Ухвала
від 16.11.2020 по справі 640/10650/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

16 листопада 2020 року м. Київ № 640/10650/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Келеберди В.І., розглянувши клопотання Міністерства освіти і науки України про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору у справі за позовом Колективного підприємства видавництво Педагогічна думка до Міністерства освіти і науки України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Державна наукова установа Інститут модернізації змісту освіти про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулося Колективне підприємство видавництво Педагогічна думка з позовом до Міністерства освіти і науки України про визнання протиправним та скасування рішення Конкурсної комісії Суспільствознавство з проведення конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників (7 клас) від 22.04.2020 року оформлене протоколом № 3 під час проведення ІІ етапу Конкурсу в частині щодо результатів підсумування узагальнених результатів вибору, які надійшли від ДО щодо підручника Всесвітня історія підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти.

Ухвалою суду від 27.05.2020 року відкрито провадження та вирішено здійснювати розгляд справи одноособово за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Державну наукову установу Інститут модернізації змісту освіти .

18 червня 2020 року до суду Міністерством освіти і науки України подано відзив на позовну заяву, до якого додано клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, а саме підприємств (видавництв), які стали переможцями проведеної Державною науковою установою Інститут модернізації змісту освіти закупівлі послуг з видання підручників Всесвітня історія для 7 класу закладів загальної середньої освіти за державні кошти.

Дана заява обґрунтована тим, що прийняте у даній справі рішення матиме безпосередній вплив на майнові права підприємств (видавництв), оскільки у разі задоволення позову буде скасовано рішення, яким затвердженого підсумування узагальнених результатів вибору підручника Всесвітня історія підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, який видавництва друкуватимуть за бюджетні кошти на виконання укладених договорів.

Вирішуючи вказані клопотання відповідача, суд зазначає таке.

Згідно ч. 2, 5 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відтак, в ході розгляду даної справи суд прийшов до висновку про відсутність підстав залучення підприємств (видавництв), які стали переможцями закупівлі послуг з видання підручників за бюджетні кошти, оскільки відповідачем не обґрунтовано на які саме права, обов`язки та інтереси видавництв вплине прийняте судом рішення за результатами розгляду даної справи, враховуючи те, що предметом судового розгляду є виключно рішення комісії про підсумування узагальнених результатів вибору підручників.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 49, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання Міністерства освіти і науки України про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо від рішення оскарженню не підлягає.

Суддя В.І. Келеберда

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено17.11.2020
Номер документу92867632
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/10650/20

Рішення від 22.08.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Постанова від 09.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Постанова від 09.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 26.06.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 26.06.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 27.05.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні