Ухвала
від 18.11.2020 по справі 264/6375/20
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

264/6375/20

2-о/264/173/2020

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 листопада 2020 року Іллічівський районний суд міста Маріуполя Донецької області в складі:

головуючого-судді Мушкета О.О.

присяжних - Коломацького В.М., Захарової А.І.

за участю секретаря - Дарменко В.В.

заявника - ОСОБА_1

представника заінтересованої особи - Сорокіної Ю.О.

заінтересованої особи - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Маріуполі матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маріупольської міської ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, -

В С Т А Н О В И В:

28 вересня 2020 року до Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маріупольської міської ради, ОСОБА_2 про визнання її дочки ОСОБА_3 недієздатною та встановлення над нею піклування та призначення опікуна.

В судовому засіданні заявник подала клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для з`ясування психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Маріупольської міської ради не заперечила щодо задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Заслухавши думку заявника ОСОБА_1 , заінтересовану особу, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання підставне та підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.1 ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею ст.21 Закону України Про психіатричну допомогу передбачено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст.7 Закону України Про судову експертизу виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Комунального некомерційного підприємства Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ , що є державною спеціалізованою установою.

Згідно п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним , судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч.1ст.252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , суд визнає за доцільне призначити судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_3 .

Згідно вище викладених вимог ЦПК України на час проведення судово-психіатричної експертизи слід провадження у справі зупинити.

Керуючись ст.ст.103-105, 252, 298, 259, 260, 353 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В :

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маріупольської міської ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки судово-психіатричну експертизу, на вирішення експертів поставити наступні питання:

1) Чи страждає психічною хворобою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , якщо так, то якою?

2) Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 значення своїх дій та чи здатна керувати своїми діями?

3) Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 встановлення над нею опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ (ідентифікаційний код: 01991122, юридична адреса: 84115, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Нарвська, 16).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Відповідно до ч. 1ст.109ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Про час проведення судово-психіатричної експертизи повідомити Іллічівський районний суд м. Маріуполя Донецької області.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: О. О. Мушкет

Присяжні: В.М. Коломацький

А.І. Захарова

СудІллічівський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено19.11.2020
Номер документу92924792
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —264/6375/20

Рішення від 24.05.2021

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні