Ухвала
від 06.11.2020 по справі 500/3468/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

Справа № 500/3468/20

06 листопада 2020 рокум. Тернопіль Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Мірінович У.А., розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали кандидата на посаду міського голови ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) до Шумської міської територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області (місцезнаходження: вул. Українська, 59, м. Шумськ, Шумський район, Тернопільська область, 47101, код ЄДРПОУ: 43800694) про визнання бездіяльності протиправною, скасування постанови №29 від 03.11.2020 та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

05 листопада 2020 року кандидат на посаду міського голови ОСОБА_1 звернувся до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Шумської міської територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області , у якій просить:

- визнати протиправною бездіяльність Шумської міської територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області щодо організації та проведення місцевих виборів на посаду Шумського міського голови на місцевих виборах 25.10.2020 року на виборчій дільниці №611064 с. Онишківці Тернопільської області та на виборчій дільниці №611053 с. Залісці Тернопільської області;

- визнати протиправною та скасувати постанову №29 від 03.11.2020 року Шумської міської Територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області про визнання обраним Шумським міським головою, ОСОБА_2 ;

- зобов`язати Шумську міську територіальну виборчу комісію Кременецького району Тернопільської області прийняти рішення про визнання виборів у багатомандатному виборчому окрузі на посаду Шумського міського голови такими, що не відбулись.

- зобов`язати Шумську міську територіальну виборчу комісію Кременецького району Тернопільської області прийняти рішення про повторні вибори на дільничні виборчій дільниці №611064 територіального виборчого округу №1 та дільничні виборчій дільниці №611053 територіального виборчого округу №2.

Підставою для звернення позивача до суду стала бездіяльність Шумської міської територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області щодо організації та проведення місцевих виборів на посаду Шумського міського голови на місцевих виборах 25.10.2020 року на виборчій дільниці №611064 с. Онишківці Тернопільської області та на виборчій дільниці №611053 с. Залісці Тернопільської області.

Спір у цій справі відноситься до категорії термінових адміністративних справ, розгляд яких здійснюється у порядку, передбаченому §2 глави 11 Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

З`ясувавши питання, передбачені частиною першою статті 171 КАС України, суд встановив наступне.

Позовна заяв подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Повноваження представника позивача відповідають вимогам, що передбачені статтями 55, 59, 279 КАС України.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 КАС України.

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Позовну заяву подано із дотриманням правил підсудності.

Позов подано у строк, установлений законом.

Інші підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені КАС України, відсутні.

Також, згідно змісту позовної заяви, однієї з заявлених позовних вимог, є вимога про визнання протиправною та скасування постанови №29 від 03.11.2020 року Шумської міської Територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області про визнання обраним Шумським міським головою, ОСОБА_2 .

Частиною другою статті 49 КАС України визначено, що якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Оскільки позивач обрав спосіб захисту свого порушеного права зокрема шляхом звернення до суду з позовом про визнання протиправною та скасування постанови №29 від 03.11.2020 року Шумської міської Територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області про визнання обраним Шумським міським головою, ОСОБА_2 , то рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки особи, яка не є стороною у справі, - кандидата на посаду міського голови ОСОБА_2 , зокрема на право бути обраним, а тому суд приходить до висновку про необхідність залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача кандидата на посаду Шумського міського голови ОСОБА_2 .

За змістом статті 268 КАС України, у справах, визначених статтями 273 - 277, 280 - 283, 285 - 289 цього Кодексу, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур`єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

Учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, визначеної частиною першою цієї статті, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду.

Відповідно до частини першої статті 269 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив).

Згідно із частиною десятою статті 273 КАС України, суд невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію про відкриття провадження у справі.

Суд вирішує адміністративні справи, передбачені статтями 273, 275, 276 КАС України у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви (частина одинадцята статті 273 КАС України).

Відповідно до частини дев`ятої статті 171 КАС України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Керуючись статтями 4, 12, 79, 171, 248, 256, 257, 268-273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву Кандидата на посаду міського голови ОСОБА_1 до Шумської міської територіальної виборчої комісії Кременецького району Тернопільської області про визнання бездіяльності протиправною, скасування постанови №29 від 03.11.2020 року та зобов`язання вчинити дії до розгляду та відкрити провадження у справі.

Залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, кандидата на посаду Шумського міського голови ОСОБА_2 .

Справу розглядати суддею одноособово за правилами §2 глави 11 «Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ» розділу ІІ КАС України.

Призначити у справі судове засідання на 07 листопада 2020 року о 11:30 год. в залі судових засідань Тернопільського окружного адміністративного суду за адресою: 46021 м.Тернопіль, вул. Грушевського, 6.

У судове засідання викликати учасників справи, яким необхідно мати при собі документи, які посвідчують їх особу, а представникам - також документи, які підтверджують їх повноваження (з дотриманням вимог статей 55, 59, 279 КАС України).

Роз`яснити сторонам у справі, що неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень статті 268 КАС України, не перешкоджає розгляду справи у суді.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача - до 11:30 год. 07 листопада 2020 року. У разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Зобов`язати відповідача надати суду у строк для подання відзиву всі наявні у нього матеріали, що стосуються предмету заявленого позову.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача строк для подання пояснень та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення - до 11:30 год. 07 листопада 2020 року.

Повідомити сторонам, що відзив, інші заяви по суті справи повинні відповідати вимогам частин другої - четвертої статті 162 КАС України. Заяви по суті справи одночасно з їх надісланням (наданням) до суду також повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

Роз`яснити сторонам, що письмові докази подаються безпосередньо до суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії з дотриманням вимог статей 79, 94 КАС України, пункту 5.27 Національного стандарту України «Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ 4163-2003» , затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55 (відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів «Згідно з оригіналом» , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту 23).

Докази подаються через канцелярію суду, місцезнаходження якої визначене за адресою: 46021 м.Тернопіль, вул. Грушевського, 6.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади в Україні за веб-адресою https://adm.te.court.gov.ua/sud1970/gromadyanam/spravy/.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Мірінович У.А.

Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92685693
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною, скасування постанови №29 від 03.11.2020 та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —500/3468/20

Постанова від 10.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 10.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 10.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Рішення від 07.11.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні