Ухвала
від 11.11.2020 по справі 910/13654/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua УХВАЛА

11.11.2020Справа № 910/13654/20 Господарський суд міста Києва у складі судді Трофименко Т.Ю., розглянувши у підготовчому засіданні справу

за позовом Релігійної громади "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви"

до Тернопільської обласної державної адміністрації

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Релігійна організація "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського р-ну Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України"

про визнання протиправним і скасування пункту розпорядження,

Учасники справи:

від позивача: Захарчук А.П.,

від відповідача: Ігнатюк М.П.,

від третьої особи: Ходюк К.М.

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Релігійної громади "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви" до Тернопільської обласної державної адміністрації про визнання протиправним і скасування пункту 2 розпорядження голови Тернопільської обласної державної адміністрації від 10.05.2019 № 261-од "Про статути релігійних організацій ПЦУ сіл Залужжя та Людвище Шумського району у новій редакції", яким зареєстровано у новій редакції Статут релігійної організації "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського р-ну Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України".

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем вимог закону при прийнятті оскаржуваного розпорядження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.09.2020 прийнято вказану позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/13654/20, підготовче засідання призначено на 12.10.2020.

Разом з указаною позовною заявою позивачем подано заяву про вжиття заходів забезпечення позову.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.09.2020 у задоволенні заяви Релігійної громади "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви" про вжиття заходів забезпечення позову у справі № 910/13654/20 відмовлено.

06.10.2020 через канцелярію суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

06.10.2020 через канцелярію суду від Релігійної організації "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського р-ну Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України" надійшла заява про вступ у справу на стороні відповідача.

09.10.2020 на електронну пошту суду від позивача надійшло клопотання про відкладення підготовчого засідання.

В підготовче засідання 12.10.2020 представники сторін не з`явилися.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.10.2020 залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, Релігійну організацію "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського р-ну Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України", відкладено підготовче засідання у справі на 11.11.2020.

19.10.2020 через канцелярію суду від позивача надійшла відповідь на відзив.

03.11.2020 через канцелярію суду від третьої особи надійшло клопотання про залишення позову без розгляду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.11.2020 заяву Тернопільської обласної державної адміністрації про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволено.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.11.2020 заяву Релігійної громади "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви" про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволено.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.11.2020 заяву Релігійної організації "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського р-ну Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволено.

10.11.2020 на електронну пошту суду від позивача надійшли заперечення на клопотання третьої особи про залишення позову без розгляду.

У підготовче засідання 11.11.2020 з`явилися представники сторін та третьої особи.

Представник відповідача та третьої особи підтримали клопотання про залишення позову без розгляду на підставі п. 1 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

Розглянувши вказане клопотання, заслухавши позицію учасників справи, суд зазначає таке.

Під процесуальною правоздатністю розуміється здатність суб`єкта мати відповідні процесуальні права та нести обов`язки, а дієздатністю є здатність особи своїми діями реалізувати процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, які були покладені на неї законом або господарським судом.

Господарські організації - це юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку (ч. 2 ст. 55 ГК України).

Відповідачем у цій справі є релігійна громада, а суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення такої організації врегульовано Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації".

За ст. 7 Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації" релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами. Релігійними організаціями в Україні є релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об`єднання, що складаються з вищезазначених релігійних організацій. Релігійні об`єднання представляються своїми центрами (управліннями).

Релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням). Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту підлягає реєстрації в порядку, встановленому статтею 14 Закону. Зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст права власності та інших речових прав такої релігійної громади, крім випадку, встановленого статтею 18 Закону. Частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем). Повідомлення державних органів про утворення релігійної громади не є обов`язковим (ст. 8 Закону).

Релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації (ст. 13 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації").

Частиною 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" встановлено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: 1) найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності); 2) ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (далі - ідентифікаційний код); 3) організаційно-правова форма; 3.1) вид релігійної організації; 3.2) віросповідна приналежність релігійної організації.

За ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

ГПК України встановлює вимоги щодо процесуальної форми подання позовної заяви.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Пунктом 1 ч. 1 ст. 226 ГПК України встановлено, що суд залишає позов без розгляду, якщо позов подано особою, яка не має процесуальної дієздатності.

Як встановлено, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб судом-підприємців та громадських формувань, за кодом юридичної особи 23589573 (який зазначено в позовній заяві як код позивача) міститься: Релігійна організація "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського р-ну Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України", яка є третьої особою у справі.

Водночас у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні відомості щодо актуальних реєстраційних даних щодо юридичної особи - Релігійної громади "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви", від імені якої пред`являється позов.

Отже, з огляду на викладене вище, суд дійшов висновку, що позовну заяву подано від імені особи, яка не має процесуальної дієздатності та обсяг правосуб`єктності якої взагалі неможливо встановити через відсутність будь-яких актуальних та достовірних реєстраційних відомостей щодо вказаної особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та через відсутність установчих документів, які б були чинними станом на момент пред`явлення позовної заяви.

Аналогічні правові висновки викладені у постанова Верховного Суду від 26.03.2020 справі № 910/15213/19, які суд враховує при розгляді цього спору відповідно до ч. 4 ст. 236 ГРК України.

Згідно з ч. 2 ст. 185 ГПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: 1) залишення позовної заяви без розгляду; 2) закриття провадження у справі; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

З урахуванням вказаного, позовну заяву Релігійної громади "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви" слід залишити без розгляду.

Керуючись статтями 226, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Позов Релігійної громади "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви" до Тернопільської обласної державної адміністрації про визнання протиправним і скасування пункту 2 розпорядження голови Тернопільської обласної державної адміністрації від 10.05.2019 № 261-од "Про статути релігійних організацій ПЦУ сіл Залужжя та Людвище Шумського району у новій редакції", яким зареєстровано у новій редакції Статут релігійної організації "Парафія Різдва Пресвятої Богородиці" села Людвище Шумського р-ну Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України" залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно після оголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня складання повного тексту ухвали.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 16.11.2020

Суддя Т .Ю. Трофименко

Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено17.11.2020
Номер документу92855133
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправним і скасування пункту розпорядження, Учасники справи: від позивача: Захарчук А.П., від відповідача: Ігнатюк М.П., від третьої особи: Ходюк К.М

Судовий реєстр по справі —910/13654/20

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 12.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 12.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Постанова від 08.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 08.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 10.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні