Ухвала
від 27.11.2020 по справі 140/15256/20
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення третьої особи до участі у справі

27 листопада 2020 року ЛуцькСправа № 140/15256/20 Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Каленюк Ж.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву Селянського фермерського господарства «Сім`ї Янчинських» про вступ у справу у статусі третьої особи в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу від 06 жовтня 2020 року №З-6720/15-20-СГ про відмову у затвердженні документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,0000 га у власність для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель державної власності сільськогосподарського призначення, що розташована на території Старозагорівської сільської ради Локачинського району Волинської області (землі запасу сільськогосподарського призначення), кадастровий номер земельної ділянки 0722485200:04:000:1149; зобов`язання затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,0000 га у власність шляхом безоплатної передачі для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель, що перебувають у державній власності Старозагорівської сільської ради Локачинського району Волинської області (землі запасу сільськогосподарського призначення), кадастровий номер земельної ділянки 0722485200:04:000:1149; стягнення моральної шкоди в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 27 жовтня 2020 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та її розгляд призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у ній матеріалами.

02 листопада 2020 року до суду від Селянського фермерського господарства «Сім`ї Янчинських» надійшли заяви про вступ у справу в статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача та про закриття провадження у справі.

Ухвалою суду від 11 листопада 2020 року запропоновано позивачу ОСОБА_1 та відповідачу Головному управлінню Держгеокадастру у Волинській області подати (надіслати) до суду у десятиденний строк з дня отримання цієї ухвали додаткові письмові пояснення щодо окремого питання, яке виникло при розгляді, а саме щодо правової позиції відносно поданих Селянським фермерським господарством «Сім`ї Янчинських» заяв про вступ у справу як третьої особи та про закриття провадження у справі.

20 листопада 2020 року та 23 листопада 2020 року від відповідача та позивача відповідно надійшли заперечення на заяву про вступ у справу третьої особи.

Відповідно до частини третьої статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Розгляд заяви про вступ у справу третьої особи за встановленим судом порядком проведено у письмовому провадженні.

Суд, дослідивши письмові докази, дійшов висновку про наявність правових підстав для залучення третьої особи до участі у справі з огляду на таке.

Згідно із частинами другою, четвертою, п`ятою статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суд враховує, що до заяви про вступ у справу були надані копія постанови Волинського апеляційного суду від 18 серпня 2020 року у справі №160/575/14-ц та копія клопотання від 09 жовтня 2020 року про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою шляхом об`єднання земельних ділянок, в тому числі з кадастровим номером 0722485200:04:000:1149, та докази перебування у фактичному користуванні фермерського господарства вказаної земельної ділянки.

Відтак, суд погоджується із доводами заяви, що рішення суду у цій справі може вплинути на права та обов`язки Селянського фермерського господарства «Сім`ї Янчинських» , тому вказане господарство підлягає залученню до участі у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Керуючись статтями 49, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Селянського фермерського господарства «Сім`ї Янчинських» про вступ у справу в статусі третьої особи в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Селянське фермерське господарство «Сім`ї Янчинських» (45500, Волинська область, селище міського типу Локачі, вулиця Колгоспна, 10, ідентифікаційний код юридичної особи 20128959).

Встановити третій особі Селянському фермерському господарству «Сім`ї Янчинських» строк для подачі до суду пояснення щодо позову та відзиву (разом із документами, що підтверджують надіслання пояснень і доданих до них доказів позивачу та відповідачу) - п`ять днів з дня вручення цієї ухвали, та роз`яснити, що пояснення щодо позову та відзиву подаються з дотриманням вимог статей 162, 165 КАС України.

Зобов`язати третю особу Селянське фермерське господарство «Сім`ї Янчинських» подати до суду в п`ятиденний строк з дня вручення цієї ухвали належним чином засвідчену копію державного акта на право постійного користування землею серії ВЛ №20 від 30 травня 1994 року.

Зобов`язати відповідача Головне управління Держгеокадастру у Волинській області подати до суду в п`ятиденний строк з дня вручення цієї ухвали письмові пояснення щодо результатів розгляду заяви Селянського фермерського господарства «Сім`ї Янчинських» від 09 жовтня 2020 року про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою шляхом об`єднання земельних ділянок, в тому числі з кадастровим номером 0722485200:04:000:1149.

Копію ухвали направити учасникам справи, а третій особі Селянському фермерському господарству «Сім`ї Янчинських» також копії позовної заяви та відзиву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя Ж.В. Каленюк

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93157292
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —140/15256/20

Ухвала від 24.12.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 11.11.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 27.10.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні