Рішення
від 16.08.2007 по справі 2/319
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/319

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  2/319

16.08.07

За позовом     Державного геологічного підприємства "Кіровгеологія"

до                     Товариства з обмеженою відповідальністю "Граніт-Інвест ЛТД"

Треті особи на стороні відповідача:

                      Підприємство з іноземними інвестиціями за участю українського капіталу

                      Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «Вітал-Тер»;

                      Спільне українсько-іспапське підприємство «Іскор», Фірма MVA

                       S.L.»;

                       Товариство з обмеженою відповідальністю «Сіті-Центр»та

                       Коростишівська районна державна адміністрація

про                    витребування частки у статутному фонді з чужого незаконного володіння

Та за зустрічною позовною заявою:

                       Товариства з обмеженою відповідальністю «Граніт-Інвест Лтд»

До                   Казенного підприємства «Кіровгеологія»

Треті особи на стороні відповідача:

                 Підприємство з іноземними інвестиціями за участю українського капіталу

                      Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «Вітал-Тер»;

                      Спільне українсько-іспанське підприємство «Іскор», Фірма MVA

                      S.L.»;

                      Товариство з обмеженою відповідальністю «Сіті-Центр»та

                      Коростишівська районна державна адміністрація

про                визнання добросовісним набувачем частки у статутному фонді

Суддя  

Представники:

Від позивача       Плакида С.Г.          

Від відповідача  Козачук Ю.С.

Обставини справи:

Позивач Казенне підприємство “Кіровгеологія” звернулось до Господарського суду м. Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Граніт –Інвест ЛТД", Коростишівської районної державної адміністрації, треті особи на стороні відповідача: Підприємство з іноземними інвестиціями за участі українського капіталу –Фірма “Вітал-ТЕР (товариство з обмеженою відповідальністю), Спільне українсько-іспанське підприємство «Іскор», Фірма "SOEMVA S.L.", Товариство з обмеженою відповідальністю “Сіті-ЦЕНТР” про витребування частки з чужого незаконного володіння.

Свої вимоги Позивач обґрунтовує тим, що належна йому частка у статутному фонді Спільного українсько-іспанського підприємства “Іскор”  у розмірі 30,31 вибула з володіння Казенного підприємства “Кіровгеологія” поза його волею внаслідок прийняття господарським   судом м. Києва рішення від 24.11.2006 р. у справі № 40/497, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 27.12.2006 р., згідно з яким, зокрема, переведено право власності на неоплачену частку Казенного підприємства "Кіровгеологія" у розмірі 30,31 відсотків від загального розміру статутного фонду Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор" на Підприємство з іноземними інвестиціями за участю українського капіталу Товариство з обмеженою відповідальністю - Фірма "Вітал-ТЕР" (ТОВ).

На підставі зазначених судових рішень Підприємство з іноземними інвестиціями за участю українського капіталу Товариство з обмеженою відповідальністю - Фірма "Вітал-ТЕР" (ТОВ) здійснило за собою реєстрацію на частку у статутному фонді  Спільного українсько-іспанського підприємства “Іскор”  у розмірі 30,31, а потім здійснило її відчуження на користь Товариство з обмеженою відповідальністю “Сіті-ЦЕНТР”, яке в свою чергу здійснило її відчуження на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Граніт –Інвест ЛТД".

Проте, рішення господарського суду м. Києва від 24.11.2006 р. у справі №40/497 та постанова Київського апеляційного господарського суду від 27.12.2006 р. були скасовані постановою Вищого господарського суду України від 20-21.02.2007 р, залишеною без змін постановою Верховного суду України від 22.05.2007 р., у зв'язку з чим позивач вважає, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Граніт –Інвест ЛТД" набуло частку у статутному фонді  Спільного українсько-іспанського підприємства “Іскор” без належних правових підстав, а отже зазначена частка має бути у судовому порядку повернена Казенному підприємству “Кіровгеологія” та зареєстрована за ним Державним реєстратором Коростишівської районної державної адміністрації.

Відповідачем-1 через канцелярію суду було подано відзив на позовну заяву, в якому Товариство з обмеженою відповідальністю "Граніт –Інвест ЛТД" проти позовних вимог заперечує. Крім того, до початку розгляду справи по суті ТОВ "Граніт –Інвест ЛТД" через канцелярію суду було подано зустрічний позов, у якому Відповідач –1 посилаючись на те, що він не знав та не міг знати про відсутність у Підприємства з іноземними інвестиціями за участі українського капіталу –Фірма “Вітал-ТЕР (товариство з обмеженою відповідальністю), Товариства з обмеженою відповідальністю “Сіті-ЦЕНТР” прав на відчуження, просить визнати його добросовісним набувачем частки у статутному фонді Спільного українсько-іспанського підприємства “Іскор” у  розмірі 77,27 % відсотків у статутному фонді СУІП "Іскор", від якого це майно не підлягає витребовування на підставі статті 388 Цивільного кодексу України.

В судове засідання 16.08.2007 р. з'явились повноважні представники Позивача (Відповідача за зустрічним позовом), Відповідача (позивача за зустрічним позовом), Треті особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача  про час і місце судового засідання були повідомлені належним чином, проте надіслали до суду клопотання з проханням розглядати спір за їх відсутності згідно вимог чинного законодавства.

Розглянувши позовну заяву, зустрічну позовну заяву, відзиви інших учасників розгляду справи, матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду м. Києва від 24.11.2006 р. у справі №40/497, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 27.12.2006 р., позов Підприємства з іноземними інвестиціями за участю українського капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю –Фірми "Вітал-ТЕР" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітал-ОЙЛ", Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор", Коростишівської районної державної адміністрації, Фірми "SOEMVA S.L.", Казенного підприємства "Кіровгеологія", третя особа без самостійних вимог на предмет спору Міністерство охорони навколишнього природного середовища України  було задоволено частково,  зокрема: 1) переведено право власності на неоплачену частку Казенного підприємства "Кіровгеологія" у розмірі 30,31 відсотків від загального розміру статутного фонду Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор" на Підприємство з іноземними інвестиціями за участю українського капіталу Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "Вітал-ТЕР"; 2) переведено право власності на неоплачену частку Фірми "SOEMVA S.L." у статутному фонді Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор" у розмірі 36,58 відсотків від загального розміру статутного фонду на Підприємство з іноземними інвестиціями за участю українського капіталу Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "Вітал-ТЕР"; 3) зобов'язано Державного реєстратора Коростишівської районної державної адміністрації внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зміни шляхом реєстрації як власника частки у розмірі 66,9 відсотків від загального розміру статутного фонду Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор" Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "Вітал-ТЕР"; 4) зобов'язано Спільне українсько-іспанське підприємство "Іскор" внести відповідні зміни до статутних документів.

Постановою Вищого господарського суду України від 20-21.02.2007 р. у справі № 40/497 рішення Господарського суду м. Києва від 24.11.2006 р. у справі № 40/497 та постанова Київського апеляційного господарського суду від 27.12.2006 р. були скасовані, а справа направлена на новий розгляд до суду першої інстанції.

Постановою Верховного суду України від 22.05.2007 р. Постанову Вищого господарського суду України від 20-21.02.2007 р. у справі № 40/497 було залишено без змін.

До моменту скасування Вищим господарським судом України 20-21.02.2007 р. рішення Господарського суду м. Києва від 24.11.2006 р. та постанови Київського апеляційного господарського суду від 27.12.2006 р. у справі №40/497, ТОВ "ПІІ "Фірма "Вітал-ТЕР" фактично виконало рішення господарського суду першої інстанції та провело реєстрацію своєї частки в розмірі 66,9% у статутному фонду Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор", а також відповідних змін до статуту цього підприємства. Ці зміни було зареєстровано Державним реєстратором Коростишівської районної державної адміністрації 15.02.2007 р., номер реєстраційного запису 12881050001000500.

Між ТОВ "ПІІ "Фірма "Вітал-ТЕР" (Продавець) та ТОВ "Сіті-Центр" (Покупець) 20.02.2007 р. було укладено Договір купівлі-продажу частки у статутному фонді №01/01/07, відповідно до умов якого Продавець, який є власником частки в розмірі 66,9% статутного фонду Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор", передав у власність, а Покупець прийняв та оплатив частку Продавця в розмірі  66,9 % статутного фонду СУІП "Іскор". Зазначений договір та зміни до статуту СУІП "Іскор", відповідно до яких до складу учасників СУІП "Іскор" з розміром частки 66,9 % статутного фонду було включено ТОВ "Сіті-ЦЕНТР", було зареєстровано Державним реєстратором Коростишівської районної державної адміністрації 03.05.2007 р., номер реєстраційного запису 12881050003000500.

Зазначена реєстрація договору купівлі-продажу була здійснена вже після скасування Вищим господарським судом України 20-21.02.2007 р. рішення Господарського суду м. Києва від 24.11.2006 р. та постанови Київського апеляційного господарського суду від 27.12.2006 р. у справі №40/497 та фактично внаслідок того, що у вказаній Постанові ВГСУ не був передбачений поворот виконання судового рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням загальних зборів засновників (учасників) СУІП "Іскор" від 07.05.2007 р. за систематичне невиконання обов'язків засновника (учасника) зі складу учасників цього підприємства було виключено Фірму "SOEMVA S.L.". Згідно цього ж рішення, за рахунок частки виключеного засновника (учасника) підприємства було збільшено частку ТОВ "Сіті-ЦЕНТР" у статутному фонді СУІП "Іскор" до 77,27%  та відповідно до цих змін та нових змін у законодавстві виклало статут СУІП "Іскор" у новій редакції. Державним реєстратором Коростишівської районної державної адміністрації реєстрація нової редакції Статуту СУІП "Іскор" була проведена 16.05.2007 р., про що свідчить реєстраційний номер 12881050004000500.

Між ТОВ "Сіті-ЦЕНТР" (Продавець) та ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" (Покупець) 21 червня 2007 р. було укладено Договір купівлі-продажу частки у статутному фонді №21/06/07, відповідно до умов якого Продавець, який є власником частки в розмірі 77,27% статутного фонду Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор", передав у власність, а Покупець прийняв та оплатив частку Продавця в розмірі  77,27 % статутного фонду СУІП "Іскор" вартістю 3322035,00 грн. (три мільйони триста двадцять дві тисячі тридцять п'ять гривень 00 коп.) гривень, про що свідчить наявна в матеріалах  справи копія платіжного доручення №1 від 02 липня 2007 р.

Нову редакція статуту СУІП "Іскор", відповідно до якої до складу учасників СУІП "Іскор" з розміром частки 77,27 % статутного фонду було включено ТОВ "Граніт-Інвест Лтд", було зареєстровано Державним реєстратором Коростишівської районної державної адміністрації 04.07.2007 р., номер реєстраційного запису 12881050005000500.

Таким чином, на момент розгляду справи власником частки Казеного підприємства "Кіровгеологія" у статутному фонді СУІП "Іскор", вилученої на підставі рішення Господарського суду м. Києва від 24.11.2006 р. та постанови Київського апеляційного господарського суду від 27.12.2006 р. у справі № 40/497  є ТОВ "Граніт-Інвест Лтд".

Проаналізувавши матеріали справи, суд робить висновок про те, що позовні вимоги Позивача до Відповідача -1 та Відповідача-2 про витребування частки у статутному фонді з чужого незаконного володіння є необґрунтованими, не відповідають обставинам справи, а тому не підлягають задоволенню, а зустрічні позовні вимоги Відповідача-1 до Позивача про визнання добросовісним позивачем частки у статутному фонді є обґрунтованими та підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ч. ст. 388 Цивільного кодексу України Якщо  майно за відплатним договором придбане в особи,  яка не мала права його відчужувати,  про що набувач не знав і  не  міг знати  (добросовісний  набувач),  власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно: 1) було загублене власником  або  особою,  якій  він  передав майно у володіння;  2) було  викрадене  у  власника  або особи,  якій він передав майно у володіння; 3) вибуло з володіння власника або особи,  якій  він  передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

          Як встановлено судом, ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" не було залучено до участі у справі №40/497, на яку посилається позивач як сторона або як третя особа до участі і яка розглядалась господарським судом м. Києва, а тому не знало і не могло знати про відчуження частки без належної правової підстави. Більш того, як слідує з наявної в матеріалах справи копії свідоцтва про  державну реєстрацію ТОВ "Граніт-Інвест Лтд", зазначене товариство було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 14.06.2007, тобто після прийняття господарським судом м. Києва рішення від 24.11.2006 р. у справі №40/497.

Також, в матеріалах справи відсутні докази того, що на момент оформлення ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" права власності на частку в розмірі 77,27 %  відсотків у статутному фонді СУПП "Іскор" у державного реєстратора Коростишівської районної державної адміністрації в Єдиному державному реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців містилися відомості про належність відчужуваної частки іншій особі, ніж її продавцю - ТОВ "Сіті-ЦЕНТР".

          Згідно зі статтею 18 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” якщо   відомості,   які  підлягають  внесенню  до  Єдиного державного реєстру,  були внесені  до  нього,  то  такі  відомості вважаються  достовірними  і  можуть  бути  використані  в  спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

          Як встановлено частиною 2 статті 17 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” В Єдиному державному реєстрі в обов'язковому порядку містяться такі відомості щодо юридичної особи як перелік засновників (учасників) юридичної особи та дані про розмір статутного фонду (статутного  або  складеного капіталу), у тому числі частки кожного із засновників (учасників).

За таких обставин суд доходить висновку про те, що ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" не знало і не могло знати про відсутність прав на відчуження частки в розмірі 77,27 % відсотків у статутному фонді СУІП "Іскор" у ТОВ "ПІІ "Фірма Вітал-ТЕР" та ТОВ "Сіті-ЦЕНТР", і є, відповідно,  добросовісним набувачем зазначеної частки у статутному фонді СУІП "Іскор", а Казене підприємство "Кіровгеологія" не має в силу положень ч. 1 ст. 388 ЦК України права на витребовування у ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" частки в розмірі 30,31 відсотків у статутному фонді СУІП "Іскор", оскільки для цього відсутні підстави, перераховані у п.п. 1), 2) та 3) ч. 1 ст. 388 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права. Суд, також, може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Враховуючи той факт, що ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" придбало у ТОВ "Сіті-ЦЕНТР" частку у статутному фонді Спільного українсько-іспанського підприємства "Іскор" в розмірі 77,27%, воно є добросовісним набувачем і тієї частки у статутному фонді СУІП "Іскор", яка внаслідок прийняття господарським судом м. Києва від  24.11.2006 р. у справі №40/497 вибула з володіння Фірми "SOEMVA S.L.".

Відтак, суд вважає обґрунтованою вимогу ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" захистити його права шляхом визнання ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" добросовісним набувачем майна у вигляді частки в розмірі 77,27 % відсотків у статутному фонді СУІП "Іскор", від якого це майно не підлягає витребовування на підставі статті 388 Цивільного кодексу України як з боку Казеного підприємства "Кіровгеологія", Фірми "SOEMVA S.L.",  так і з боку будь-якого іншого попереднього власника частки у статутному фонді СУІП "Іскор"

Відповідно до ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті державного мита та витрати на забезпечення судового процесу при частковому задоволенні позову покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 83 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Відмовити повністю у задоволенні первинного позову Казенного підприємства "Кіровгеологія" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Граніт-Інвест Лтд" та Державного реєстратора Коростишівської районної державної адміністрації про витребування частки у статутному фонді з чужого незаконного володіння та зобов'язання вчинити дії.

      Зустрічний позов задовольнити повністю.

Визнати ТОВ "Граніт-Інвест Лтд" (код ЄДРПОУ 35212301, м. Київ, вул. Механізаторів, 10, р/р 260063014945 в АБ «Національні Інвестиції», м. Київ, МФО 300498) добросовісним набувачем майна у вигляді частки в розмірі 77,27% відсотків у статутному фонді СУІП "Іскор" (код ЄДРПОУ 14350815, Житомирська обл. м. Коростишів, вул. Більшовицька, 149 р/р 26007586 в Коростишівському відділенні ЖОД АППБ «Аваль», МФО 311528), від якого це майно не підлягає витребовування на підставі статті 388 Цивільного кодексу України.

          Стягнути з Казенного підприємства «Кіровгеологія»(м.Київ, вул. Кіквідзе,8/9, код 1435081) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Граніт-Інвест Лтд»(м.Київ, вул. Механізаторів,10; код 35212301) 85 (вісімдесят п'ять) грн. держмита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                     І.О.Домнічева

Дата ухвалення рішення16.08.2007
Оприлюднено11.09.2007
Номер документу925504
СудочинствоГосподарське
Суть                   витребування частки у статутному фонді з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —2/319

Ухвала від 23.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 04.10.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 09.09.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Ільїн О.В.

Ухвала від 30.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Ільїн О.В.

Ухвала від 01.10.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мартюхіна Н.О.

Рішення від 30.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 24.12.2008

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 20.01.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні