Рішення
від 28.10.2020 по справі 730/634/20
БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4


тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №730/634/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" жовтня 2020 р. м.Борзна

Борзнянський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Ріхтера В.В.,

за участі секретаря судового засідання Циліцької Л.В.,

представника позивача - адвоката Іващенка В.І.,

представника відповідача ТОВ Плиски-Агро - адвоката Тертичної В.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Борзни в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, Товариства з обмеженою відповідальністю Плиски-Агро про визнання незаконними (протиправними) та скасування рішення Плисківської сільської ради Борзнянського району, про визнання недійсним договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позицій учасників справи

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, Товариства з обмеженою відповідальністю Плиски-Агро про визнання незаконним (протиправним) та скасування рішення Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області від 27.06.2019 року №583-23/VII Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами, які надаються в оренду ТОВ Плиски-Агро та від 29.08.2019 року №689-25/VII Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами ТОВ Плиски-Агро . Також просить визнати недійсним договір оренди землі від 30.09.3019 року, укладений між Плисківською сільською радою Борзнянського району Чернігівської області та ТОВ Плиски-Агро .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що він є власником земельних ділянок на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області для ведення особистого селянського господарства площами по 2 га з кадастровими номерами: 7420886000:02:001:0045, 7420886000:01:001:0882, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,0436 га з кадастровим номером 7420886000:02:000:0205 та для ведення фермерського господарства площею 4,5 га з кадастровим номером 7420886000:02:000:2024.

Вважає, що порушено його право як землевласника і землекористувача на забезпечення безоплатного доступу до належних йому земельних ділянок для використання їх за цільовим призначенням.

На думку позивача, сільська рада не мала права приймати вищевказані рішення, оскільки метою їх прийняття було формування земельних ділянок сільськогосподарського призначення під польовими та проектними польовими дорогами та внесення відомостей до Державного земельного кадастру, такий процес передбачає виключно розроблення проектів землеустрою, а не технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості). Крім того, вказані земельні ділянки були передані в оренду ТОВ Плиски-Агро строком на 10 років, а не на 7 років, як те передбачено нормами ч. ч. 5,6 ст. 37-1 Земельного кодексу України.

У вказаній справі від відповідачів надійшли відзиви на позовну заяву.

Так, представник Плисківської сільської ради Борзнянського району позов не визнав та просив відмовити в його задоволенні в повному обсязі. Вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, оскільки оспорювані рішення сільської ради відповідають приписам законодавства України в цій сфері. Крім того, зазначив, що належні позивачу земельні ділянки знаходяться поза межами масиву сільськогосподарських земель, польові дороги якого передані оспорюваним рішенням в оренду. Під`їзд до земельних ділянок позивача можливий за допомогою інших польових доріг. Земельний кодекс України та інші акти земельного законодавства не встановлюють обов`язковість доступу до земельних ділянок з усіх сторін. Прийняті рішення та договір оренди спрямовані на наповнення місцевого бюджету, не завдають збитків третім особам, не порушують приписів законодавства України в тому числі, щодо порядку інвентаризації земель, мають на меті впорядкування земельних відносин щодо використання масиву сільськогосподарських земель.

Представник ТОВ Плиски-Агро не визнав позовні вимоги в повному обсязі з тих підстав, що жодна із належних ОСОБА_1 земельних ділянок з кадастровими номерами 7420886000:01:001:0045, 7420886000:01:001:0882, 7420886000:01:001:0205 та 7420886000:02:000:2024, що знаходяться на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, не розташована у масиві земель сільськогосподарського призначення на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, для доступу до яких були запроектовані відповідні польові (проектні) дороги, не є суміжною з жодною із земельних ділянок загальною площею 20,7227 га під польовими (проектними) дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення (користувачем/орендарем яких наразі є лише ТОВ «Плиски-Агро» ) на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області та які передані у строкове платне користування ТОВ «Плиски-Агро» згідно Договору оренди землі від 30.09.2019 року. Також зазначив, що належні ОСОБА_1 земельні ділянки межують безпосередньо із автомобільними дорогами загального користування і доступ (під`їзд) до зазначених земельних ділянок здійснюється ним безпосередньо із доріг загального користування.

В судовому засіданні, представник позивача, адвокат Іващенко В.І. позовні вимоги підтримав у повному обсязі, додатково акцентував увагу на порушенні строку укладання договору строком на 10 років, а не на 7 років, як те передбачено нормами ч.ч. 5, 6 ст. 37-1 Земельного кодексу України, а також на порушенні порядку розроблення проектів відведення земельних ділянок. Вказане призвело до того, що сільська рада діяла не у спосіб та не у межах повноважень, встановлених законом. Вважає, що порушення даного строку сільською радою, безпосередньо впливає на права позивача, оскільки він також вправі розраховувати на оренду цих ділянок, однак через порушення строку, у майбутньому він не зможе укласти вказані договори. Також, документація із відведення земельних ділянок, в тому числі, передбачає узгодження із суміжними землекористувачами, а виділення меж в натурі цього не передбачає, адже договір можуть укласти й інші землекористувачі одного земельного масиву, однак, у даному випадку, сільська рада та відповідач не врахували інтереси позивача взагалі й уклали договір без його погодження. Але основним порушенням прав позивача вважає обмеження його доступу до земельних ділянок, оскільки польові дороги проектувалися спеціально, а коли їх віддали іншій особі за договором, то позбавили/обмежили користування ними інших осіб, а саме проїзду між земельними ділянками, тобто, проїхати напряму тепер не можна, а лише об`їхати, тобто, у даному випадку, у повному обсязі порушили права позивача на способи та можливості оброблення земельних ділянок.

Додатково зазначив, що фактично у відзиві представника відповідача ТОВ Плиски-Агро все зазначено вірно, погодився з витягами із геокадастру, а також з графічними даними, які долучені до відзиву, дійсно земельні ділянки позивача не є дотичними до земельних ділянок ТОВ Плиски-Агро . З усіма письмовими доказами, що є у справі, погодився у повному обсязі та не наполягав на їх дослідження, оскільки останні відповідають дійсності.

Однак, вважає, що відсутність дотичності самих земельних ділянок між сторонами не означає, що не порушені права позивача, оскільки земельні ділянки позивача та відповідача знаходяться в межах єдиного земельного масиву, який є набагато більшим, аніж намагається представити відповідач, та саме в межах цього масиву й порушуються права позивача на доступ до його земельних ділянок.

В судовому засіданні представник відповідача ТОВ Плиски-Агро адвокат Тертична В.П. категорично заперечила проти позовних вимог. Зазначила, що жодним чином права позивача не порушені, у нього є доступ до його земельних ділянок через дороги загального користування, якими він фактично й користується. Єдиним користувачем земельного масиву є ТОВ Плиски-Агро /жодних інших користувачів немає взагалі/, земельні ділянки позивача у даному масиві не перебувають, а тому права позивача жодним чином не порушені. Усі чотири ділянки позивача немає дотичності до 33 ділянок відповідача, вони взагалі не є суміжними. Основним доказом цього є список кадастрових номерів та площ земельних ділянок (під проектними дорогами), який долучено до позову, та відповідно до якого кадастрові номери земельних ділянок позивача не межують із кадастровими ділянками відповідача, а також, у даному додатку, наявні прізвища суміжних землекористувачів, серед яких прізвища позивача відсутнє. Натомість, акцентує увагу, що позивач жодних доказів порушення його прав не надав суду взагалі, не надав доказів, що земельні ділянки є суміжними, а ні графічних, а ні технічних доказів цьому немає, що підтверджується витягом з геокадастру. Зазначає, що земельні ділянки позивача та відповідача не перебувають у єдиному земельному масиві, земельні ділянки позивача взагалі не межують із ділянками відповідача, до яких, крім того, є вихід до доріг загального користування.

В судове засідання представник Плисківської сільської ради Борзнянського району не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку.

Фактичні обставини, встановлені судом

ОСОБА_1 є власником земельних ділянок на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області для ведення особистого селянського господарства площами по 2 га з кадастровими номерами: 7420886000:02:001:0045, 7420886000:01:001:0882, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,0436 га з кадастровим номером 7420886000:02:000:0205 та для ведення фермерського господарства площею 4,5 га з кадастровим номером 7420886000:02:000:2024, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Рішенням Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області від 27.06.2019 року №583-23/VII Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами, які надаються в оренду ТОВ Плиски-Агро , ТОВ Плиски-Агро надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами орієнтовною площею 13,0 га - із земель реформованого КСП Колос , 2,0 га - із земель реформованого КСП Україна , 8,0 га - із земель реформованого КСП Петрівське , запроектованими для доступу до земельних ділянок, розташованих в масиві земель сільськогосподарського призначення (крім польових доріг, що обмежують масив), розташованих на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, які масивом земель сільськогосподарського призначення використовуються ТОВ Плиски-Агро , з подальшою передачею ТОВ Плиски-Агро в оренду таких польових та проектних польових доріг (крім польових доріг, що обмежують масив) строком на 7 (сім) років зі ставкою орендної плати 9% на рік.

Рішенням Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області від 29.08.2019 року № 689-25/VII Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами ТОВ Плиски-Агро затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами ТОВ Плиски-Агро загальною площею 20,7486 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель колишньої колективної власності КСП Петрівське , КСП Колос , КСП Україна на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області. Крім того, вирішено надати в оренду вказані земельні ділянки на 10 років з орендною платою 9% від нормативної грошової оцінки цих ділянок.

30.09.2019 року між Плисківською сільською радою та ТОВ Плиски-Агро укладено договір оренди землі (далі Договір), відповідно до п. 1 якого орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування земельні ділянки під проектними польовими дорогами з кадастровими номерами:

7420886000:02:000:2150 (площа 1,2959 га), 7420886000:02:000:2151 (площа 0,2907 га), 7420886000:02:000:2152 (площа 1,3825 га), 7420886000:02:000:2153 (площа 0,6629 га), 7420886000:02:001:0008 (площа 0,5139 га), 7420886000:02:001:0009 (площа 0,4354 га), 7420886000:02:001:0010 (площа 0,3468 га), 7420886000:02:001:0011 (площа 0,3267 га), 7420886000:02:001:0012 (площа 0,3285 га), 7420886000:02:001:0013 (площа 0,4861 га), 7420886000:02:001:0014 (площа 1,1832 га), 7420886000:02:001:0015 (площа 0,2907 га), 7420886000:02:001:0016 (площа 0,1207 га), 7420886000:02:001:0017 (площа 0,9223 га), 7420886000:02:001:0018 (площа 0,9625 га), 7420886000:02:002:0002 (площа 0,3407 га), 7420886000:02:002:0003 (площа 0,2056 га), 7420886000:02:002:0004 (площа 0,2249 га), 7420886000:02:002:0005 (площа 0,1927 га), 7420886000:02:002:0006 (площа 1,3640 га), 7420886000:02:003:0001 (площа 0,1481 га), 7420886000:02:003:0002 (площа 0,7814 га), 7420886000:03:001:4111 (площа 2,1102 га), 7420886000:03:000:0895 (площа 0,3000 га), 7420886000:03:000:0896 (площа 0,6758 га), 7420886000:03:000:0897 (площа 0,9177 га), 7420886000:03:000:0898 (площа 0,6937 га), 7420886000:03:000:0899 (площа 0,5452 га), 7420886000:03:000:0900 (площа 1,0432 га), 7420886000:03:000:0901 (площа 0,3506 га), 7420886000:03:000:0902 (площа 0,4931 га), 7420886000:03:000:0903 (площа 0,2430 га), 7420886000:03:000:0904 (площа 0,5440 га), загальною площею 20,7227 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області.

Пунктом 8 даного Договору передбачено, що він укладений строком на 10 років.

Пунктом 9 передбачено, що орендна плата вноситься орендарем у розмірі 9% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що становить 61 076, 54 грн. щорічно, 5 089,71 грн. помісячно.

Відповідно до акту приймання-передачі земельних ділянок від 30.09.2019 року, наведені вище земельні ділянки загальною площею 20,7227 га (під проектними дорогами), які знаходяться на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, передані ТОВ Плиски-Агро для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до відкритих відомостей про земельні ділянки, що містяться в Державному земельному кадастрі, і оприлюднених шляхом їх внесення до електронної інформаційної системи «Публічна кадастрова карта України» (скріншоти відкритих відомостей з електронної інформаційної системи «Публічна кадастрова карта України » щодо зазначених земельних ділянок), а також Списків кадастрових номерів та площ земельних ділянок (під проектними дорогами); Схеми розташування земельних ділянок (під проектними дорогами) із земель реформованого КСП «Петрівське» на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області та кадастрових планів земельних ділянок КСП «Петрівське» ; Схеми розташування земельних ділянок (під проектними дорогами) із земель реформованого КСП «Колос» на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області та кадастрових планів земельних ділянок КСП «Колос» ; Схеми розташування земельних ділянок (під проектними дорогами) із земель реформованого КСП «Україна» на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області та кадастрових планів земельних ділянок КСП «Україна» жодна із належних ОСОБА_1 вищевказаних земельних ділянок не розташована у масиві земель сільськогосподарського призначення на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, для доступу до яких були запроектовані відповідні польові (проектні) дороги, земельні ділянки загальною площею 20,7227 га під якими передані у строкове платне користування ТОВ Плиски-Агро .

Фактично, між сторонами є спір, що таке єдиний земельний масив та які він має межі, оскільки факт того, що ділянки позивача та відповідача не є дотичними, сторонами не оспорюється. Так, як зазначає представник відповідача, на його думку, земельний масив, це масив, який надано для користування та межі якого можна підтвердити документально.

Натомість, представник позивача вважає, що єдиний земельний масив є значно більшим, та не повинен розглядатися лише через призму наданих земель для користування. На його думку, єдиний земельний масив - це масив земель, який логічно, із врахуванням засад розсудливості, є на певній ділянці, та який зазвичай, має кордони з дорогами загального користування. Тобто, земельні ділянки можуть бути не дотичні, однак все одно будуть суміжними. На питання суду щодо меж єдиного земельного масиву у вказаній справі, представник відповідача відповів, що, на його думку, вказані межі збігаються із дорогами загального користування, якими обрамлений земельний масив, у складі якого є земельні ділянки як позивача, так й відповідача.

Оцінка аргументів і доказів учасників справи

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до вимог статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (статі 76, 77 ЦПК України).

Згідно з вимогами статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 1 Закону України Про землеустрій масив земель сільськогосподарського призначення - сукупність земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що складаються з сільськогосподарських та необхідних для їх обслуговування несільськогосподарських угідь (земель під польовими дорогами, меліоративними системами, господарськими шляхами, прогонами, лінійними об`єктами, об`єктами інженерної інфраструктури, а також ярами, заболоченими землями, іншими угіддями, що розташовані всередині земельного масиву), мають спільні межі та обмежені природними та/або штучними елементами рельєфу (автомобільними дорогами загального користування, полезахисними лісовими смугами та іншими захисними насадженнями, водними об`єктами тощо);

Відповідно до ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов`язані не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів.

Позивач звернувся до суду з тих підстав, що в результаті прийняття оспорюваних рішень Плисківської сільської ради та укладення договору оренди землі від 30.09.2019 року між Плисківською сільською радою Борзнянського району Чернігівської області та ТОВ Плиски-Агро порушено його права як землевласника і землекористувача на забезпечення безоплатного доступу до належних йому земельних ділянок для використання їх за цільовим призначенням.

При цьому, він не надав жодних доказів того, що належні йому земельні ділянки є суміжними (такими, що безпосередньо примикають до загальної межі), із земельними ділянками відповідача ТОВ Плиски-Агро .

Також, позивач не довів належними та допустимими доказами той факт, що в результаті передачі в оренду земельних ділянок ТОВ Плиски-Агро йому обмежено доступ до належних йому земельних ділянок.

Натомість, відповідач надав скріншоти відкритих відомостей з електронної інформаційної системи «Публічна кадастрова карта України » , на яких можна побачити, що жодна із належних ОСОБА_1 земельних ділянок з кадастровими номерами 7420886000:01:001:0045,7420886000:01:001:0882,7420886000:01:001:0205, 7420886000:02:000:2024, що знаходяться на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, не розташована у масиві земель сільськогосподарського призначення на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, для доступу до яких були запроектовані відповідні польові (проектні) дороги.

Даний факт також підтверджується графічними матеріалами, доданими до Технічної документації із землеустрою, щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами, які надаються в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю «Плиски-Агро» , загальною площею 20,7486 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель колишньої колективної власності КСП «Петрівське» , КСП «Колос» , КСП «Україна» на території Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, а також не оспорюється й самим відповідачем.

Доводи представника позивача щодо визначення єдиного земельного масиву , а також можливості його застосування у цій справі не заслуговують на увагу, оскільки є абстрактними, не конкретизованими та висловлюють лише думку самого представника, без надання суду жодних доказів на підтвердження своєї позиції.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що доводи позивача не знайшли свого підтвердження в ході судового розгляду справи та були спростовані належними та допустимими доказами, наданими відповідачами.

Права ОСОБА_1 , як землевласника, на забезпечення безоплатного доступу (під`їзду) до належних йому земельних ділянок для використання їх за цільовим призначенням не порушені, а тому в задоволенні позову слід відмовити.

Що стосується інших доводів позивача, в тому числі законності строку укладення договору та повноважень ради, то, на думку суду, вони жодним чином безпосередньо не зачіпають інтереси позивача та можуть бути вирішені в іншому, установленому законом, порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 12, 19, 23, 76-89, 141, 258-268 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, Товариства з обмеженою відповідальністю Плиски-Агро про визнання незаконним (протиправним) та скасування рішення Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області від 27.06.2019 року №583-23/VII Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами, які надаються в оренду ТОВ Плиски-Агро та від 29.08.2019 року №689-25/VII Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) під проектними дорогами ТОВ Плиски-Агро , про визнання недійсним договору оренди землі від 30.09.2019 року, укладеного між Плисківською сільською радою Борзнянського району Чернігівської області та ТОВ Плиски-Агро відмовити повністю

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Борзнянський районний суд Чернігівської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя В.В. Ріхтер

СудБорзнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення28.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92551928
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —730/634/20

Постанова від 09.05.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 25.04.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Постанова від 13.01.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Постанова від 13.01.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Рішення від 28.10.2020

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Рішення від 28.10.2020

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні