Рішення
від 22.09.2020 по справі 349/1149/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1149/20

Провадження № 2/349/443/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22 вересня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Рибія М. Г.,

за участю секретаря судового засідання Мартиновської І. П.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянyвши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження справу за позовом ОСОБА_2 до Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Євгена Смика, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області в особі центру надання адміністративних послуг про визнання трудових відносин припиненими, зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_2 пред`явив позов до СВК ім. Євгена Смика, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області в особі центру надання адміністративних послуг з вимогами:

визнати припиненими трудові відносини між СВК ім. Євгена Смика та ОСОБА_2 як головою кооперативу на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України за власним бажанням з 15 липня 2020 року;

зобов`язати Рогатинську районну державну адміністрацію Івано-Франківської області в особі центру надання адміністративних послуг внести зміни до відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про керівника СВК ім. Євгена Смика - внести відомості про припинення з 15 липня 2020 року трудових відносин між СВК ім. Євгена Смика та ОСОБА_2 у зв`язку із звільненням ОСОБА_2 з посади голови кооперативу за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України та виключити ОСОБА_2 із складу осіб, які можуть вчиняти дії від імені СВК ім. Євгена Смика.

Обґрунтував позов тим, що 17.08.2006 відповідно до рішення членів СВК ім. Євгена Смика його було призначено на посаду голови кооперативу. Станом на цей час члени СВК ім. Євгена Смика не беруть участі в діяльності кооперативу. 01.07.2020 ОСОБА_2 надіслав їм заяву про звільнення з 15.07.2015 з посади голови кооперативу та про скликання зборів членів кооперативу на 15.07.2020. В зазначений день збори не відбулися через відсутність кворуму.

В зв`язка з цим ОСОБА_2 просить захистити його право на звільнення з роботи за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав.

Відповідачі не з`явилися в судове засідання, були належним чином повідомлені про місце та час його проведення, відзивів не подали.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України суд провів заочний розгляд справи.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку про задоволення позову повністю.

Копією виписки з протоколу № 1 засідання ради засновників СВГК ім. Євгена Смика підтверджується, що 17.08.2006 ОСОБА_2 було обрано головою СВК ім. Євгена Смика.

Відповідно до ст. 16 Закону України Про кооперацію у кооперативі, до складу якого входить менше ніж 10 членів, обирається лише голова кооперативу. Члени правління та голова кооперативу обираються загальними зборами членів кооперативу на строк, визначений статутом, але не більше ніж на п`ять років.

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 03.08.2020 підтверджується, що засновниками СВК ім. Євгена Смика є ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 ; ОСОБА_2 є керівником та підписантом; ОСОБА_4 є підписантом.

01.07.2020 ОСОБА_2 надіслав членам СВК ім. Євгена Смика: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , заяву про звільнення з посади голови кооперативу за власним бажанням з 15.07.2020, а також повідомлення про скликання загальних зборів членів СВК ім. Євгена Смика, що підтверджується копіями накладних , фіскальних та видаткових чеків, виданих АТ Укрпошта .

15.07.2020 збори членів СВК ім. Євгена Смика не відбулися через явку тільки двох членів СВК ім. Євгена Смика з п`яти: ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (реєстр членів СВК ім. Євгена Смик, присутніх на зборах 15.07.2020 та протокол № 15-07/20 від 15.07.2020).

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Використання примусової праці забороняється.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Право ОСОБА_2 на звільнення з роботи за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України було порушеним, тому підлягає захисту судом шляхом визнання припиненими трудових відносин з 15.07.2020.

Згідно з п. 13 ч. 2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, відомості про керівника юридичної особи, а за бажанням юридичної особи - також про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачено перелік судових рішень на підставі яких проводяться реєстраційні дії. Серед цього переліку не зазначено судові рішення щодо припинення трудових відносин.

Відповідно до ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань державна реєстрація базується на таких основних принципах: 1) обов`язковості державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі; 2) публічності державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі та документів, що стали підставою для її проведення; 3) врегулювання відносин, пов`язаних з державною реєстрацією, та особливостей державної реєстрації виключно цим Законом; 4) державної реєстрації за заявницьким принципом; 6) єдності методології державної реєстрації; 7) об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі; 8) внесення відомостей до Єдиного державного реєстру виключно на підставі та відповідно до цього Закону; 9) відкритості та доступності відомостей Єдиного державного реєстру.

Наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про ОСОБА_2 як керівника та підписанта СВК ім. Євгена Смика після припинення з 15.07.2020 його трудових відносин з СВК ім. Євгена Смика порушує його законні інтереси, спрямовані на те, щоб відомості про його відносини з СВК ім. Євгена Смика були достовірними, в зв`язку з чим позовні вимоги про внесення змін до відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань підлягають задоволенню.

На підставі ч. 1 ст. 141 ЦПК України суд покладає судовий збір на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 264, 265, 279, 280 ЦПК України,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_2 до Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Євгена Смика, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області в особі центру надання адміністративних послуг про визнання трудових відносин припиненими, зобов`язання вчинити дії задовольнити повністю.

Визнати припиненими трудові відносини між СВК ім. Євгена Смика та ОСОБА_2 як головою кооперативу на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України за власним бажанням з 15 липня 2020 року.

Зобов`язати Рогатинську районну державну адміністрацію Івано-Франківської області в особі центру надання адміністративних послуг внести зміни до відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про керівника СВК ім. Євгена Смика - внести відомості про припинення з 15 липня 2020 року трудових відносин між СВК ім. Євгена Смика та ОСОБА_2 у зв`язку із звільненням ОСОБА_2 з посади голови кооперативу за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України та виключити ОСОБА_2 із складу осіб, які можуть вчиняти дії від імені СВК ім. Євгена Смика.

Стягнути з СВК ім. Євгена Смика на користь ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 840,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте Рогатинським районним судом Івано-Франківської області за письмовою заявою відповідачів. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - ОСОБА_2 , місце проживання: Івано-Франківська обл., Рогатинський р-н, с. Жовчів, РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач - Сільськогосподарський виробничий кооператив ім. Євгена Смика, місцезнаходження: Івано-Франківська обл., Рогатинський р-н, с. Жовчів, ідентифікаційний код 22183780.

Відповідач - Рогатинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області в особі центру надання адміністративних послуг, місцезнаходження: м. Рогатин, вул. Галицька, 65, ідентифікаційний код 23805775.

Повне судове рішення складено 02.10.2020.

Суддя М. Г. Рибій

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92612216
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання трудових відносин припиненими, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —349/1149/20

Рішення від 22.09.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Рибій М. Г.

Рішення від 22.09.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Рибій М. Г.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Рибій М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні