Ухвала
від 20.11.2020 по справі 567/1232/20
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/1232/20

УХВАЛА

20 листопада 2020 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області в складі судді Назарук В.А., перевіривши дотримання вимог ст.175, 177, 316, 318 ЦПК України у справі за заявою Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області, заінтересовані особи: Острозька районна державна адімінстрація, приватний нотаріус Острозького районного нотаріального округу Сержант Б.М., про визнання спадщини відумерлою та встановлення факту належності правовстановлюючого документа

встановив:

в Острозький районний суд Рівненської області із заявою про визнання спадщини відумерлою та встановлення факту належності правовстановлюючого документа звернулася представник Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області.

Відповідно до ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду, а тому заява повинна відповідати вимогам статей 175, 177 та 318 ЦПК України.

Заява подана з порушенням вимог ст.175, 318 ЦПК України.

Згідно п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, заява повинна містити виклад обставин, якими позивач (заявник) обґрунтовує свої вимоги та зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Статтею 318 ЦПК України визначено, що у заяві повинно бути зазначено: який факт заявник просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

З аналізу вищевказаних положень вбачається, що законодавець в ст.318 ЦПК України зазначив спеціальні вимоги до заяви про встановлення факту, які зобов`язують заявника на стадії відкриття провадження у справі зазначити який саме факт просить встановити заявник, з якою метою встановлюється даний факт та надати докази, що підтверджують даний факт.

Обгрунтовуючи свої вимоги, представник заявника зазначає, що єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_1 є ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Водночас заявник не зазначає жодних доказів, які б підтверджували або спростовували дані обставини, як і не зазначає відомостей про наявність чи відсутність спадкоємців після смерті ОСОБА_2 (свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , виписки з погосподарських книг, Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру (спадкові справи, заповіти/спадкові договори ), тощо).

Окрім того, відсутні відомості про наявність чи відсутність спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та посвідчення від їх імені заповітів.

Також, заява не містить зазначення доказів за якими анкетними даними ОСОБА_1 значився в первинних документах КСП Зірка , як член КСП "Зірка" .

Водночас, до заяви не додано повного Списку осіб, громадян членів КСП Зірка до державного акту на право колективної власності на землю на який посилається заявник.

Частиною 4 ст.177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати визначено Законом України Про судовий збір від 08.07.2011 з наступними змінами і доповненнями.

Згідно ч.3 ст.6 Закону України Про судовий збір , у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно п.10 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об`єктом справляння судового збору.

Зі змісту заяви вбачається, що заявник просить встановити факт належності ОСОБА_1 правовстановлюючого документа та визнати спадщину, що залишилась після його смерті відумерло, які є окремими самостійними вимогами.

Однак заявником додано квитанцію про сплату судового збору в розмірі 420,40 грн., тобто лише за одну вимогу.

Відповідно до ст.185 ЦПК України , суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки заяви заявнику слід усунути протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали шляхом: зазначення доказів, що єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_1 є ОСОБА_2 , зазначення відомостей про наявність чи відсутність спадкоємців після смерті ОСОБА_2 ; зазначення відомостей про наявність чи відсутність спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та посвідчення від їх імені заповітів; зазначення доказів за якими анкетними даними ОСОБА_1 значився в первинних документах КСП Зірка , як член КСП "Зірка"; надання повного Списку осіб, громадян членів КСП Зірка до державного акту на право колективної власності на землю, свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , виписки з погосподарських книг, надання доказів належної спалити судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 185, 294, 353 ЦПК України ,

постановив:

заяву Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області (с.Оженин вул.Шкільна,1 Острозького району Рівненської області, ЄДРПОУ 04387059) заинтересованаі особи: Острозька районна державна адміністрація (м.Острог пр.Незалежності,14), приватний нотаріус Острозького районного нотаріального округу Сержант Б.М. (м.Острог вул.Л.Українки,21) про визнання спадщини відумерлою та встановлення факту належності правовстановлюючого документа залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків заяви протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Роз`яснити заявнику, що в разі якщо у вказаний строк недоліки заяви не будуть усунуті, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Острозького районного судуНазарук В.А.

Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92986895
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою та встановлення факту належності правовстановлюючого документа

Судовий реєстр по справі —567/1232/20

Рішення від 26.02.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Рішення від 23.02.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні