Ухвала
від 03.11.2020 по справі 260/3638/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

03 листопада 2020 р. Справа № 260/3638/20

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Скраль Т.В. вирішуючи питання про відкриття провадження в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області ( 89500, Закарпатська область, Ужгородський район, м. Чоп, вул. Головна, 37, код ЄДРПОУ 43759799) про визнання недійсним голосування, визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

03 листопада 2020 року, ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області, якою просить: 1) визнати недійсним голосування на виборчій дільниці №210802 з виборів Чопського міського голови Ужгородського району Закарпатської області в єдиному одномандатному виборчому окрузі; 2) визнати протиправним і скасувати рішення (протокол) Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області від 29 жовтня 2020 року про результати голосування з виборів Чопського міського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі; 3) зобов`язати Чопську міську територіальну виборчу комісію Ужгородського району Закарпатської області повторно підрахувати голоси виборців на виборчих дільницях № 210802, № 210803 і № 210804 з виборів Чопського міського голови Ужгородського району Закарпатської області в єдиному одномандатному виборчому окрузі, визнавши, що усі виборчі бюлетені, що використовувалися для голосування на виборчій дільниці №210802, вважаються такими, що не підлягають врахуванню.

Позовна заява подана особою, по відношенню до якої, на час звернення до суду, відсутні відомості про наявність позбавленої (обмеженої) адміністративної процесуальної дієздатності.

Порядок прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суддею встановлений статтею 171 КАС України.

Зазначена позовна заява підсудна Закарпатському окружному адміністративному суду та подана у строк, встановлений статтею 273 КАС України, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви відповідно до статті 169 КАС України, а також підстав для відмови у відкритті провадження у справі згідно зі статтею 170 КАС України не встановлено.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що дані правовідносини врегульовані главою 11 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до статті 273 частини 1 КАС України, право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Відповідно до статті 22 Виборчого кодексу України, суб`єктом виборчого процесу відповідних виборів є: 1) виборець, який має право голосу на відповідних виборах; 2) виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів; 3) партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах; 4) кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом; 5) офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) - суб`єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом. 2. Кандидат, реєстрація якого скасована з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом, втрачає статус кандидата на відповідних виборах з дня, наступного за днем закінчення строку оскарження такого рішення, або, у разі оскарження, з дня, наступного за днем набрання законної сили відповідним рішенням суду. Партія (організація партії), якій відмовлено у реєстрації усіх висунутих нею кандидатів або у якої скасовано реєстрацію усіх висунутих нею кандидатів на відповідних виборах з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом, втрачає статус суб`єкта виборчого процесу відповідних виборів з дня, наступного за днем закінчення строку оскарження рішення про відмову в реєстрації (скасування реєстрації) усього списку або останнього кандидата зі списку або, у разі оскарження, з дня, наступного за днем набрання законної сили відповідним рішенням суду. Дільничні виборчі комісії одночасно є суб`єктами усіх виборчих процесів, в організації і проведенні яких вони беруть участь.

З наведених підстав суддя вважає за можливе прийняти дану позовну заяву до розгляду та відкрити спрощене позовне провадження у справі.

Так, згідно з вимогами частин 9, 10, 11 статті 273 КАС України, суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом. Суд невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію або комісію з референдуму та комісію вищого рівня про відкриття провадження у справі та про ухвалене судом рішення. Суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Згідно з статтею 73 частини 2 КАС України , предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Суд також роз`яснює, що згідно вимог статті 94 КАС України , письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до статті 94 частини 2 КАС України , письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом.

Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно з статтею 79 КАС України , учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

- Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

- Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Відповідно до статті 80 частини 8 КАС України , у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне для всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи, з ініціативи суду, витребувати від Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області заяву позивача від 29 жовтня 2020 року (14 год. 45 хв.) з додатками, витяг з журналу реєстрації скарг з інформацією про час прийняття скарги ОСОБА_1 від 29 жовтня 2020 року та рішення щодо розгляду даної скарги; витягу з протоколу з безперервного засідання Чопської міської територіальної виборчої комісії; якісні та належним чином засвідченні копії документів (доказів), що свідчать про прийняття виборчих документів від дільничних виборчих комісій № 210802, № 210803, №210804 з виборів Чопського міського голови Ужгородського району Закарпатської області в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Відповідно до статті 171 частини 9 КАС України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Відповідно до статті 269 частин 1, 2 КАС України , у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив). Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

У відповідності до статті 171 частини 9 пункту 8 КАС України, в ухвалі про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу в якій зазначається, зокрема, строк для подання відповідачем відзиву на позов.

На підставі викладеного, керуючись статтями 73, 79, 80, 94, 171, 269, 248, 273 КАС України , суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкрити провадження у адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області про визнання недійсним голосування, визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

2. Призначити судовий розгляд на 04 листопада 2020 року о 18:00 год., яке відбудеться у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду за адресою: 88017, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, буд. 30.

3 . Витребувати від Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області ( 89500, Закарпатська область, Ужгородський район, м. Чоп, вул. Головна, 37, код ЄДРПОУ 43759799) належним чином завірені (якісні) копії:

- заяви ОСОБА_1 від 29 жовтня 2020 року з додатками;

- витяг з журналу реєстрації скарг з інформацією про час прийняття скарги ОСОБА_1 від 29 жовтня 2020 року;

- рішення щодо розгляду заяви ОСОБА_1 від 29 жовтня 2020 року;

- витягу з протоколу з безперервного засідання Чопської міської територіальної виборчої комісії;

- протоколи підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях №210802, № 210803, №210804 з виборів Чопського міського голови Ужгородського району Закарпатської області в єдиному одномандатному виборчому окрузі;

- якісні та належним чином засвідченні копії документів (доказів), що свідчать про прийняття виборчих документів від дільничних виборчих комісій № 210802, № 210803, №210804 з виборів Чопського міського голови Ужгородського району Закарпатської області в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

4. Роз`яснити, що згідно ч. 6, 7, 8 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

5 . Витребувані судом від відповідача докази подати Закарпатському окружному адміністративному суду за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, буд. 30, п.і. 88000 - до 04 листопада 2020 року до 11:00 години.

Докази також можуть бути надіслані на електронну адресу Закарпатського окружного адміністративного суду: inbox@adm.zk.court.gov.ua.

6 . Встановити Відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 04 листопада 2020 року до 13:00 години з дня надіслання ухвали про відкриття провадження та позовної заяви з додатками на офіційну електронну адресу. Відповідно до вимог ч. 3, 4 ст. 162 КАС України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. До відзиву додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 6 ст. 162 КАС України).

7. Ухвалу та судові повістки направити учасникам справи. Відповідачу копію позовної заяви з додатками. Невідкладно повідомити відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про відкриття провадження у справі.

8. З інформацією по справі учасники можуть ознайомитися за веб-адресою: http://adm.zk.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади.

9. Справу буде розглянуто колегіально у складі: головуючої - судді Скраль Т.В., суддів Гаврилко С.Є., Калинич Я.М..

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Оскарження ухвали суду окремо від рішення суду не допускається.

Заперечення на ухвалу суду включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

19:20

Суддя Скраль Т.В.

Дата ухвалення рішення03.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92588862
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/3638/20

Постанова від 09.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Рішення від 05.11.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 03.11.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні