Ухвала
від 06.11.2020 по справі 627/611/20
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №627/611/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" листопада 2020 р. смт Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області у складі головуючого судді Бугаєнко І.В., за участю секретаря Ніколайчик А.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області, В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Краснокутського районного суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області, В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Від представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Тарасенка А.В. до суду надійшло клопотання про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, крім того просить проводити відео трансляцію судового засідання.

В судове засідання учасники процесу не з`явилися.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, судом не здійснювалося.

Суд дослідивши матеріали справи, клопотання, прийшов до наступного.

Відповідно до вимог частини третьої статті 212 ЦПК України, учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Враховуючи викладене, з метою недопущення порушення розумних строків розгляду справи та права на доступ до правосуддя, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача ОСОБА_2 - адвоката Тарасенка А.В. про його участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Що стосується клопотання про проведення відео трансляції судового засідання, суд приходить до такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Будь-яка особа має право бути присутньою у відкритому судовому засіданні. Від особи, яка бажає бути присутньою у судовому засіданні, забороняється вимагати будь-які документи, крім документа, що посвідчує особу. Особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали судових засідань до початку судового засідання або під час перерви (ч. 2 ст. 7 ЦПК України).

Згідно з ч. 4 ст. 7 ЦПК України особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити у залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених цим Кодексом.

Положенням ч. 5 ст. 7 ЦПК України встановлено, що трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов`язковому порядку.

При цьому, відповідно до ч. 6 ст. 7 ЦПК України проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав. Аналогічні правові норми містить ст. 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Системний аналіз наведених норм свідчить про те, що прийняття рішення щодо проведення трансляції судового засідання здійснюється з дозволу суду в разі доцільності.

Для трансляції судового засідання необхідно виконання певних передумов, таких як: існування технічної можливості забезпечення транслювання, наявність значного суспільного інтересу щодо судової справи, думка сторін процесу, яка підлягає з`ясуванню.

З метою здійснення онлайн трансляції судових засідань по справах, які мають значний суспільний інтерес, державним підприємством Інформаційні судові системи на веб-сторінці суду веб-порталу Судова влада України реалізовано механізм оприлюднення анонсу та розміщення он-лайн трансляції.

Здійснення он-лайн трансляції судового засідання можливо за умови дотримання правил, зокрема: не пізніше ніж за три робочих дні до проведення судового засідання направити на електрону адресу офіційного листа суду із заявкою на підключення відео трансляції судового засідання.

Суспільний інтерес являє собою гармонізований інтерес публічних і приватних осіб та може кваліфікуватися як суспільна користь, соціальний ефект від здійснення партнерства в будь-якій сфері права. Відповідно до ст. http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/an_367/ed_2018_12_06/pravo1/T182639.html?pravo=1 - 36729 Закону України Про інформацію предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов`язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо. Наявність значного суспільного інтересу та резонансність має бути доведена при вирішенні питання про надання дозволу на трансляцію судового засідання.

У даному випадку наявність значного суспільного інтересу та резонансність справи - не доведено.

Таким чином, з урахуванням предмету спору та необхідності належного забезпечення прав учасників судового процесу, а також відсутності доказів на підтвердження резонансності даної цивільної справи, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Тарасенка А.В. у зв`язку з його необгрунтованістю.

Враховуючи наведене, керуючись ст.11 Закону України Про судоустрій та статус суддів , ст. ст.7, 212, 247, 260, 261 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Тарасенка А.В. про участь представника позивача у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів - задовольнити.

Забезпечити участь представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Тарасенка А.В. у судовому засіданні, яке призначене на 09 листопада 2020 року на 13 годину 00 хвилин , по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області, В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкуванняв режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення EasyCon .

Попередити представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Тарасенка А.В., що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: hr.hr.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Відеоконференція буде проведена за допомогою додатку EasyCon , за веб-посиланням https://easycon.com.ua.

Про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції повідомити осіб, які беруть участь у справі.

В задоволенні клопотання про проведення відео трансляції судового засідання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Харківської області, В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування- відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ Бугаєнко І. В.

СудКраснокутський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92692773
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/611/20

Рішення від 02.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Рішення від 02.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 08.10.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні