Ухвала
від 12.11.2020 по справі 688/2174/18
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2174/18

№ 1-в/688/236/20

Ухвала

Іменем України

12 листопада 2020 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника Шепетівського міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Хмельницькій області ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Шепетівці судове провадження за заявою засудженого

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Судилків Шепетівськогорайону Хмельницькоїобласті,зареєстрованого тапроживаючого заадресою АДРЕСА_1 ,громадянина України,із середньоюспеціальною освітою,працюючого водіємШепетівської районноїдержавної лікарніветеринарної медицини,одруженого,утримуючого двоємалолітніх дітей, учасника АТО,

про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання,

встановив:

02 листопада 2020 року ОСОБА_5 звернувся до суду із заявою про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. В обґрунтування заяви зазначає, що він засуджений вироком Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 21 березня 2019 року за ч.1 ст.286 КК України у виді виправних робіт на строк 2 роки з відрахуванням на користь держави 20% від заробітку, без позбавлення права керувати транспортними засобами. Працює водієм в Шепетівській районній державній лікарні ветеринарної медицини, з 21 серпня 2019 року з його заробітку проводяться відрахування. Вказуючи на те, що відбув більше половини строку покарання, призначеного вироком суду, просив звільнити його від відбування покарання умовно-достроково.

Засуджений ОСОБА_5 в судовому засіданні подану заяву підтримав, в її обґрунтування зазначив, що сім`я знаходиться у складному матеріальному становищі, заробітної плати, після проведення відрахувань на користь держави, не вистачає на утримання двох малолітніх дітей. Просив звільнити його від відбування покарання умовно-достроково, оскільки відбув більше половини визначеного судом строку покарання.

Представник Шепетівського міськрайонного відділу філії Державна установа «Центр пробації» у Хмельницькій області ОСОБА_4 заперечив проти задоволення заяви засудженого ОСОБА_5 , посилаючись на те, що в порушення вимог КВК України, яким на засуджених до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, покладається обов`язок не виїжджати за межі України без погодження уповноваженого органу з питань пробації, засуджений ОСОБА_5 15 липня 2020 року здійснив виїзд за межі України, а 21 вересня 2020 року здійснив в`їзд на територію України, у зв`язку з чим органом пробації направлено подання у Шепетівський ВП ГУ НП в Хмельницькій області про притягнення ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання у виді виправних робіт.

Прокурор ОСОБА_3 заперечив проти задоволення заяви засудженого ОСОБА_5 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання у виді виправних робіт. Вважає, що останній не довів своє виправлення сумлінною поведінкою та ставленням до праці, оскільки порушив заборону про виїзд за межі України без погодження органу пробації.

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява не підлягає задоволенню.

Згідно ст. 81 КК України до осіб, що відбувають покарання у виді виправних робіт, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Підстава для умовно-дострокового звільнення від відбування покарання складається з двох обов`язкових елементів: а) доведення засудженим свого виправлення та б)фактичне відбуття засудженим певної частини призначеного йому строку покарання. Отже, законодавцем визначено, що застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання є не обов`язком, а правом і таке звільнення може бути застосоване за певних умов. Передумовою умовно-дострокового звільнення від відбування покарання є фактичне відбуття засудженим частини строку покарання призначеного судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 засуджений вироком Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області за ч.1 ст.286 КК України у виді виправних робіт на строк 2 роки, з відрахуванням на користь держави 20% від заробітку, без позбавлення права керувати транспортними засобами.

Станом на час звернення з клопотанням засуджений набув права на пільгу у виді умовно-дострокового звільнення, як такий, що відбув більше половини строку покарання, призначеного судом (п.1 ч.3 ст.81 КК України).

При визначенні сумлінності в поведінці засудженого та його ставленні до праці мають значення не окремі вчинки, а стабільна, постійна лінія поведінки та спосіб життя засудженого. Відомості про це повинні отримуватися з матеріалів, що характеризують поведінку засудженого, не лише за період, що безпосередньо передує зверненню про умовно-дострокового звільнення, а за весь час відбування ним покарання або, принаймні, за значний період цього терміну.

Згідно особової справи на засудженого ОСОБА_5 , наданої Шепетівським міськрайонним відділом філії ДУ «Центр пробації» у Хмельницькій області, ОСОБА_5 перебуває на обліку в установі з 25 червня 2019 року, з`явився до органу пробації за викликом лише 19 серпня 2019 року, тоді ж склав підписку про те, що йому роз`яснено його права та обов`язки; умови відбування покарання та здійснення органом пробації нагляду; обов`язок повідомляти орган з питань пробації про зміну місця проживання, погоджувати зміну місця роботи, не виїжджати за межі України без погодження органу з питань пробації.

15 жовтня 2020 року Шепетівським МРВ філії ДУ «Центр пробації» у Хмельницькій області отримано інформацію від Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби щодо перетину ОСОБА_5 державного кордону України, з якої слідує, що ОСОБА_5 15 липня 2020 року здійснив виїзд за межі України, а 21 вересня 2020 року здійснив в`їзд на територію України, тобто порушив заборону, встановлену законом для засуджених до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі.

Така поведінка засудженого ОСОБА_5 свідчить про те, що він не довів свого виправлення, а тому умовно-дострокове звільнення від відбування покарання до нього не може бути застосовано.

На підставі викладеного, керуючись ст.81 КК України, ст.ст.377, 395, 537, 539 КПК України суд,

постановив:

Відмовити в задоволенні заяви засудженого ОСОБА_5 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92822514
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —688/2174/18

Ухвала від 12.11.2020

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 05.11.2020

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Вирок від 21.03.2019

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні