 23.09.2019 на суму 362,88 грн., № 1721 від 23.09.2019 на суму 793,80 грн., № 1746 від 30.09.2019 на суму 1482,26 грн., № 1748 від 30.09.2019 на суму 431,59 грн., № 1811 від 11.10.2019 на суму 793,80 грн., № 1812 від 11.10.2019 на суму 362,88 грн., № 1814 від 11.10.2019 на суму 637,92 грн., № 1871 від 21.10.2019 на суму 1482,26 грн., № 1874 від 21.10.2019 на суму 362,88 грн., № 1908 від 28.10.2019 на суму 445,20 грн., № 1910 від 28.10.2019 на суму 362,88 грн., № 1911 від 28.10.2019 на суму 637,92 грн., № 1939 від 04.11.2019 на суму 445,20 грн., № 2000 від 11.11.2019 на суму 362,88 грн., № 2002 від 11.11.2019 на суму 844,34 грн., № 2005 від 11.11.2019 на суму 481,46 грн., № 2007 від 11.11.2019 на суму 362,88 грн., № 2069 від 18.11.2019 на суму 1170,38 грн., № 2070 від 18.11.2019 на суму 2867,02 грн., № 2073 від 18.11.2019 на суму 637,92 грн., № 2071 від 18.11.2019 на суму 362,88 грн., № 2072 від 18.11.2019 на суму 362,88 грн., № 2074 від 18.11.2019 на суму 445,20 грн., № 2075 від 18.11.2019 на суму 1289,54 грн., № 2098 від 25.11.2019 на суму 431,59 грн., № 2125 від 02.12.2019 на суму 481,46 грн., № 2097 від 25.11.2019 на суму 890,40 грн., № 2124 від 02.12.2019 на суму 445,20 грн., № 2126 від 02.12.2019 на суму 445,20 грн., № 2151 від 09.12.2019 на суму 890,40 грн., № 2292 від 23.12.2019 на суму 1482,26 грн., № 2293 від 23.12.2019 на суму 1482,26 грн., № 2315 від 27.12.2019 на суму 431,59 грн., № 1165 від 01.07.2019 на суму 637,92 грн., № 1746 від 30.09.2019 на суму 1482,26 грн., № 1747 від 30.09.2019 на суму 923,76 грн., № 2123 від 02.12.2019 на суму 431,59 грн., № 2152 від 09.12.2019 на суму 1355,35 грн., № 2219 від 16.12.2019 на суму 362,88 грн., № 2316 від 27.12.2019 на суму 362,88 грн., № 2003 від 11.11.2019 на суму 976,39 грн., № 2007 від 11.11.2019 на суму 362,88 грн., № 1239 від 15.07.2019 на суму 431,59 грн., № 33 від 04.01.2019 на суму 132,05 грн., № 04.01.2019 на суму 362,88 грн., № 1725 від 20.09.2019 на суму 1721,14 грн., № 4 від 03.01.2020 на суму 637,92 грн., № 5 від 03.01.2020 на суму 1275,26 грн., № 144 від 27.01.2020 на суму 362,88 грн., № 361 від 16.03.2020 на суму 362,88 грн., № 344 від 10.03.2020 на суму 844,34 грн., № 384 від 23.03.2020 на суму 637,92 грн., № 449 від 06.04.2020 на суму 793,80 грн., № 451 від 06.04.2020 на суму 793,80 грн., № 452 від 06.04.2020 на суму 976,39 грн., № 466 від 13.04.2020 на суму 2553,86 грн., № 547 від 08.05.2020 на суму 844,34 грн., № 641 від 25.05.2020 на суму 362,88 грн., № 277 від 02.03.2020 на суму 362,88 грн., № 278 від 02.03.2020 на суму 794,47 грн., № 341 від 10.03.2020 на суму 1379,47 грн., № 340 від 10.03.2020 на суму 637,92 грн., № 220 від 17.02.2020 на суму 431,59 грн., № 580 від 28.05.2020 на суму 2737,73 грн., № 579 від 18.05.2020 на суму 1482,26 грн., № 582 від 18.05.2020 на суму 637,92 грн., № 218 від 17.02.2020 на суму 362,88 грн., № 219 від 17.02.2020 на суму 1721,14 грн., № 204 від 10.02.20202 на суму 481,46 грн., № 165 від 03.02.2020 на суму 1405,22 грн., № 92 від 20.01.2020 на суму 613,51 грн., № 93 від 20.01.2020 на суму 1239,10 грн.

Відповідно до пункту 7.9 Договору оплата за товар здійснюється в українській національній валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок постачальника після його реалізації кожні 35 днів. При цьому, сторони домовились про те, що покупець здійснює оплату поставленого товару тільки у випадку, якщо сума за розрахунковий період буде складати не менше, ніж 500,00 грн. з кожного магазину.

Крім того, суд зазначає, що матеріали справи не містять доказів реалізації/не реалізації товару, отриманого за видатковими накладними за спірний період, ані доказів звітування відповідачем щодо реалізації будь-якого товару, що отриманий за Договором, з урахуванням умов, що погоджені сторонами у пунктах 3.7.1, 7.13 Договору, що визначають порядок повернення товару, що не реалізований та погодження сторонами поточного стану взаєморозрахунків у відповідних двосторонніх документах - актах звірки взаєморозрахунків, з підписанням яких Договір пов`язує виникнення зобов`язання покупця з оплати товару без будь-яких застережень, отже, суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення грошових коштів у розмірі 108373,45 грн.

1.1. Як вбачається з долученої до матеріалів справи виписки по рахунку № НОМЕР_1 відповідачем на виконання умов договору РВ 024905 від 01.04.2014 сплачено 29.05.2019 грошові кошти у розмірі 37000,00 грн. та долученого акту перевірки розрахунків за всіма рахунками за період з 01.04.2020 по 30.04.2020, згідно з яким відповідачем сплачено грошові кошти з призначенням платежу Договір РЦ024905: 02.04.2020 на суму 2707,66 грн., 07.04.2020 на суму 431,59 грн., 07.2020 на суму 793,80 грн., 07.04.2020 на суму 976,39 грн., 08.04.2020 на суму 793,80 грн., 14.04.2020 на суму 2553,86 грн., 18.04.2020 на суму 1564,58 грн., відповідачем частково сплачені грошові кошти у розмірі 61551,77 грн.

Також, до матеріалів справи долучено видаткові накладні: № 1584 від 02.09.2019 на суму 362,88 грн., № 1578 від 02.09.2019 на суму 1239,10 грн., № 311 від 27.02.2017 на суму 4840,82 грн., № 512 від 27.03.2017 на суму 1027,82 грн., № 1962 від 08.11.2017 на суму 3225,07 грн., № 1963 від 08.11.2017 на суму 3607,90 грн., № 2215 від 19.12.2017 на суму 3440,33 грн., № 147 від 24.01.2018 на суму 4073,29 грн., № 249 від 15.02.2018 на суму 6971,04 грн., № 252 від 15.02.2018 на суму 3226,90 грн., № 265 від 19.02.2018 на суму 3718,96 грн., № 268 від 19.02.2018 на суму 3718,96 грн., № 271 від 19.02.2018 на суму 2417,40 грн., № 272 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 273 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 277 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 278 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 279 від 19.02.2018 на суму 2924,06 грн., № 280 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 288 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 290 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 298 від 19.02.2018 на суму 4800,26 грн., № 293 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 302 від 20.02.2018 на суму 4800,26 грн., № 478 від 23.03.2018 на суму 9225,28 грн., № 573 від 16.04.2018 на суму 2937,28 грн., № 1037 від 11.06.2018 на суму 2504,14 грн., № 1072 від 15.06.2018 на суму 2454,26 грн., № 1263 від 22.07.2019 на суму 445,20 грн., № 1264 від 22.07.2019 на суму 445,20 грн., № 1333 від 29.07.2019 на суму 362,88 грн., № 1335 від 29.07.2019 на суму 481,46 грн., № 1361 від 05.08.2019 на суму 362,88 грн., № 1362 від 05.08.2019 на суму 1564,58 грн., № 1363 від 05.08.2019 на суму 246,62 грн., всього на суму 99410,83 грн.,

Зважаючи на те, що видаткові накладні підписані з обох боків та відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" є саме тими первинними бухгалтерськими документами, що фіксують таку господарську операцію як поставка товару, суд дійшов висновку про наявність у позивача права вимоги на суму поставленого товару у розмірі 99410,83 грн.

2. На виконання умов договору № РІ024907 від 01.04.2014, позивачем поставлено, а ДП Рітейл ІСТ прийнято товар всього на суму 24545,27 грн., що підтверджується видатковими накладними: № 259 від 15.02.2018 на суму 3341,06 грн., № 286 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 640 від 23.04.2018 на суму 2569,85 грн., № 257 від 15.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 2212 від 17.12.2018 на суму 1614,31 грн., № 2223 від 17.12.2018 на суму 1770,19 грн., № 2225 від 17.12.2018 на суму 2276,06 грн., № 18.02.2019 на суму 1482,26 грн., № 560 від 15.04.2019 на суму 844,34 грн., № 763 від 06.05.2019 на суму 1482,26 грн., № 1085 від 21.06.2019 на суму 844,34 грн., № 1202 від 08.07.2019 на суму 1482,26 грн., № 1236 від 15.07.2019 на суму 844,34 грн.

Відповідно до пункту 10.1 Договору даний договір набирає силу з моменту підписання його сторонами і діє до 31.12.2017.

Тобто, з урахуванням вимог пункту 10.1 Договору, вищевказані поставки товару здійсненні після припинення дії договору, відтак, суд дійшов висновку про те, що долучені до матеріалів справи видаткові накладні, які підписані ДП Рітейл ІСТ як покупцем та ТОВ Галсофт-Сервіс як постачальником, хоча і містять посилання на Договір № РІ 024907 від 01.04.2014 як підставу поставки, проте, не підтверджують пролонгацію договору в розумінні вимог Цивільного кодексу України, отже, між сторонами укладено договір поставки в простій письмовій формі, оскільки товар поставлений ТОВ Галсофт-Сервіс і прийнятий ДП Рітейл ІСТ , що зафіксовано у видаткових накладних про вчинення сторонами відповідних дій.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (стаття 712 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частини 2 статті 530 Цивільного кодексу України строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно з частинами 1, 2 статті 692 Цивільного кодексу України на покупця покладено обов`язок оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Якщо інше не встановлено укладеним сторонами договором або актом цивільного законодавства, перебіг строку виконання грошового зобов`язання, яке виникло на підставі договору купівлі-продажу, починається з моменту прийняття товару або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, і положення частини другої статті 530 названого Кодексу, в якій ідеться про строк (термін) виконання боржником обов`язку, що не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, до відповідних правовідносин не застосовується.

При цьому, підписання покупцем видаткової накладної, яка є первинним обліковим документом у розумінні Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" і, яка відповідає вимогам, зокрема, статті 9 названого Закону і Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку та фіксує факт здійснення господарської операції і встановлення договірних відносин, є підставою виникнення обов`язку щодо здійснення розрахунків за отриманий товар. Строк виконання відповідного грошового зобов`язання визначається за правилами, встановленими частиною 1 статті 692 Цивільного кодексу України.

Враховуючи, що сторонами укладено договір поставки у спрощений спосіб, з урахуванням статті 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов`язаний оплатити вартість товару негайно після прийняття товару від позивача.

Судом досліджено Договір про заміну сторони від 01.08.2019, згідно з яким відповідно до статей 510-520 Цивільного кодексу України сторони дійшли згоди замінити Сторону (Дочірнє підприємство Рітейл Іст ) в договорі РІ024907 від 01 квітня 2014 року (надалі- Основний договір ), укладеного між Стороною1 (ТзОВ ГАЛСОФТ-СЕРВІС , позивач) і Стороною2 (Дочірнє підприємство Рітейл Іст ).

За цим Договором Сторона 2, що є Покупцем за Основним договором, передає, а Сторона 3 (Дочірнє підприємство РІТЕЙЛ ЦЕНТР , відповідач) приймає на себе всі права та обов`язки Сторони 2, передбачені Основним договором та стає Покупцем за Основним договором.

За цим Договором Сторона 2 передає, а Сторона 3 приймає всі права як кредитора по зобов`язанням Сторони 2, передбаченим Основним Договором.

За цим Договором Сторона 2 переводить на Сторону 3 усі свої обов`язки як боржника перед Стороною 1, передбачені Основним договором.

Суд зазначає, що відповідно до пункту 5 Договору про заміну сторони від 01.08.2019 права та обов`язки сторони 2 за основним договором переходять до сторони 3 в об`ємах та на умовах, що існували на дату, зазначену в акті прийому-передачі оригіналів або належним чином завірених копій усіх документів, які засвідчують права та обов`язки сторони 2 за основним договором і існують до 31.07.2019.

Проте, до матеріалів справи не долучено акт прийому-передачі документів на підставі якого можливо встановити право вимоги, що виникло у позивача до відповідача на підставі договору № РІ 024907 від 01.04.2014.

За договором про заміну сторони від 01.08.2019 до позивача перейшло право вимоги до відповідача, що виникло на підставі договору № РІ 024907 від 01.04.2014, проте, з урахуванням того, що долучені до матеріалів справи видаткові накладні підтверджуються факт поставки товару поза межами строку дії Договору № РІ 024907 від 01.04.2014, відтак, зобов`язання щодо вказаних правовідносин з поставки товару не регулюються цим Договором, а між первинними сторонами в розумінні статей 530, 692, 712 Цивільного кодексу України, укладено договір поставки у спрощений спосіб шляхом підписання видаткових накладних, отже, суд дійшов висновку, що долучені до матеріалів справи видаткові накладні та договір про заміну сторони від 01.08.2019 не підтверджують факт переходу до позивача права вимоги до відповідача на підставі вищевказаних видаткових накладних на суму 24545,27 грн.

3. Відносно аргументів позивача про стягнення грошових коштів на підставі Договору № РВ024908 від 01.04.2014 суд зазначає таке.

На підтвердження позовних вимог, у цій частині, до матеріалів справи долучено документи, на підставі яких позивачем поставлено, а ДП Рітейл Вест прийнято товар всього на суму 27523,51 грн., що підтверджується видатковими накладними: № 2222 від 17.12.2018 на суму 2721,26 грн., № 2230 від 17.12.2018 на суму 1368,96 грн., № 2314 від 26.12.2018 на суму 1810,39 грн., № 4 від 03.01.2019 на суму 560,88 грн., № 5 від 03.01.2019 на суму 1810,39 грн., № 219 від 11.02.2019 на суму 1482,26 грн., № 307 від 25.02.2019 на суму 1016,59 грн., № 938 від 03.06.2019 на суму 1379,47 грн., № 943 від 03.06.2019 на суму 691,82 грн., № 1015 від 14.06.2019 на суму 560,88 грн., № 1016 від 14.06.2019 на суму 923,76 грн., № 1162 від 01.07.2019 на суму 1927,46 грн., № 1198 від 08.07.2019 на суму 1016,59 грн., № 1235 від 15.07.2019 на суму 246,62 грн., № 1472 від 19.08.2019 на суму 1000,80 грн., № 1548 від 27.08.2019 на суму 246,62 грн., № 1549 від 27.08.2019 на суму 1000,80 грн., № 1613 від 09.09.2019 на суму 445,20 грн., № 1726 від 23.09.2019 на суму 560,88 грн., № 1787 від 07.10.2019 на суму 246,62 грн., № 1877 від 21.10.2019 на суму 246,62 грн., № 1909 від 28.10.2019 на суму 1379,47 грн., № 2006 від 11.11.2019 на суму 560,88 грн., № 2149 від 09.12.2019 на суму 445,20 грн., № 2291 від 23.12.2019 на суму 246,62 грн., № 2317 від 27.12.2019 на суму 1927,46 грн., № 03.01.2020 на суму 560,88 грн., № 2 від 03.01.2020 на суму 1379,47 грн., № 343 від 10.03.2020 на суму 1006,08 грн.

Відповідно до пункту 10.1 Договору даний договір набирає силу з моменту його підписання сторонами і діє до 31.12.2017.

З урахуванням вищезазначених судом норм Цивільного кодексу України, поставки на підставі вказаних видаткових накладних здійснені поза межами строку дії договору, тобто, лише підтверджують факт укладення договору поставки у спрощений спосіб між позивачем та ДП Рітейл Вест , яке не є стороною справи.

Судом враховано, що видаткові накладні місять посилання на підставу поставки - Договір № РВ024908 від 01.04.2014, але не підтверджують пролонгацію спірного договору в розумінні вимог Цивільного кодексу України.

Крім того, матеріали справи містять видаткові накладні, що підписані між сторонами, але без зазначення підстав поставки, всього на суму: 17617,25 грн., а саме: № 1360 від 05.06.2019 на суму 560,88 грн., № 1262 від 22.07.2019 на суму 1000,80 грн., № 559 від 15.04.2019 на суму 808,08 грн., № 58 від 14.01.2019 на суму 362,88 грн., № 256 від 15.02.2018 на суму 2896,61 грн., № 267 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 289 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 292 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., № 294 від 19.02.2018 на суму 2997,00 грн., що також підтверджує факт укладення договору поставки у спрощений спосіб.

31.05.2020 підписано договір про переведення боргу, згідно з яким цим договором регулюються відносини, пов`язані із заміною зобов`язаної сторони Первісного боржника у зобов`язанні, що виникає з Договору поставки № РВ024908 від 01.04.2014, укладеного між Первісним боржником (Дочірнє підприємство РІТЕЙЛ ВЕСТ ) та Кредитором (ТзОВ ГАЛСОФТ-СЕРВІС , позивач), (надалі - Основний договір ).

Згідно з пунктом 8 Договору загальна сума заборгованості, яку Первісний боржник переводить на Нового боржника борг (грошове зобов`язання) Первісного боржника перед Кредитором складає 69803,72 грн., що, з урахуванням умов цього Договору, складає остаточну суму заборгованості Первісного боржника за Основним договором перед Кредитором.

Статтею 204 Цивільного кодексу України визначено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

З урахуванням того, що між сторонами укладено договір про переведення боргу від 31.05.2020, згідно з яким у позивача наявне право вимоги до відповідача, яке виникло на підставі договору № РВ 024908 від 01.04.2014 на суму 69803,72 грн., суд, на підставі статті 204 Цивільного кодексу України і того, що відповідачем зазначений факт не заперечений, дійшов висновку про наявність підстав для стягнення грошових коштів у розмірі 69803,72 грн.

4. Також, до матеріалів справи долучено акт перевірки розрахунків за всіма рахунками за період з 01.04.2020 по 30.04.2020, згідно з яким у відповідача перед позивачем станом на 30.04.2020 наявна заборгованість у розмірі 312398,24 грн., проте, з урахування того, що акт перевірки розрахунків підписано між сторонами за всіма взаємовідносинам сторін, суд не бере його до уваги як підставу для стягнення грошових коштів у розмірі 312398,24 грн. у даній справі, з огляду на те, що долучений акт підтверджує факт заборгованості за всіма рахунками, проте, не містить чітко визначених пістав вказаної суми - договорів, з нього неможливо встановити розміри заборгованості у межах пістав позову.

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з статтею 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно з статтею 78 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи, а відповідно до статті 79 Господарського процесуального кодексу України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування; питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У справах Руїс Торіха проти Іспанії, Суомінен проти Фінляндії, Гірвісаарі проти Фінляндії Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення (рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" від 09.12.1994). Хоча національний суд має певну свободу розсуду щодо вибору аргументів у тій чи іншій справі та прийняття доказів на підтвердження позицій сторін, орган влади зобов`язаний виправдати свої дії, навівши обґрунтування своїх рішень (рішення у справі "Суомінен проти Фінляндії" від 01.07.2003). Ще одне призначення обґрунтованого рішення полягає в тому, щоб продемонструвати сторонам, що вони були почуті (рішення у справі "Гірвісаарі проти Фінляндії" від 27.09.2001).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Шабельник проти України" (Заява № 16404/03) від 19.02.2009 № 921, зазначається, що хоча стаття 6 Конвенції гарантує право на справедливий судовий розгляд, вона не встановлює ніяких правил стосовно допустимості доказів як таких, бо це передусім питання, яке регулюється національним законодавством (див. рішення у справі "Шенк проти Швейцарії", від 12.07.1988, серія A, № 140, с. 29, пп. 45 - 46, та у справі "Тейшейра ді Кастру проти Португалії", від 09.06.1998, Reports 1998-IV, с. 1462, п. 34).

Допустимість доказів має загальний і спеціальний характер. Загальний характер полягає в тому, що незалежно від категорії справ слід дотримуватися вимоги щодо отримання інформації з визначених законом засобів доказування з додержанням порядку збирання, подання і дослідження доказів. Спеціальний характер полягає в обов`язковості певних засобів доказування для окремих категорій справ чи заборона використання деяких з них для підтвердження конкретних обставин справи.

Тобто, допустимість доказів означає, що, у випадках, передбачених нормами матеріального права, певні обставини повинні підтверджуватися певними засобами доказування або певні обставини не можуть підтверджуватися певними засобами доказування.

Оцінюючи подані до матеріалів справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності та, враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення грошових коштів у розмірі 230766,32 грн., отже, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Судовий збір за подання позовної заяви, в порядку пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 73, 74, 76-80, 129, 232, 237, 238 Господарського процесуального кодексу України, суд -

вирішив:

1. Позов (вх. №1960/20 від 09.07.2020) Товариства з обмеженою відповідальністю "Галсофт-сервіс" до Дочірнього підприємства "Рітейл Центр" про стягнення заборгованості задовольнити частково.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Рітейл Центр"(08205, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Лісова, буд. 6-Г, код ЄДРПОУ 38734018) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Галсофт-сервіс" (79037, м. Львів, вул. Земельна, буд. 23, код ЄДРПОУ 20830755) 230766,32 грн. (двісті тридцять тисяч сімсот шістдесят шість гривень тридцять дві копійки) основного боргу, 3462,08 грн. (три тисячі чотириста шістдесят дві гривні вісім копійок) судового збору.

3. В іншій частині позову відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів з дня складання повного судового рішення.

Повне рішення складено 30.10.2020.

Суддя С.О. Саванчук

Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92526530
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —911/1949/20

Ухвала від 25.05.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 20.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 03.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 03.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 11.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Рішення від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні