Рішення
від 10.11.2020 по справі 631/596/20
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 631/596/20

провадження № 2-о/631/30/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 листопада 2020 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області в складі :

головуючого - судді Пархоменко І. О.,

при секретарі судового засідання - Семенко А. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: СТАРОВІРІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА НОВОВОДОЛАЗЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ, про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Нововодолазького районного суду Харківської області з заявою про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна.

В обґрунтування своїх вимог зазначив наступне. ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Син за станом здоров`я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки. Рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 23.03.2020 року його було визнано недієздатним. ОСОБА_2 з 14.01.2019 проживає та зареєстрований в КУ Зміївському геріатричному пансіонаті та знаходиться на повному державному забезпеченні. Цей факт підтверджується довідкою № 60 від 22.06.2020. Позивач є пенсіонером, отримує пенсію за віком. Також, він є власником будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 . На обліку у психіатра і нарколога ОСОБА_1 не перебуває й за станом здоров`я може доглядати за сином особисто. Цей факт підтверджується довідкою № 32 від 23.06.2020 року сімейного лікаря комунального некомерційного підприємства Нововодолазька центральна районна лікарня Нововодолазької районної ради Харківської області. За місцем мешкання позивача належні санітарно-гігієнічні умови, що дозволяють йому доглядати сина.

Ухвалою судді Нововодолазького районного суду Харківської області від 20.07.2020 заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Старовірівська сільська рада Нововодолазького району Харківської області, КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ, про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна залишено без руху( а. с. 21)

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 12 жовтня 2020 року прийнято заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Старовірівська сільська рада Нововодолазького району Харківської області, КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ, про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна до розгляду та відкрито провадження у справі( а. с. 28)

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з?явився, через електронну пошту суду надав клопотання, відповідно до якого заявлені вимоги підтримує у повному обсязі, просить їх задовольнити. Також просить розглянути справу за його відсутності.

Заінтересована особа Старовірівська сільська рада Нововодолазького району Харківської області не направила свого представника для участі у судовому засіданні, через канцелярію суду надала клопотання, відповідно до якого не заперечує проти задоволення заявлених вимог, та просить розглянути справу за відсутності їх представника.

Заінтересована особа КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ не направила свого представника для участі у судовому засіданні, належним чином повідомлена про дату час і місце судового засідання, про причини неявки суду не повідомила.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Старовірівським сільським ЗАЦС. Батьками зазначені: ОСОБА_1 та ОСОБА_3 ( а. с. 6)

Заявник ставить питання щодо встановлення опіки над його недієздатним сином та призначення опікуна, тобто виникли правовідносини, що регулюються цивільним законодавством.

Частиною 1 ст. 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно до ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За приписами ч. ч. 1, 4 ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених ст. 60 цього кодексу. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Положеннями ч. 1 ст. 300 ЦПК України визначено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 23.03.2020 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Старовірівка Нововодолазького району Харківської області визнано недієздатним. Встановлено строк дії даного рішення суду на два роки( а. с. 8)

Питання про встановлення опіки та призначення опікуна при ухваленні рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , недієздатним не вирішувалось.

Заявник є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . ОСОБА_1 опікується сином, доглядає його, турбується про нього, задовольняє його потреби, тобто, створює належні умови життя та лікування.

За поданням опікунської ради при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради Нововодолазького району Харківської області від 21.09.2020 ставиться питання щодо призначення судом ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , інвалідом 1-ї групи з дитинства, визнаного недієздатним, відповідно до рішення Зачепілівського районного суду Харківської област від 23.03.2020, справа № 631/524/19( а. с. 25)

Відповідно до рішення виконавчого комітету Старовірівської сільської ради Нововодолазького району Харківської області від 22.09.2020 № 85, затверджено подання опікунської ради при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради Нововодолазького району Харківської області стосовно призначення судом ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , інвалідом 1-ї групи з дитинства, визнаного недієздатним, відповідно до рішення Зачепілівського районного суду Харківської област від 23.03.2020, справа № 631/524/19( а. с. 26)

ОСОБА_1 має на праві власності житло.

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 29.04.2016, зареєстрованого у реєстрі за № 417 ОСОБА_1 є спадкоємцем до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 , а саме житлового будинку АДРЕСА_1 ( а. с. 10)

Згідно з Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №58434401 від 29.04.2016 ОСОБА_1 є власником житлового будинку АДРЕСА_1 , на підставі свідоцтва про право на спадщину, серія та номер 417, виданий 29.04.2016 ( а. с. 11-12)

За довідкою про зареєстрованих у житловому будинку осіб № 662 від 23.06.2020 ОСОБА_1 один зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ( а. с. 13)

З довідки КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ НОВОВОДОЛАЗЬКОГО РАЙОНУ № 32 від 23.06.2020 вбачається, що ОСОБА_1 може за станом здоров?я доглядати за іншою особою ( а. с. 15)

На обліку у лікаря-психіатра і лікаря-нарколога не перебуває (довідки Поліклінічного відділення КНП Нововодолазька ЦРЛ щодо ОСОБА_1 ) ( а. с. 14)

Відповідно до акту Депутата виборчого округу №1 Старовірівської сільської ради Нововодолазького району Харківської області Тверитнікової С. М. від 23.06.2020 ОСОБА_1 проживає у домоволодінні, розміром 80 кв.м., пенсіонер. Дохід тільки пенсія. Господарства не має, земельна ділянка 10 соток. Санітарно-гігієнічні умови дозволяють доглядати сина ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , інваліда дитинства І-ї групи а ( а. с. 16)

Згідно з посвідченням серії НОМЕР_2 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є пенсіонером та отримую пенсію за віком ( а. с. 17)

ОСОБА_2 проживає та зареєстрований у КУ ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ та знаходиться на повному державному забезпеченні з 14.01.2019, зазначене вбачається з довідки КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ № 60 від 22.06.2020 ( а. с. 9)

Таким чином, враховуючи сімейні та родинні відносини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , особисті стосунки між ними, можливість заявника виконувати обов`язки опікуна, суд доходить висновку про наявність підстав для задоволення вимог заявника про встановлення опіки і призначення опікуна.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 41, 60, 63 ЦК України, ст. 258, ст. ст. 13, 258, 259, 263 - 265, 293, 300, 352 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: СТАРОВІРІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА НОВОВОДОЛАЗЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ, про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна задовольнити.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем с. Старовірівка Нововодолазького району Харківської області та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Старовірівка Нововодолазького району Харківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду учасниками справи через Нововодолазький районний суд Харківської області до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення буде складено 13 листопада 2020 року.

Відомості щодо учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання чи перебування: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , паспорт серії НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: СТАРОВІРІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА НОВОВОДОЛАЗЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, місцезнаходження: 63250, Харківська область, Нововодолазький район, с. Старовірівка, вул. Центральна, буд. 60, код ЄДРПОУ 04398092.

Заінтересована особа: КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА ЗМІЇВСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ , місцезнаходження: 63400, Харківська область, Зміївський район, м. Зміїв, шосе Пролетарське, буд. 27, код ЄДРПОУ 03190641.

Суддя: І. О. Пархоменко

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92994080
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —631/596/20

Рішення від 19.10.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні