Ухвала
від 17.11.2020 по справі 600/2409/20-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

17 листопада 2020 р. м. Чернівці Справа № 600/2409/20-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кушнір В.О. розглянувши у порядку письмового провадження клопотання про витребування доказів у справі за позовом Чернівецької обласної регіональної парторганізації політичної партії "Команда Михайлішина" до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Чернівецька обласна регіональна парторганізація політичної партії "Команда Михайлішина" звернулась до суду з позовом, у якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області про визнання недійсним виборчого бюлетеня з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області, в якому було проставлено позначку навпроти Чернівецької обласної регіональної парторганізації політичної партії "Команда Михайлішина", яке було прийнято 11.11.2020р. на засіданні Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області під час повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №730449 з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області;

- визнати протиправними дії Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області по встановленню 12.11.2020р. підсумків голосування з виборів депутатів Чернівецької міської ради у межах територіального виборчого округу №5 та визнати протиправним і скасувати протокол про підсумки голосування з виборів депутатів Чернівецької міської ради у межах територіального виборчого округу №5 від 12.11.2020р.;

- визнати протиправними дії Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області про встановлення 13.11.2020р. результатів виборів депутатів Чернівецької міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі та визнати протиправним і скасувати протокол про результати виборів депутатів Чернівецької міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від 13.11.2020р.;

- зобов`язати Чернівецьку міську територіальну виборчу комісію Чернівецького району Чернівецької області встановити підсумки голосування з виборів депутатів Чернівецької міської ради у межах територіального виборчого округу №5 із врахуванням відомостей щодо дійсності виборчого бюлетеня з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області, в якому було проставлено позначку навпроти Чернівецької обласної регіональної парторганізації політичної партії "Команда Михайлішина", та який був визнаний недійсним 11.11.2020р. на засіданні Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області під час повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №730449 з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області;

- зобов`язати Чернівецьку міську територіальну виборчу комісію Чернівецького району Чернівецької області встановити результати виборів депутатів Чернівецької міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

Ухвалою суду від 17.11.2020р. відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи. Вказаною ухвалою, серед іншого, у відповідача витребувано докази.

Водночас, позивачем у позові оскаржується, з-поміж іншого: рішення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області про визнання недійсним виборчого бюлетеня з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області, в якому було проставлено позначку навпроти Чернівецької обласної регіональної парторганізації політичної партії "Команда Михайлішина", яке було прийнято 11.11.2020р. на засіданні Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області під час повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №730449 з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області.

У зв`язку з цим, позивач у поданому позові просив витребувати у відповідача для огляду в судовому засіданні виборчі бюлетені, які були визнані 11.11.2020р. Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією Чернівецького району Чернівецької області як недійсні при проведенні повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №730449 з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області.

В силу ч.1 ст.72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані в силу п.1 ч.2 ст.72 КАС України встановлюються, зокрема, письмовими, речовими і електронними доказами. У відповідності до ч.1 ст.80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу.

Клопотання про витребування доказів позивачем заявлено в строк, зазначений у ч.ч.2,3 ст.79 КАС України, є обґрунтованим, а відтак, суд, у зв`язку з необхідністю витребування додаткових доказів, що мають значення для вирішення справи, вважає за необхідне витребувати у Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району: виборчі бюлетені, які були визнані 11.11.2020р. Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією Чернівецького району Чернівецької області як недійсні при проведенні повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №730449 з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області.

В силу частин 6-9 ст.80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом. У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Зважаючи на викладене вище, а також враховуючи терміновість вирішення справ щодо виборчого процесу, суд зобов`язує відповідача надати витребувані докази до 15:00год. 17.11.2020р. У разі неможливості подати до суду докази, який витребовуються, надати у вказаний термін до суду письмові пояснення про причини та підстави неможливості їх подання.

Крім цього, суд вважає за необхідне зазначити, що за приписами ст. 129-1 Конституції України судові рішення є обов`язковими до виконання. Принцип обов`язковості судових рішень закріплений і у ст.14 КАС України, відповідно до змісту якої судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

На підставі наведеного та керуючись статтями 72, 77, 80, 241, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Витребувати від Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району: виборчі бюлетені, які були визнані 11.11.2020р. Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією Чернівецького району Чернівецької області як недійсні при проведенні повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №730449 з виборів депутатів Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області.

2. Для подання до суду витребуваних доказів встановити Чернівецькій міській територіальній виборчій комісії Чернівецького району строк до 15:00год. 17 листопада 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В.О. Кушнір

Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено19.11.2020
Номер документу92896209
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —600/2409/20-а

Постанова від 22.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 22.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 22.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 21.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 21.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Рішення від 18.11.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Кушнір Віталіна Олександрівна

Ухвала від 17.11.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Кушнір Віталіна Олександрівна

Ухвала від 17.11.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Кушнір Віталіна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні