Ухвала
від 06.11.2020 по справі 320/11060/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про відмову у вжитті заходів забезпечення позову

06 листопада 2020 року 320/11060/20

Суддя Київського окружного адміністративного суду Лисенко В.І., розглянувши в місті Києві у порядку письмового провадження заяву кандидата в депутати від політичної партії "Слуга Народу" ОСОБА_1 про вжиття заходів забезпечення позову в адміністративній справі за позовом кандидата в депутати від політичної партії "Слуга Народу" ОСОБА_1 до Борщагівської сільської територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області про визнання протиправними та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся кандидат в депутати від політичної партії "Слуга Народу" ОСОБА_1 з позовом до Борщагівської сільської територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області, у якому просить суд:

- визнати недійсним протокол територіальної виборчої комісії з виборів депутатів Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 05.11.2020.

- зобов`язати територіальну виборчу комісію з виборів депутатів Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області провести повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів Борщагівської сільської ради.

У позовній заяві позивач також просить забезпечити його позов, зокрема, шляхом заборони на встановлення результатів виборів депутатів Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 06.11.2020, судом відкрито провадження в даній адміністративній справі, визначено, що справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій, які встановленні статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України, та призначено судове засідання на 06.11.2020 о 17:00.

Розглянувши заяву про забезпечення позову, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Інститут забезпечення адміністративного позову регламентовано главою 10 Кодексу адміністративного судочинства України, яка визначає підстави для вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, а також способи забезпечення позову в адміністративному процесі.

Відповідно до частини четвертої статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України, заходи забезпечення позову, які застосовує суд, не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів.

Таким чином, законодавець імперативно визначив, що заходи забезпечення позову не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів.

Як свідчать матеріали позовної заяви, позивач просить заборонити встановлювати результати виборів депутатів Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області. Водночас, станом на день розгляду даної заяви виборчий процес триває, а тому, забезпечення позову у такий спосіб суперечить положенням статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України.

Беручи до уваги зазначене, суд вважає, що заява кандидата в депутати від політичної партії "Слуга Народу" ОСОБА_1 про забезпечення позову в даній справі не підлягає задоволенню.

Положеннями абзацу першого частини першої статті 3 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 №3674-VI (далі - Закон №3674-VI) визначено, що судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Частиною першою статті 4 Закону №3674-VI встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Також, частиною другою зазначеної статті передбачено, що за подання до адміністративного суду, зокрема, заяви про забезпечення позову, встановлюється ставка судового збору 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", з 1 січня 2020 року встановлений прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2102 гривні).

Отже, розмір судового збору при зверненні до суду з заявою про забезпечення позову становить 630,60 грн. Проте, позивач не надав до суду документа про сплату судового збору.

Згідно з частиною дев`ятою статті 273 адміністративного судочинства України, суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи те, що позивач не сплатив судовий збір за подання заяви про забезпечення позову, суд вважає, що необхідно стягнути з позивача до спеціального фонду Державного бюджету України на рахунок Київського окружного адміністративного суду судовий збір за подання заяви про забезпечення позову в розмірі 630,60 грн.

Керуючись статтями 117, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. У задоволенні заяви кандидата в депутати від політичної партії "Слуга Народу" ОСОБА_1 щодо вжиття заходів забезпечення позову, - відмовити.

2. Стягнути з кандидата в депутати від політичної партії "Слуга Народу" Степанчука Сергія Олександровича (РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Державного бюджету України (Отримувач коштів - ГУК у Київ. обл./м.Київ/22030101, Код отримувача - (код за ЄДРПОУ) 37955989, Банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), Код банку отримувача (МФО) 899998, Рахунок отримувача UA718999980313151206084010001, Код класифікації доходів бюджету 22030101) несплачений судовий збір за подання заяви про забезпечення позову у розмірі 630 (шістсот тридцять) грн. 60 коп.

3. Копію ухвали надіслати (видати) учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Лисенко В.І.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92684631
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/11060/20

Постанова від 12.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 11.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 11.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Рішення від 08.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні