Рішення
від 24.05.2021 по справі 264/6375/20
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

264/6375/20

2-о/264/1/2021

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" травня 2021 р. Іллічівський районний суд міста Маріуполя Донецької області в складі:

головуючого-судді Мушкета О.О.

присяжних - Коломацького В.М., Захарової А.І.

за участю секретаря - Дарменко В.В.

заявника - ОСОБА_1

представника заінтересованої особи - Хникіної Г.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Маріуполі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маріупольської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась в суд з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, в якій просила визнати недієздатною її дочку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вимоги заяви мотивує тим, що її дочка ОСОБА_2 являється інвалідом з дитинства. У 2004 році, після обстеження дитини НСДЛЛ ОХМАДИТ було запідозрено наявність синдромальної генетичної паталогії - синдрому COFS (мозко-очно-лице-скелетний синдром). З віком у дитини симптоми даного захворювання тільки прогресували, в результаті чого останній було встановлено заключний діагноз: Множинні вражені вади розвитку - COFS-синдром. У дитини мають місце: виражена затримка росту, груба затримка фізичного та психічного розвитку, лицьові дизформії, мікроцефалія, кісткові деформації, виражена м`язова гіпотонія.

Внаслідок зазначених захворювань, її дочка не усвідомлює значення своїх дій та не може ними керувати, а тому потребує постійного стороннього догляду. З дочкою вони проживають разом, вона здійснює постійний догляд за нею, а її чоловік і батько дочки - ОСОБА_3 не заперечує щоб саме вона була опікуном їх спільної дитини ОСОБА_2 .

На підставі викладеного просить суд визнати її дочку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 недієздатною та призначити її опікуном.

Відповідно до ухвали Іллічівського районного суду міста Маріуполя від 18 листопада 2020 року у справі було проведено судово-психіатричну експертизу.

В судовому засіданні заявник вимоги заяви підтримала, в своїх поясненнях суду зіслалась на обставини викладені у заяві.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Маріупольської міської ради Хникіна Г.А. в судовому засіданні не заперечила щодо визнання ОСОБА_2 недієздатною та встановлення над нею опіки та призначення опікуном заявника.

Заслухавши пояснення заявника, інших учасників судового провадження, дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, враховуючи висновок судово-психіатричного експерта, суд приходить до висновку, що заява підставна та підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 та зареєстрована і проживає за адресою: АДРЕСА_1 разом зі своєю матір`ю ОСОБА_1 , що стверджується довідкою про склад сім`ї № 792.

Згідно виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого № 183 від 10.01.2020 року, Медичного висновку № 33 від 30.05.2018 року, консультативного висновку від 10.05.2018 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом дитинства та їй встановлено діагноз: Множинні вражені вади розвитку - COFS-синдром.

Як вбачається з висновку судово-психіатричного експерта № 19 від 02 березня 2021 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в даний час страждає на недоумство в формі важкої розумової відсталості. В силу виразності даного психічного захворювання ОСОБА_2 не може розуміти значення своїх дій, прогнозувати їх і керувати ними. За своїм психічним станом для захисту своїх цивільних прав ОСОБА_2 потребує установи над нею опіки.

Як встановлено судом, заявник ОСОБА_1 являється матір`ю ОСОБА_2 що підтверджується копією свідоцтва про народження останньої та зареєстрована і проживає разом з дочкою за адресою: АДРЕСА_1 , що стверджується довідкою про склад сім`ї № 792 та Довідкою про внесення відомостей до єдиного державного демографічного реєстру, бажає бути її опікуном.

Згідно подання Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради про доцільність призначення опікуном від 07.05.2021 року, опікунська рада при виконавчому комітеті міської ради вважає доцільним призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном над донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за умови визнання останньої недієздатною в судовому порядку.

Відповідно до ч.1ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1ст. 300 ЦПК України, ст. 60 ЦК України, суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку за поданням органу опіки і піклування та призначає їй піклувальника чи опікуна.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 слід визнати недієздатною, оскільки в останньої наявний психічний розлад у вигляді недоумства в формі важкої розумової відсталості, внаслідок чого остання не розуміє значення своїх дій і не може керувати ними. Крім того, слід призначити заявника опікуном над її недієздатною дочкою.

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Частиною 7 вище вказаної статті передбачено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 4, 10, 13, 76-81, 89,259,260,264,265, 295, 299, 300 ЦПК України, ст.ст. 39, 58, 60 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (РНОКПП - НОМЕР_2 ), яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_3 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною - два роки з моменту набрання рішенням законної сили.

На рішення може бути подана апеляція до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О. О. Мушкет

СудІллічівський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення24.05.2021
Оприлюднено25.05.2021
Номер документу97115758
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —264/6375/20

Рішення від 24.05.2021

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Мушкет О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні