Ухвала
від 12.11.2020 по справі 912/3060/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

12 листопада 2020 рокуСправа № 912/3060/19

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Глушкова М.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Керівника Кіровоградської місцевої прокуратури (вул. Є. Чикаленка, 11, м. Кропивницький, 25006) в інтересах держави в особі Управління комунальної власності Міської ради м. Кропивницького (вул. Велика Перспективна, 41, м. Кропивницький, 25006)

до Колективного підприємства "ПВК Геркон" (вул. Лісопаркова, 29, м. Кропивницький, 25005)

про стягнення 12 507,13 грн

секретар судового засідання Безчасна Н.Г.

від прокуратури - Іваніщева Т.І., наказ №102к від 11.09.2020 року;

від позивача - Ковбасюк А.В., довіреність № 19/17-у від 10.01.20;

від відповідача - участі не брали.

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Керівника Кіровоградської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах - Управління комунальної власності Міської ради м. Кропивницького до Колективного підприємства "ПВК Геркон" про стягнення заборгованості по орендній платі у сумі 12 507,13 грн, з яких: 11 525,12 грн основна заборгованість, 982,01 грн пеня з покладенням на відповідача судових витрат.

Ухвалою від 05.10.2020 продовжено розгляд справи № 912/3060/19. Судовий розгляд призначено на 22.10.2020 о 10:30.

Протокольною ухвалою від 22.10.2020, згідно з ч. 2 ст. 216 Господарського процесуального кодексу України, оголошено перерву в судовому засіданні з розгляду справи № 912/3060/19 до 12.11.2020 о 14:30 год.

У судовому засіданні 12.11.2020 були присутні представники від прокуратури та від позивача.

Відповідач участі повноважного представника не забезпечив, хоча був повідомлений належним чином.

Представником позивача заявлено усне клопотання про поновлення строків для подання документів до справи.

Відповідно до ч. 2, 5 ст. 80, ч. 1, 4 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк.

Враховуючи, що вимога про сплату заборгованості від 02.06.2020 №380/17-у, лист від 24.06.2020 №434/17-у, лист №59 від 10.06.2020 були сформовані після подання позивачем позовної заяви, крім того, змінився представник позивача, суд визнає поважними причини пропуску строку на подання доказів, поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом та приєднує до матеріалів справи подані докази.

Згідно з ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо, кількість сторін та інших учасників справи, чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес, думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи, що справа розглядається у спрощеному позовному провадженні, проте з огляду на предмет спору - стягнення суми заборгованості з орендних платежів за договором оренди індивідуально визначеного майна на приміщення та наявність заперечень відповідача щодо перебування вказаного приміщення у власності позивача та наявність договірних відносин з іншою юридичною особою, яке потребує дослідження судом, шляхом залучення третьої особи, отримання відповідних доказів господарський суд, відповідно до ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України, вважає за необхідне постановити ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Господарський суд враховує, що відповідно до ч. 7 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України частина друга-шоста цієї статті не застосовуються, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження.

Згідно з ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Відповідно до ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи предмет спору, господарський суд дійшов висновку, що дана справа не є незначної складності, а тому може розглядатись у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі.

12.11.2020 представником відповідача на електронну адресу суду надіслано клопотання із вимогою залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське".

Однак, вказане клопотання не підписано кваліфікованим електронним цифровим підписом, на підтвердження чого відповідальною особою Господарського суду Кіровоградської області складено Довідку від 12.11.2020.

За ч. 1 ст. 7 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Статтею 1 Закону України "Про електронні довірчі послуги" визначено, що кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Станом на 12.11.2020, оригінал клопотання позивача в паперовій формі до господарського суду не надходив.

Враховуючи викладене, з огляду на відсутність кваліфікованого електронного підпису позивача суд не вважає вказане клопотання офіційним документом та не розглядає його.

Відповідно до ч. 1-2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частиною 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України визначено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

У вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Як повідомлено відповідачем у відзиві на позов, 2018 року було утворено юридичну особу - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське", яке відповідно до акта приймання передачі житлового комплексу або його частини в управління від 31.01.2018 прийняла на свій баланс з балансу КП "ЖЕО 2" в тому числі приміщення для ліфтерів в будинку №27 по вул. Єгорова в м. Кропивницький, яке є об`єктом договору оренди, за яким стягується заборгованість з орендної плати у даній справі. У зв`язку з цим, 01.01.2019 між Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" та Колективним підприємством "ПВК Геркон" укладено новий договір №1-2019 оренди нежитлових приміщень, відповідно до якого відповідач сплачує орендну плату за користування спірним приміщенням.

Враховуючи наведені обставини та керуючись ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне за власною ініціативою залучити до участі у справі Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" (код ЄДРПОУ 41813707, 25006, м. Кропивницький, вул. Олексія Єгорова, 27), як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, оскільки прийняття рішення у даній справі вплине на права та обов`язки останнього, адже Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" також є орендодавцем спірного приміщенням.

Керуючись ст. 50, 80, 119, 183, 232-235, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Усне клопотання представника Управління комунальної власності Міської ради м. Кропивницького про поновлення процесуального строку для подання доказів задовольнити. Поновити позивачу строк для подання доказів до 12.11.2020. Приєднати до матеріалів справи: копію вимоги про сплату заборгованості від 02.06.2020 №380/17-у; копію листа від 24.06.2020 №434/17-у; копію листа від №59 від 10.06.2020.

2. Перейти до розгляду справи № 912/3060/19 за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі № 912/3060/19 на 08.12.2020 о 14:30 год.

4. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 323.

5. Залучити до участі у справі № 912/3060/19 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" (код ЄДРПОУ 41813707, 25006, м. Кропивницький, вул. Олексія Єгорова, 27).

6. Зобов`язати Керівника Кіровоградської місцевої прокуратури направити позовну заяву з додатками до 20.11.2020 на адресу третьої особи - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське", про що надати суду відповідні докази.

7. ТРЕТІЙ ОСОБІ - Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" у строк до наступного підготовчого засідання надати суду пояснення щодо поданого позову.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені ч. 3-7 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

8. До відома сторін - копії документів (матеріалів) повинні бути належним чином засвідчені відповідно до вимог пункту 5.27 ДСТУ 4163-2003. Матеріали необхідно подати до справи за супровідним листом.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копії ухвали надіслати прокуратурі Кіровоградської області (вул. В. Пермська,4, м. Кропивницький), Керівнику Кіровоградської місцевої прокуратури (вул. Є. Чикаленка, 11, м. Кропивницький, 25006), Управлінню комунальної власності Міської ради м. Кропивницький (вул. Велика Перспективна, 41, м. Кропивницький, 25006), Колективному підприємству "ПВК Геркон" (вул. Лісопаркова, 29, м. Кропивницький, 25005) та Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" (25006, м. Кропивницький, вул. Олексія Єгорова, 27).

Повний текст ухвали складено та підписано 13.11.2020.

Суддя М.С. Глушков

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено16.11.2020
Номер документу92841100
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3060/19

Рішення від 27.01.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 14.01.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 08.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Постанова від 16.09.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні