Постанова
від 10.08.2006 по справі 38/202
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

38/202

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                             ПОСТАНОВА

                                                        ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

10.08.06 р.                                                                             Справа № 38/202

Господарський суд Донецької області у складі судді Радіонової О.О.

при секретарі судового засіданні Зікєєвої Л.П.

розглянув у відкритому судовому засіданні  в  м. Донецьку справу

за позовом Прокурора м.Слов”янська  Донецької області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м.Слов”янську Донецької області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсоюзметалл” м.Слов”янськ Донецької області

про  стягнення   7 035 грн.23коп.

за участю

представників сторін:

від прокуратури: Ульянова О.В.- прокурор за посвідченням № 2520

від позивача: Магерко О.І.- нач. юр. від. за дов. № 51 від 01.08.2006р.

від відповідача: не з”явився                              

                                                                                             

Суть справи:

Прокурор м.Слов”янська Донецької області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м.Слов”янську Донецької області, звернувся до господарського суду Донецької області з  позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсоюзметалл” м.Слов”янськ Донецької області про стягнення  заборгованості зі сплати страхових внесків  у сумі  7 035 грн.23коп.

У зв”язку з набуттям чинності з 01.11.2005р. Закону України “Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України” № 2953-1У від 06.10.2005р., яким пункти 6 та 7 розділу У11 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України були викладені в новій редакції, згідно якої до початку діяльності окружного адміністративного суду позовні заяви у господарських справах, що віднесені цим Кодексом до адміністративної юрисдикції, заяви (подання) про перегляд судових рішень у зв”язку з нововиявленими та винятковими обставинами у таких справах, розглядаються господарським судом в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, 15.06.2006р. судом було відкрито провадження в адміністративній справі № 38/202, оскільки Управління Пенсійного фонду у прийнятті рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків діють як органи державної влади у здійсненні ними владних управлінських функцій і, відповідно, як суб”єкти владних повноважень та відповідають вимогам, передбаченим ст. 3 КАС України.

Відповідач у судове засідання не з”явився, витребувані судом документи не представив, про причину неявки не повідомив,  незважаючи на те, що був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи належним чином, про що свідчить відмітка канцелярії суду, але на адресу суду повернувся конверт з повідомленням з відміткою ”повернуто протягом терміну зберігання”.

10.08.2006р. позивач у судовому засіданні надав суду пояснення, в якому повідомив суд про направлення судової повістки на адресу відповідача заказною кореспонденцією, додавши докази відправлення, з повідомленням про вручення, однак поштове повідомлення на адресу позивача не повернулось.

Відповідно ч. 2 ст. 128 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлення ними про причини неприбуття, не є перешкодою для розгляду справи.

Судом відповідно до вимог ст. 45 КАС України  складено протокол, який долучено до матеріалів справи.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора та уповноваженого представника позивача, господарський суд , -

                     

ВСТАНОВИВ:

          В ході перевірки своєчасності стягнення коштів по обов”язковим платежам до Пенсійного фонду України прокуратурою м.Слов”янська Донецької області  встановлено факт довготривалого невнесення обов”язкових страхових платежів до  Управління Пенсійного фонду України в м.Слов”янську Донецької області ( далі – позивач) Товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсоюзметалл” м.Слов”янськ Донецької області (далі – відповідач).

Товариство з обмеженою відповідальністю „Укрсоюзметалл” м.Слов”янськ Донецької області значиться у ЄДРПОУ як юридична особа (код ЄДРПОУ 30952578) та зареєстрований як платник страхових внесків за № 23642372/1.

В ході перевірки встановлено, що  заборгованість відповідача по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування перед Управлінням Пенсійного Фонду України в м.Слов”янську складає  за період з 01.01.2004р. по 01.05.2006р. – 6980 грн.70коп., заборгованість по фінансовим санкціям за період з 01.01.2004р. по 01.05.06р. складає 54 грн.             53 коп,. а всього  7 035грн.23коп.  

Згідно ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення.

В обгрунтування своїх вимог позивач посилається на  розрахунок заборгованості зі сплати страхових внесків, картки особового рахунку страхувальника - юридичної особи, пояснення від 10.08.2006р., акт № 96 від 19.04.2005р., рішення № 96 від 19.04.2005р., правоустановчі документи відповідача,  правоустановчі документи позивача тощо.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об”єктивному дослідженні відповідно ч. 1 ст. 86 КАС України.

Предметом спору у цій справі є стягнення заборгованості щодо сплати страхових внесків до Управління Пенсійного Фонду України.

Зазначені відносини врегульовані Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, прийнятими 14.01.1998р., які набули чинності, згідно ст. 32 Основ, з моменту їх опублікування – 19.02.1998р.

Відповідно до ст. 4 Основ, одним із видів загальнообов'язкового державного соціального страхування є пенсійне страхування.

Відносини, що виникають з загальнообов'язкового державного пенсійного страхування  врегульовані нормами Закону України від 07.09.2003р. № 1058-ІV “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування”( далі – Закон України № 1058), який набрав чинності з 01.01.2004р. та визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов”язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом.

Згідно ст. 1 Закону України № 1058 страхові внески – кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов”язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Відповідно до ст. 14 цього Закону страхувальниками зокрема  є  підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.  

Згідно пп. 6 п.2  ст. 17 Закону  України № 1058  страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.  

Відповідно до ст.20 Закону України № 1058  страхувальники  зобов'язані  сплачувати  страхові  внески, нараховані за відповідний базовий звітний період,  не пізніше  ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Для відповідача базовим звітним періодом є календарний місяць.

За змістом ст. 106 Закону України № 1058 саме територіальним органам Пенсійного фонду надано право приймати рішення про сплату простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків.

Згідно п.1 ст.106 Закону України № 1058   у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов”язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст.20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків ( далі- недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій ( п.2 ст. 106 Закону).

Відповідачем порушені строки сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, встановлені ст.20 Закону.

Заявлені позовні вимоги підтверджуються представленими доказами по справі та не спростовуються відповідачем.

До цього часу відповідачем залишаються не сплаченими страхові внески до Пенсійного фонду України м.Слов”янська   у сумі 6980 грн.70коп.,  та фінансові санкції у розмірі 54 грн.             53 коп, а всього  7 035грн.23коп.  за період з 01.01.2004р. по 01.05.2006р.

Відповідач не виконував покладені на нього вказаним Законом обов”язки по своєчасній  сплаті страхових внесків, а отже зобов”язаний нести передбачену законодавством  відповідальність.

Відповідно до  ст.60 КАС України, прокурор може звертатися до суду про захист прав, свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах.

На підставі наведеного, суд вважає, що позовні вимоги щодо стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 7 035грн.23коп. є доказаними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене та, керуючись п.п.2,3,4 абз.3 ст. 129 Конституції України, ст.ст.17, 48, 69, 71, 87, 94, 122, 128,154, 160, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, Законом України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування”, господарський суд,

                                                       П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Прокурора м.Слов”янська в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м.Слов”янську до Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсоюзметалл” м.Слов”янськ Донецької області про стягнення з  заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 7035грн.23коп. задовольнити повністю.          

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсоюзметалл” м.Слов”янськ Донецької області (84122, Донецька область м.Слов”янськ, вул.К.Маркса,39, р/р 260043380 в ВАТ „Мегабанк”, ЄДРПОУ 30952578, МФО 351629) на користь Управління Пенсійного фонду України в м.Слов”янську (84112, Донецька область, м. Слов”янськ, пл.Жовтневої революції,3, р/р 256013122046 в ДОУ ВАТ „Ощадбанк”м.Донецьк, МФО 335106, ЄДРПОУ 22005943) заборгованість  зі сплати страхових внесків у сумі 6980 грн.70коп.  та фінансові санкції у розмірі 54 грн. 53 коп, а всього  7 035грн.23коп.  

            Текст постанови оголошений у судовому засіданні 10.08.2006р.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження постанови суду протягом десяти днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

          Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

          

Суддя                                                                                              Радіонова О.О.           

Надруковане 5 примірників:

1-прокурору-2

2-позивачу-1

3-відповідачу-1

4-до справи-1   

                                                                                             

Дата ухвалення рішення10.08.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу92864
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/202

Ухвала від 28.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Рішення від 28.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Постанова від 15.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Приходько І.В.

Судовий наказ від 08.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Судовий наказ від 08.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні