Рішення
від 20.10.2020 по справі 482/1507/19
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20.10.2020

Справа № 482/1507/19

Номер провадження 2/482/150/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2020 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого судді - Баранкевич В.О.,

секретаря судових засідань - Шведової Я.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Садівничого товариства ТЕМП , третя особа АТ Миколаївобленерго , про зобов`язання відновити електропостачання та стягнення моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

В серпні 2019 року ОСОБА_1 (далі за текстом - позивач) звернувся з позовною заявою до Садівничого товариства ТЕМП , третя особа АТ Миколаївобленерго , про зобов`язання відновити електропостачання та стягнення моральної шкоди в розмірі 2000 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що на підставі розпорядження Новоодеської райдержадміністрації від 01.03.2007 року №200-р є власником земельної ділянки площею 0,0924 у межах згідно з планом, що розташована СТ Темп ділянка № НОМЕР_1 в межах території Костянтинівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області. 21.05.2014 року позивач просив припинити членство СТ ТЕМП та заключити договір на електропостачання. 22.04.2018 року надав заяву в якій зазначалося про незаконне відключення його від електроенергії та просив заключити з ним договір на електропостачання. Зазначив, що після подання заяви про добровільний вихід із членства СТ ТЕМП не вжито жодних дій зі сторони СТ ТЕМП , зокрема не проведено взаєморозрахунок, тому вважає що вийшов із членів СТ ТЕМП з 21.05.2017 року (після подання першої заяви) та наполягав на підписанні з ним договору на електропостачання.

Ухвалою суду від 14.08.2019 року відкрито провадження у справі.

Позивач у судове засідання призначене на 19.10.2020 року не з`явився, про дату час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. Надав до суду заяву про розгляд справи в його відсутності.

Представник відповідача у судове засідання призначене на 19.10.2020 року не з`явився, про дату час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Представник третьої особи у судове засідання призначене на 19.10.2020 року не з`явився, про дату час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Представником відповідача було надано письмові пояснення, згідно з якими просить відмовити у задоволенні позовної заяви. Зазначив що, письмове попередження, поряд з відключенням водо- та енергопостачання, стягненням пені, відшкодуванням шкоди, стягненням заборгованості через суд, є самостійним заходом впливу, який може бути застосований до члена товариства окремо від інших у разі порушення статутних вимог, а також що Правила користування електричною енергією, затверджені постановою Національної комісії електроенергетики України від 31.07.1996 не можуть бути застосовані до спірних правовідносин з огляду на те, що між позивачем не укладалось жодних договорів з електропостачальником.

З`ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

Позивач 30 квітня 2005 року був прийнятий в члени садового товариства "Темп" що підтверджується копією членського квитка.

Позивач на підставі розпорядження Новоодеської райдержадміністрації від 01.03.2007 року №200-р є власником земельної ділянки (кадастровий номер 4824883400:05:003:0066), загальною площею 0,0924 га, яка розташована СТ Темп ділянка № НОМЕР_1 в межах території Костянтинівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, що підтверджується державним актом про право власності на земельну ділянку серія ЯГ №604786.

На земельній ділянці знаходиться садовий будинок, який підключений до діючої електромережі. Даний факт сторонами не заперечувався.

Загальними зборами СТ Темп від 09.04.2016 року було прийнято рішення про винесення приборів обліку електроенергії на фасади будинків із підключенням єдиним проводом до приладу обліку. Вказану роботу виконати в першу чергу членам товариства, які проживають цілий рік на дачі, в строк до 01.09.2016 року. Іншим членам товариства прилади обліку електроенергії винести на фасад будинків до кінця 2016 року.

Загальними зборами СТ Темп від 20.08.2016 року було прийнято рішення с 1 вересня 2016 року здійснити відключення електропостачання всім садоводам, які мають заборгованість, неопломбовані лічильники, а також які проживають цілий рік і не здійснили винесення лічильників на фасад будинків.

Загальними зборами СТ Темп від 20.08.2016 року було прийнято рішення с 1 вересня 2016 року здійснити відключення електропостачання всім садоводам, які мають заборгованість, неопломбовані лічильники, а також які проживають цілий рік і не здійснили винесення лічильників на фасад будинків.

Загальними зборами СТ Темп від 17.06.2017 року, було розглянуто заяву ОСОБА_1 ділянка № НОМЕР_1 про припинення членства в СТ Темп та питання складення договору про порядок використання електроенергії. За наслідками розгляду зазначених питань було прийнято рішення, що процедуру виходу ОСОБА_1 із членів СТ Темп почати після сплати всіх видів заборгованостей по членським та цільовим внескам за весь період членства в СТ Темп .

22.04.2018 року позивачем було подано заяву на ім`я голови СТ Темп ОСОБА_2 в якому позивач повідомляє про незаконне, без попередження, відключення його садового будинку від електромережі та наполягає на підключенні його садового будинку до електромережі СТ Темп та укладенні договору про користування електроенергією.

Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії), регулюються Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.1996 № 28.

Відповідно до положень пункту 1.2 ПКЕЕ населений пункт - юридична особа - споживач (власник електроустановок населеного пункту або уповноважена власником (співвласниками) експлуатаційна організація, в господарському віданні якої є електроустановки населеного пункту), об`єднує населення на визначеній території та утримує ці електроустановки з метою забезпечення електричною енергією споживачів населеного пункту.

В трактуванні Правил ОК є населеним пунктом (споживачем електричної енергії - юридичною особою), що закуповує електричну енергію у енергопостачальної компанії, для забезпечення потреб електроустановок населеного пункту, зокрема для забезпечення електричною енергією членів ОК (споживачів населеного пункту).

Законом України Про громадські об`єднання визначено, що садове товариство визначається як добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів.

Згідно п.12.4 ПКЕЕ, закупівля електричної енергії у постачальника за рахунок коштів споживачів населеного пункту, умови використання електричної енергії, розрахунків за неї, умови технічного забезпечення електропостачання електроустановок споживачів населеного пункту, утримання та обслуговування технологічних електричних мереж населеного пункту регулюються установчими документами населеного пункту або укладеними у встановленому законодавством порядку договорами між споживачами населеного пункту (членами садового товариства) та населеним пунктом (садовим товариством) щодо обслуговування технологічних електричних мереж населеного пункту, або укладеними у встановленому законодавством порядку договорами між споживачами населеного пункту (членами садового товариства) та населеним пунктом (садовим товариством) щодо обслуговування технологічних електричних мереж населеного пункту.

Як вбачається із роз`яснень Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України на ім`я Ради садівничих товариств масиву Трудовик від 10.04.2003р. № 05-39-11/1195, право відключення споживачів населеного пункту має лише постачальник електроенергії (в даному випадку АТ Миколаївобленерго ), а не споживач, яким виступає СТ Темп .

Таким чином, Садівниче товариство Темп не може вважатися постачальником електроенергії по відношенню до членів товариства, а відтак згідно умов договору та положень чинного законодавства в даній сфері не наділений повноваженнями відключати окремих субспоживачів (до яких належить позивач) від електропостачання. Пунктом 35 ПКЕЕ передбачено, що енергопостачальник має право відключити споживача у разі: самовільного підключення до електричної мережі; розкрадання електричної енергії, навмисного пошкодження приладу обліку та зриву пломби; порушення термінів сплати за спожиту електричну енергію у порядку, визначеному пунктом 27 цих Правил, або порушення умов договору про реструктуризацію заборгованості; неоплати за встановлення нового приладу обліку відповідно до пункту 17 або інших платежів згідно з цими Правилами; невиконання припису Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної енергії; зниження показників якості електричної енергії з вини споживача.

При цьому, згідно п.27 електропостачальник лише на 30 день надсилає побутовому споживачу поштою або вручає особисто під підпис попередження про відключення електричної енергії. А у попередженні обов`язково зазначає: останні покази засобу обліку, які були зняті працівниками електропостачальника, суму заборгованості за спожиту електричну енергію, період, за який ця заборгованість виникла, обсяг спожитої електричної енергії у зазначений період (з розбивкою обсягів електричної енергії, спожитої в кожному розрахунковому періоді), тарифи (у тому числі блочні, які діяли у відповідному періоді), дату відключення електроустановок об`єкта споживача від електропостачання у разі несплати цієї заборгованості, прізвище, ім`я, по батькові, підпис відповідальної особи і дату.

Жоден нормативний документ не містить вказівок для споживачів - фізичних осіб, на обов`язковість винесення лічильників електроенергії на фасад будинку.

Задовольняючи позовні вимоги, суд також враховує, що позивач не був попереджений про майбутнє відключення його будинку від електропостачання. Матеріали справи не містять жодних документальних доказів попередження позивача про відключення його будинку від електропостачання.

Що стосується вимоги про стягнення моральної шкоди.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності, як про це зазначив Пленум ВСУ в. п. 5 Постанови № 4 від 31.03.1995р. Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди , обов`язковому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні. Суд, зокрема, повинен з`ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Судом встановлено, що безпідставне відключення електроенергії позивачу завдало останньому душевних страждань у зв`язку з неможливістю повною мірою використовувати земельну ділянку у зв`язку із відсутністю електропостачання, а тому позивач має право на відшкодування моральної шкоди, яка за змістом наведених вище положень нормативно-правових актів підлягає відшкодуванню із відповідача СТ Темп .

Судом встановлено, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню в повному обсязі. Судом вирішується питання про розподіл судових витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з ч.3 ст.22 Закону України Про захист прав споживачів споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, пов`язаними з порушеннями їх прав.

Оскільки позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, тому у відповідності до вимог ст. 141 ЦПК України судові витрати, а саме судовий збір за розгляд справи в суді першої інстанції в розмірі 768 грн. 40 коп., слід стягнути з відповідача на користь держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Щодо стягнення витрат на правову допомогу в розмірі 500 грн., то позивачем не надано до суду доказів щодо понесених витрат.

Керуючись ст. ст.264, 265, 354 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Садівничого товариства ТЕМП , третя особа АТ Миколаївобленерго , про зобов`язання відновити електропостачання та стягнення моральної шкоди, - задовольнити.

Зобов`язати Садівниче товариство Темп (ЄДРПОУ 23042024) відновити електропостачання в садовому будинку за адресою: ділянка № НОМЕР_1 в мажах території Костянтинівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області.

Стягнути з Садівничого товариства Темп (ЄДРПОУ 23042024) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , моральну шкоду у розмірі 2000 грн.

Стягнути з Садівничого товариства Темп (ЄДРПОУ 23042024) на користь держави судовий збір у розмірі 1536,80 грн. (за дві вимоги немайнового характеру), який сплатити на рахунок № UA908999980313111256000026001, отримувач ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код класифікації доходів бюджету - 22030106.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Миколаївського апеляційного суду через Новоодеський районний суд Миколаївської області.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя В.О. Баранкевич

.

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено05.11.2020
Номер документу92638023
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/1507/19

Постанова від 03.02.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Темнікова В. І.

Постанова від 03.02.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Темнікова В. І.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Темнікова В. І.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Темнікова В. І.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Темнікова В. І.

Рішення від 20.10.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 14.08.2019

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні