Ухвала
від 27.10.2020 по справі 183/4082/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/4082/20

Провадження № 2/183/2967/20

У Х В А Л А

27 жовтня 2020 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання - Данильченко Т. В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Стрижака Є. Ю. про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Вільненської сільської ради про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на частину нерухомого майна в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду із вищезазначеним позовом з підстав захисту її спадкових прав за законом, у якому просить встановити факт родинних відносин між нею та ОСОБА_2 , як між рідними сестрами, визнати за нею право власності на 1/3 частину житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 і вирішити питання стосовно судових витрат (а.с. 1-6).

Ухвалою суду від 29 липня 2020 року позовну заяву було залишено без руху з наданням строку для усунення її недоліків (а.с. 57-58). 04 серпня 2020 року позивач усунув недоліки позовної заяви (а.с. 60, 61-62, 63). 04 серпня 2020 року представник позивача звернувся на адресу суду із заявою про забезпечення позову (а.с. 64, 65-69, 70). Ухвалою суду від 07 серпня 2020 року було відмовлено представникові позивача у задоволенні заяви про забезпечення позову (а.с. 74-75). Ухвалою суду від 07 серпня 2020 року було прийнято позовну заяву до розгляду в порядку загального позовного провадження, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання (а.с. 76-77). Ухвалою суду від 23 жовтня 2020 року було повернуто без розгляду клопотання представника позивача про проведення судового засідання у цій справі у режимі відеоконференції (а.с. 92-93).

28 липня 2020 року, разом із позовною заявою, на адресу суду надійшло клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Стрижака Є. Ю. про витребування з Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області: свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть ОСОБА_3 та Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про зміну прізвища ОСОБА_3 . А також доручити компетентному суду Російської Федерації витребувати із компетентного органу державної реєстрації актів цивільного стану Свідоцтво про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: с. Мозир, Правдинський район, Калінінградська область, Російська Федерація, а також Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження (із зазначенням батьків) ОСОБА_3 , з метою дослідження всіх обставин справи (а.с. 47-50).

Представник відповідача - Вільненської сільської ради у підготовче засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с. 85).

Інші учасники справи у підготовче засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили, клопотань про відкладення розгляду справи не подавали, тому суд вважає можливим провести підготовче засідання за їх відсутності.

Суд, розглянувши клопотання представника позивача про витребування доказів та дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про необхідність його задоволення, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Згідно із ч.ч. 1, 3, 6, 7 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне для з`ясування обставин справи, відповідно до ст. 84 ЦПК України витребувати з Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) належним чином завірену копію свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть ОСОБА_3 та Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про зміну прізвища ОСОБА_3 .

Разом з тим, статтею 498 ЦПК України установлено, що у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Ураховуючи наявність у позивача, його представника складнощів у поданні доказів, для всебічного і повного розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне направити судове доручення до відповідного компетентного органу Російської Федерації з метою витребування із відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану Російської Федерації належним чином завіреної копії свідоцтва про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: с. Мозир, Правдинський район, Калінінградська область, Російська Федерація, а також Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження (із зазначенням батьків) ОСОБА_4 .

Крім того, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: направлення судового доручення щодо збирання доказів у порядку, встановленому статтею 87 цього Кодексу

Згідно з п. 10 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених: пунктом 6 частини першої статті 252 цього Кодексу, - до надходження відповіді від суду на доручення щодо збирання доказів.

У зв`язку із вищезазначеним, враховуючи значний проміжок часу, необхідний для виконання судового доручення, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 83, 84, 252, 253, 260, 498 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Стрижака Євгенія Юрійовича про витребування доказів - задовольнити.

Зобов`язати Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (код ЄДРПОУ 04011644, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Шмідта, 43-А, електронна пошта: vcs@dp.drsu.gov.ua) надати Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області в термін до 27 листопада 2020 року належним чином завірену копію свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть ОСОБА_3 та Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про зміну прізвища ОСОБА_3 .

Направити судове доручення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Вільненської сільської ради про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на частину нерухомого майна в порядку спадкування за законом, до відповідного компетентного органу Російської Федерації.

Доручити відповідному компетентному органу Російської Федерації (відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану Російської Федерації) надати на адресу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, України належним чином завірену копію свідоцтва про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: с. Мозир, Правдинський район, Калінінградська область, Російська Федерація, а також Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження (із зазначенням батьків) ОСОБА_4 .

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Вільненської сільської ради про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на частину нерухомого майна в порядку спадкування за законом - зупинити до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Апеляційна скарга подається протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем складення ухвали суду.

Ухвала суду складена і підписана 27 жовтня 2020 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення27.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92530106
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/4082/20

Рішення від 12.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Рішення від 12.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 27.10.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні